aláírás, olvasható aláírás

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.17. 15:59

Ehhez képest az aláírás az, ami annyi elkülönül tagból áll, amennyiből a név, és legalább a szókezdő nagybetűk felismerhetőek. Ami nem ilyen, az kézjegy, és ahol jogszabály aláírást kíván, nem megfelelő.
Bukott már meg ezen végrendelet.

Egyjogász # 2013.10.17. 14:36

Nekem sok évvel ezelőtt egy perben merült fel az "olvasható aláírás" probléma, már nem emlékszem pontosan, de a bíró kb. úgy foglalt állást, hogyha valakinek van egy aláírásképe (teljesen mindegy, hogy olvasható-e vagy nem), akkor az az ő aláírása. (Pl. ha a bankba leadsz aláírásmintát, teljesen mindegy hogy néz ki, a bank csak azt fogja elfogadni).

Ha valaki ehelyett szép "általános iskola 3. osztályos" rajzolt betűkkel leírja a saját nevét, az nem tekinthető az ő "igazi" aláírásának.

Úgy hogy a bíró az ítéletben valami olyat fejtegetett, hogy az "olvasható aláírás" fogalom nem értelmezhető, mert az aláírása mindenkinek olyan, amilyen, és akkor is aláírás, ha nem olvasható.

wers # 2013.10.17. 12:51

Isten ments, hogy feljelentem (meghagyom másoknak), nem venném a lelkemre, ha miattam kirúgnák ezt szegény gyereket, ahogy ismerem őket, ő dolgozik egyedül a családban, ő végezte el a nyolc általánost, hóban, szélben, kánikulában leteker napi x100 km-t. Biztos méltányolná, ha legközelebb paragrafusokkal tömném a buksi fejét.

gerbera317 # 2013.10.17. 12:39

A jogszabályi előírásnak nem lehet ellene menni, főleg egy hivatalban nem. Ha a helyi postán az az ukáz, hogy olvashatóan kell aláírni, fegyelmit szorgalmazva panaszt kell tenni, bemártva mindenkit, kicsinytől a nagyig, aztán majd - ahogy golyós Sherlock mondaná - Isten majd kedvére kiválogatja...

wers # 2013.10.17. 12:31

Ha nem úgy írom alá, ahogy azt a postásnak a főnökei kiadták, akkor nem adja oda a küldeményt, mit vitatkozzak egy postás gyerekkel, mikor nyitottam az ajtót vigyorogva úgy kezdte "nem fogod elhinni, most az a legújabb..."

Nem minha aggályom lenne, hogy valaki helyettem odaírja a nevemet, de az aláírás attól aláírás, hogy azt úgy csak én tudom leírni.

Na nem akartam ebből a piti dologból nagy ügyet csinálni, csak biztos akartam lenni, hogy ez egy marhaság (meg felbosszantottam magam rajta)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.17. 12:23

Kedves KBS Úr!

Olyannyira elfogult vagy egyes emberekkel, hogy képes vagy másokkal veszekedni.

Wers nem írta nyomtatottan a nevét, hanem a nyomtatott neve mellett kellett szegénynek olvashatóan aláírnia.
Tudom, hogy foglalkozni kell a dologgal, de azért másoknak ne menj neki.

gerbera317 # 2013.10.17. 12:15

Ki állított ilyet (a postáson kívül)?

Hozzászólásom lényege, hogy a nevet olvashatóan oda kell írni, utána pedig a szokásos aláírással aláírni. Ha a postai alkalmazott ezt vitatja, fel kell terjeszteni fegyelmire. Mert vitának nincs helye.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.17. 12:05

Most értetlenkedsz? Ha egyszer nyomtatott betűkkel - szükségképpen olvashatóan - odaírta a nevét az aláíró, akkor magának az aláírásnak miért is kellene olvashatónak lennie?

gerbera317 # 2013.10.17. 11:55

Olyan túlontúl nagy vitának ebbena kérdésben nincs helye.

335/2012 Kr.
22. § (5) Könyvelt küldemény címhelyen és kézbesítési ponton történő kézbesítése esetén a küldemény átadásának igazolásaként a kézbesítési okiraton, vagy az aláírást rögzítő egyéb technikai eszközön az átvevő személyazonosságát igazoló okirat számának, az átvétel jogcímének - kivéve, ha a küldeményt a címzett veszi át - feltüntetése, és az átvevő saját kezű aláírása szükséges.
30. § (1) Hivatalos irat kézbesítésekor a küldemény átadásának igazolásaként a kézbesítési okiraton vagy az aláírást rögzítő egyéb technikai eszközön a 22. § (5) bekezdésében meghatározottakon túl szerepelnie kell az átvevő személy olvasható nevének is.

Ez olyan súllyal bír, hogy ennek még a Magyar Posta vezérigazgatója is csak hivatalvesztés terhe mellett mehet ellene. Mi a kérdés?

wers # 2013.10.17. 10:22

Kedves Attika!
Mai napon ezt dobta nekik a gép, az átvevő nevéhez nyomtatott betűket kér, az aláíráshoz meg olvasható aláírást. A múlt héten nem így volt. Megkockáztatom, ez csak ennél a körzetnél van parancsba adva, gondolom a postás fiú nem maga találja ki ezeket az agymenéseket.

Dr.Attika # 2013.10.17. 10:16

A Magyar Posta nem azt kéri, hogy nyomtatott betűvel is legyen feltüntetve az aláíróneve, hanem azt, hogy az átvevőnek mi a neve. A szignó már szabadon választott.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.17. 10:11

Végrendeletnél szőröznek ezzel - no de egy levélnél? Én is mindig csak kézjegyet teszek.

wers # 2013.10.17. 10:09

Nem ez az első eset, köszi a választ

pazs # 2013.10.17. 10:03

Nincs és a Magyar Posta hülyeséget kér.

wers # 2013.10.17. 10:00

Van arra valamilyen szabályozás, milyennek kell lennie az aláírásnak?
Ez úgy merült fel, hogy vettem át egy tértis levelet, és a posta legújabb agyréme, hogy a nyomtatottan kiírt nevem mellé olvasható aláírást kér, ami meg sem közelíti a szokásos aláírásomat. Szerintem fél év múlva nem ismerném fel, nem tudnám, hogy valóban én írtam-e alá.