Jogosítvány kiadása

monalisa1 # 2014.04.30. 12:35

Miért nem kérdezed a felügyeletet?!

gagaci # 2014.04.29. 08:25

Sikeres forgalmi vizsga után a közlekedésfelügyeletről elhozta az oktatóm a papírjaim.De nem akarja kiadni számomra azokat.Megteheti ezt?

efi99 # 2014.01.22. 19:44

tollasposta
Látom nem érted. Vonatkoztass el az óráktól, napoktól, külön díjaktól és magától a hivatalos papír fajtájától is.
Én pusztán a következőt írtam: valaki valamit igényel ill teljesíti a feltételeit, ez lehet bármi (jogosítvány, útlevél, fegyvertartási engedély, erkölcsi bizonyítvány, nyelvvizsga papír, diploma, építési engedély)
Ezek előállításának, eljuttatásának mind van egy átfutási ideje az igényléstől számítva. És akkor kitaláljuk, hogy de a jogosítványt azt nem bírjuk kivárni, ezért már előtte fecnizünk. Minden más esetben meg szépen meg kell várnunk, amíg elkészül az útlevél, fegyvertartási engedély, erkölcsi bizonyítvány, nyelvvizsga papír, diploma, építési engedély (tökmindegy, hogy 24 óra alatt vagy 1 hét alatt, de nem 1 perc alatt).
Akkor most ebben mi a logika?

tollasposta # 2014.01.21. 20:47

efi99!
"Kb mintha reggel arra ébrednék, hogy nekem délben kell egy útlevél, de mivel 2 hét az átfutási ideje, ezért adnának egy fecnit útlevél gyanánt, amivel én már a 2 hét alatt beutazom Ausztráliát meg Thaiföldet. Hát nem éppen."

Nem fecnit adnak, hanem útlevelet.
Azzal a kis különbséggel, hogy nem délre, hanem másnapra (24h). Akár hétvégén is!
Csak pénz kérdése, meg azé, hogy annyira sürgős-e, hogy megéri érte Bp-re utazni kétszer is (a megrendelésnél és az átvételnél).
Persze ez csak akkor játszik költségként, ha nem fővárosi vagy.
Ezen kívül van még 3 napos és egy hetes átfutási idő is a sürgős fajtából.

• Jogsi cseréjénél pedig a kapott "fecni" helyettesíti a jogsit, amíg meg nem jön a másik, de akkor szigorú elszámolásosként követelik vissza.
efi99 # 2014.01.21. 20:10

Nem értem.
A jogsit is az okmányirodában kapjuk. Bemegyünk a szükséges papírokkal (útlevél v személyi, lakcím, orvosi papír, régi jogsi ha van). Lehet, hogy velünk töltetnek ki ott egy papírt, vagy az ügyintéző bepötyögi a gépbe, ez mindegy, ez az igénybejelentés, nem? Ezután minek is nekünk bármilyen papír? Hazamegyünk aztán várjuk az új jogsit. Amíg nincs, addig nincs.
Vagy arról van szó, hogy pl lejárt jogosítvány cseréjekor van lehetőség arra, hogy az új okmány elkészültéig lehessen vezetni és ehhez adnak valami fecnit és ilyen van az új igénylésekor is? Mert bevallom ebben sem látok logikát. Ha a vezetés szükséges feltétele, hogy legyen jogsink, akkor azt meg kéne várni, nem? Ha valaki 3 héttel korábban akar már vezetni az menjen 3 héttel korábban vizsgázni, meg dokihoz, ( illetve a régi jogsi lejárta időben, hogy a lejárat napjáig biztos elkészüljön.)
Kb mintha reggel arra ébrednék, hogy nekem délben kell egy útlevél, de mivel 2 hét az átfutási ideje, ezért adnának egy fecnit útlevél gyanánt, amivel én már a 2 hét alatt beutazom Ausztráliát meg Thaiföldet. Hát nem éppen.

Véleményem # 2014.01.21. 18:40

Az okmányirodában egy adatlapot adnak ami járművezetésre jogosító okmány kérelméhez szolgál.

Ez a papír nem alkalmas és nem jogosít fel járművezetésre mivel nem felel meg a jogszabályi követelményeknek álláspontom szerint.

Az ideiglenes vezetői engedélynek és a normál vezetői engedélynek is más a formátuma. Ezen a papíron nincs feltüntetve, hogy ideiglenes vezetői engedély lenne.

Hosszabbításnál elfogadható a papír, de annak a tartalma más.

Jobb esetben az okmányiroda tájékoztat amikor első alkalommal igényel valaki vezetői engedélyt, hogy az ott kapott papírok nem alkalmasak vezetői engedélyként. Nekem személy szerint közölték ezt, de a vizsgáztató szerv is nem csak az okmányiroda. Utána kérdeztem frissen végzetteket, hogy mit mondanak az okmányirodában ( járási hivatal )amikor igénylik a jogsit. Azt mondták, hogy ott felhívják a figyelmet arra, hogy ezekkel a papírokkal még nem vezethetnek.

A jogszabály által leírt tartalmi elem mint "MAGYARORSZÁG IDEIGLENES VEZETŐI ENGEDÉLY" ez nincs feltüntetve biztos ezen az adatlapon ami járművezetésre jogosító okmány kérelméhez szolgál.

Ideiglenes vezetői engedély tartalmi elemei:

MAGYARORSZÁG
IDEIGLENES VEZETŐI ENGEDÉLY
Szám:

1. Név
  2. Leánykori név
  3. Születési hely, idő
  4. Anyja neve
  5. Állampolgárság
  6. Kiállító hatóság megnevezése
  7. Kiállítás helye, kelte
  8. Érvényességi idő
  9. Járműkategóriák
  10. Korlátozások
efi99 # 2014.01.21. 17:51

Hogy mit osztanak az okmányirodában?
És ha az érvényes, akkor minek a plexi, ha meg nem akkor minek osztogatnak begyújtós papírt?

Zöldövezeti11 # 2014.01.21. 15:17

Az én Véleményem meg az hogy megfelel. Igaz csak ideiglenesen.
Más ! A jogosítvány egy úttal a személyazonosság igazolására is szolgál.

De ezt sajnos egyes gyógyszerésznők nem tudják. Nem adtak ki egy gyógyszert. Sőt a panaszomra se válaszoltak. Így két okom is van már a kártérítésre.

Majd megláttyuk. !

Véleményem # 2014.01.21. 05:40

Az A4-es papírok nem felelnek meg érvényes vezetői engedélynek. Várja meg a kártya formátumot.

zsuzsika1993 # 2014.01.19. 08:41

Azt szeretném kérdezni,hogy én nekem ha megvan minden papír ami a jogosítvány kiállításához kell és avval bemegyek egy okmányirodába kiváltani a jogosítványomat akkor az ott kapott papírral már vezethetek vagy meg kell várnom amíg ki küldik postán a plexi kártyámat???
Köszönöm!

moon7005 # 2013.02.16. 20:47

Ezt értem.....tehát, aki 18-ig beadta a kérelmet, az ugye nyilván már csak 19-e után fogja valamikor kézhez kapni a jogosítványát....a kérdés az, hogy ezekre az emberekre vonatkozna ama mondat, miszerint "2013. január 18-át követően kiadott C-kategóriás (teherautóra szóló) vezetői engedély a 21. életév betöltése után használható külföldön"?? Ezt így nem egészen érzem elfogadhatónak....amennyiben így van! Véleményem szerint valóban lehet itt valamiféle törvénykezési hiba, vagy joghézag, vagy nem tudom mi....de nem tartom igazságosnak a rendszert....ha törvénymódosítás előtt szerzett jogosultságot, akkor ne kössék az életkorhoz, hanem nézzék a jogosultság megszerzésének az időpontját IS!
Belügyminisztérium honlapján nem igen találtam meg a megfelelő illetékest, akinek írhatnék....

monalisa1 # 2013.02.16. 16:33

Aki jan.18-ig bezárólag beadta a kérelmet arra a 21.életéves korlátozás bizonyára még nem vonatkozik, ezzel szemben...

Jó, azt nem lehetett előre tudni, hogy pár napon belül hoznak egy megszorító intézkedést, de a fia jelen esetben a beadással csak késedelembe esett...

monalisa1 # 2013.02.16. 16:14

A vezetői engedéllyel kapcsolatos jogszabályok a Belügyminisztérium igazgatásrendészetének hatáskörébe tartoznak, menjen fel a BM honlapjára és ott majd a tárgyban illetékes államtitkár...

Franciska69 # 2013.02.16. 16:06

Ugyan, személyesen Orbán Viktorra. :-D

moon7005 # 2013.02.16. 14:58

A minisztert komolyan gondolta??? :) És melyikre gondolt? A közlekedésire??

moon7005 # 2013.02.16. 14:57

.....tehát a "2013. január 18-át követően kiadott C-kategóriás (teherautóra szóló) vezetői engedély a 21. életév betöltése után használható külföldön".....Ez nem azt mondaná,hogy január 18. után is adhatnak ki vezetői engedélyt 21 évet be nem töltött C kategóriából vizsgázott személynek??? Csak éppen külföldön nem vezethet.....Ez viszont ellent mond a 7-es mellékletben foglaltaknak...

moon7005 # 2013.02.16. 14:54

Nem fejből adták, hosszasan keresgéltek, hivatkoztak a 326/2011. (XII.28.) Korm. rendeletre, annak 6-os ill. 7-es mellékletére....Még vissza is hívtak, ismét e rendeletre hivatkozva maga az osztályvezető állította, hogy ki kell adniuk.....Ekkor én említést tettem neki, hogy olvastam a rendeletet, amely szerint az én olvasatomban az jön le, hogy a vezetői engedély kiadhatóságának életkori feltétele szerint 21 éves kort betöltött személy kaphat jogosítványt....ennek ellenére is állította, hogy ki kell adni, és forduljanak hozzá az okmányirodából, amennyiben nem adják ki.....Majd másnap már a rendszerre hivatkozott az osztályvezető is....Viszont az első bejegyzésemben idéztem egy cikkből....miszerint..."..
"A B-kategóriás (úrvezető) jogosítvánnyal rendelkező személy továbbra is csak a 18. életévének betöltése után vezethet járművet külföldön. A rendelet kiegészült azzal, hogy a 2013. január 18-át követően kiadott C-kategóris (teherautóra szóló) vezetői engedély a 21. életév, míg a D-kategóriás (buszra szóló) csak a 24. életév betöltése után használható külföldön." Ez a mondat viszont ellent mond a 326/2011-es rendelet 7-es pontjának....értelmezésem szerint....

monalisa1 # 2013.02.16. 14:41

Bizonyára az első tájékoztatást "fejből" adták, míg a másikat a hatályos jogszabály elolvasása után.

Azért mert egy rendelkezés XY-ra nézve hátrányos, annak végrehajtásától az okmányiroda nem térhet el.

Fia írjon levelet a miniszternek és kérje az egyéni engedélyezést.

moon7005 # 2013.02.16. 13:27

Épp arról beszélek, hogy a jogosultságot a módosított kormányrendelet életbe lépése előtt megszerezte, és ahhoz kéne igazítani a jogosítvány kiadását. Illetve ezt figyelembe kellene venni! Aki január 19-ét követően vizsgázott, az természetes, hogy nem kaphat jogsit, de így számomra ez érthetetlen, és elfogadhatatlan. Ez a rendszer rossz! Ez az én véleményem....és a Közlekedési Felügyelet véleménye is ez volt, első reagálásra azt közölték felém, hogy ha a jogosultságot megszerezte 19-e előtt, ki kell, hogy adják.....második nekifutásra már ők is a "rendszer"-re hivatkoztak....

monalisa1 # 2013.02.16. 13:16

monno7005

A módosított jogszabály nem rendelkezik visszamenőleges hatállyal.

monalisa1 # 2013.02.16. 13:05

Előfordul, hogy egy jogszabálymódosítás valakit kellemetlenül érint - sajnálatosan így járt.

A fia nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy kismotorral ill. sz.gépkocsival x kilométert levezetett már - és itt nem is ez a lényeg -, hanem az, hogy egy 21. életévet még be nem töltött fiatalember f.év január 19-től teherautó vezetésére túl fiatal még.

Véleményem # 2013.02.16. 13:00

moon7005

Ezt hívják pech-nek...

moon7005 # 2013.02.16. 12:56

Nem sértődtem meg kedves Franciska... :)) Csak eszembe jutott egy közmondás, hogy "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten"....és ehhez mérten válaszoltam... :))

Franciska69 # 2013.02.16. 12:52

Ne sértődj meg, monalisát csak simán figyelmen kívül kell hagyni. Ennyi. :)))))))))

moon7005 # 2013.02.16. 12:47

Köszönöm a kissé cinikus hozzászólást, de azt hiszem mindent érthetően és világosan leírtam, többek között azt is, hogy több tízezres balesetmentes vezetés áll az illető mögött, ezért sem kéne ismeretlenül le"ifjoncozni".
Amit Ön ír, az alapján minden 21 éves kor alatti személytől, aki már megszerezte a jogosítványát, vissza kéne venni, míg be nem tölti??