robogó adás - vétel

Szomorú örökös # 2015.10.31. 08:21

Scipioo

Nézd, valószínűleg nem akar rossz hírbe kerülni. Ez teljesen független szerintem a garanciától. Ha te használt árut vásárolsz, ott a szerződés dönti szerintem el, hogy van garancia vagy nincs. Ha pl. Vaterán vagy Jófogáson vásárolsz, ott is az eladó dönti el, hogy ad rá vagy nem, te őt egy használt áru esetén szerintem nem kötelezheted, főleg mivel személyesen kipróbáltad a járművet.

Igaz az én történeteim jóval kisebb összegekről szólnak, de legutóbb egy digitális beltéri TV vevőegységet adtam el Jófogáson. Mivel az illető nem kérdezte, hogy a Connax olvasó működik-e, így csak a kipróbáláskor derült ki, hogy nem. Nem lett volna kötelező, mivel én eleve nem jeleztem a terméklapon, hogy van benne ilyen, mivel tudtam, hogy nem használható nálunk (a készülék norvég piacra készült) de mégis szó nélkül visszaadtam az árát, mikor a küldeményt ismét megkaptam. Pedig benne volt a pakliban, hogy sérül bármi rajta, de én az illetőt tisztességes embernek éreztem, ezért tettem így.

Azonban van egy ellenpélda is, amikor egy 2.1-es hangrendszert adtam el Nyíregyházára, akkor egy barátom vitte el a vevőnek, mert épp arra volt dolga és a cucc is eléggé túlméretes volt. Átadta neki személyesen, majd pár nap múlva jelezte a vevő, hogy recseg. Nos, nálam semmi hibája nem volt és meggyőződésem, hogy az illető túlhajtotta, lehet otthon akart olyan hangzást elérni, mint amit profi cuccokkal Disco-ban. Ja, és később megtudtam, hogy egy kisebbségi volt, aki utána még azt az 1000 Ft-ot is rajtam akarta követelni, amit a barátjának fizetett ott, aki hazavitte neki a találkozóhelyről. Nem foglalkoztam a kérdéssel, mert eddig ő az egyetlen negatív értékelésem több mint 100 sikeres üzletből, nem igazán érdekel. :-)

De ha tényleg egy kicsit is érzem, hogy jószándék van a másik oldalon, akkor úgy is vállalom a korrekt üzleti részét a dolognak, ha nem is lenne kötelezettségem.

Scipioo # 2015.10.31. 08:08

Felhívott, hogy csak segíteni akar és nem akar cserben hagyni, de a költségeket osszuk meg...
Mire gondoltam egyből? Valami nem stimmel ezzel. Ha segíteni akar, akkor miért pénzért teszi ezt?
Másik, miért ajánlotta fel, hogy osszuk el a költségeket? Ezzel sem stimmel valami. Nem hinném, hogy jólelkűségből tette ezt, inkább gondolok arra, hogy kötelezettsége van a jótállással kapcsolatosan.

Scipioo # 2015.10.31. 08:01

Indulásnál alapból pörgött, ha kicsit húztam neki akkor is 10.000 pörög, ha nagyon húztam neki akkor is 10.000 pörgött. Ez nem releváns a kérdésemhez!
Mi vonatkozik a nagy érkékű használt tárgyak adás-vételére? Jár utána fél év jótállás? Eleve egy robogónak egyenletesen kellene húznia, és nem úgy, hogy visszaesik a fordulatszám - véleményem szerint ez volt a kiindulópontja a problémának.

Bea1 # 2015.10.30. 18:42

tudod hol kezdődik egy hondánál a piros sáv? 14 000-nél...

a robogók meg automaták, nem te váltasz, nem tudod túlpörgetni, ha ilyen történik, az a robogó hibája.

Szomorú örökös # 2015.10.30. 18:12

Már bocsánat, de egy benzines motort 10 ezres fordulatszámon pörgetni - te is beismerted, hogy így pörgetted - majd csodálkozni, hogy megsült a motor...hát érdekes. És még érdekesebb, hogy ezek után jótállásról beszélsz. Egy benzines autónál s 5-6 ezres fordulatnál már piros vonal van...robogóknál is max. 7000, talán nem véletlenül.

Scipioo # 2015.10.30. 12:40

Kedves Hölgyek, Urak!
2015. augusztus 19.-én vettem egy 49x Benelli robogót. A motor jól gyorsult - 10.000 volt a fordulatszám - majd visszaesett a fordulat 4-5000-re úgy 30-40 km per óra tájékán, majd megint gyorsult egészen 45-50 kilométerper óráig. Kb 300-400 kilométert tettem meg a motorral, amikor egy emelkedő tetején megállt. Nem gondoltam semmi problémára, mert amikor legurultam az emelkedőről megint elindult. Ez volt három hete. Túl sűrűn nem használtam a motort, csak amikor Budapest belvárosába mentem vele. Aztán a műlt héten, megállt megint, majd elmentem gyertyáért kicseréltem, és elindult. Majd négy kilométer után megint megállt, majd sok rugdosás után megint elindult. Majd megint megállt. A Szerviz kijött és elvitte a motoromat.Azóta is ott van. A Szerviz ugyan az a cég akiktől vettem a motort használtan, két évesen 7300 kilométerrel.Most 7805 van benne. A Szerviz közölte velem, hogy beragadt a motor, és hogy a felmerülő költségeket megosztva kívánja rendezni. A motor értéke 250.000 ezer forint. Kérdésem a következő. Ilyen esetben mennyi a jótállás a motorra? Véleményem szerint a javítás költsége a Szervizet terheli. De ezt csak én gondolom így, mert a Szerviz otszva próbálja ezt teljesíteni. Mit tanácsolnak mit tegyek? Előre is köszönöm a válaszokat! Esetleg meg is bíznék valakit ezzel az üggyel.