Tanács kérés

simontrs # 2006.09.09. 11:05

Bocs, nem tudok új topikot nyitni, de szeretném megkérdezni, hogy házasságon belül házastárs általi állandó életveszélyes fenyegetés miatt hogyan és hol lehet jogilag tenni valamit?

ilsj # 2006.09.08. 05:04

Ezt én sem hiszem. Aug. 2-án nyújtottam be a birtokháborítást az Önkorm-nál. Valamikor másfél hete kint voltak helyszíni szemlén, és tegnap kézhez kaptam a határozatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.07. 09:27

nem egyszerű, 1 hónap a várakozási idő csak a meghallgatásig.
Na ne! Egy birtokvédelmi eljárásban?

tengerimalac # 2006.09.07. 08:45

Tomas64!

Köszönöm a megerősítést! Pillanatnyilag is vele próbálkozom, de tudjuk ez nem egyszerű, 1 hónap a várakozási idő csak a meghallgatásig. Abban a reményben, hogy aztán lesz valami megoldás, addig "várunk". Aztán, ha megoldás nem is lesz, leaglább a tél majd becsukja az ablakaikat, és behajtja őket a rögtönzött kis utcabáljaikról ;).

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.06. 21:56

De a 24. § (3) valóban kimondja, hogy nem jár gyereknevelési támogatás , ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el. A napközi ilyen.
Tehát a gyerek mehet napközi be - csak akkor a ugrott.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.06. 21:50

Azzal a hvatkozással valami gond van. Az a szakasz ugyanis a méltányossági gyessel foglalkozik, és nincsenek bekezdései. (A végrehajtási rendeletnek meg épp az ilyen számú bekezdését helyezték már hatályon kívül - de az is a gyesről szólt.)

didó # 2006.09.06. 20:01

Tanítványom édesanyja főállású anya. (két kisebb gyermek óvodás) Járhat-e iskolás -3.o.-gyermeke a délutáni napközis foglalkozásokra? Az1998.évi 84.v.22.§(3)bek.-re hivatkozva azt mondták neki, hogy nem, mert pénzmegvonást is kaphat. Mi az igazság?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.06. 14:59
  1. Létesíts 4 órás munkaviszonyt (mondjuk takarítóként)az iskoláddal!
  2. Valamelyik szülőd létesítsen munkaviszonyt az iskolával, és reggelenként az ő tulajdonában lévő járművel menjetek be!
  3. Ajánld fel valamelyik dolgozónak hogy reggelenként beviszed az iskolába; az utolsó sarkon engedd át neki a vezetést!
  4. Törd át a sorompót! (Ez, sajnos, csak egyszer működik.)
adam17 # 2006.09.06. 14:05

Biztos, hogy nincs valami kis kiskapu a lentebb említett hozzászólásomra nézve?

tomas64 # 2006.09.06. 13:06

Tengerimalac!

Jó helyeken keresed az igazad, a jegyző köteles részedre birtokvédelmet biztosítani.

Esetleg még a bíróságon is lehet kérni adott magatrtástól való eltiltást, ha az a te alapvető jogaidat sérti persze, itt még probléma az is, hogy ki követi el a jogsértést

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.06. 11:24

Miért ne lenne lenne rá joga. Zárt, nem közforgalmú parkoló, meghatározhatja, kik vehetik igénybe.
(A kiskapun nem fér be egy autó, legfeljebb egy robogó.)

adam17 # 2006.09.05. 18:22

Üdv! Van egy olyan gondom/gondunk, hogy egy középiskolába járok/járunk és jelenleg az igazgató úr kitiltotta a diákok által vezetett járműveket az iskola területén belüli parkolójából és csak az ott dolgozók mehetnek be kocsival/motorral. Nos ehhez van-e joga az iskolának, ha én tanulói jogviszonyban vagyok, mert szerintem ugyanúgy felelősségel tartozik a diákokért az iskola. Esetleg van valami kiskapu erre a problémára?

tengerimalac # 2006.09.05. 16:17

Helló!
Egyetemi kollégiummal szemben lakunk, ami nyáron részben Youth Hostelként üzemel, éjjelente nem kis zajjal, ami éjjszaka sem szünetel. A koliban kocsma is működik, csütörtökönként pedig diszkó is.Egész nyáron próbáltunk valamit tenni, hogy pihenni tudjunk, a következőket kerestük fel:

• Kollégium igazgató:egész nyáron (még mindíg) szabadságon, telefonon semmit nem tudott mondani.
  • Rendőrség: többszöri éjszakai, hajnali bejelentésre sem jöttek ki, pedig ők javasolták, hogy hívjuk ki a járőrt, ha panaszunk van.
  • Önkormányzat: a birtokvédelem, a jegyző, a vállalkozási csoport, mindenki széttárja a karját, nem az ő kompetenciája. Kérjünk zajszintmérést, de az úgysem fog használni.
  • Egyetem, kollégiumok csoport: ígérték, utánanéznek.

Szóval mindenki kb ugyanazt közli velünk, megértik, de nem ők a felelősek.Kit hagytunk ki? Hol rontottuk el? Kinek a hatásköre cselekedni, kinek kell felelősséget vállalni? Van-e jogunk saját otthonunkban nyugodtan,pihenni? Van-e jogunk kinyitni az ablakot?
Vasárnap beköltöztek az elsősök, azóta ismét előről kezdődött az "éjszakai műszak". Most is buli van. Az aula tetőteraszán sörterasz, zene, gulyásfőzés, mulató kollégisták.
Nagyon el vagyok keseredve. Előre is köszönöm a segítséget.

Hajni75 # 2006.09.01. 05:41

Köszönöm!

Vadalma # 2006.08.31. 14:03

az nem kötbér, úgyhogy szimplán. levonva ami a bérleti szerződés alapján levonható.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 14:00

??

Hajni75 # 2006.08.31. 13:31

Üdv mindenkinek! Szeretném megkérdezni, hogy ha albérleti kaucio vissza adása van, azt milyen mértékben kell vissza adni? Egy az egyben vagy töbszörösét? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.22. 14:25

Két lehetőség van. Az egyik az állattartásról szóló helyi rendelet. Ha abba nem ütközik a szomszéd ténykedése, akkor marad a birtokhborítás miatti eljárás.
A siker esélye erősen függ a körülményektől. Értsd: maga a település, azon belül a szűkebb környezet jellege; a haszonállattartás elterjedtsége; többi szomszéd toleranciaküszöbe; jegyző konfliktusvállaló képessége; szomszéd keresztapja; stb.

Skinner # 2006.08.22. 13:10

Lakóövezetben második szomszéd haszonállatokat tart. (Nyulak és struccok) Mindezt igen szűk, zárt térben. A trágyát a kert végébe viszi. Nemrég készült egy kicsi, zárt tároló is, de messze nem elég a befogadókészsége. Bűz, legyek, élősködők, olykor patkányok jelentek meg.
Milyen jogszabályokban kellene kutakodnom, hol támadható ez a fajta állattartás?

Dr.Attika # 2006.08.22. 12:19

Nincs segítő javaslat a téma választásához. Segítő javaslatom, hogy állj el tőle.

Palánta # 2006.08.22. 11:33

Nos, előszöris köszönöm a válaszod, persze hazudnék, ha aztmondanám, hogy boldog lettem tőle :)
De tegyük fel ,hogy elég önfejű vagyok ahhoz, hogy kitartok a választásom mellett, erre az esetre van bmilyen segítő javaslat?
Előző félévben résztvettem egy igazságügyi orvosszakértői szemináriumon,esetleg az ottani tanárok lehetnek a segítségemre? vagy betegjogokkal foglalkozó jogászok, gondolom azért van vmi bírói gyakorlat a kérdésben..

Dr.Attika # 2006.08.22. 10:46

Konzulensed segítségében ne bízz. A tapasztalatom az, hogy a konzulenciát egy púp a hátukraként kezelik. Amikor évfolyam és később szakdolgozat témát választassz, akkor magadnak kell kitaposni mind a szakirodalom, mind a megvalósítás felkutatását ,létrehozását. Az orvosi műhibaper azért volt szerencsétlen választás, mert a magyar joggyakorlat ettől irtózik. Bármilyen orvosi szakkérdésben a bíróságok jól bejáratott szakértőket rendelnek ki. Az orvosok is mint több egyébb szakma összetartóak. Ha kolléga felelősségét kell kimutatni, akkor mindíg visszafogottak. Javaslom, hogy ha még nem késő válassz más témát.

Palánta # 2006.08.22. 10:13

Sziasztok ! Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy az évfolyam ( és majdani ) szakdolgozat témámnak a foglalkozási bűncselekmények, és különös tekintettel az orvosi műhiba büntetőjogi megítélését választottam . Egyelőre még az anyag gyűjtés stádiumában vagyok ( még van egy évem a beadásra ) de eléggé tanácstalan vagyok, hogy milyen fórumon lássak neki a kutakodásnak, és hogy melyek azok a helyek, ahol ilyen témájú forrásokat találhatnék. Ebben segít majd a konzulensem is, de nem szeretnék üres kézzel, ötlettelenül eléállni.

Előre is köszönöm !

Vadalma # 2006.08.09. 07:12

mindenkinek szívesen :)

2xli # 2006.08.08. 20:51

Küszi szépen vadalma, áttanulmányoztam a dolgokat.