CEU - Central European University

Franciska # 2002.12.12. 11:02

Én végeztem a CEU-n 1 éves történelem szakot, elég régen, még 95-ben. Akkor könnyű volt bekerülni, és akkor mindenki alanyi jogon kapott ösztöndíjat, akkora összeget, amiből nagyon jól meg lehetett élni - átlagbér felettit. (Azt hittem, ez ma is így van.) Tehát nem került pénzbe, sőt, ők fizettek nekem !

Persze angolul úgy kell tudni, hogy az oktatás angolul folyik, és vizsgázni is így kell, de az első szemeszter első hónapjában tartottak nekünk egy angol nyelvi felkészítő tanfolyamot, hogy szokjuk a tudományos nyelvezetet.

Ami szuper volt, az az, hogy mindenre volt pénz - külföldi szakirodalom, számítógép-használat, költségtérítés, ha elutazol kutatni - amit akarsz. És nem tartottam nehezebbnek a magyar egyetemeknél, sőt a gazdagság miatt könnyebb volt, mert könnyen jutottál szakirodalmakhoz, fizették a TOEFL nyelvvizsga árát stb.

Ami nem szuper, az az, hogy eddig sehol sem jött számításba ez a diplomám, bár igaz, hogy sosem történelem-területen dolgoztam. Ami biztos nyereség rajta, hogy megtanulod angolul a szakmai nyelvet, írásban is.

Koi Gyula # 2002.12.12. 10:01

Szerintem lehet, hogy elirtam a dolgot és egy év 15000 dollár, de megkérdezem a srácot, ha végre belátogat hozzánk (de úgy emlékszem, o ösztöndíjas volt, vagy lehet, hogy csak szerette volna, ha az lesz, mindenesetre ösztöndíjra ne számíts). Ja, van egy ismerosöm, aki a CEU-n tanulmányi eloadó, lehet, hogy megkérdezem. Mindenesetre a tempó nem a magyar egyetemekéhez méretezett. Rengeteget kell kutatni.

legislator

kovacs gabor (törölt felhasználó) # 2002.12.12. 00:20

nem tudom ismeritek-e a kovetkezo oldalt: www.law.com. az oldal aljan van a martindale-hubble lawyer locator amiben ha kivalasztjatok Mo-t akkor ki fog dobni vagy 40 magyar ugyvedi irodat. ezek utan csak szepen vegig kell menni rajtuk es megnezni, hogy az alkalmazottak hol vegzetek. en ezt egyszer megcsinaltam es van koztuk nehany ceu-s. fel lehet veluk venni a kapcsolatot.
nem hinnem hogy 15k dollar lenne egy felev, mert akkor inkabb as usa-ba menne valaki rogton (vagy europaba - ott is van egy ket egyetem olcsobban). de oszinten szolva nem tudom, mennyibe kerul, magyar arakhoz kepest nyilvan draga. de szerintem mindenkeppen megeri mivel annyi jogasz van mint a szemet valami kell, hogy megkulonboztessen (raadasul fizetesemelkedessel jar ha van LLM-ed, plusz van karrier irdojuk akik segitenek allast talalni). a kulonfele szakjogasz kepzeseket pl. az elte-n stb. pedig gyorsan felejtsd el, mert egyik szinvonaltalanabb mint a masik.

De teny ha angolul a felsofokunak megfelelo vizsgad nincs (min. toefl 250-260 pont) akkor nem vesznek fol.

Kovács Jozsi # 2002.11.23. 18:55

Koi Gyula írta - 2002.11.22 10:04
Van olyan kollegam, aki jart oda egy evet. Szerintem inkabb azok valasszak, akik elethivatasszeruen jogtudosok akarnak lenni. Reszleteket nem tudok, de szerintem jogi diploma es hibatlan angoltudas kell hozza. Nem tudom, hogy milyen a szakosodas, de jogi teruleten nem lehet tul sokfele. Ugy hallottam, hogy valami 15000 dollar egy felev (erre nem eskuszom meg, azert annyira nem rossz diploma...

Ez érdekes mert nekem valaki azt mondta, hogy az angolszász rendszernek köszönhetően az oktatás jóval gyakorlatiasabb és külföldi jogi cégek is jól fogadják az ottmegszerzett diplomát.
Elvileg ösztöndíj van de fizikai képtelenség megszerezni...

bausan

Koi Gyula # 2002.11.22. 09:04

Van olyan kollegam, aki jart oda egy evet. Szerintem inkabb azok valasszak, akik elethivatasszeruen jogtudosok akarnak lenni. Reszleteket nem tudok, de szerintem jogi diploma es hibatlan angoltudas kell hozza. Nem tudom, hogy milyen a szakosodas, de jogi teruleten nem lehet tul sokfele. Ugy hallottam, hogy valami 15000 dollar egy felev (erre nem eskuszom meg, azert annyira nem rossz diploma...

legislator

Kovács Jozsi # 2002.11.18. 20:04

Sziasztok!

Olyanok hozzászólását várom akik vagy már végeztek ezen az egyetemen, vagy felvételiztek de nem sikerült,vagy bármilyen véleménnyel vannak az ottani jogi képzésről?( posztgrad)
1 Mennyire nehéz bekerülni?
2 Mennyit ér az ott megszerezhető diploma?(mennyire lehet manapság az ottmegszerzett oklevél birtokában elhelyezkedni)
3 Mekkora  a túljelentkezés?(tényleg olyan nagy)
Szóval minden
A egyes szakokon belül a nemzetközi üzleti jog érdekelne

Majadok kivájjó tisszteleletel:

bausan