Cégalapításnál - Apport tételek


Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.16. 20:49

Nekem kissé érthetetlen a dolog. Vagy apport az az ingatlan, mint állítja - de akkor a cégé; vagy nem a cégé - de akkor nem is apport.

Sherlock # 2014.05.16. 18:47

Sehogy, a szerződésszegést esetleg leverheted rajtuk. De tényleg az ügyvédet kéne kérdezni, ő tudja mit írt a szindikátusi szerződésbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.16. 18:27

Nem kellene azt az ügyvédet kérdezned inkább, aki ezt ilyen ügyesen megoldotta neked?

ingatlanapport # 2014.05.16. 07:50

Tisztelt Hozzáértők,tanácsát segítségét kérem vagy azokét, aki már járatosak voltak ingatlan apportálásában, illetve az erre kötelezett tag nem tett eleget az ingatlan apportálásának a KFT.-be.

Rövid tényvázlat: Volt egy KFT.-m és 40 M forint pénzem két ismerősömnek egy üres bontott épülete. Elhatároztuk, hogy egy Közért vegyes boltot hozunk létre. Ők adják a romos üzletük. Én megépítem és kulcsra készen elindítom a kis ABC-t szindikátusi szerződésben kikötöttük a részleteket a KÖZÖS ÜZEMELTETÉS CÉLT, és ennek érdekében vállalták hogy az elkészült kis ABC-t beapportálják abba a KFT. -be ami korábban az enyém volt, A Társasági szerződés szerint: Én60%-ők40% tulajdonosok lettek a cégben.Ügyvéd beléptette őket, a szindikátusit ellenjegyezte, ők aláírták, Én elkészültem megnyítottam, 2 évig üzemelt, de a tulajdonukat nem hozták be mert az ingatlanukat terhelő jelzálog kötelezettségeiknek nem tettek eleget. Majd mivel az ingatlannak Ők voltak a tulajdonosai később másnak a működő ABC-t kiadták bérbe... és a közös üzemelés helyet nem a közös KFT-nk hanem,Ők az ingatlan tulajdonosai szedik a hasznát. Hogy kötelezhetem őket a közös üzemeltetésre és az apportot, hogy lehet az eredeti szerződésben foglalt módon a KFT.-nk be hozni illetve a közös cégünknek Én egyedüli ügyvezetője milyen módon tudok az apportra szert tenni. előre is köszönöm válaszukat, történetüket, tanácsaikat. Üdv : Halmos Péter

Esterina # 2013.04.19. 10:54

Értem. Köszönöm a választ, további szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.19. 10:42

Egyiket sem, ha könyvvizsgálót kértek fel az értékelésre, és egyébként sem büntetik, csak mögöttes felelőssége lesz a tagoknak, ha valamely hitelezőt a téves értékelés miatt esetleg kár éri. (Ezt értelemszerűen túlértékelés okozhatja.)

De mindezeket írtuk már az elején.

Esterina # 2013.04.19. 10:26

Köszönöm a válaszokat.
Kovács Béla Sándor - igazad van, majd akkor lesz belőle jogi kérdés, ha el lesz szúrva az érték-meghatározás...
Azért bátorkodtam ide írni, mert csak itt találtam ebben a témában (apport) fórumot.

Még ha lehet, lenne egy kérdésem. Csak az indokolatlan felülértékelést büntethetik vagy az alacsonyabb érték megadását is?

Rexor # 2013.04.18. 13:41

Valószinűleg az Olaszországban frissen vásárolt téglák értékéről szóló számla alapján határozza meg az értéket:)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 13:40

Ez szerinted jogi kérdés?

Esterina # 2013.04.18. 13:14

Köszönöm a válaszokat, bár nem jutottam előre. Ezeket a lehetőségeket én is tudtam. Akkor úgy fogalmazom meg a kérdést, hogy vajon egy könyvvizsgáló/szakértő, maradva a példában említett téglánál, 3 raklap Olaszországban frissen vásárolt téglának az értékét mi alapján fogja meghatározni?

ObudaFan # 2013.04.17. 13:22

De semmi akadálya könyvvizsgálót megkérni, hogy értékelje fel az apportot, és máris nem az alapító felelőssége.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 13:18

A tagok maguk határozzák meg az aport értékét. Más kérdés, hogy ha nem vesznek igénybe szakértőt, akkor később személyesen is felelnek azért, ha a hibás értékelés miatt a hitelezőket kár éri.

Esterina # 2013.04.17. 07:46

Tisztelt Szakértő,

Az lenne a kérdésem, hogy külföldi (uniós) állampolgár által Magyarországon alapított kft-be apportként bevitt, külföldön vásárolt pl. 3 raklap tégla értékét milyen módon kell meghatározni? A kinti vagy az itthon megtalálható, ugyanolyan tégla árát kell-e figyelembe venni?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel
Esterina

sigurnardottir # 2013.03.28. 12:09

Már úgy értem, hogy akkor végelszámolás előtt csökkentsenek törzstőkét vagy selejtezzenek vagy mit lehet ilyenkor tenni? Vagy tegyenek úgy, mintha még meglenne? (Könyvizsgálatra nem kötelezett a cég)

sigurnardottir # 2013.03.28. 12:08

Gondolom nem egyedi kérdés: mik van akkor, ha az évekkel ezelőtt bevitt apport megsemmisült mondjuk és nem pótolható már, mert régi szakkönyveket vittek be apportként? Akkor végelszámolásnál mit lehet csinálni ez ügyben? (Tartozások nincsenek, a társaság évek óta nem működik, meg akarják szüntetni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.04. 14:17

Az aport értéke - ha pénzbeli hozzájárulást nem teljesít a tag - az üzletrészének a névértéke is egyúttal. Problémát okozhat, ha a saját tőke a jegyzett tőkétől jelentősen eltér, én ezt a szavazati arányoknak és az osztalékarányoknak az eltérítésével orvosolnám.

bs62 # 2013.02.04. 08:08

Tisztelt Szakértő ill. tisztelt Válaszadó!

Több éve működő Kft.-be ,milyen feltételekkel lehet ingatlant apportálni egy a társaságba újonnan belépő (max 10%-ig) belépő tulajdonosnak? Az appport értékének arányosnak kell lenni a kft-ben megszerzendő tulajdoni hányaddal vagy független ettől? Az ingatlan apportálás költségeit milyen arányban viseli az apportot fogadó ill. az apportáló ?
A válszokat előre is köszönöm!

bs62

Yahzee # 2013.01.02. 15:40

Tisztelt Válaszadó!

A következő hónapok során szeretnék kft-t alapítani, azonban néhány komplikáció miatt a segítségét szeretném kérni.

  • Vállalkozás törzstőkéjeként szerepelhet-e a saját tulajdonomban levő motorkerékpár, illetve használhatom-e továbbra is úgy, ahogy eddig magánszemélyként tettem? Illetve egy a vállalkozás tulajdonában levő weboldal (webáruház) lehet-e apport?
  • Tárgyi apportok mellett is kötelező a fél millió forintos betétet a társaság számlájára szolgáltatni?
  • Alkalmazotti jogviszonyban dolgozom, és szeretnék is ebben maradni mindaddig, míg a kft meg nem erősödik annyira, hogy önálló keresetet tudjon biztosítani. Ügyvezetőként van-e erre lehetőségem?
  • Ha nem egyszemélyes vállalkozásként szeretném létrehozni a társaságot, akkor kötelező a másik tagnak anyagi/nem anyagi hozzájárulással emelni a törzstőkét? Jelen esetben páromat szeretném társként alkalmazni, aki szintén alkalmazotti státuszban van.

Köszönöm előre is!
Üdvözlettel:
H.Dávid

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.03. 18:47

Ahogy eggyel alattad írtam. Lehet, de ha nem becsültetik fel a tagok független szakértővel, akkor később esetleg korlátlanul felelőssé tehetők a hitelezőkel szemben.

Lil123 # 2012.11.02. 13:18

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy a weboldal apportént beszámítható Kft törzstőkéjeként? Sőt az megoldható, hogy csak ebből álljon a törzstőke? Mivel a weboldal az 500.000 Ft-ot is meghaladja (viszont számla nincs róla), elvileg így másra már nem lenne szükség. És akkor nem is kell felbecsültetni senkivel?

Köszönöm válaszukat!

További Szép Napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.10. 11:50

Igen.
Fel lehet becsültetni szakértővel, de nem kötelező.
Azt tudni kell, hogy ha a tagok a valós értékénél magasabb értéken fogadják el az apportot, akkor anyagilag felelőssé tehetők a hitelezők ebből eredő káraiért. Ez a tárgyi apportra is igaz.

Td09 # 2012.09.07. 16:46

Tisztelt Tanácsadó!

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a nem pénzbeli hozzájárulás bármilyen vagyoni értékkel rendelkező dolog, szellemi alkotáshoz fűződő vagy egyéb vagyoni értékű jog lehet.

Ez alapján egy teljes, kész, működő saját program forráskóddal apportálható egy kft-be?

Ha igen, milyen módon, és hogyan lehetne az értékét meghatározni, hogy az később minden szempontból rendben legyen?

Lehet/érdemes/kell esetleg valamilyen értékbecslő, vagy valamely hozzá értő cég véleménye alapján?

Válaszát előre is köszönöm!

VDD001 # 2011.12.08. 17:19

Üdv,

Had kérdezzek. Kft alapításnál olyan mint domain cím lehet e az apport tárgya? Illetve ennek értékének meghatározásában mi a mérvadó? A jelenlegi tulajdonos, leendő cégtárs szerinti piaci érték? Ki fogja meghatározni?

Üdv
VDD

H. Balázs # 2011.10.01. 19:10

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2011.10.01. 10:57

A piaci érték a döntő.
A cég tulajdonába kerül az apport, de a cég nyilván dönthet úgy, hogy a cég érdekében ez a tag használhatja azt tovább, ha a tag és a cég között valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszony fennáll.