Tisztelt Jogi Fórum!
A problémám a következő. A fiam tehergépkocsiból 2013. január 10-én sikeres forgalmi vizsgát tett, a vizsgaigazoló lapon 2013. január 11-ei dátum szerepel. 2013. január 19-től új kormányrendelet lépett életbe, miszerint a jogosítvány kiadásának életkori feltételei megváltoztak, így 21 éves kor alatt nem adható ki a vezetői engedély.
A gond ott kezdődik, hogy a fiam január 19-e után, pontosabban most februárban vitte be az okmányirodába a vizsgaigazoló lapot, és már nem fogadja be a rendszer, mivel még nincs 21 éves. Erről sajnos semmilyen felvilágosítást nem kaptunk, hogy 19-éig a vizsgalapot is le kell adni az okmányirodában és kérelmezni kell a jogosítvány kiadatását....A tájékoztatás arról szólt, hogy 19-ig tegyen sikeres vizsgát ahhoz, hogy megkaphassa a jogosítvány 21 éves kora előtt. Ő viszont csak jövő május 3-án, tehát 15 hónap múlva lesz 21 éves. Így most hiába tett sikeres vizsgát még a rendelet életbe lépése előtt, mégsem kaphat jogsit 21 éves koráig.
Bár itt olvastam egy cikket, ahol ezt írják:
"A B-kategóriás (úrvezető) jogosítvánnyal rendelkező személy továbbra is csak a 18. életévének betöltése után vezethet járművet külföldön. A rendelet kiegészült azzal, hogy a 2013. január 18-át követően kiadott C-kategóris (teherautóra szóló) vezetői engedély a 21. életév, míg a D-kategóriás (buszra szóló) csak a 24. életév betöltése után használható külföldön."
Ez olvasatomban azt jelenti, hogy ha január 18-át követően adják ki a jogosítványt, az csak belföldre érvényes, de attól függetlenül a jogosítvány kiadható. Vagy rosszul értelmezem?
Minden okmányiroda a rendszerre hivatkozik, hogy nem engedi tovább a rendszer, mihelyst érzékeli, hogy még nincs 21 éves.
Én viszont azt kérdezem, hogy nincs itt valamiféle joghézag, - vagy hogy is kell ezt kifejezni - hiszen a jogosultságot megszerezte még 19-e előtt, mégsem kaphat vezetői engedélyt. Miért nem úgy van beállítva a rendszer, hogy ne csak az életkort nézze, hanem a vizsga időpontját is.
Várnám szíves válaszukat, van-e valami megoldás az ügyben, vagy a számítógépes rendszer miatt várnia kell a fiamnak még 15 hónapot?
Szüksége lenne a jogosítványra feltétlenül. Kismotorból, A, valamint B kategóriából idestova már 5 éves, több tízezer km-es gyakorlata van.
Köszönettel
moon7005 (Ilona)