Kedves Fórumozók!A minap egy érdekes poszton akadt meg a szemem.Egy hangszer üzlet tulajdonosa az alábbi feliratot ragasztotta ki a bejáratához: "neveletlen gyerek nem jöhet be az üzletben"
Vajon van joga a tulajnak bárkit kitiltani az üzletéből?
Vagy sért ezzel esetleg valamilyen jogszabályt?Köszönöm a válaszokat.
Ki tíltható ki egy üzletből?
:)) hát, elég nehezen behatárolható fogalom.
De miért csak a gyerek?
Neveletlen felnőtt bemehet?
Érdekes a kérdés! Van itt egy erősfiú a faluban. Megverte
a borozó tulaját 8 napon túlosan. Kitilthatja-e a borozó
tulaja az erősfiút a saját borozójából? Kitilthatja e a falu
összes kocsmatulajdonosa az erősfiút a saját
borozójából?
És egyáltalán ki és mikor állapítja meg a gyerekről,hogy neveletlen?Lehet igazolást kell vinni róla? :-D :-))))
Ismerni kellene a háttértörténetet is. Gondolom néhány okos szülő hagyta játszani a szintén okos gyermekeket a boltban, és egy két káresemény után írta ki ezt a tulaj. Szerintem semmi sértő nincs ebben, max. néhány túlérzékeny anyuka lelki világába tiport ez bele.
Rexor,
szerintem nem az volt a kérdés, hogy sértő-e. Pláne, hogy ez egy elég szubjektív fogalom (amúgy szerintem se). A kérdés, meglepő módon egy jogi fórumon, az volt, hogy egy üzlettulajdonosnak van-e joga kitiltani bárkit is az üzletéből, és ha igen, kit és milyen feltételekkel.
Én értettem a kérdést, véleményem szerint nem ütközik ez jogszabályba.
Rexor:
Hát nem egészen, mert egy bolt (kocsma) bizonyos
értelemben úgy viselkedik, mint egy közterület.
Igen, de ez nem valódi kitiltás, mivel alapvetően egy lehetetlen feltételről van szó (a neveletlen gyerek meghatározhatatlan fogalom), tehát a jognyilatkozat semmis.
Ha a neveletlen szót kivesszük, akkor jogszerű lesz? Kitilthat minden kis(gyermek?fiatal?)korút az üzletből jogszerűen?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02