Rágalmazás, rossz hír keltés

xyznincs # 2010.11.17. 11:01

Segítséget szeretnék kérni. Nem tudom melyik fórumba kellett volna írnom, azért írom ide. Röviden a történet. Egy autószerelő műhelyben szereltettem az autóm, jelen voltam a szerelés közben, így mindig érdeklődtem mit miért tesznek. És elektronikai szerelés közben többször rákérdeztem le fogják-e szigetelni a megsértett vezetéket, illetve egy helyen átalakítás miatt fémunkára volt szükség és kértem azt is fessék le, mert rosszak a tapasztalataim. A szerelés közben mindent megtettek amit kértem. a szerelés jól és úgy végezték el ahogy én kértem. Másnap egy internetes fórumon közzétettem tapasztalataim. Erre a cég megkeresett, hogy rágalmazásért, hitelrontásért és szándékos károkozásért feljelent. Én a békés ügymenet érdekében elmentem a céghez és mindent megtettem az ügy békés rendezéséért. Ott írásban elnézést kértem illetve a fórumon is elnézést kértem, oly módon ahogy az ügyvezető igazgatóval megbeszéltük. De a fórumról nem lehet törölni a hozzászólást és most az esetleges pénzügyi kieséseket fogja rajtam követelni. Hozzáteszem valótlant nem állítottam a fórumon, de kikérte magának, hogy csak azért történt megfelelően a szerelés, mert én kértem. Idézet a fórumról:"kérésemnek eleget téve leszigetelték a megsértett kábelek" mondván "kérésem nélkül is megtették volna de én kimondottan rosszindulattal álltam a dolgokhoz, és visszautasítanak minden gyanúsítgatást."

Ebben szeretnék segítséget kérni. Mi ilyenkor a teendő. Mivel ez egy egész cégcsoport külföldi érdekeltségekkel, illetve beszállító egyéb magasabb körökbe. Amelyet kb. 2 órán át hallgattam.
Mit tegyek és mit ne?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 11:59

Olyan nincs, hogy a kérésedre sem törlik a hozzászólásodat, különösen, ha azért kéred,mert szerinted is jogot sért.

dr. Benke # 2010.11.17. 12:21

XYZ... hozzászólására:

Nem eszik olyan forrón a kását... :)

A hozzászólás töröltetését, én is javaslom, ezt mindenképpen kérje az adott szolgáltatótól.

1.) A rágalmazás bűncselekmény (Btk. 179. § (1)) "...aki más előtt becsület csorbítására alkalmas tényt állít, vagy híresztel..."

Az ön internetes hozzászólása - annyi információból amit ön adott - nem ez a kategória.

2.) Hitelrontás, és szándékos károkozás.
A hitelrontással kapcsolatos szabályok a Tpt.-ben vannak.
Az ön által leírt eset nem az !!!

A szándékos károkozás megállapítása esetén, a tisztelt szolgáltatónak bizonyítani kellene, hogy az ön (vétkes) magatartása következtében kár érte.
Ami - az ön által adott információk alapján - szintén nem áll meg.

Fentiekkel kapcsolatban különös súllyal esik latba a szólás szabadság kérdése...

xyznincs # 2010.11.17. 13:36

köszönöm válaszát.

Azóta a fórumon elnézést kértem, mert felkerestem a másik felet a békés rendezés céljából. megegyeztünk és nem tudom, hogy ezt jól tettem-e? bocsánatot kérek mert valótlan dolgokat állítok. Bocsánatot kértem, magyarázattal együtt. Mert nem azt állítottam, hogy rosszul szerelték be a rendszert. Csak az én kérésemre történt meg ez meg az (lásd előző hozzászólás). Lehet rosszul tettem, mert ez olyan mint egy beismerés, hogy én hibáztam?
Azért kérdeztem mit tegyek, mert én a békés megoldás híve vagyok, amit kértek helyesbítést és elnézés kérést megtettem. De most több fórumon akar egyszerre perelni a legutóbbi beszélgetésünk óta. Érdemes ügyvédet felkeresnem, vagy míg nem kapok valamilyen papírt maradjon így?

dr. Benke # 2010.11.17. 13:48

Javaslom, hogy dokumentálja az Ön által tett lépéseket, így a "bocsánat kérést" egyebeket. Így azt, hogy a kérésüknek megfelelő nyilatkozatot helyezett el a honlapon stb.

És a továbbiakban szüneteltesse velük a kapcsolatát, telefont - nekik - nem fel venni, ha felvette letenni, személyesen se keresse őket stb.

Ha postai úton tértivevényes levéllel értesítik azt vegye át.

Ha több fórumon akarja önt perelni, akkor perelje, ezt nem tudja megakadályozni.

Szerintem ebben a stádiumban még nem kell feltétlenül ügyvédhez fordulnia.

De ha anyagilag megteheti akkor felkereshet egy agilis ügyvédet/ügyvédjelöltet (az utóbbi olcsóbb), aki jó eséllyel még ebben a stádiumban le tudja állítani az ügyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 15:12

Hmmmm. Ha engem kérdez valaki, én bizony a szervizre fogadnék. Különösen, ha magam képviselném.

xyznincs # 2010.11.17. 15:33

Ebben a pillanatban ellenőriztem letörölték a fórumról a hozzászólásom, és az email címemet feketelistára tették. Úgy gondolom mindent elkövettem amit lehetett. A hozzászólásom 2 napig és a helyesbítés 1 napig volt fent a fórumon.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 18:00

Akkor az ügy a lovagiasság szabályai szerint elintézést nyert.

vanazoli # 2011.08.10. 15:23

Tisztel jogot ismerők!

Abban szeretnék segítséget kérni Önöktől, hogy ha én egy olyan könyvet írok saját, igaz történetem alapján, amely arról szól, hogy (fiktív példa) a televízió-nézés közvetlen okozója volt az agyrákomnak, akkor számíthatok-e olyan perre, amiben egy tv gyártó a vagyonomat elperli? Természetesen semmilyen bizonyítékom nincs erre, hisz nem vagyok sem tudós, sem orvos, viszont olyan tapasztalataim és érveim vannak, hogy biztos vagyok magamban. Nem tudom számít-e de feltételezzük azt is, hogy sokan kíváncsiak lesznek a könyvre.

Megköszönöm a segítséget!
Elképzelhető, hogy sok beteg emberen segítünk most.

ObudaFan # 2011.08.10. 15:35

Nem.

ObudaFan # 2011.08.10. 15:36

Mondjuk ha azt állítod, hogy egy konkrét gyártónak a tv-je rákot okoz, az már más eset.

vanazoli # 2011.08.10. 21:10

Általában a tévénézésről van szó a fiktív példában, nem konkrét márkáról. Arra gondoltam, hogy tudományos alátámasztás/bizonyíték híján is el tudom képzelni, hogy történetemmel sok embert meg tudok győzni arról, hogy ne vegyen "tv"-t, mert agyrákot okoz. Felmerül bennem ilyenkor, hogy nehogy "véletlenül" baleset érjen egy sötét utcában, vagy pereljen egy, vagy több visszaesett forgalmú tv gyártó.

Köszönöm!

VTamara # 2011.09.02. 18:45

Sziasztok! nekem egy fontos kérdésem lenne : augusztus 26 án volt egy tárgyalásom másodrendü vádlottként egy bolti lopásból. Próbára bocsájtást kaptam egy évre. Ez mit jelent? csak a lopás tartozik bele vagy más is? Ugyanis még a tárgyalás előtt a párom volt neje feljelentett mert a myvira kiraktam a fényképeim közé egy fotót róla amin melltartóba pózolt és egy kis szöveget is írtam alá. Namár most tudni kell hogy ennek a dolognak voltak előzményei már lassan 2 éve tart hogy mindenbe keresztbe akar tenni és a páromat képes volt felhivni és mindenféle ocsmány dolgokat hiresztelt rólam stb. Hosszu lenne felsorolnom egy szivtelen nagyképü hölgyről van szó aki megvan győződve róla hogy minden ugy van és ugy kell lennie ahogyan ő akaja!!!!!!! Na most 1-én megvolt a békitő "tárgyalás" én szinte megalászkodtam neki és elnézést kértem valóban helytelen dolog volt amit tettem de szerintem más keményebb eszközökhöz folyamodott volna a birónő nagyon rendes volt szinte az egész beszélgetést végig nevette mert ez a nő folyamatosan pénzt követelt meg a maga " igazát hajtogatta" na mindegy a tárgyalás végén megkérdezte a bírónő hogy elfogadja e a bocsánatkérést mire ő a megszokot orrfennhordós módján az eljárás folytatását kérte ugyhogy most 20-án megint tárgyalás lessz. Szerintetek lessz e valami bajom ebből az ügyből mivel próbára bocsájtás alatt vagyok a lopás végett?? Kérlek írjatok!!!!! köszönöm:):)

lajcsó # 2011.09.02. 19:53

Attól függ, hogy mi volt az a "kis szöveg" a fénykép alatt? Ha már most pénzt követel akkor számíthatsz arra, hogy be fog perelni személyiségi jog megsértése miatt, megspékelve azt egy csinos kártérítési igénnyel.

VTamara # 2011.09.03. 11:22

Köszike a választ. Konkrétan ő leginkább azt szeretné ha még annál is komolyabb buntetést adnának az uj tárgyalást is dacból kérte mert én is elmondtam a birónőnek hogy miért lett igy ez az egész mint mondtam a birónő végig mosolygott amig a csaj mindenfélét mondott rám. De én inkább arra vagyok kiváncsi hogy beleszámit e a próbára bocsájtásomba ez az ügy vagy csak arra vonatkozik amiért próbára bocsájtottak?? Egyébként szerintem a b. nő levágta milyen egy arrogáns csajszi ez mert végig nagyképüsködött és arra pöccent ő be hogy azt hitte majd nem védem meg magam és nem mondom el azokat amiket ő 2 éve müvel velünk. Kérlek arra válaszoljatok hogy bele számit e az előző ügyembe.Ui:
különben a birónő mondta neki hogy jól gondolja meg mit csinál mert ez akár el is mérgesedhet ami azt jelenti hogy én is viszon feljelentést tehetek elllene.

VTamara # 2011.09.03. 11:37

Ja még azt kifelejtettem, hogy ő ezt az egészet azért csinálja mert azt hiszi ezzel a páromnak árt mivel a szerelmét bánsa ugymond.És a feljelentést még akkor megtette csak ő rágalmazásért jelentett fel és a szövegembe azon a szón hogy ribi más sértő nemigazán szerepelt nem tudom mennyire sértő ez.

ObudaFan # 2011.09.03. 11:41

A próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni, ha a próbára bocsátottat a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt, valamint ha a próbaidő előtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidő alatt elítélik.
Éppen ezért kellene tudni, miket írogattál róla, mert ha azzal megvalósult a becsületsértés, vagy a rágalmazás, akkor a fentieket kell figyelembe venni.

VTamara # 2011.09.04. 11:07

már pontosan nem emlékszem de mikor a csaj elkezte mondani a bírónőnek hohy minden k-nak meg ribancnak lehordtam én mondtam hogy biztos hogy nem irtam ki teljesen majd kérdeztem a birónőt és ő nevet ve azt mondta ilyen nem szerepel benne csak valami olyasmi hogy: Ez a ribi azt hiszi magáról ilyen képekkel bármit elérhet a páromnál a papir a birónő előtt volt amit ez a hölgyike kinyomtatott a képpel együtt. Mondtam neki hogy érdekes módon azt mondtad semmi kivetni való nincs aképben akkor hivatkozott a szövegre amit nem ugy irt le ahogyan én irtam ezért olvasta fel a birónő más egyéb bizonyítékot nem is kért és nem is tud mutatni ellenem én viszont tudnék ha akarnék.

ildiko2000 # 2016.04.27. 10:20

A rendőrség megkeresett, hogy az én IP címemről szexuális tartalmú hirdetést adtak fel egy X.Y hölgy nevében. Akit én nem ismerek., Az internetünk jelszóval védett csak én a gyerekek és néhány barátunk ismeri a jelszót. Megakarják hallgatni a 15 éves fiam is. Mit lehet ilyen esetben tenni?

ObudaFan # 2016.04.27. 10:45

Azt, hogy elmondjátok, amit tudtok, azzal, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével senki sem köteles sem magát sem a hozzátartozóját vádolni, az ilyen kérdésekre meg lehet tagadni a választ.

ildiko2000 # 2016.04.27. 11:56

A rendőr nem írásban kérte a fiam meghallgatását, csak szóban közölte, hogy mikor akarja meghallgatni tanúként. Így is kötelesek vagyunk megjelenni? A rendőr azt kérte ne mondjam meg a fiamnak miért kell a rendőrségre mennünk. Ezt nekem be kell tartanom? Elég életszerűtlen, hogy felkeltem azzal, hogy 8-ra a rendőrségen kell lennünk, de nem mondom meg, hogy miért.Meg kell mondanom azoknak a nevét akiknek megadtam a wifi jelszavát? A rendőrség illetve a szolgáltató tévedése kizárható, hogy az én IP címem volt az ahonnan a hirdetést feladták? A szolgáltatót felhívtam, de azt válaszolták, hogy nem tudják megmondani az abban az időpontban meglévő IP címemet, nincs ilyen adatbázisuk.

cica122 # 2016.04.27. 14:39

Tisztelt Fórumozók! Azt szeretném kérdezni, hogy interneten elkövetett becsületsértés, rágalmazás, személyes adatokkal való visszaélés esetén a rendőrség jogosult-e az elkövető IP-címét a Facebookon felderíteni? Az eljárást ugyanis azon a címen szüntették meg, hogy az elkövető személye nem volt beazonosítható, pedig az illető már 4 éve, folytatólagosan követi el ellenem ezeket a bűncselekményeket olyan dolgokkal rágalmazva, amellyel egy bizonyos szélsőjobboldali szervezet bosszúvágyát igyekszik felszítani ellenem. Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.27. 14:55

Ildiko2000

Ha nem mész el, majd kapsz irasos idézést.
Ha azzal közeli hozzátartozódat vádolnad az elkövetéssel, akkor nem vagy koteles elmondani, kinek biztosítottál hozzáférést.
Azt vajon hogy ellenőrizné a rendőr, hogy elmondtad-e a fiadnak, miért kell bemenni?

ObudaFan # 2016.04.27. 14:56

Cica122

Jogosult, csak külföldi illetőségű cég esetén kérdés, megkapja-e.

elfmage999 # 2016.04.27. 16:03

Ildiko2000

Jó lenne tudni, hogy a gyerek nem követett-e el valamit.
Értesd meg vele, hogy akkor tudsz segíteni ha elmondja.