Elővásárlás - megváltozott feltételekkel


Nausea # 2002.10.30. 09:28

Ha nem sikerül megegyezni marad a peres út.
Ha a ház valóban süllyed esetleg életveszélyes állapotú, vagy nem rendelkezik építési/használatbavételi engedéllyel akkor az eladó (a testvére) hibásan teljesítette a szerződést, ezért Önnek szavatossági igénye lehet. Így valóban kérhet árleszállítást és végső esetben elállhat a szerződéstől (pl. ha a hiba nem javítható ki). Amennyiben Ön a hibát a szerződéskötéskor ismerte, az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.


Nausea

Tao # 2002.10.30. 08:24

Köszönöm a választ.
Úgy gondoltam, ez pont olyan eset, amit nem kell külön kikötni a szerzödésben, mert erre generális feltételek vonatkoznak. Ezek a körülmények MÁS számára értéktelenné teszik az ingatlant (értsd: elállnának a vételtöl), én meg még azért is kellemetlenül érzem magam, hogy árengedményért kuncsorogjak.
És mi van ha a tesvérem nem enged? Pereljek? Ezt jó lenne elkerülni.
Van más lehetöség?
(Azért nagyon köszönöm Nausea :)

Nausea # 2002.10.29. 10:49

Elállási jogát csak akkor gyakorolhatja jogszerűen, ha azt előtte a szerződésben kikötötték.
A rokoni kapcsolatokra tekintettel a legjobb megoldás ha a szerződést módosítják (közös megegyezéssel, egyezséggel).
Ha a megállapodás nem sikerül, a szerződés megtámadható tévedés címén.


Nausea

Tao # 2002.10.28. 18:22

Tulajdonrészem van a testvéremmel házában, aki többször felajánlotta már vételre az ő részét. Az árat soknak tartottam, de talált egy vevőt annyiért. Mit volt mit tenni, éltem elővásárlási jogommal. Vevő balra el, utána meg kiderült, hogy süllyed a ház, nincs rá érvényes lakhatási engedély, stb.
A vevő ezeket nem tudta, nekem most egy olyan árat kellene tartanom, amit ő vélelmezett. Ha csökkenteni akarom az árat (túl azon, hogy utolsó mocsoknak fog gondolni) azt mondhatja, hogy mégsem tartom a szerződést/szavamat.
Lehet itt tenni valamit? Mi történik ha visszalépek?
(És ráadásul TÉNYLEG meg akarom venni...)
Ötletetek van? Köszönettel: Tao.