Özvegyi nyugdíj

monalisa1 # 2008.04.17. 09:37

Az özvegyi nyugellátást igényelni kell, a megfelelő űrlap a http://www.nyufig.hu honlapról letölthető, a tudnivalókat leírják.

Az ideiglenes nyugdíj egy évig jár, az elhunyt nyugdíjának 60% lesz, azt követően áll be az állandó nyugdíj az előző százalék felében.

A kérelem beadását követően 2-3 hónap is eltelhet a határozat megküldéséig, de a járandóság egyösszegben visszamenőleges lesz.

Addig is édesapád kérhet az önkormányzattól átmeneti szociális segélyt, valamint lakástámogatási járadékot., ezen utóbbi igaz csak havi néhány eze forint és nem is készpénzben, hanem az egyes közüzemi számlák szerény hozzájárulásaként.

Lehet kérni az önkormányzattól szociális étkeztetést, és akár rendszeres házi gondoskodást is: bevásárlás, alkalmanként takarítás stb.

m.agnes # 2008.04.17. 09:16

Kedves Gittus! A következő kérdéssel fordulok hozzád: édesanyám márciusba, 60 éves korában elhunyt, 2 éve nyugdíjas volt. Édesapám 76 éves, 43ezer forint nyugdíjjal, egyedül maradt. Jogosult-e özvegyi nyugdíjra, és ha igen kb mennyi az összege, és mennyi idő alatt lehet ezt megkapni? Édesanyám nyugdíja 109ezer forint volt. Édesapám a 43ezer forintból igen nehezen tudna megélni, még a segítségünkkel is. Köszönettel: M.Ágnes

zieglerkati51 # 2008.04.15. 07:13

Tisztelt jogi forum.Segitséget szeretnék kérni.Az alábbi ügyben:
56 éves vagyok három éve 50%-os szociális juttatásban részesülök,férjem 2000 január 22.-én hunyt el.Tudni szertném ,hogy jogosult vagyok e az özvegyi nyudijra?Vagy nem?Továbbá:az orvosi szakértői bizottság a hármas jogcímtipust jelölte meg számomra a munkacsökkenés mértékénél.Köszönettel

franklin # 2008.04.11. 12:19

Köszönöm szépen a választ.

gittus # 2008.04.11. 11:40

Kedves Franklin

mindenkinek csak tanácsolni tudom hogy olvassa vissza a topic korábbi kérdéseit és válaszait. Jelen esetben azonban jogszabály változás történt 2008.január 1-től. A jelenlegi hatályos jogszabály a feléledés esetét az özvegyi nyd megszűnésétől számítja.

franklin # 2008.04.11. 11:15

Az alábbi szövegben olvastam a halálesettől számított 10 évet.
Még megkérdezném azt is, hogy az özvegyi nyugdíj adózik, mert én munkaviszonyban vagyok.
Köszönöm Gittusnak a válaszokat!

franklin # 2008.04.11. 11:13

A feléledés szabályait a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi
LXXX1_ törvény 53. §-a tartalma-ma_ Az özvegyi nyugdíj feléledése kérdésében
a konkrét esetben azt kell vizsgálni, hogy a házastárs halálát követően mennyi időn belül kell az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek legalább egyikének
bekövetke7.nie. A kérdező férje 1991-ben hunyt el, gyermekeire tekintettel 1996
december 31-íg részesült özvegyi nyugdíjban. A haláleset 1993. március 1-je
előtt történt, ezért azt a feléledési szabályt kell alkalmazni, amely szerint akkor
éled fel az özvegyi nyugdíj, ha a halálesettől számítva 10 éven belül a
jogosultsági feltételek valamelyike*, jelen esetben az öregségi nyugdíjra jogosító
korhatár betöltése 2003 . március 1-je előtt bekövetkezett_ A megadott adatok
alapján az özvegy 2005_ októbertől vált jogosulttá öregségi nyugellátásra, ez
esetben tehát nem éled fel az özvegyi nyugdíj

gittus # 2008.04.11. 09:20

feléledésnél hol olvassa hogy a haláltól kellene számítani?

franklin # 2008.04.09. 06:51

Gittus: +kérdésem lenne az özvegyi nyugdíj feléledéséről: van ahol azt olvasom hogy az elhunyt halálának időpontjától számít a 10év, van ahol a jogosultság megszűnésétől számított 10éven belül éledhet fel. Azért lényeges, mert ha a gyerekek jogán még 5 évig járhat az özvegyinyugdíj és annak megszűnésétől számít a tíz év, akkor egészen más a helyzet. Köszönöm.

franklin # 2008.04.03. 08:52

Gittus: nagyon szépen köszönöm, jó hely ez a fórum....

gittus # 2008.04.03. 07:30

franklin
Az ideiglenes özvegyi nyd egy évig jár. Ezt követően az özvegyi nyd az árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása címén kerül megállapításra. Erre addig jogosult ameddig legalább egy gyermeke árvaellátásra jogosult. Pl: 25.év alatti és nappali tagozatos tanulmányokat folytat.
Az özvegyi nyd miatt nem minősül nyugdíjasnak a munkajogi szabályok szerint tehát nem érinti a jogviszonyát.
Igen van 13.havi nyd mind az özvegyi mind az árvaellátás vonatkozásában.
Igen az özvegyi nyd feléledését a megszűnését követően kell számítani.

franklin # 2008.04.02. 19:40

46éves vagyok, 4hónapja halt meg a férjem. 3gyerekünk van, két egyetemista egy középiskolás. Az a kérdésem, meddig jár az özvegyi nyugdíj? Én dolgozom.
Másik kérdésem az esetleges özvegyi nyugdíj feléledésről: az a bizonyos 10 év a megszűnéstől él? A gyerekek még várhatóan évekig tanulnak, 3-5 év ami valószínű.
13. havi özvegyi nyugdíj - illetve árvaellátás létezik?
Köszönöm, próbálok felkészülni az egykeresős családfenntartásra....

zsike67ma # 2008.03.28. 18:02

Gittus Köszönöm a segítséged, megpróbáljuk. Ha sikerül majd értesítelek.

gittus # 2008.03.28. 10:38

Zsike67
édesanyja az 55.életévét betöltötte 2004 évben így az új szabályozás szerint 2008.január 1-től korbetöltés címen jogosult az özvegyi nyd-ra.
Sem az 50 sem a 40% munkaképességcsökkenés nem jelentett és nem jelent rokkantságot. Ezen a címen nem hanem az 55.év elérése miatt lehet csak jogosult. Özvegyi nyd feléledése iránti igényt kell benyújtani.

zsike67ma # 2008.03.28. 10:00

monalisa1 köszi a tanácsot, a baj csak az, hogy a 38 év nincs meg, szerintem, bár még ezt nem számoltuk össze, jó ha 25 van, valahol olvastam, hogy az új szabályozás szerint, ő csak 62 éves korában mehet el.

zsike67ma # 2008.03.28. 09:41

gittus Édesanyám az ideiglenes özvegyi nyugdíjat megkapta, ha jól emlékszem az 1 évig járt. Az én problémám tulajdonképpen az, hogy az édesapám már 19 éve meghalt, de anyukám már évek óta rokkant vagyis beteg, de csak most hallottam az özvegyi nyugdij feléledéséről, csak annyit szeretnék tudni, hogy érdemes-e egyáltalán próbálkoznia. Egyébként köszönöm, ha esetleg erre is tudnál válaszolni megköszönném.

gittus # 2008.03.28. 07:05

zsika67
Tudni kellene hogy édesanyja kapott e korábban özvegyi nyd-t és meddig

monalisa1 # 2008.03.27. 19:28

zsike67ma

Édesanyja 59 éves már, ha rendelkezik 38 év szolgálati idővel - vagy annál kevesebbel, de akkor százalékosan kevesebb lesz a járandósága -, akár el is mehet előre hozott nyugdíjba.

Azon időpontól, hogy a nyugdíj jogosultsága megvan, külön kérni kell ill. lehet az állandó özvegyi nyugdíj megállapítását is.

Ha a fentieket esetleg rosszul írtam hozzáértő bizonyára kijavít (...), addig is javaslom ezen topic visszaolvasását: hátha talál olyan esetet mely nagyjából egyező az édesanyjáével.

monalisa1 # 2008.03.27. 19:18

evi0522

Laikus hozzászóló vagyok, az egyes beírásokból én is tanulok, és ahogy lehet igyekszem hasznosítani.

Van itt a fórumon ügyvéd/ügyvédjelölt nem is egy, akik kevés szabad idejükben önzetlenül segítenek hozzászólásaikkal tanácsot adni az egyes kérdezőknek - mindannyiunk részéről köszenet érte.

Tehát a fórumot olvasgatva igyekezz találni magadnak jogászt - majd mindegyiknek ott a nich neve és az e-mail címe -, persze tudni kellhet, hogy az egyes hozzászólások közt ki a szakember és ki csak a laikus beíró. (Próbálj a sorok közt is olvasni...)

Tudnék neked itteni ügyvédet javasolni, de nem lenne etikus.

Vagy itt balra a "Szolgáltatások menűsorban "az ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden írd le a problémádat az ott megjelölt utmutatás szerint.

zsike67ma # 2008.03.27. 18:49

Édesanyám 1989-ben megözvegyült. 1949-ben született. Egy ideig 50 %-os munkaképesség csökkenése volt melyet visszavettek 40 %-ra. Jogosult lesz-e özvegyi nyugdijra.

evi0522 # 2008.03.27. 15:13

Hát igen...De sajnos ezen már nem tudunk változtatni.Örülök,hogy vannak még ebben a romlott világban,még ilyen sagítőkész emberek.Amúgy te ügyvéd vagy vagy ilyesmi?
Mert lehet hogy akkor tudnál még nekem bonyolult ügyekben is segíteni.Pl.:perben

monalisa1 # 2008.03.27. 14:03

Bár ne lett volna rá szükséged...

evi0522 # 2008.03.27. 12:46

Kedves Monalisa!
Köszönöm eggyüttérzésedet,és a gyors válaszodat!
Nagyon sokat segítettél ezzel!Nagyon köszönöm!
Jó egészséget Neked és családodnak!
Maradok Tisztelettel!

monalisa1 # 2008.03.26. 21:43

Bocs, rossz címet írtam helyesen: http://www.onyf.hu/

monalisa1 # 2008.03.26. 21:41

Édesanyád elhunyta miatt fogadd ismeretlenül is az együttérzésemet.

Az özvegyi nyugdíj édesapádat megilleti mint túlélő házastárs., egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíj kerül folyósításra, majd azt beszüntetik, és akkor éled fel a végleges özvegyi nyugdíj folyósításának lehetősége - bizonyos megkötésekkel - ha apukád nyugdíjas lesz.

Az özvegyi nyugdíjat kérni kell, az erre rendszeresített nyomtatvány alant megtalálható, kinyomtatható. (A kérelem beadását követően rossz esetben 3-4 hónap is eltelhet mire a megállapító határozat megérkezik, de akkor a pénz visszamenőleg egyösszegben.)

http://www.nyufig.hu/