Helyettesítésért jár plusz pénz?

axiotheus # 2012.09.26. 11:40

Tisztelt szakértők,

külföldi kiküldetés esetén hogyan értelmezhető a helyettesítés és díjazása? egy feladatra lettem kiküldve külhonba, a helyi kollega lebetegedett és 3 hónapja helyettesítem, hol kint hol itthonról. Előre senki sem látta hogy 3 hónap lesz és én sem kértem a helyettesítési pótlékot.

Üdvözlettel

Gabicsek # 2011.05.06. 17:47

Nem vagyok munkajogász, de gondolom ő sem kap helyettesítési pénzt, ha te vagy szabadságon és a te munkádat is végzi. Ebből a két hónapból gondolom minimum egy hónap a fizetett szabadsága, ha nem több, miért is járna helyettesítési pénz? Főleg, ha a munkaköri leírásban is benne van. Minden munkahelyen előfordul, hogy van némi többlet munka, ha valaki szabin, vagy betegállományban van, ezért nem jár helyettesítési pénz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.05. 18:57

Olvasgasd a Munka törvénykönyvet. Pontosan bele van írva, hogy mikor jár plusz bér a helyettesítésért. No meg az is, hogy egyáltalán mi számít helyettesítésnek munkajogi szempontból.

efi99 # 2011.05.05. 18:10

Peersze.
És ha nem tudja ellátni 2 ember munkáját - ingyen ráadásul - akkor még jól ki is rúgják, nem?
Mégis akkor mi az az eset, amiért helyettesítési díjat kéne kapni, talán azért, ha az ember egy egész brigádot helyettesít a futószalag mellett?

nanemaaa # 2011.05.05. 14:50

munkaköri leírásunkben szerepel, hogy egymást kell helyettesítenünk.

Akkor azt csinálod, ami a munkakörödben is szerepel. Miért kapnál ezért plusz bért? Ha a főnök nagyon jószívű akar lenni, akkor pl jutalmazás esetén figyelembe veszi. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.05. 13:39

No, most meg majd másképp osztja el. Még csak nem is helyettesítesz, ha belefér a munkaidődbe, akkor szót se szólhatsz. (Más kérdés, hogy mennyire ésszerű két embert foglalkoztatni arra a feladatara, amelyet egy is el tud látni a munkaidejében.)

Foltoska002 # 2011.05.05. 13:36

Vannak bizonyos adminisztrációs feladatok az üzemben, melyet mi ketten végzünk. Évek óta meg van melyőnknek mi a feladata, így osztotta el a főnök. Most az Ő eddigi munkáját is nekem kell megcsinálni. Tehát kettőnk helyett dolgozom.
Jár helyettesítési díj, avagy nem?
Köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.05. 13:24

Miből fog az kiderülni, hogy egy feladat, amelyet történesen rád osztanak az elkövetkező két hónapban, a munkatársnődé lenne, ha ott lenne?

Foltoska002 # 2011.05.05. 13:12

Kolleganőm 2 hónapra távol lesz a munkahelyünktől. Nem beteg, hanem külföldre megy dolgozni, ezalatt fizetett szabadságot és fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. A munkakörünk ugyanaz, mindketten adminisztrátorok vagyunk, munkaköri leírásunkben szerepel, hogy egymást kell helyettesítenünk.
Csakhogy én most az ő munkáját is elvégzem, tehát duplát dolgozom huzamosabb ideig. Jár-e nekem helyettesítési díj, vagy le kell nyelnem, hogy ugyanazárt a fizetésért duplát dolgozzak 2 hónapig. Ha jár, kérem írja le, milyen törvényre hivatkozhatok a munkaadómnál.
Üzemben dolgozom, mint adminisztrátor.

Köszönöm a válaszát.