Nem kell ahhoz saját nyugdíjasnak lenni sem, hogy feléledjen az özvegyi nyugdíj, ha a feltételek fennállnak.
Lifoet
Mikortól és meddig kaptál ideiglenes özvegyi nyugdíjat? Mikor születtél?
Özvegyi nyugdíj
Az alábbi kérdésre várom szíves válaszukat:
Édesapám 2013. decemberben halt meg. Édesanyám őutána idén ideiglenes özvegyi nyugdíjat kap, a 23 éves húgom, aki még 2015. júniusig egyetemre jár, pedig árvasági támogatást.
Anyukám idén januárban lett 54 éves. Úgy tájékoztattak minket, hogy emiatt (hogy édesapám halálakor még nem volt benne az 55. életévében, tehát a nyugdíjkorhatártól számított 10 évben) jövő januártól nem lesz jogosult az özvegyi nyugdíjra.
Kérdésem a következő: Amíg a testvérem tanul és kapja az árvasági támogatást, addig édesanyám, mint eltartója nem marad jogosult az özvegyi nyugdíjra? Miután a testvérem végez az iskolával édesanyám milyen feltételek mellett részesülhet továbbra is az özvegyi nyugdíjban?
Köszönöm.
Sziasztok! Tudnátok segíteni azzal kapcsolatosan,hogy mik a tapasztalatok az özvegyi nyugdíj átutalásával kapcsolatban? Április 2-án nyújtottam be az igényemet özvegyi nyugdíjra, 9-én megkaptam a határozatot a járandóságról. Átutalással kértem a kifizetést. A kérdésem az lenne,hogy a tapasztalatok alapján mennyi idő szokott eltelni a határozat kiküldése és a számlára utalás között?
A különbözetet visszamenőleg is kifizetik.
Március 22-től állapították meg az özvegyi nyugdíjat. A konkrét kérdésem az lenne,hogy a májusi nyugdíjjal együtt kapom meg visszamenőleg a teljes összeget, vagy valamikor megkapom az áprilisit visszamenőleg március 22-ig? Hogy szokott ez ilyenkor történni?
edinakinga
Az édesanyja az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra akkor lehet jogosult, ha
- a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt (65. életév) betöltötte, vagy
- megváltozott munkaképességű (egészségi állapota legfeljebb 50 %-os), vagy
- házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Tekintettel arra, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnésekor nem lesz 65 éves, 2 árvaellátásra jogosult gyermeke nincs, ezeken a jogcímeken az özvegyi nyugdíjra nem lesz jogosult.
Mivel ezekről Ön nem írt, ha megváltozott munkaképességű, vagy az árvaellátásra jogosult gyermek fogyatékos, vagy tartósan beteg ezeken a jogcímeken jogosult lehet özvegyi nyugdíjra.
Üdvözlettel: ahamima
1953 április 3-án születtem a férjem 2005 március 1-én meghalt 2011 március 1-én mentem a 40 éves nyugdíjjal.Az lenne a kérdésem,hogy jár e az özvegyi nyugdíj.Előre is köszönöm.
Ha igen kérhetem e 62 éves korom betöltésével.
A következőben kérném a segítségét!
Az özvegyi nyugdíj újra éledéséről, vagyis a végleges özvegyi nyugdíjról szeretnék Öntől tanácsot kérni.
Férjem 2000. év július hó 13-án halt meg, egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat. Két gyermekem van az egyik apja halálakor 21 éves volt a másik 16. Én 1952 év február hónap 14-én születtem. 2011. év április hónap 01-től a nők 40 éves munkaviszonya után járó korkedvezményes nyugdíjas vagyok. Mikor nyugdíjba mentem kértem az özvegyi nyugdíj újra éledését de azt az 1997 évi LXXXI. Törvény 53.§(1) bekezdés b, pontjában foglaltak alapján elutasították, ezt megfellebbeztem . A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a fellebbezést elutasította és a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra, küldte. Ezek után én a kérelmemet visszavontam.
Jelenleg 116400Ft a nyugdíjam. Kérhetem-e a végleges özvegyi nyugdíjat, és ha igen milyen címen?
Válaszát előre is köszönöm
lilimanó
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Amennyiben megváltozott munkaképességűnek érzi magát, és ez az állapota 2011.07. hónaptól fennáll, akkor feléledhet az ellátásra való jogosultsága. Ehhez viszont az egészségi állapota legfeljebb 50 %-os lehet.
Nem tudom kié a válasz.Én úgy tudtam az útólsó özvegyi kifizetésén belül jár és én 2015 április 3 töltöm a a férjem után 2006 márciusáig kaptam az özvegyit
.
Virág53
Szerintem egyértelműen látszik, hogy a válasz kinek szól.
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az Ön özvegyi nyugdíjra való jogosultsága az 62. életéve betöltésétől feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnésétől számított 10 éven belül betölti a fent említett életkort.
Köszönőn a választ.
Érdeklődnék
1952.05.11.-én születtem. A nők 40 éves munkaviszony után járó korkedvezményes nyugdíjas vagyok. Férjem 2010.05.27-én halt meg.Mikortól kérhetem az állandó özvegyi nyugdíj megállapítását. Köszönöm válaszukat.
A 62 életévét követő 183 napon.
Tisztelt Ahamima !
Férjem 1946.I.10-én született,és rokkantnyugdíjasként halt meg 2002.IV.06-án. Én 1 évig kaptam a nyugdíjának 50 %-át.1952.I.09-én születtem,és 2009.XII.31-én nyugdíjas lettem.Nem kötöttem új házasságot.
Érdeklődöm,hogy a jogszabály részemre ad e lehetőséget az özvegyi nyugdíj feléledésére ?
Köszönöm a segítségét.
Az eggyel lentebbi vonatkozik Önre is. / A szükséges nyomtatvány www.onyf.hu honlapról letölthető.
Köszönöm a válaszát monalisa1 !
Katica52
monalisa1 válasza hibás, a következő vonatkozik Önre:
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Tisztelt Ahamina! Azt szeretném megkérdezni,hogy hány százalék munkacsökkenés esetén éled fel újra az özvegyi nyugdíj!Válaszát előre is köszönöm!
reményked?
Vicuska61
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az egyéb feltételek fennállása esetén az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megváltozott munkaképesség jogcímen akkor éledhet fel, ha az igénylő egészségi állapota legfeljebb 50 %-os.
Tisztelt Ahamina!
A sokadik özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A férjem 2008-ban hunyt el, én 59 éves vagyok (1955-ös, 40 évvel nyugdíjban). Vonatkozik-e rám az özvegyi feléledése és a 2008-ban reám érvényes nyugdíj korhatár (azt gondolom, hogy akkor 62 év volt). Átolvastam a törvényt, számomra nem volt egyértelmű.
Előre is köszöm a válaszát.
gelfi
Feltételezem 1 évig részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban, így a jelenleg hatályos szabályozás szerint az ellátásra való jogosultsága az 62. életéve betöltésétől feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnésétől számított 10 éven belül betölti a fent említett életkort.
Nagyon köszönöm Ahamima!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02