Nagykorú gyermek lakásból történő kitiltása


Roller01 # 2012.05.06. 15:15

Tisztelt Hozzáértők!

Kérésem,kérdésem sajnos nem tűr további halasztást, ezért kérem a jogi segítséget,tanácsot.
Szüleimés idős nagymamánk már évek óta "kénytelenek" elviselni és tűrni 22 éves öcsénk abnormális viselkedését,életveszélyes fenyegetőzéseit,atrocitásait,élősködő életét.Én és bátyám már rég nem élünk otthon (messze), de most jutottam el arra a szintre,hogy közbelépjek,viszont,sajnos nem ismerem a lehetőségeinket.Ketten is vagyunk idősebb fiú testvérek,de mindkettőnk munkahelye és egyáltalán erkölcsi értékrendje miatt nem "vettük eddig rá az elköltözésre",bár ezt könnyen megtehetnénk,viszont nem biztos,hogy ez lenne a tartós és jó megoldás.Öcsénk sorozatos agresszív viselkedése miatt és a "lassan nem tudjuk, hogy mit merjünk enni,nehogy meg legyen mérgezve" szülői hozzáállás miatt lépnünk kell.
Ennyi idősen sem egy középiskolát,sem egy szakmunkásképzőt nem végzett el,dolgozni nem akar,ingyenélő,lakás fenntartásába,élelmiszerbe nem száll be.
A család jóhírét megtartván nem fordultak eddig rendőrséghez,öcsénk sem hülye "nagy kárt nem tesz", pláne, hogy volt már rendőrségi ügye tettlegességből.
Szeretnék a fentiekkel kapcsolatban tanácsot kérni, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogyan tudjuk a legegyszerűbben és leggyorsabban megoldani ezt a helyzetet,szüleim ki tudják-e egyszerűen tiltani a lakásból,mivel mindenkit tönkretesznek az évek alatt történtek.

Segítséget előre is köszönjük!

monalisa1 # 2012.05.07. 20:16

Családjogi Törvény (Csjt) 60. § (3) bek.: "Nem jogosult tartásra a nagykorú ha magatartásával erre érdemtelenné vált."

A lakásból az okmányirodán kiíratni, azt követően tértis levélben felszólítani, hogy mint jogcímnélküli 8 napon belül távozzon. Ha nem megy el az önkormányzattól bírtokvédelmet lehet kérni: elkezdik majd bírságolni. Végső soron bíróság elrendelheti a kilakoltatását, de egy ilyen per eltart egy ideig...

A szüleidnek igazolniuk kell az okmányirodán, hogy a lakás a tulajdonuk ill. főbérlői annak.

Az idős, beteg szülőnek joga van a nyugalomra, a biztonságra, az agresszív- problémás életvitelű gyermekének nem köteles szállást/étkezést biztosítani.

Legjobb lenne ha saját magától elmenne...

monaluis
laikus hozzászóló

marcika # 2012.05.07. 21:02

Szia monalisa, rég láttalak :)

Roller01 # 2012.05.08. 07:52

Köszönöm a gyors választ!

Highlander76 # 2012.09.25. 18:11

Tisztelt Uram/Hölgyem !

Nekem /nekünk is ugyanaz a problémánk mint Roller01 felhasználónak.
Mi annyival előrébb tartunk hogy kiraktuk az immár lassan egy éve nagykorú gyereket,
mert viselkedése a többi szám szerint 4 testvérére nézve veszélyes volt.
Állandó lelki stresszben tartotta ,megfélemlitette ,fenyegette őket.
Volt olyan eset amikor a 14 éves öccse homlokához kést nyomott heggyel a feje felé,mert nem adott oda neki valamit.
Iskola kerülésért bukott,dolgozni nem volt hajlandó.
A rezsibe nem szált be,mivel még iskolába járt ezért ezt nem is vártuk el tőle,de miután suliba bizonyitottan nem járt ezért a gyámhivatal elvette tőlünk a gyerektartás ráeső részét.
Mégis eltartottuk,szó nélkül,de megpróbálva nevelni,visszatériteni a jó útra,de mivel van van egy apja aki minden pillanatban uszitja ellenünk ezért ez már lehetetlen.
Nagyon kérem a Tisztelt hozzáértőket válaszoljanak nekem arra a kérdésre hogy :
MEGÜTHETJÜK-E A BOKÁNKAT AZÉRT MERT A CSALÁD ÉS A TÖBBI KIS KORÚ GYERMEK VÉDELMÉBEN MEGLÉPTÜK AZT HOGY KIRAKTUK A KEZELHETETLEN VELÜNK NYUGODTAN EGYÜTTÉLNI KÉPTELEN ,AGRESSZIV ÉS A CSALÁDRA NÉZVE VESZÉLYES GYEREKET AZ UTCÁRA????????????,

Még annyit elmondanék hogy nem akaarunk neki rosszat csak nem tudunk vele együttélni,ezért felajánlottunk neki több albérletet is amit fizetnénk neki amig helyreáll,illetve aráeső 17.000 ft gyerektartást is odaadtuk volna neki,ezt mondtuk neki szóban többször,irtuk sms.-ben is.
MEREVEN ELZÁRKÓZOTT ETTŐL A LEHETŐSÉGTŐL !!!!!!
Az apja itt lakik a városban,bár bejelentve nincs az adott helyre de bizonyithatóan életvitelszerűen használja az egyik ismerőse hétvégi házát.(VÁLÁS ÓTA ,10 ÉVE EGY FILLÉR GYEREKTARTÁST SEM FIZET A 4 GYERMEKE UTÁN A PÁROMNAK)
Ennyit még muszáj volt leirni hogy nehogy azt higgyék hogy gonoszok vagyunk.

Szeretnék s.o.s.-ben választ kapni mert meg lettünk fenyegetve (az apja által) hogy ezért börtönbe kerülünk.

Köszönettel :Highlander76

evibaba1995 # 2014.05.08. 08:16

Tisztelt Hozzáértő!
Az én esetem arról szól, hogy egy évvel ezelőtt a nagykorúságomat betöltve elköltöztem otthonról és édesanyám állítása szerint kiállított egy olyan papírt bíróság által, hogy én abba a házba ne térhessek vissza. Én nem tettem semmi rosszat se ellene se a testvéreim ellen, mindössze annyi problémája volt édesanyámnak, hogy megigényeltem a családi pótlékomat és nem fejeztem be az iskolát. Legutóbb telefonon közölte velem hogy kihagyott a végrendeletéből és hogy ne merjek visszamenni abba a házba látogatóba, mert rám hívja a rendőrséget, a testvéreimet megtiltja tőlem, és a temetésére se leszek meghívva. Az lenne a kérdésem, hogy ilyet lehet-e egyáltalán csinálni és ha igen mit tehetek ellene mert a testvéreimet több mint fél éve nem láttam és szeretném őket meglátogatni. Előre is köszönöm válaszát!

monalisa1 # 2014.05.08. 14:38

Ha anyukád "ajtót mutatott" neked mint a ház tulajdonosa akkor keress/találj más lehetőséget a testvéreiddel való találkozásra. / A végrendeletből való kihagyás és a temetésre való "meghívás" alapból nem tartozik a problémához.

Fejezd be az iskolát, legfőbb saját érdekből.

matthiasi # 2014.05.11. 13:42

evibaba1995 !

Egy lehetséges ok : méltatlanná váltál a szülői szeretetre, de lehet a mama a gonosz !
Nem tudhatjuk. A testvéreket meg hívd meg egy presszóba egy kávéra és kérd fel őket a békítésre.

Nnóra # 2017.12.27. 00:31

Üdvözlök Mindenkit!

43 éves anyuka vagyok,egy 23 éves fiatalember anyja,nekem is hasonló problémám van,mint az előttem szóló hölgynek is.
Mint írtam 23 éves a fiam,tehát bőven nagykorú.az ingatlan amiben lakunk a nagybátyámmal közös tulajdon,a fele az ő nevén van a fele az enyémem,haszonélvezeti jog nincsen rajta.tehát a fiamnak nincsen semmi tulajdonjoga,viszont állandó lakcímre ide van bejelentve,és itt is él.a házban két szoba van összesen ,az egyikben a nagybátyám lakik,aki elmult 73 éves ,a másikban meg én a fiammal.nincsen több szoba,és a ház nem is átalakítható sajnos.a probléma az h a fiam erősen italozik,és mindennap részegen jön haza,legtöbbször éjjel kettőkor,háromkor,és egyszerüen nem tudok tőle aludni sem,illetve most már arra is rászokott h itthon is iszik,és éjjel is fenn van,pedíg kértem ezerszer h ne tegye,de nem hallgat rám,szóval egy nyugodt napom sincsen.van állása ,elég jól keres és munka után meg elmegy inni,ezért is van h éjjel keveredik haza,és mivel egy szobában lakunk elég kellemetlen.ráadásnak ez egy cserépkályhával fütött ház,és spórolok a fával,ő meg éjjel bemegy a fürdőszobába és ott is italozik meg cigarettázik az ablakot meg kinyitja,itt meg a meleg is kimegy.és a számlákba semmit nem ad bele,és részegen a villanyokat is égeti és utána ugy hagyja,szóval egyszerüen képtelenség így élni.ráadásnak egyik éjjel rajtakaptam h a fürdőben füves cigarettát szivott az ablak nyitva és egy csomó sör is ott volt a földön.a próbléma az h nem akar elköltözni innen,holott jól keres és az apjánál is lakhatna,de így én már nem bírok élni.és az a másik probléma h nem lehet kijelenteni,mivel állandó lekcíme van itt,már itt ahol élek utánaérdeklődtem,h kényszerkijelentést is csak akkor kérvényezhetnék,ha nem lakna itt,azt is két tanuval kell igazolni,de ő pont h itt lakik ezért nem lehetséges a házból elküldeni,mert ugyanolyan joga van itt élni,mint nekünk.ilyen helyztben akor nincsen megoldás?kénytelen vagyok ezt eltürni?

nonolet # 2017.12.27. 08:11

Ha jól értem, akkor a fiad SZÍVESSÉGI alapon lakik ott.

Azaz NINCS semmilyen szerződése az ott lakásra.
Csak egyszer valamikor megengedted neki és azóta ott lakik...

Nos, ez esetben ÍRÁSBAN kell FELMONDANI neki a szívességi lakhatást!

A felmondás lehet

  • 15 napos normál határidejű

vagy

  • kellő indokkal azonnali is

A felmondást két tanú jelenlétében add át az átadást.

Azt is közölheted egyúttal, ha karod, hogy:
a határidő utántól már díjat szedsz tőle a lakhatásért.

A díj ez estben legyen a "más, idegen bérlőtől" is elkérhető bérleti díjtól egy picivel kevesebb.

- -

Tehát, a biztos út, hogy:

  • írásban mondd fel a Szívességi lakás használatot
  • 15 napos határidővel és
  • a felmondást add át tanúk előtt

Ezzel a megszűnik a joga az ott lakásra.

Ettől persze aligha költözik ki, de a joga megszűnik!!!

Így a határidő lejárta után már lehet indítani pert a kiköltöztetésére.

Ami eltart egy ideig (egy-másfél év) és pénzbe is kerül.
De a vége után a végrehajtóval kirakatható lesz...
Akár rendőrt alkalmazva is, ha az kell.

(és a felmondásban esetleg közölt lakhatási díj is behajtható lesz)

- -

Ez a jogszerű és idővel célba érő út.
Mivel ez sok idő és jelentős költség....

El kell gondolkodni a másik úton.
Vajon le lehet-e fizetni a fiad?!

Azaz felajánlani neki egy jelentősebb összeget.
Lelépési pénzként, amit csak akkor kap meg, ha

  • kiköltözik onnan

és

  • KI IS JELENTKEZIK!!!

(addig a lelépési pénze ügyvédi letétbe kerül)

lajcsó # 2017.12.27. 08:17

Talán egy elvonókűra is segítene a fiadon.

Nnóra # 2017.12.31. 18:59

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.igen szivességi alapon.
sajnos nem lehet kúrára küldeni,én már próbáltam vele beszélni,így is úgyis,nem is lehet hozzászólni,mert egyből rám kaffant h hagyjál már,mindenre ez a válasza.és ráadásnak ha épp józan akkor sem áll velem szóba,mert bármit mondanék egyből rám rivall h hagyjam őt békén.sokszor nem is válaszol,mintha ott sem lennék,szóval ezt így nehéz leírni.és nehéz vele ,mert segítőkészség sincsen benne,pl azt is elnézi h az 5 köbméter fát egyedül hordjam be,ha épp hozzák.esze ágában sincsen segíteni.vagy épp a 73 éves nagybátyám hordja ha én már elfáradok,ő meg ül a szobában és játszik.szóval ilyen dolgok.(ha épp nem iszik,mert nincsen már pénze)néha már annyira belefáradok,mert egy nyugodt napon nincsen,és az a rossz h legtöbbször éjjel csinálja a dolgait.mint ahogy írtam is előzőleg.jó pár éve megy ez így,de most már egyre durvábban,volt h megpróbáltam erélyesebben fellépni,akkor meg nekem jött,egyszer fel is lökött a konyhában,ezt azóta nem csinálja,mert én sem,rájöttem h azzal nem megyek semmire,és elég erős testalkata is van 86 kg,ugyhogy esélytelen vagyok,de azt tudom h ez nem módja a dolgoknak.az hogy ha normálisan szólok hozzá akkor is kaffog,elnézést a kifejezésért,de nem tudom jobban visszaadni.ugyhogy most már ott tartok h nem is szólok és abban bízok h előbb utóbb lefekszik,ha épp éjjel állít haza kettőkor.és va neki egy barátja,már hosszú ideje,sok éve,ő is italozik,nem is lehet tőle elszakítani,habár ennyi idősen már az ember nem is igen tud ebbe beleszólni. ráadásnak most már egyedül kell fizetnem az összes rezsit meg állni a kaját,mert a nagybátyám megelégelte h a fiam nem ad bele semmibe és most már ő sem ad a számlákba,holott a fele az ő tulajdona.viszont a számlák az én nevemen vannak.szóval mindenhogyan patt helyzet....mégegyszer köszönök minden segítséget,ha másképp nem megy megpróbálom a tanácsodat végrehajtani) nagyon jól esett ezt kiírni magamból,és h valakik meghallgatnak egyáltalán.mégegyszer köszönöm.

Rexor # 2018.01.02. 09:03

Nekem egy olyan ötletem lenne még (ha a szép szó nem használ), hogy a meg nem fizetett lakbér/rezsiköltség erejéig beadhatnál vele szemben fizetési meghagyást. Ha ellentmond perré alakul (amit egyébként megnyernél), de ha nem akkor a fizetéséből is letiltható lesz ez.

Halacska78 # 2019.07.12. 18:16

Üdvözlök,mindenkit.Olyan problémával találtam szembe magam,hogy 10 éve neveljük élettársam fiú gyermekét.Kezdetben nem voltak úgy gondolom problémák.De miután szakközép iskolába ment a gyermek viselkedése hozzá állása mindenhez,megváltozott.Ezt be tudtuk kamaszkornak.De iskola befejezése után,amit nagy könyörgések árán sikerül,most se dogozni munkahelyen,se otthon nem akar.Csavarog,alszik egész nap ,mert fáradt.Csak enni és cigarettázni van ideje.A legfőbb probléma,hogy a lakásban tulajdon joga van.Nekem nincs.Én fizetek,javítok,építek mindent.Jövedelmem csak nekem van évek óta. Rezsibe nem szál bele.Ilyenkor mit tehetek?Hova fordulhatok megoldásért. Válaszukat köszönöm! Egy elkeseredett Apa.

Immaculata # 2019.07.13. 04:33

El kell költözni, saját tulajdonra kell törekedni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.13. 13:14

Nincs véletlenül az anyjának haszonélvezete a tulajdoni hányadán?

Halacska78 # 2019.07.15. 09:31

De,igen van tulajdon joga az ingatlanban,mi nem vagyunk össze házasodva sem .És van közös két kicsi gyermekünk .Anyuka,eléggé elfogult a nagykorú gyermekkel.Ami még jobban megnehezíti a mindennapokat.(hagyd rá,kamasz,most szerelmes,most fáradt....stb.)

drbjozsef # 2019.07.15. 10:01

Halacska78,

Akkor még egyszer lassabban : Értjük, hogy a gyereknek és az anyjának is van a lakásban TULAJDONJOGA. A kérdés újra ugyanaz : a gyerek tulajdonrészére nincs bejegyezve HASZONÉLVEZETI JOG az édesanya javára?

(jellemző, hogy a gyerek örökléssel jut tulajdonrészhez a szülői ingatlanon, ilyenkor, ha ez volt a közös lakóhely, a túlélő házastárs haszonélvezeti jogot kap. Ez elég fontos lehet esetetekben.)

drbjozsef # 2019.07.15. 10:04

Mondjuk, most, hogy kifejtetted, hogy anyuka eléggé elfogult, a válasz szinte ettől függetlenül is az : nem, TE nem tehetsz semmit önállóan. Bármi érdemlegeset jogi szempontból csak az anyja egyetértésével tehettek, közösen.

Minden más meg nem jogi kérdés.

Halacska78 # 2019.07.16. 04:51

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Eléggé érthető volt. És tanulságos.

gerbera317 # 2019.07.16. 11:15

Jogi megoldás lehet, ha az anya a teljes ingatlan fölött haszonélvező. De hát Halacska csak nem akar az erre irányuló kérdésre válaszolni, hanem csak a "tanulságot" vonta le az egészből...

drbjozsef # 2019.07.16. 11:22

De az is csak az anyának jelent jogi megoldást, nem Halacskának. És hát az elfogult anya...

AdamK # 2020.03.25. 10:12

Szép napot,

nem tudom hol tudnék utánajárni és milyen lehetőségek vannak egyáltalán, mindenféle iránymutatásnak örülnék. Előre is köszönöm

A helyzet a következő.
Édesapám 6 éve meghalt és utána örököltünk 1 lakást. Édesanyám, az öcsém és én. Mindhárman oda vagyunk bejelentve, de én már nem lakom otthon.
A problémát az jelenti, hogy az öcsém rendszeresen terrorizálja, elnyomja Édesanyámat, aki emiatt rohamos tempóban épül le és megy tönkre idegileg, már több mitn 70 éves, az öcsém meg 36.
Tudomásom szerint, a lakás 50%-ban Édesanyám nevén van és 25-25%-ban örököltük mi az öcsémmel.
Tudunk bármit tenni, hogy a lakás elhagyására kényszerítsük, hogy költözzön 30+ évesen albérletbe és ne élősködjön Édesanyámon, ne tegye őt tönkre?
Az öcsém nem dolgozik már sok sok éve, és napi szinten ordibál, illetve fenyegeti Édesanyámat, félek hogy valami komolyabb baj fog így történni.

Ádám

drbjozsef # 2020.03.25. 10:20

AdamK,

Tudomásom szerint

Azt se tudod örököltél-e?
Nincs ügyfélkapud? Azzal le tudod kérni a tulajodni lapot.

Ezt azért lenne értelme megtenni, mert egy halvány esélyetek van, ha az öröklés törvényes rend szerint zajlott (akár a régi, akár az új Ptk hatálya alatt ebből a szempontból), akkor édesanyádnak az egész ingatlanon haszonélvezeti joga kellene lennie bejegyezve. A ti részetekre IS.

Nincs meg esetleg a 6 évvel ezelőtti hagyatéki végzésed?

Ha nincs haszonélvezete édesanyádnak, akkor az osztatlan közös tulajdont pontosan ugyanúgy van joga használni az öcsédenek, mint az édesanyádnak.

AdamK # 2020.03.25. 10:35

köszönöm szépen a gyors választ.
Nem rendelkezem sajnos ügyfélkapuval, bár több okból sem ártana.
Egyeztettem Édesanyámmal, hogy fényképezze le a tulajdoni lapot és a hagyatéki végzést.
Elmondása szerint neki van haszonélvezeti joga(de megnézi pontosan), illetve az öröklés kapcsán 50-50% voltak tulajdonosok Édesapámmal és az Édesapám utáni részt örököltük 3-an a törvényeknek megfelelően.
Én nem igazán foglalkoztam a dologgal, mert úgy voltam vele, hogy nekem nincs szükségem a lakásra semmilyen formában, míg Édesanyám él, éljen Ő ott.
A helyzet utána kezdett eldurvulni a már említett viselkedés miatt öcsém részéről. Életveszélyesen megfenyegetett engem és az édesanyámat is, Őt napi szinten.

Ádám