Valamikor a kéményseprő szerencsét hozott, ma számlát.

erdős # 2004.05.30. 14:48

Tisztelt Fórumozók!

Aki tud adjon tanácsot, hogyan lehet egyedi felmentést kérni a jogszabály alól?!
Helyzetem a következő. Családi házban élek, melyet ezelőtt 20 évvel magam építettem. Annak tüzeléstechnikai berendezéseit magam terveztem, mint annak szakavatott ismerője. Nyugdíjazásomat megelőzően a TIGÁZ nál dolgoztam, előbb, mint gázszerelő, majd művezető, végül üzemvető. Ezen munkaköreimben a gázüzemű berendezések tervezésén, szerelésén túl, annak biztonságtechnikai és tüzeléstechnikai ellenőrzése is feladatom volt.
Saját lakásom ilyen berendezéseit is mindig magam tartom karban, tisztítom és ellenőrzöm. Ennek ellenére évről-évre megjelenik a kéményseprő vállalat alkalmazottja, hogy az általam elvégzett munkáért beseperje a BM rendeletben számukra biztosított díjat. ( Csak megjegyezni kívánom, hogy ez a díj, országos szinten, megyénkben a legmagasabb) Nem tudom megértetni vele, hogy mivel nem tartok igényt szolgáltatásukra, tisztességtelennek tartom, hogy ennek ellenére erőszakosan, már-már fenyegetően pénzt követeljenek tőlem.
Ezek a kéményseprő szerepkörben megjelenő emberek ugyan vállukon kéménykotróval jönnek a díjat szedni, de szemrebbenés nélkül kérik a pénzt, munkavégzés nélkül használatban- és használaton kívüli kémények után.
Én szeretnék ennek a „füstadónak” megfizetésétől mentesülni. Ennek több nyomós oka van.

1. Munkámat az 1969.évi VII. törvény valamint annak végrehajtási utasítása (GOMBSZ) szellemében végeztem. Lakásfűtés(gázfűtés) valamint egyéb kéménybe köthető készülékek tervezését, kiviteleztetését végeztem. A gyakorlati kivitelezést irányítottam. A szakhatósági engedélyeket biztosítottam, engedélyt adtam a beüzemelésre. Mindezt nagy-nagy felelőséggel.
  2. Családi házban élek. Saját magam és családomon kívül senkit nem veszélyeztetek és tőlem ezt senki nem teszi nagyobb lelkiismeretességgel.
  3. Nyugdíjasok vagyunk. A „jól megérdemelt” nyugdíjunkból lassan már a gáz árát sem tudjuk kifizetni. Nem az a veszélyhelyzet tehát, hogy a fűtés során balesetet szenvedünk, hanem az, hogy meg tudjuk-e fizetni a fűtőanyag árát.

Kérem tanácsukat.

Bubó # 2004.05.30. 19:31

Kedves Erdős!

Sajnos rossz hírem van: a „füstadót” mindenkinek fizetnie kell!

Nem akarok a törvényből idézgetni, hanem javaslom, hogy alaposan tanulmányozd át a 27/1996. (X.30.) BM rendeletet, amely a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szól.

Azt sajnos tényleg nem tudom, lehet-e egyáltalás felmentést kapni egy BM-rendelet hatálya alól. Véleményem szerint nem valószínű.

Üdv.

szajbertattila # 2004.05.30. 19:45

Sziasztok,

szerintem érdemes lenne megkülönböztetni a közsolgáltatás igénybevételére vonatkozó, jogszabályban előírt kötelezettséget és a ténylegesen teljesített közsolgáltatást a kötelezettség alapján. A "mentesülést" a jogszabály alól tehát ott keresném, hogy igénybe kell ugyan venni az egyik oldalon, de a pénzért szolgáltatni kell valamit a másikon - márpedig ha nincs mit, akkor nincs miért fizetni sem. Érdemes ezt az oldalt is átgondolni, hátha a többi szabállyal is egybevetve vezet valami eredményre. Mert pl. az is felvethető, hogy jogosult vagyok -e saját magamnak tisztítani a kéményt, vagy erre csak és kizárólag a kéményseprők jogosultak? Ki lehet-e bújni (bármilyen) igénybe vételi kötelezettség alól azzal, hogy én is jól értek hozzá, megcsinálom magamnak - nem vezetne -e ez kontármunkákhoz, balesetekhez stb ...

Attila