Én utánaolvastam ennek a szocpoltémának sé a jogszabályban van egy olyan rész hogy idős magatehetetlen közeli hozzátartozó után is igényelhető állítólag.Ezen én is meglepődtem.Mit lehet erről tudni bővebben?
itt a link amúgy
Én utánaolvastam ennek a szocpoltémának sé a jogszabályban van egy olyan rész hogy idős magatehetetlen közeli hozzátartozó után is igényelhető állítólag.Ezen én is meglepődtem.Mit lehet erről tudni bővebben?
itt a link amúgy
moti
Lakóingatlan vásárlására kérhető az állami támogatás -újra vagy használtra -, telekre nem. Akinek a nevén már van egy ingatatlan az vélem van annyira gazdag (...), hogy nem szorul rá az állami támogatásra. (Át kell íratni valaki nevére és akkor bizonyára szabad a jelző, persze az átiratás/ajándékozás az illeték- és az esetleges szja miatt adott esetben nem két forint.)
Logi
Általánosságban 35 év, bizonyos esetekben 40 év - ha jól tudom. A gyerekek életkora annyiban befolyásoló, hogy a kérelmezéskor kiskorúaknak kell lenniük. (Az összegeket nem tudom, de bármely pénzintézet akár telefon is felvilágosítást ad erről.)
Tisztelt Címzett!
Következőkben szeretnék segítséget kérni?
A szocpol hány éves korig vehető igénybe? Én isén leszek 33, a párom 28. Új, vagy használt lakás esetében mennyi most a szocpol? Két gyermekem van, a gyerekek kora befolyásolja-e valamiképpen a szocpol felvételét?
Köszönettel: Logi
Sziasztok !
Kérnék információt szocpolügyben egy nagyon jó ismerősömnek:
Kérdés: telekvásárlásra, jelzáloggal terhelt ingatlanra felhevehetőő-e illetve volt már neki egy ingatlan a nevén és nem kizáró ok e a mostani égénylésnél ?
Új vagy használt ingatlan hogy számít valamint jövedelem igazolást vizsgálnak e a felvételnél ?
Köszönöm a szakember válaszát előre is.
Üdv,
Gulyás Tamás
Dudu!
Figyelemmel arra, hogy egy egyedülálló nő a hamarosan megszülető gyermekével úgy nagy általánosságban "fényes" anyagi helyzetben nem lehet..., az önkormányzattól lehet kérni un. "lakásfenntartási támogatást" is.
Erről is bővebbet a www.Magyarország.hu weblapon "Ügyintéző" gyűjtőszó alatt lehet olvasni.
Kedves obsitos!
Köszönöm az információkat és a jókívánságot:
Dudu
Dudu,
annyiban pontosítok, hogy a gyermek születésétől kérhető 3 éven belül a szoc.pol. támogatás.
Tehát NYUGODT szülést, aztán minden majd később.
Az állami támogatásért bankhoz kell folyamodni.
Az önkormányzat esetleg segíthet az egyedülállóság + a babára tekintettel egy kis helyi lakásvásárlási támogatással, bár így utólag...
Meg kell majd kérdezni.
Ha adnak kölcsönt, akkor az kamatmentes.
Kedves Dudu és Panni.sa!
Mindketten részletes tájékoztatást olvashattok a www.Magyarország.hu honlapon a "Lakástámogatás" címszó alatt.
Dudu, sok sikert a babához!
Panni.sa,
A szoc.pol. támogatás NEM kp. kapod meg, hanem annyival csökkentik a lakáskölcsönt.
Dudu,
lakásvásárlás után, egy gyermek esetén 3 évig lehet igényelni a szoc.pol. támogatást.
Csak a gyerek/ek/ száma a lényeg, tehát az egyedülállósággal sincs semmi gond.
Önkormányzat + bank.
Sziasztok!
Egyedülállóként pár hét múlva fogom megszülni első gyermekemet. 2004. áprilisában vásároltam egy használt lakást. Szeretném igénybevenni a szocpolt, de nem tudom jogosult vagyok-e rá, és hogy hová forduljak először ? Tudnátok segíteni? Esetleg elárulnátok, hogy hol találom meg a jogi hátterét? előre is köszönöm
Sziasztok!
Egy szoc.pol.-lal kapcsolatos kérdésem lenne!
Ha a hitel igénylésével együtt veszem fel, egy összegben előre megkapom a szocpolt vagy számlákkal való igazolás után kapom csak meg a teljes összeget, vagy azt is csak részletekben?
angelis,
igazad van, életkorhatár csak a fészekrakónál van.
Csak még annyit: a Google keresőbe beírva az "Országos Lakásügyi Hivatal"-t, széleskörű tájékoztató olvasható.
Ogéza,
sok sikert a lakásvásárláshoz, és ha jelenleg kinézett nemigen tetszik inkább keressetek másikat, kínálat bizonyára van bőven Szegeden is.
Tudtommal nincs életkori határ, csak a fészekrakó esetén(35 év), ami használt lakásra van , illetve a megelőlegező kölcsön esetén (ha még nincs gyerek de szoc polt kér az illető 40 év). Hívd fel az Országos Lakásügyi Hivatalt és majd ők megmondják, ők a tudorai ennek. A bankok esetleg félre tájékoztathatnak. A neten megtalálod az elérhetőségüket.
Az önkormányzatot kérdezd meg, hátha tudnak adni valamennyi kölcsönt, kamatmentesen.
Tudomásom szerint a szociálpolitikai jogosultság korhatára jelenleg mindkét szülőnél mximum 35 év.
Bármelyik bank a paragrafust is meg tudja mutatni.
Üdv mindenkinek!
Még 1 kérdésem lenne: 40 éves vagyok. Új lakás építéséhez jár-e szoc.pol (2 gyerek után)?
Van aki szerint már nem, a rendeletben nem találok erre utaló paragrafust
köszönettel
Géza
A Google keresőprogramba írd be a "szolciálpolitika" szót, és ott részletes információt kapsz kérdéseidre.
Üdv mindenkinek!
Vázolnám a helyzetünket. Eladtuk a panelunkat. Van egy ház, ami 90%-ban elkészült, szoc.pol.-t lehetne felvenni az újsághirdetés szerint. Nem igazán tetszik, de valamit lépnünk kellene. Ha szoc.pol.-lal megvesszük, mikor adhatjuk el, és vehetünk másikat de azért mégse kelljen vissszafizetni a 2.4 millát?
Kérdéseim:
Paraméterek:
mostami 2+1-es panel
átmeneti ház: 2+1 -es ház (vagyis ugyanakkora)
végleges ház: min-max mennyi lehet (2felnőtt + 2 gyerek költözik)
4. Milyen buktató van még?
Köszönettel várom az észrevételeket
Géza voltam Szegedről
Sziasztok!
Jelenleg várom első gyermekemet és szeretnénk igénybe venni a szocpolt 2 gyermekre. A párommal nem vagyunk még összeházasodva, tehát első kérdésem, hogy így is felvehető-e?
2003 májusában elkezdtünk építkezni is, és már benne is lakunk a házban, de mivel még nincsen teljesen kész, nincs használatbavételi engedélyünk. Gondolom erre a házra még fordítható lesz majd a szocpol?!
Az az igazság, hogy egy velős összefoglalást még nem találtam a neten a témáról, úgyhogy ha valaki tud nekem adni egy web-oldal címet, azt megköszönöm.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
2003. június 24-én kötöttünk adás-vételi szerződést új építésű lakásra. 2003. december 2-án írtuk alá a banki szerződést, illetve a megelőlegező kölcsönszerződést, 2 gyerekre, 1.6 m forintról.
A lakás használatbavételi engedélye 2 hónapja lett meg, és tegnapig abban a hitben éltünk, hogy ekkortól számít majd majd a 3 év, amin belül az első gyerekünknek meg kell születnie.
Ma felhívtam a bankot, ahol viszont azt mondták, hogy ez nem így van, mert az adás-vételi szerződés megkötésének időpontja számít - magyarul akkor, amikor megkötöttük a bankkal a szerződést erre az összegre, MÁR ELTELT FÉL ÉV! Így már eleve 2,5 évet kaptunk...
Kérdésem: biztos, hogy ez így van? Hiszen hiába van lakásszerződésem, ha a lakás másfél év múlva készül el, ugyanúgy nem tudunk gyereket vállalni, mintha bele sem fogtunk volna lakásvásárlásba...
Ráadásul a lakást a mai napig nem adta át a beruházó - egyéb nézeteltérésünkből kifolyólag visszatartja, úgymond "zálogba".
Jó lenne, ha lenne valami reménytkeltő ebben a helyzetben...
Köszi
Ilona
Köszönöm, ez reményt ad, azt hiszem belevágunk.
A trükközésben nem vagyok jártas, és nem is szeretnék semmi "trükkös" tanácsot adni. A legjobb a mindkét fél számára megfelelő közös megegyezés.
Ezt a problémát csak egyféleképpen tudod megoldani: feladsz egy hirdetést, meghirdeted a lakásod, előtte pedig kikéred ügyvéd tanácsát, milyen lehetőséget lát a problémád megoldására, illetve milyen biztosítékot kellene kínálnod a vevőnek ahhoz, hogy az ő ügyvédje is belemenjen az adásvételbe. Aztán majd meglátod a többit, de remélem, sikerrel jársz.
Köszönöm a választ. A legfőbb gondot abban látom, hogy találok -e olyan vevőt, aki vállalja, hogy kifizeti a pénzt (mondjuk visszatartja a szoc.pol. összegét) de csak fél év múlva írják a nevére a lakást. (Ugyanis csak az a pénzünk van, ami a lakás, de az elég nagy értékű.) Egyszer emiatt már ráfaragtunk, és lakást kellett vennünk az építkezés helyett - mert a vevő ügyvédje nem egyezett bele a dologba.
Ez jogilag, trükközés nélkül megoldható?
Kedves npann!
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.Korm.rendelet a következőket írja a problémáddal kapcsolatban:
21. § (1) Ha a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, vásárolt lakást - építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő - 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétől eltérő célra hasznosítják, illetőleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás folyósított összegét visszafizetni.
(2) Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés időtartama méltányolható esetben legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetőleg az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének a napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.
(3) Ha a lakás tulajdonosa a (2) bekezdés szerinti határidő lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja (az adásvételi vagy csereszerződés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség az eredeti határidő lejártáig terheli. A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzője intézkedik. Ha a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az eladó az újabb lakás megszerzésére, úgy az eladási és a vételár különbözetét terheli a visszafizetési kötelezettség.
(4) A kedvezményt, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője által megjelölt bankszámlára kell visszafizetni a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötését, illetőleg a bontás vagy az eltérő hasznosítás megkezdését követő 30 napon belül.
Ha vissza kell fizetni az összeget:
(7) Az önkormányzat jegyzője a visszafizetett kedvezményt, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást köteles a központi költségvetés javára átutalni.
Igazolás a szoc.pol. támogatás rendezéséről:
(8) A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésének kötelezettsége esetén az (1) bekezdés szerinti elidegenítésről szóló szerződéshez csatolni kell a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjének igazolását arról, hogy az eladó a kedvezmény összegét, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást visszafizette, vagy e kötelezettségét felfüggesztették, illetőleg az elidegenített lakás helyett a kötelezettség másik lakást terhel, és az ezt biztosító jelzálogjogot e rendelet előírásai szerint bejegyezték.
(9) A (8) bekezdés szerinti elidegenítésről szóló szerződés alapján a tulajdonjognak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére irányuló kérelem csak akkor fogadható el, illetőleg akkor teljesíthető, ha a (8) bekezdésben említett igazolást a szerződéshez csatolták.
Vagyis: nem a telekre, hanem az azon épülő ingatlanra tekintettel nem kell visszafizetned a szoc.pol.-t, ha határidőben bemutatod a használatba vételi engedélyt, de vigyázz, hogy a lakásod értékesítéséből származó minden pénzt vissza kell forgatnod az építkezésre, különben a megmaradó összeg arányában vissza kell fizetned a támogatás egy részét. Figyelnetek kell arra is, hogy a méltányolható lakásigényen belül maradjatok, és hogy legalább olyan legyen a komfortfokozata az új lakásnak, mint a mostaninak.
A használatba vételi engedély bemutatása után a jegyző intézkedik az igazolás kiadásáról, hogy a másik lakást terheli a kötelezettség az első helyett. Csak ezután jegyzik be az új vevő tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba. Manapság - főleg, ha már van gyakorlatod az építkezésben, és megvan hozzá a pénz is - fél év alatt elkészül egy ház, csak kérdés, hogy találsz-e vevőt az ingatlanodra, aki csak fél év múlva akar beköltözni. De ha megvan a pénzed az építkezésre, akkor nem vagy rászorulva a vevő pénzére, vagyis a részletfizetéssel teljesítő vevő is megfelel (mi is így vettük a lakásunkat: fél évig havonta törlesztettünk X összeget, és az utolsó törlesztőrészlet kifizetése után jegyezték be a tulajdonjogot). Ha van hol laknod az építkezés alatt, akkor az sem gond, ha rögtön birtokba akarja venni a lakást az adásvétel után a vevő.
Az adásvételt bonyolító ügyvéd tudni fogja, mit kell beírni az adásvételi szerződésbe a Te esetedben.
Remélem, tudtam segíteni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |