Ingatlan adás vétel utáni SZJA

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.21. 16:30

A kölcsönt tessék kihagyni az egészből, az csak nehezíti az eligazodást, de nem számít.
A lakás szerzési és eladási ára közötti különbözet 1,7 millió forint. Ez az SZJA alapja. Ha legalább ennyit fordít 5 éven belül lakáscélra, akkor nincs adókötelezettség (illetve vissza lehet igényelni a befizetett adót).

Nem tartozik szorosan ide, de azért szólok: a külön vagyon - közös vagyon kérdését célszerű egy házassági (vagy élettársi) vagyonjogi szerződésben előre tisztázni.

Ziber # 2007.05.21. 16:18

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni mert elakadtam a jog útvesztőjében. A párommal hamarosan építkezésbe fogunk. A banki hitelnél a telket mint önerőt tudjuk felmutatni, de ezen túl hitelből szeretnénk finanszírozni a ház felépítését.
Mikor még egyedülálló voltam vásároltam egy panel lakást 8,8 millió forintért, ebből 7,5 volt hitel. Úgynéz ki hála a panelplusznak a lakást 10,5 millióért el tudom adni. Ha kifizetem a bankot és a fennmaradó összeget az építkezésre fordítom kell adót fizetnem? Milyen közterhei volnának ennek a lépésnek?
A válaszokat előre is tisztelettel köszönöm.
Üdv Ziber

Cola # 2007.05.06. 07:02

az eladáson realizált jövedelmedet és a fizetendő adót!!!!

bigdady # 2007.05.06. 05:42

sziasztok!

egy általam épített házat ha eladok akkor mit kell feltüntetnem az adóbevallásban? semmit ugye?

iptv.iptv # 2007.05.05. 08:40

Sziasztok,

az eredeti indito kerdeshez, majd Butyka es Obudafan valaszahoz lenne ket utolso keresem:

1. ha a sajat gondolatmentemet kovetve nem fizetem be SZJA-t, mennyi a valoszinusege annak, hogy a hivatal kiszurja?
  2. Nagysagrendileg milyen szankciora szamithatok? Hivatkozhatok-e arra, hogy johiszemuen igy ertelmeztem a dolgot, illetve az utobbi 20 evben (es meg soha) nem volt semmi gond a bevallasommal?

Koszi,
Gabor.

Vicus70 # 2007.05.04. 13:41

Szia4
Na így már OK.

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 11:36

Ha nincs jövedelem, nincs adó.

Vicus70 # 2007.05.04. 11:29

Sziasztok!

Addig mindent tudok hogy nekem illetéket kell fizetnem ha megveszem a 1/2 házat, de a férjemnek kell-e adót fizetni?
Mivel neki az iileték hivatal által meghatározott értékbenadja el.

Helga0508 # 2007.05.04. 11:19

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 11:01

Mekkora összeg után fizettetek illetéket? Ha a 4,2 után, akkor az adó alapjánál is azzal kell számolni. Ha kevesebb után, akkor meg azzal.

Hibás adóbevallás önellenőrzéssel történő módosítására mindaddig mód van, amíg az APEH nem kezd vizsgálatot.

Helga0508 # 2007.05.04. 09:24

Kedves kbs!

néhány hozzászólással lejebb írtam (igaz nem megszólítással) esetleg ha időd engedi arra még reagálnál? Előre is köszönöm.
Helga

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 08:48

Az eladott házból származó jövedelmed után szj-át kell fizetned.
Ha megveszed a férjedtől az ajándékba kapott 1/2 tulajdoni részt, akkor a szerzéskori érték és a vételár különbözete utűn szját kell fizetnie. Neked pedig a szerzés után vagyonszerzési illetéket.

T r a v e n # 2007.05.04. 08:46

Kedves Vicus70!

Vételnél nem adózni kell, hanem illetékes fizetni.
Az illeték mértékét az Illetékhivatal állapítja meg, amely teljesen független a szerződésben foglalt összegtől, mert saját hatáskörben állapítja meg az ingatlan értékét.
Az Eladótterheli adókötelezettség, amennyiben egy éven belül lakáscélú ingatlant nem vásárol, akkor az eladási ár 25%-a az adó.

Vicus70 # 2007.05.04. 08:00

Szia KBS!

Ez már őneki külön vagyona volt!
Nekem s ez külön vagyonom volt!

Tehát akkor nem kell adóznunk?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.04. 07:05

Hogy jön ide a te házad? Hogy jön ide, hogy milyen jogcímen szerezte a férjed az ő házát? Hogy jön ide az adó?
Egyébként megveheted, miért ne vehetnéd? Ez egy szabad ország. Az más kérdés, hogy ha nem a különvagyonod terhére vásárolsz, akkor a szerzett vagyonrész fele - sajátos módon - akkor is az övé marad, ha épp ő az eladó.
De ennek csak válás meg öröklés esetén lenne jelentősége.

Vicus70 # 2007.05.04. 06:31

Sziasztok!

Eladtam egy házat aminek az értéke 6 millió (1998-ban lett a nevemre írva)és a férjemnek van a nevén egy ház aminek a fele ajándékozás 1/8 csere 1/8 öröklés és 1/4 vásárlás útján lett a nevére 2005-ben (kivéve az öröklés mert az 1990-ben.)
Én most ennek az ingatlannak az ajándékozás címén kapott 1/2 házat szeretném megvenni.
Az adónál ha jól tudom akkor az illeték hivatal által meghatározott összeget kell figyelembe venni ami ebben az esetben 1/2 házra 6 millió.

Ez így rendben van vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Írjátok meg nekem ha ezt így nem lehet végig csinálni!
Köszi

Helga0508 # 2007.05.04. 05:30

Köszönöm a választ, de nem nyugtatott meg, ugyanis én is itt bizonytalanodtam el. Nekem is így volt logikus elsőre, viszont az illeték alapja: a lakástulajdonból levonva a vagyonértékű jog értéke és a hagyatéki teher (temetési ktg.). Szerintem le kell vonni a vagyon é. jogot. Igazából a fizetési meghagyáson kettő ingatlan van (egy összegben) nem is derül ki, hogy melyik ingatlan mennyi, csak a hagyatéki végzésről megnéztem, hogy ez a bizonyos ingatlan mennyire lett értékelve. A vagyon értékű jog is egy összegben szerepel, az évi érték segítségével számoltam ki, hogy ehhez az értékhez mennyi. Mondjuk ezt sem értem, mert ez csak az anyukám özvegyi joga, holott az egyik ingatlanon vagy egy haszonélvezeti jog is, nagymamámnak. Ilyen esetben nem lehet a 75 % ráfordítással számolni? Én már feladom. Az Apehnál segítenek megcsinálni, ha bemegyek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.03. 16:09

A 4,2 millió - mint az illetékfizetés alapja - már csökkentett érték, abból a használati jog értékét levonni már nem kell.

Helga0508 # 2007.05.03. 14:19

Sziasztok!
Ha valaki tud, kérem segítsen. Az adóbevallás készítése közben megtorpantam. Tavaly értékesítettünk egy ingatlant 6,25 M Ft-ért. Tulajdonosok húgommal ketten voltunk, édesanyánknak özvegyi joga volt. Az özvegyi jog értéke (évi értékkel számolva) 2,5 M Ft, a maradék kétfelé osztva 1,875 - 1,875 M Ft. Az öröklési illetékről szóló fizetési meghagyáson lakástulajdonként 4,2 M Ft, külön sorban vagyonértékű jogként pedig 1,68 M Ft szerepel. Egyértelmű, hogy édesanyámnak a 2,5 M és az 1,68 M közötti különbözet a jövedelme. A kérdésem az, az én és húgom esetében a jövedelem kiszámításánál szerzéskori értéknek a 4,2 M felét, vagy a vagyonértékű joggal csökkentett érték felét kell figyelembe venni? A segítséget előre is köszönöm, remélem érthetően fogalmaztam. Még azt is kérdezném, hogy a húgom adóbevallását már egy hete beadtuk, a válsztól függ, hogy az jó-e, ha nem, abban az esetben mit lehet vele tenni? Köszönöm, Helga

iptv.iptv # 2007.05.02. 16:54

Kedves Butyka,

koszonom, tiszta sor. Vegul megiscsak fizetnem kell ugy latom... :(

Obudafan,

neked is koszonom. Arra tudsz nekem becslest adni, hogy ez a szankcio mennyibe jonne nekem forintositva? Csak nagysagrendileg ...

Udv,
G.

Vicus70 # 2007.05.02. 12:02

Sziasztok!

Eladtam egy házat aminek az értéke 6 millió és a férjemnek van a nevén egy ház aminek a fele ajándékozás 1/8 csere 1/8 öröklés és 1/4 vásárlás útján lett a nevére 2005-ben (kivéve az öröklés mert az 1990-ben.)
Én most ennek az ingatlannak az ajándékozás címén kapott 1/2 házat szeretném megvenni.
Az adónál ha jól tudom akkor az illeték hivatal által meghatározott összeget kell figyelembe venni ami ebben az esetben 1/2 házra 6 millió.

Ez így rendben van vagy ez egy kicsit bonyolultabb?
Írjátok meg nekem ha ezt így nem lehet végig csinálni!
Köszi

Butyka # 2007.05.02. 08:40

A baj a gondolatmeneteddel az, hogy az dásvételi szerződés mellékleteként APEH adatlap is bekerül a földhvatalba, amelyet az 8 napon belül köteles továbbküldeni azAPEH felé. Ilyen iktatott és továbbküldött nyomtatvány hiányában mit is akrsz bevallani?

ObudaFan # 2007.05.02. 07:16

_Ha már volt APEH-ellenőrzés, akkor önrevízióra nincs lehetőség, tehát szankcionálnak.

iptv.iptv # 2007.05.02. 07:13

Kedves Butyka,

nagyon koszonom, nagyon is ertheto.
Igen tarsashaz, es az engedely hianya miatt meg nincs hrsz.

Egy utolso kerdes: mi van ha megis ugy szerepeltetem a adas-vetelt a bevallasban, ahogy leirtam (ergo nem fizetek erte SZJA-t)? Ha esteleg nem tetszik az APEH-nek es szemet szur, akkor rogton buntetnek vagy megoldhato egy utolagos "elnéző" korrekcio?

Megegyszer nagyon koszonom,
Gabor.

Butyka # 2007.05.01. 19:01

Dehogynem, csak eddig nem olvastam el a kérdésed!

A számításod jó.
A kamattámogatásos hitellel az adó kapcsán sokat tenni nem tudsz.

A második kérdéskörrel kapcsolatosan.

Ez egy társasház?
Ha igen akkor azt alapítási szándék van bejegyezve a földhivatalba, és név szerint az egyes létrejövő albetétek tulajdonosainak vételi joga.

Ez annyit jelent, hogy még nincs az ingatlannak hrsz.-e.

Ha nins akkor nem lehetett még - ahogy te is írtad - adásvételi szerződést kötni rá.

SZja szmpontból pontosan idézem:

Az ingatlan, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz - illetve 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz - benyújtották.

Tehát nálad még szerződést nem nyujtottak be, hiszen az ingatlanodnak még nincs önálló hrsz.e.

Így az a következtetés amit te leírtál hibás. Az előző ingatlanod után az adófizetési kötelezettséged fennáll, az adót idén be kell fizetned, de az adásvételi szerződés földhivatalhoz történő benyújtását követően visszaigényelheted. Lesz rá 60 hónapod.

Remélem érthető amit írtam.