Ehhez képest az aláírás az, ami annyi elkülönül tagból áll, amennyiből a név, és legalább a szókezdő nagybetűk felismerhetőek. Ami nem ilyen, az kézjegy, és ahol jogszabály aláírást kíván, nem megfelelő.
Bukott már meg ezen végrendelet.
aláírás, olvasható aláírás
Nekem sok évvel ezelőtt egy perben merült fel az "olvasható aláírás" probléma, már nem emlékszem pontosan, de a bíró kb. úgy foglalt állást, hogyha valakinek van egy aláírásképe (teljesen mindegy, hogy olvasható-e vagy nem), akkor az az ő aláírása. (Pl. ha a bankba leadsz aláírásmintát, teljesen mindegy hogy néz ki, a bank csak azt fogja elfogadni).
Ha valaki ehelyett szép "általános iskola 3. osztályos" rajzolt betűkkel leírja a saját nevét, az nem tekinthető az ő "igazi" aláírásának.
Úgy hogy a bíró az ítéletben valami olyat fejtegetett, hogy az "olvasható aláírás" fogalom nem értelmezhető, mert az aláírása mindenkinek olyan, amilyen, és akkor is aláírás, ha nem olvasható.
Isten ments, hogy feljelentem (meghagyom másoknak), nem venném a lelkemre, ha miattam kirúgnák ezt szegény gyereket, ahogy ismerem őket, ő dolgozik egyedül a családban, ő végezte el a nyolc általánost, hóban, szélben, kánikulában leteker napi x100 km-t. Biztos méltányolná, ha legközelebb paragrafusokkal tömném a buksi fejét.
A jogszabályi előírásnak nem lehet ellene menni, főleg egy hivatalban nem. Ha a helyi postán az az ukáz, hogy olvashatóan kell aláírni, fegyelmit szorgalmazva panaszt kell tenni, bemártva mindenkit, kicsinytől a nagyig, aztán majd - ahogy golyós Sherlock mondaná - Isten majd kedvére kiválogatja...
Ha nem úgy írom alá, ahogy azt a postásnak a főnökei kiadták, akkor nem adja oda a küldeményt, mit vitatkozzak egy postás gyerekkel, mikor nyitottam az ajtót vigyorogva úgy kezdte "nem fogod elhinni, most az a legújabb..."
Nem minha aggályom lenne, hogy valaki helyettem odaírja a nevemet, de az aláírás attól aláírás, hogy azt úgy csak én tudom leírni.
Na nem akartam ebből a piti dologból nagy ügyet csinálni, csak biztos akartam lenni, hogy ez egy marhaság (meg felbosszantottam magam rajta)
Kedves KBS Úr!
Olyannyira elfogult vagy egyes emberekkel, hogy képes vagy másokkal veszekedni.
Wers nem írta nyomtatottan a nevét, hanem a nyomtatott neve mellett kellett szegénynek olvashatóan aláírnia.
Tudom, hogy foglalkozni kell a dologgal, de azért másoknak ne menj neki.
Ki állított ilyet (a postáson kívül)?
Hozzászólásom lényege, hogy a nevet olvashatóan oda kell írni, utána pedig a szokásos aláírással aláírni. Ha a postai alkalmazott ezt vitatja, fel kell terjeszteni fegyelmire. Mert vitának nincs helye.
Most értetlenkedsz? Ha egyszer nyomtatott betűkkel - szükségképpen olvashatóan - odaírta a nevét az aláíró, akkor magának az aláírásnak miért is kellene olvashatónak lennie?
Olyan túlontúl nagy vitának ebbena kérdésben nincs helye.
335/2012 Kr.
22. § (5) Könyvelt küldemény címhelyen és kézbesítési ponton történő kézbesítése esetén a küldemény átadásának igazolásaként a kézbesítési okiraton, vagy az aláírást rögzítő egyéb technikai eszközön az átvevő személyazonosságát igazoló okirat számának, az átvétel jogcímének - kivéve, ha a küldeményt a címzett veszi át - feltüntetése, és az átvevő saját kezű aláírása szükséges.
30. § (1) Hivatalos irat kézbesítésekor a küldemény átadásának igazolásaként a kézbesítési okiraton vagy az aláírást rögzítő egyéb technikai eszközön a 22. § (5) bekezdésében meghatározottakon túl szerepelnie kell az átvevő személy olvasható nevének is.
Ez olyan súllyal bír, hogy ennek még a Magyar Posta vezérigazgatója is csak hivatalvesztés terhe mellett mehet ellene. Mi a kérdés?
Kedves Attika!
Mai napon ezt dobta nekik a gép, az átvevő nevéhez nyomtatott betűket kér, az aláíráshoz meg olvasható aláírást. A múlt héten nem így volt. Megkockáztatom, ez csak ennél a körzetnél van parancsba adva, gondolom a postás fiú nem maga találja ki ezeket az agymenéseket.
A Magyar Posta nem azt kéri, hogy nyomtatott betűvel is legyen feltüntetve az aláíróneve, hanem azt, hogy az átvevőnek mi a neve. A szignó már szabadon választott.
Végrendeletnél szőröznek ezzel - no de egy levélnél? Én is mindig csak kézjegyet teszek.
Nem ez az első eset, köszi a választ
Nincs és a Magyar Posta hülyeséget kér.
Van arra valamilyen szabályozás, milyennek kell lennie az aláírásnak?
Ez úgy merült fel, hogy vettem át egy tértis levelet, és a posta legújabb agyréme, hogy a nyomtatottan kiírt nevem mellé olvasható aláírást kér, ami meg sem közelíti a szokásos aláírásomat. Szerintem fél év múlva nem ismerném fel, nem tudnám, hogy valóban én írtam-e alá.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02