Nagykorú gyermek lakásból történő kitiltása

drbjozsef # 2020.03.25. 17:10

AdamK,

Életveszélyesen megfenyegetett engem és az édesanyámat is, Őt napi szinten.

Ez nem polgár jogi kérdés, ezzel nem tudsz mit tenni a lakhatással kapcsolatban.

Tegyetek feljelentést a rendőrségen.

AdamK # 2020.03.28. 16:39

Üdv,

megnéztük a hagyatéki végzést és Édesanyám rendelkezik kizárólagos haszonélvezeti joggal az ingatlanra.
Ez mit befolyásol? milyen lehetőségek vannak így az említett problémára?

Á.

drbjozsef # 2020.03.28. 18:41

AdamK,

Ez azt jelenti, hogy ő használhatja, és ő hasznosíthatja is az ingatlant. Ő döntheti el ki lakhat ott, így akár a tulajdonost, tulajdonostársat is kizárhatja.

Írásban, igazolhatóan (normál esetben ajánlott tértis levélben, esetetekben talán egyszerűbb személyesen, lehetőleg két tanú előtt átadva) szólítsa fel, hogy hagyja el az ingatlant minden ingóságával együtt 8 napon belül.

Ha ez nem történik meg, akkor vagy lecseréli a zárat saját maga, ezzel kizárva őt - de ez nem teljesen jogszerű szerintem, a testvéred is birtokon belül van pillanatnyilag,, önkényes kilakoltatás lenne.

Kilakoltatási pert kellene indítania, vagy, estében lehet, hogy elég lenne egy nemperes eljárás, ami néhány hét alatt is lezajlik, hiszen esetetekben nincs kérdés a jogosultsággal kapcsolatban, a haszonélvezeti jog egy objektív feltétel, ami jogosítja a haszonélvezőt az ingatlan birtoklására, és más birtokosok meghatározására.

Katyi75 # 2022.03.05. 21:42

Üdvözlet olyan problémám van 13 éve össze költöztem egy ikreket nevelő apával mivel az anyuka ott hagyta őket fel éves korukban nekem 3 gyermekem van már nem laknak itthon csak az ikrek ők is 22 évesek a fiúval nincs probléma dolgozik sokat segít de a lánnyal annál több 4 évvel ezelőtt a rendőrség jött vissza fogadnánk e mert a párja veri terhesen jött haza nagyon aranyos kislánya lett de nem foglalkozik vele nem száll be semmibe igaz hogy dolgozik néha vesz a kicsinek valamit ennyi de mi hordjuk óvodába mi fürdetjük meg minden ami egy óvodás gyereknek kell még kértük hogy mondjon le a gyerekről vagy foglalkozon vele többet de inkább el megy itthonról azt sem tudjuk hol van.van amikor éjszaka is ki marad szeretném ha el költözne nem hajlandó magától van e mondom rá hogy kirakjam mert semmi értelme hogy itt lakjon csak aludni jár haza van amikor 2 hétig a gyereket sem látja nem érdekli mi meg nagyon szeretjük meg ő is ragaszkodik hozzánk ha véletlenül itthon van az anyja és be megy hozzá utána nem bír elaludni fel sír álmában de ha nincs az anyja a közelébe nyugodtan alszik

Katyi75 # 2022.03.05. 21:49

Még annyit füznek az irásomhoz hogy a családi ház az enyém 1/1 tulajdonos vagyok ezért gondoltam hogy van ramond hogy ki rakjam köszönöm ha valaszolnak

gerbera317 # 2022.03.05. 22:32

Most mi a kérdés? Hogy hol van a pont és a vessző telefonon?

Katyi75 # 2022.03.06. 05:09

A kérdés az mi módon lehet ki rakni a saját házamból mivel önként nem megy el

Szomorú örökös # 2022.03.06. 05:45

Katyi75

A kérdés az mi módon lehet ki rakni a saját házamból mivel önként nem megy el

Nehéz lesz, de még inkább egy hosszadalmas és küzdelmes eljárás lesz az, hogy a gyerek maradjon, ő pedig menjen.
Ez ügyben a gyámhatóságnál próbálkoznék úgy első körben. Amíg nála van a gyermek felügyeleti joga, addig őt védi a törvény.

Katyi75 # 2022.03.06. 05:55

Köszönöm szépen a segítséget

SolnesM # 2022.03.06. 09:45

Katyi75 !
Hát kirakni nem lehet, de kizárni igen. Mikor este 10 kor jön haza had szobrozzon akár egy órát is a lakás előtt.
A közhiedelemmel ellentétbe a rendőrség se ugrik azonnal.

Harcolni kell nem mindennapi eszközökkel.

Majordomus # 2022.03.06. 10:21

Katyi
Ez nem ilyen egyszerű.
Belegondoltál abba hogy hová menjen?
.
Ugyanakkor lépni kell.
Most a csavargás,majd a pasik, az alkohol és a kábítószer.
.
Egyedül kevés vagy ehhez. Hivd össze a családi tanácsot és beszéljetek vele.
Ez az első lépés.
.
A gyámhatóság hatékony eszköz lehet.
Nézz utána milyen esélyeid vannak arra,hogy megszerezd a gyermek felügyeleti jogát.

Ugyanakkor gondold át.
Lesz egy "unokád". Lesz erőd időd és pénzed felnevelni?

Szomorú örökös # 2022.03.06. 13:55

MajorDomus

Ugyanakkor gondold át. Lesz egy "unokád". Lesz erőd időd és pénzed felnevelni?

A Gyermekvédelem a nagyszülőt akár nevelőszülőként is megnevezheti - anyukámnál így történt - és akkor hivatásos nevelőszülői fizetésért fogja nevelni az unokáját. Régen volt erre lehetőség, nem tudom, hogy most van-e ilyen.

Majordomus # 2022.03.06. 14:09

Van

Akkor már csak idő és erő szükségeltetik.

wers # 2022.03.07. 08:48

A Gyermekvédelem a nagyszülőt akár nevelőszülőként is megnevezheti

Igen. van.