DVD lemez értékesítés és kölcsönzés - Külföldön és itthon megjelenő DVD lemez bérbe adásáról


Xavér # 2003.02.13. 14:54

nois kicsit utánna kérdeztem, hogy senki ne fusson fejjel a falnak, nos ezt a megoldást a jog ugy minositi, hogy a jog szándékos kijátszása. és az apeh és a többi hiéna imádja ezt, és imádja kiforgani. a bíróság pedig nem a tárgyi bizonyitékok fényében dönt...


Xavier

mmonyo # 2003.02.12. 23:52

>>A szerzödést mindíg a tartalma szerint és nem az
>>elnevezése szerint kell elbírálni. Ha bíróság elé kerülne az
>>ügy, akkor ez az érvelés nem állná meg a helyét.

Nyilvánvalóan.

Én csak arra utaltam, hogy hogyan kell csinálni, természetesen a szerzödésben nem kell mindennek szerepelnie. Egy adásvételi szerzödés az egy adásvételi szerzödés. Ha két nap múlva történik még egy, ahol az eladó és vevö helyet cserél és az érték kicsit kevesebb akkor az még mindig adás vételi szerzödés. Persze nem is kell második szerzödés csak egy iratmegsemmisitö.

M.

Xavér # 2003.02.12. 09:06

jó ötletnek tűnik a dvd bolt gondoltata visszavásárlással...ez biztosan legális megoldás?
de a kérdésem még mindig áll hogy kihez lehetne fordulni kölcsönözhető (cimkés) anyagokért(cím,www,tel,név,bármi).
Ahogy a fenti hozzászólásban írtam.
továbbra is köszi Nektek!


Xavier

Béres-Deák Attila # 2003.02.12. 05:18

A szerződést mindíg a tartalma szerint és nem az elnevezése szerint kell elbírálni. Ha bíróság elé kerülne az ügy, akkor ez az érvelés nem állná meg a helyét.


attika

mmonyo # 2003.02.11. 23:04

Ha már igy elökerült a téma. A legális uton felül (ami a 2001-es kérdésre is vonatkozik, vagy pl. 'szoftverkölcsönzésre' is [ami meg aztán tényleg nem 'támogatott' dolog]).

Én valami olyan 'kiskapuról' hallottam, hogy, a kölcsönzö nem kölcsönzi a filmet, hanem eladja, x napon belüli visszavásárlási garanciával, napi y ft levonása után.

Tehát nevezzük DVD kölcsönzönket DVD boltnak, delikvens elvisz egy DVD-t, otthagy érte 6000 Ft-ot, aztán visszaviszi másnap, hogy nem kell, és visszaveszik 5500-ért. Két nap múlva már csak 5000-ért.

Bonyolitja a dolgokat, de nem minösül kölcsönzésnek...

Xavér # 2003.02.11. 15:59

[quote]Lotár írta - 2001.05.16 11:54
Szerzőijog szerint a szerző hozzájárulása nélkül haszonbérbeadás nem lehetséges.
Magyarországon nem forgalmazott, vagy forgalmazott, de 'kölcsönzői joggal' el nem látott DVD lemezt kölcsönöztetni nem jogszerű...

Tisztelt Ismeretlen!
A kérdésem az volna hogy ha egy ember megvásárol egy dvd lemezt és szeretné azt bérbeadni akkor ezt miként teheti jogszerűen?Külön erre a célra létező helyen kell vásárolnia(hol?) vagy a szerzői jogvédő hivatalnál kell a 'MVKE' cimkékért folyamodni?
Köszönöm


Xavier

Lotár # 2001.06.25. 12:37

Ez komoly? Senkit nem érdekel ez a téma? Mindenki ennyire jól áll, hogy inkább (jobb hijján) megveszi a dvd filmet, mint kölcsönözné? Értsük meg, jelenleg nem kölcsönözhető, csak nagyon kevés (1000-ből 50db) dvd film, mert az Amerikai filmipar (A.Wajna) túl előnyös megállapodást kötött 1990 körül hazánk vezetőivel. A szerzői jog törvények átestek a ló túloldalára, a lakósság érdeke mellőzött, minden számunkra előnytelenül kiadott pénz (a kiadókon keresztül) menjen Amerikába...?


Video Lotár

Lotár # 2001.05.16. 10:22

Pl. veszek egy Rolls Royce gépkocsit. Azt, hogy közlekedésre, ill. csirkeólnak használom, vagy (term. üzleti feltételek megléte mellett) bérbeadom, magam döntöm el.
Véleményem szerint: aminek van kereskedelmi fogyasztói ára, annak a bérbeadása is alanyijogon kellene, hogy jogszerű legyen, ...vagy akkor ilyen elven a Rolls Royce gyártók is szedhetnének 'kölcsönzői jog' díjjal emelt extra hasznot, amit -tudomásom szerint- szerzőijogon kívül, más területen nem tesznek. Itt miért?


Video Lotár

Lotár # 2001.05.16. 09:54

Szerzőijog szerint a szerző hozzájárulása nélkül haszonbérbeadás nem lehetséges.
Magyarországon nem forgalmazott, vagy forgalmazott, de 'kölcsönzői joggal' el nem látott DVD lemezt kölcsönöztetni nem jogszerű...


Video Lotár

Lotár # 2001.05.16. 00:33

Nem forgalmaz minden Magyar nyelven (is) megjelenő dvd filmet hazai filmforgalmazó (pl. Ryan közlegény...), ilyen esetben honfitársaink a lemezt csak megvásárolhatják?

(A haszonbérbe adás, egy árucikk kisebb részekre osztott értékesítése. A lakósságot főként a ritkán használatos tárgyak bérlete érinti (pl. szőnyegtisztítógép, utánfutó, videofilm, stb). Álltalában a videofilmeket egyszeri megnézés jellemzi, tehát az emberek megvásárlás nélkül otthonukban, digitális minőségű filmet nem láthatnak?)


Video Lotár