Én végeztem a CEU-n 1 éves történelem szakot, elég régen, még 95-ben. Akkor könnyű volt bekerülni, és akkor mindenki alanyi jogon kapott ösztöndíjat, akkora összeget, amiből nagyon jól meg lehetett élni - átlagbér felettit. (Azt hittem, ez ma is így van.) Tehát nem került pénzbe, sőt, ők fizettek nekem !
Persze angolul úgy kell tudni, hogy az oktatás angolul folyik, és vizsgázni is így kell, de az első szemeszter első hónapjában tartottak nekünk egy angol nyelvi felkészítő tanfolyamot, hogy szokjuk a tudományos nyelvezetet.
Ami szuper volt, az az, hogy mindenre volt pénz - külföldi szakirodalom, számítógép-használat, költségtérítés, ha elutazol kutatni - amit akarsz. És nem tartottam nehezebbnek a magyar egyetemeknél, sőt a gazdagság miatt könnyebb volt, mert könnyen jutottál szakirodalmakhoz, fizették a TOEFL nyelvvizsga árát stb.
Ami nem szuper, az az, hogy eddig sehol sem jött számításba ez a diplomám, bár igaz, hogy sosem történelem-területen dolgoztam. Ami biztos nyereség rajta, hogy megtanulod angolul a szakmai nyelvet, írásban is.