SolnesM,
Már én is belefutottam hasonló problémába, de a válasz sokkel egyszerűbb, mint gondolnád : osztatlan közös tulajdon esetén ennek nincs semmi jelentősége.
Eszmei hányadot veszel, amely semmilyen közvetlen összefüggésben nincs a tényleges ingatlan méretével, értékével, használati részarányával.
Persze, az nem baj, ha ezek a hányadok azért nagyjából fedik a tényleges értéket, vagy a használt terület mértékét, de mivel eleve lehetetlen ezt belőni, pláne nem ha változás van akár csak az állapotban, ezért nem is igazán fontos.
Legfeljebb a közös dolgokat érintő szavazás miatt számít, ezért viszont pont az 50-50% a célszerű, akkor is, ha az egyik tulajdonos kisebb lakást, kisebb telekrészt, leromlottabb lakást birtokol.
Ha valaki venni akar egy ilyet, megnézi a házat, megnézi a telket, megnézi a szomszédságot persze, meg minden más ezer paramétert ami őt éppen érdekli, legfőképpen egy részletes, térképes, úgyvéd által ellenjegyzett használati megosztási szerződést, és az alapján eldönti, hogy megveszi-e azt a bizonyos eszmei hányadot, pontosan azzal a területtel, házzal, ami a használat szerint hozzá tartozik.
Például : egy telek két házzal. Egy kicsi, romos ház, használat szerint a telek 10%-ával, de a tulajdonosé a teljes ingatlan 98%-a, és egy másik ház, csodálatos modern és drága palota, a telek 90%-a tartozik a használatába, de csak 2% eszmei hányada van a tulajdonosnak. Nem logikus, és teljesen célszerűtlen elméleti példa, de ha megfelelően van szabályozva a használat joga, akkor az ingatan 98%-ának az értéke egymillió forint, a maradék 2%-ának meg 100millió. Ennyit ad érte egy vevő, mert ennyit ér. És önmagában ezzel nincs is semmi baj, mondom, legfeljebb a közös ügyek eldöntésénél nem túl szerencsés, hogy a többségi tulajdonos részének piaci értéke csak töredéke a másik tulajdonosénak. De ezen kívül nincs vele gond. (Nem is beszélve arról, hogy ha én lennék drága ház tulajdonosa, kivásárolnám akár dupla áron is a tulajdonostársamat, mint a pinty.
Egyszóval : nem számít igazándiból. Csak legyenek írásban, jól lefektetve a használati jogok.