18 éves kor utáni jogok

Tanácstalan # 2005.03.14. 12:01

Számomra Big cat hozzászólása volt a fontos és lényegre törő. Köszönöm.
Nos, Bubó a te írásodat is elolvastam, de én nem a szocializálódás, felnőtté válás menetéről érdeklődtem; és azt sem kértem, hogy minden helyzetre készítsenek törvényt a jogalkotók. Pusztán a tiszta száraz tények felől, azaz e felvetett témával kapcsolatos jogokról érdeklődtem.
Vannak olyan helyzetek/családok, amikor ezek a szavak sajnos helyénvalóak. Azt hiszem, minden helyzet más és más. Nem szabad, mindig szubjektíven szemlélni a dolgokat és a normális családmodellből kiindulni. Még egyszer Nagyon köszönöm a hozzászólásokat!

Bubó # 2005.03.13. 16:11

Kedves Tanácstalan!
Parancsolhat, korlátozhat, megtilthat, rendelkezhet, semmibe nézheti ? Súlyos, mondhatnám durva kifejezések ezek.
A megkéri, megóvja, eltanácsol tőle, rábeszéli, lebeszéli, stb. sokkal inkább életszerű. Azzal szemben „követ” el egy szülő ilyeneket, akiért, akinek a jövőjéért aggódik, még ha az óvott gyermek ezt eltúlzottnak, terhesnek is érzi.
A jog nem hozhat minden élethelyzetre megoldást, sokkal inkább az erkölcsi neveltetés, a családi-társadalmi szokások és elvárások befolyásolják csele-kedeteinket.
Nem hiszem, hogy a szülőket, a „fiatal felnőtt” gyermekeket a jogszabá-lyoknak kellene együttműködésre, tolarenciára kötelezni.
Nem fordult elő soha, hogy te is semmibe nézted szüleid szavait, akaratát?
A felnőtté, önállóvá válás egy nehéz, problémákkal teli folyamat, mindkét féltől rengeteg kompromisszumot követel. A fiatal hajlamos béklyónak te-kinteni minden elvárást, ami eltér a saját elképzelésétől, az idősebb végső esetben, a meggyőzés nehézségei, a türelmetlensége miatt megpróbál „erőből” diktálni.
Sajnos, ebbe a problémás helyzetbe nagyon sok család beleesik a gyermek 14-18 éves kora környékén, azonban olyan megoldást, amelyet könnyedén és mindkét „fél” számára elfogadhatóan alkalmazni lehetne, a jogalkotók még nem találtak ki.
Üdv.

the big cat # 2005.03.13. 14:02

Jogilag a nagykorú gyermek fölött a szülőnek semmiféle joga nincs. De ugyínígy a nagykorú gyermek tartást sem várhat szülőjétől, ha egyébként képes a maga tartására. Tehát pl. a szülő követekezmények nélkül az utcára teheti.

Tanácstalan # 2005.03.13. 13:28

Szervusztok!

Nekem egy komplex problémám lenne. Ami első ránézésre lehet, hogy egyszerű, ám szerintem annyira talán mégsem. Bele is kezdek, nem nyújtom hosszúra. Megpróbálok rövid, tömör és lényegre törően írni. A kérdésem, arra irányulna, ami a topic címe is. 18 éves kor után, a szülőnek milyen jogai vannak a felnőtt korú gyereke felett? Értem ez alatt, hogy parancsolhat neki? Korlátozhatja? Korlátozhatja szabadságában? Megtilthat neki dolgokat? Rendelkezhet felette? A szavait, akaratait semmibe nézheti a 18 év feletti "gyereknek"? Nem szülő vagyok (gondolom ez ki is derült a kérdések feltevése során), hanem egy tanácstalan ember, aki szeretne kiigazodni a jog ezen kifürkészhetetlen útvesztőjében. Szeretnék e területen tisztavizet önteni a pohárba. Remélem, tud valaki segíteni. Előre is köszönök, minden értékes hozzászólást!

Üdv.
Egy tanácstalan