ingyenes használati jog

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.22. 08:12

Igazad van. Az építtető szabálytalanul és rendezetlenül adta el nektek a lakást és a hozzá tartozó közös részt. Ő nem akarta beépíteni, ezért meghagyta közös területnek, viszont lakásként sem értékesíthette, legfeljebb hozzá tartozó helyiségként.

Ezt úgy lehetne rendezni, ha megvásároljátok a lakásotok feletti részt a társasháztól és módosítjátok az alapító okiratot és be is jegyzitek az ingatlannyilvántartásba.
Amennyiben a társasház nem jelképes összegért adja el neked a padlásteret, akkor nyugodtan fordulhaszt a korábbi eladódhoz, mert ezt a szabálytalan helyzetet ő teremtette.

lionhu # 2009.10.21. 17:45

az én hozzáállásom ? :(
Segítséget szeretnék kérni...

Én mikor a lakást kiválasztottam (megvásároltam), a felső szint már leválasztott volt, és a lépcső feljáró is alapból el volt készítve. A műszaki dokumentációkban is úgy szerepel a felső szint, hogy csak a lakásból lehet megközelíteni. Nem csak az enyém, hanem mindazoké, akik eze az emeleten laknak, úgyan ebben a cipőben járnak. Nem mi csináltuk, mi csak ilyen formán készen vettük....

Én szeretném megoldani a problémát, amikor megvettük az ingatlant, akkor az alapító okiratot még a kivitelező készítette el, és ő rendelkezett a tulajdonjogokkal. Tehát Ő tudott erről az egészről.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.21. 17:17

Nehezen követhető logika. Önös érdekek motíválnak, mint közösség fogalma, közösségi érdek számodra nem ismert fogalmak.

A tulajdonostársak tulajdonában áll az a rész, amit lakás céljára használsz. A tulajdonostársak döntik el, hogy mennyiért hajlandók számodra eladni. Itt sokkal magasabb árat is kérhetnek, mint a jelenlegi piaci ár, mivel kényszerhelyzetben vagy.

Az építtető addig volt tulajdonosa az ingatlannak, ameddig el nem adta nektek. Egyszemélyben döntött az alapító okirat tartalmában, vagyis, hogy díjfizetés nélkül kizárólagosan használhasd azt a részt.

Egyébként a használat és a beépítés két külön fogalom. Nem építhetted volna be a társtulajdonosok hozzájárulása nélkül, mert használati jogot kaptál, nem beépítésit.
Másrészt a jelenlegi társtulajdonosok bármikor módosíthatnak az alapító okirat tartalmán, vagyis megszüntethetik tőled a kizárólagos használatot, vagy egyszerűen olyan magas bérleti díjat is megállapíthatnak, amitől bármikor elmenne a kedved. Én már rég megtettem volna egy ilyen hozzáállás mellett, mint amilyennel te rendelkezel.

Ennyi.

lionhu # 2009.10.21. 16:42

Köszönöm, én is így látom, hogy a vásárlás lenne a megoldás.
A jelképes összegért történő vásárlás ebben az esetben megoldható?
Illetve az építető, akitől megvettük az ingatalnt ebben a formában, nem vezetett félre ?
Ezzel a rendezetlen viszonnyal...

Köszi még 1x

nanemaaa # 2009.10.20. 21:39

Ha a tetőteret a lakásodhoz csatoltad és beépítetetd, akkor az már nem "tetőtér"...és pláne nem használati jog, hanem lakás, aminek a Ttv szerint külön albetétben a helye. Magyarán a beépített részt igenis meg kellene vásárolni és az alapító okiratot módosítani. A lakásod alapterülete a közös tér hátrányára növekedett.
Ergo a közösség követelése jogos, csak éppen idő előtti. Ugyanis meg kellene előznia az alapító okirat módosításának és telekkönyvi átvezetésének.

lionhu # 2009.10.20. 17:47

Kedves Fórumozók !

Segítséget szereetnék kérni az alábbi esetre:

Egy éve vásároltam társasházban egy emeleti ingatlant, amihez tartozik egy felső szint ami nem tulajdonnak számít, hanem az alapító okirat alapján:

"Az ingatlanhoz tartozik - a mindenkori tulajdonost megillető - leválasztott XXm2 alapterületű tetőtér kizárólagos, ingyenes használati joga."

Kérdezem, hogy az elszámolásnál több lakótárs sérelmezi, hogy nem fizetünk fűtési alapdíjat, felújítási alapot erre a részre, mivel nem tulajdoni hányad.

De mivel lakórésznek van kialakítva, én magam parkettáztam festettem, meg minden, miért fizetnék rá felújítási alapot?!
A fűtés meg hőmennyiségmérő alapján kerül kiszámlázásra.
A fűtési alapdíj még lehetne, de ez a terület nem tulajdoni hányad, így a törvény és az SZMSZ alapján nem kell fizetnünk, mert az SZMSZ-ben tulajdoni hányad szerepel.

Illetve felajánlottuk, hogy esetleg megvesszük a felső szintet a társasháztól, egy jelképes összegért, és akkor fizetjük a tulajdoni hányadból adódó költségvonzatot.

De nem tudom mit lehet tenni ebben az esetben.....

Előre is köszönöm a válaszokat....

Lion_Hu