Önálló bírósági végrehajtó elleni panasz!!!


albatrossz # 2021.02.19. 10:20

Köszi a válaszokat még egyszer. Rendesen ki lettem osztva! Csak az a gond, hogy voltam bent is de nem használt semmit. Azt meg nem hiszem el hogy neki nem küldi meg valaki 4 éve az adatokat.
Nem e-mailben kerestem csak, ott azt kérdeztem meg hogy meg tudja-e mondani illetve tud-e felvilágosítást adni mekkora összeggel tartozom még? Erre válaszolt is: ugyanazt az összeget küldte ami 5 évvel ezelőtt a gépén is szerepelt. Ezért írtam vissza hogy ez hiányos. Erre koptatott le. Ezért nem értem, hogy egyszer válaszol egyszer nem? Amúgy a Vüsz 40§ 1 bek. ben írtak alapján köteles felvilágosítást adni ha igazolom magam, és én igazoltam. Személyesen is voltam bent és telefonon nem elérhető, személyesen meg az asszisztens csak a vállát rángatja!
Egyébként az összes hozzáírást meg spórolhattátok volna ezzel a pár mondattal: 3/2015. (II. 25.) IM rendelet
az önálló bírósági végrehajtó intézkedése ellen benyújtott panaszügyek intézéséről, a panaszügyek felügyeletéről és a fegyelmi eljárások nyilvántartásáról
2. A panasz fogalma
2. § * A panasz az önálló bírósági végrehajtó, az önálló bírósági végrehajtó-helyettes vagy az önálló bírósági végrehajtójelölt (a továbbiakban együtt: panaszolt) tevékenységével kapcsolatban benyújtott olyan kérelem, amely egyéni jog- vagy érdeksérelem megszüntetésére irányul, és amelynek elintézése nem tartozik bíróság, hatóság vagy más szerv hatáskörébe. Panasznak minősül a kérelem különösen, ha az abban foglaltak szerint a panaszolt

a) az adós, a végrehajtást kérő, illetve egyéb érdekelt, vagy meghatalmazottjuk (a továbbiakban együtt: panaszos) tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget,

  1. * panaszossal szemben tanúsított magatartása nem megfelelő,
  2. ügyfélfogadási időben nem érhető el személyesen, telefonon, vagy felvilágosítás adására jogosult alkalmazottja útján.

3. A panasz benyújtása, elintézése, intézkedések a panasz alapján
3. § (1) * Panasszal a panaszos szóban vagy írásban fordulhat a Magyar Bírósági Végrehajtói Karhoz (a továbbiakban: Kar).
Mert a panasz a lényeg nem a Kifogás!

albatrossz # 2021.02.19. 10:22

Azért köszi.

drbjozsef # 2021.02.19. 11:07

Vüsz 40.§(1) ?

Neked anyanyelved a magyar?

papinianus88 # 2021.02.19. 11:07

Sok sikert hozzá. Majd leírod, hogy nem tájékoztatott, a végrehajtó, hogy tájékoztatott, amennyire tudott. Mivel hivatalos megkeresésed nem volt, hivatalos tájékoztatást nem adott.
Amúgy panaszolhatod, de 90%-ban az MBVK megküldi a végrehajtónak, hogy kifogásnak tekinti , terjessze be a végrehajtást foganatosító bírósághoz, a jogerős végzést pedig utóbb küldje meg a részére...

Egyébként az összes hozzáírást meg spórolhattátok volna ezzel a pár mondattal

a jogszabály számát írtam meg neked... te is megspórolhattad volna az időt, hogyha a google-ba beírsz annyit, hogy végrehajtás, panasz. (ami az első hozzászólásodban is benne volt...) Gyakorlatilag egy üzbegisztáni cserediák is beüti ezt magyarul.

De ki is próbáltam. És erre a két szóra elsőre kihozza a jogszabályt, amiben mindent megtalál egy laikus is.

Tavaszutca # 2021.02.25. 09:19

Üdv Mindenkinek!
Tanácsra van szükségem, hova forduljak:
2019.nyarán egy ingatlanközvetítőn keresztül vásároltam egy ingatlant. A közvetítőiroda hirdette, ő mutatta meg először, ahogy kell. A második megtekintéskor a tulajdonossal együtt ott volt az ingatlanos is. Akkor jelezték, hogy a végrehajtó kezében van már az ingatlan, árverésen kívül, de végrehajtás hatályával kerül az ingatlan értékesítésre.
Az ingatlanközvetítő, a tulajdonos, és az okiratszerkesztéssel megbízott ügyvéd is azt állította, hogy amennyiben az összeget kifizetjük, terheletlen ingatlan kerül a tulajdonunkba. HOgy ez ne csak állítás legyen, az ügyvédünk felvette a kapcsolatot a végrehajtóval is, annak alapján nyilatkozott így.
A végrehajtó írásban megkereste a bankot (végrehajtást kérőt), hogy mennyi az adós (számunkra eladó) tartozása azon a napon - hogy az ingatlan vételára mindenképpen fedezze azt. A vételár így is került megállapításra (=bőven fedezte, beleértve a végrehajtó minden díját is, amiről szintén kimutatást kaptunk).

Így megkötöttük az adásvételi szerződést, belefoglalva mindezt. A vételár az ügyvédi letétből a végrehajtói letétbe került.

Mire azonban ez átfutott volna, a bank éppen eladta a követelést egy követeléskezelő cégnek.

Mi közben - holott mindent kifizettünk- nem kerültünk tulajdonba a földhivatalban, illetve többszöri adásvételi szerződésmódosítást követően kerültünk széljegyre, de továbbra is a bank jelzáloga az ingatlanon van, és nem törlik az előző tulajdonost sem.
A követeléskezelő végül megkapta a pénzét is kiadta a törlési hozzájárulást, DE a bank (aki eladta ezt a követelést) még mindig nem hajlandó lemenni az ingatlanról, mert az állítja, az adósnak még további tartozása van felé.

Nem riadok vissza semmitől ennyi idő után, de mintha egy köddel viaskodnék - kihez forduljak? ki az ügyben, akinek neki tudok menni, vagy aki intézne bármit?

1: Az ingatlaközvetítő megkapta a közvetítői díjat, ő végzett

2: az eladó? van neki rengeteg tartozása ezek szerint, nem motivált és gyakorlatilag semmiféle kommunikációra nem válaszol, üldözik -gondolom- elegen. Amikor sikerül elérni, közli, hogy ügyvédet fogadott, hogy az is intézze, gyorsítsa. Azzal az ügyvéddel is felvettem a kapcsolatot, de semmire nem megy az sem.

3: a végrehajtó? neki nem én vagyok az ügyfele, de ennek ellenére már többször fordultam hozzá, kvázi hasztalanul. Vagy az embereit küldi a fogadóórára, akik semmiről semmit nem tudnak, húzzák az időt, hogy utánanéznek, de nem történik semmi, vagy maga a végrehajtó küld egy semmitmondó levelet, amikor már a hivatali kapun keresztül küldök neki levelet. Legutóbbi írásos válasza alapján "nincs akadálya a tulajdonjogom bejegyzésének". IGEN, NINCS!!! De a bank jelzáloga (hatalmas összegben) rajta van továbbra is a tulajdoni lapon, mint ahogy az előző tulaj is!!!!
Nem tudnék sem hitelt felvenni, nem lehetne az ingatlanom fedezet, és nem tudnám eladni sem, ha akarnám.

4: az ügyvéd, aki az okiratot szerkesztette - valójában ugye csak az okiratszerkesztés volt a feladata, mégis tanácsot is adott akkoriban, és bátorított a vásárlásra?

Én vásároltam egy ingatlant, kifizettem az árát, de az ingatlan lassan 2 év óta mégsincs a tulajdonomban. Egyszerű adásvétel lett volna, nem volt hitel, nem lett volna semmi bonyodalom. Kihez forduljak most vajon?

Mindennemű segítő hozzászólást köszönök előre is!

gerbera317 # 2021.02.25. 10:48

Végrehajtás alá vont ingatlant háromféleképpen lehet megszerezni:
1. Árverés útján. Itt a vevő valóban tehermentesen szerzi meg az ingatlant, függetlenül attól, hogy a vételár fedezte-e valamennyi követelés összegét. És valamennyi teher törlődik az ingatlanról.
2. Árverésen kívül, de árverés hatályával (157. §). Ennek a joghatása azonos az árverésével. Ha a vételár nem fedezi valamennyi követelés összegét, ez meg szokott hiúsulni, mert mindig akad olyan hitelező, aki nem járul ehhez hozzá. Ha a vételár fedez mindent, akkor meg sem kell kérdezni a hitelezőket.
3. Adásvétellel, mint a te esetedben. Itt az ingatlan csak akkor válik tehermentessé, ha ahhoz valamennyi hitelező hozzájárult, annak feltétele pedig az, hogy mindenki kielégítéshez jusson.
A 3. változatnál a végrehajtó közreműködése abban merül ki, hogy közli, melyik végrehajtásban mennyit kell befizetni. Ha a teljesítés megtörtént, ő a végrehajtásokat befejezi, a foglalást feloldja. Ostobaság ilyenkor az ő felelősségét keresni a későbbi bonyodalmak miatt.
A fősvihák az eladó (adós), aki elhallgatott tényeket, mert neki tudnia kellett (volna), hogy a bank a zálogjoggal biztosított követelésének csak egy részét érvényesítette a végrehajtásban, és csak azt engedményezte a jogutód vh-kérőre. És nincs olyan, hogy "nem tudta". De, igenis tudta.
Felelős az ingatlan-tanácsadó is, mivel ő egy követ fújt az adóssal, és ebben a fújásban észre kellett volna vennie, hogy a bank nem a teljes követelését érvényesíti a végrehajtásban.
És vegyük elő az ügyvédet is: Ha a felajánlott vételár fedezett minden követelést, akkor mit gépészkedett összevissza, és miért nem tanácsolta inkább az ügyfelének (a vevőnek) azt, hogy állapodjon meg az adóssal, és az kérje a 157. § szerinti értékesítést? Nem kellett volna okiratot szerkesztenie, földhivatalba rohangálnia stb., hanem ezért az egyszerű tanácsért elkért volna ugyanannyit, mint az okirat-szerkesztésért, a többit pedig a végrehajtóra bízza. És az árverés hatályával történő értékesítés joghatása, hogy a jelzálog sem maradt volna fent. Mondjuk azt, hogy az ügybuzgóságával csúnyán bevitte az ügyfelét (a vevőt) a málnásba.

papinianus88 # 2021.02.25. 11:20

Az ügyvédi ellenjegyzés nemcsak abban merül ki, hogy alányesi az adásvételit,ezzel ellenjegyezve, hanem az ügyvédi felelősséggel is...

A végrehajtó téged semmiről nem kellett volna, hogy tájékoztasson, nem árverésen kívül árverési vétel hatályával próbáltátok megszerezni az ingatlant. Az ügyvéd kontaktolt a végrehajtóval, a szerződésben ő vállalt felelősséget, hogy tehermentesíti a vételárból az ingatlant. Tévedésben voltál, mert tévedésbe ejtettek. Amelyben inkább az eladó és az ingatlanközvetítő a hunyó.

Tavaszutca # 2021.02.25. 11:28

Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat, tisztul a kép.
Tehát a végrehajtót ne is próbáljam - és mindketten egy irányba mutattok ezen túl.

Akkor innen a málnás közepéből -kérdem én- most merre...?

Annak érdekében, hogy a pénzemért a nevemre és csakis az én nevemre kerüljön az ingatlan, amelyet egyébként a szerződésnek megfelelően birtokba is vettem, és lassan 2 éve lakom - mit tegyek? Mit tehetek?

gerbera317 # 2021.02.25. 11:33

A tulajdonjog átírásának nem akadálya a jelzálogjog. Valószínűleg van ott egy elidegenítési tilalom is.
A továbbiakban, ha a zálogjogosult az ingatlanból kíván kielégítést keresni, neked azt tűrnöd kell.
Én - akármennyire is az eladó tévesztett meg - az ügyvéd felelősségét keresném.

papinianus88 # 2021.02.25. 13:33

úgy-úgy. Jelzem: ügyvédi felelősség az ellenjegyzés, nemcsak a pénzt kell felrántani, mert az ingatlanoknál a polgári elvi döntés alapján kötelező az ügyvédi ellenjegyzés. Az bizony felelősséggel jár, alapossággal, precizitással.

Tavaszutca # 2021.02.26. 18:23

Köszönöm a segítséget!!! lényegesen tisztább a kép!

Reznicsek # 2021.10.27. 12:54

Tisztelt Szakértők!
Amennyiben a végrehajtó nem hajlandó eljárni a jogerős végzésnek megfelelően, melyik bíróságon lehet panaszt bejelenteni? A végrehajtást elrendelő bíróság az illetékes?

gerbera317 # 2021.10.27. 13:04

Intézkedés elmulasztása esetén végrehajtási kifogásnak van helye, melyet a végrehajtónál kell előterjeszteni, melynek elbírálására a végrehajtó székhelye szerinti járásbíróságnak van hatásköre. A kifogás illetékköteles, 15.000 Ft. A kifogásban meg kell jelölni, hogy a végrehajtó mit mulasztott el, és ezzel a végrehajtási eljárásnak mely szabályát sértette meg.
Mi az a "végzés", ami alapján a végrehajtó "nem hajlandó eljárni"?

Reznicsek # 2021.10.27. 13:58

A végrehajtónál kell panaszt tennem a végrehajtó intézkedésének elmulasztására? Ez biztos hogy nem így van

gerbera317 # 2021.10.27. 16:21

Akkor csinálj, amit akarsz, én beszéltem.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.27. 17:01

De aki jobban tudja, az miért kérdez?

Reznicsek # 2021.10.27. 17:27

Ezek nulla pontos válaszok. Még valaki? Laikusok miért válaszolnak ha nem tudják?

gerbera317 # 2021.10.27. 18:14

Másolja már be valaki a Vht. 217. szakaszát ennek a macskajancsinak, lécci lécci lécci!

drbjozsef # 2021.10.27. 18:19

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Elég a link is, keresse ki a 217.§-t.

Bár gondolom Prof. Phd. Doktor doktornak ez se lesz elég.

Zöldövezeti11 # 2021.11.02. 05:26

Önálló bírósági végrehajtó elleni panasz!!!

Egy nem ér semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.02. 06:55

Drbjozsef, tegnap óta a panaszt, intézését másik jogszabály szabályozza.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.02. 06:56

Bocs, látom, hogy te még a múlt héten válaszoltál. :)