Károsult kiszolgáltatottsága a biztosítónál

Két Lotti # 2002.11.26. 13:07

A biztosító csak tényleges javíttatási kárt fogja megtéríteni.  Manapság már a bérautó költségét sem térítik.  Másról nem is szólva.

A kért jogszabály:
171/2000. (X. 13.) Korm. rendelet

A KÖBE meg balkáni.  Ezzel egyetértek.  Ha nagyon ideges leszel, fordulj nyugodtam a Biztosításfelügyelethez.  Telefonkönyvben benne vannak.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Tornallyay # 2002.11.25. 09:32

2002.11.07-én a KÖBE (Közlekedési Biztosító Egyesület) egyik biztosítottja kisteherautójával belehajtott cégünk tulajdonát képező, a piros lámpánál várakozó 3 hetes gépkocsink hátuljába.
A márkaszervizben sajnálattal közölték, hogy - ellentétben a többi magyarországi gépjármű-biztosítókkal - a Közlekedési Biztosító Egyesülettel nincs szerződésük, így a kárrendezést a károsult maga kell, hogy intézze a KÖBÉ-nél.
A KÖBE kőbányai "telephelyén" megtörtént a kárfelvétel, azonban a kárfelvételi lap másolatán kívül semmilyen dokumentumot nem adtak, amelyben a KÖBE elismerné kártérítési kötelezettségét, annak ellenére, hogy a biztosítottjuk a baleseti bejelentőn elismerte felelősségét a károkozásért.
A balesetet követően levelet írtam a KÖBÉ-nek, amelyben kifejezetten kértem kártérítési kötelezettségük elismerését, illetve a károkozáshoz kapcsolódó minden egyéb dologi költség megtérítését. A levélre a mai napig (2002.11.25.) nem válaszoltak.
Telefonos érdeklődésünkre - 2 héttel a kárbejelentést követően (!) - tájékoztattak, hogy az ügyintézés "náluk általában 6-8 hét, addig kár is érdeklődni". A károsztály-vezető csak személyes időpont egyeztetés alapján "fogad ügyfelet".
Mindez azt jelenti, hogy a károsult vagy kivárja a 6-8 hetet és csak akkor kezdi meg gépkocsija javíttatását, vagy megkezdi saját felelősségére, valamint saját finanszírozásból és csak reménykedik abban, hogy 6-8 hét után a biztosító megtéríti a kárát és a költségeit.
Felháborítónak tartom a KÖBE balkáni ügyintézési módját, valamint etikátlannak, hogy a jogi háttér nem gondoskodik a vétlen károsultról, hanem teljesen kiszolgáltatottá teszi. Szigorúan szabályoznám a jogszabályban azt, hogy a KGFB esetében a biztosító a károsult érdekeinek legmesszebbmenő érvényesítése mellett ajánlhasson csak biztosítási fedezetet  a biztosítottnak, azaz a károkozónak!

E konkrét esetben milyen lehetőségem van az okozott kár és az egyéb dologi kiadások maradéktalan megtéríttetésére a biztosító által és milyen jogszabályok rendelkeznek róla?

Tornallyay