adácvételi évek múltán


Kála # 2007.04.24. 10:06

Ez nem OK. Ha meghatalmazottad volt, akkor a nevedben ő írta alá a szerződést, azaz már mindenképpen kellene, hogy legyen aláírt szerződés (ennek hiányában ugyanis természetesen nem követelhető a vevőtől, hogy jegyeztesse be a tulajdonjogát, mivel azt a földhivatal csak a felek által aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett szerződés alapján teheti meg).

Ha meg nincs szerződés, és "csak úgy" fizetett a vevő, akkor az van amit KBS írt. Illetve szerintem még a tartozatlan fizetés is bejátszik, vagyis a pénz mindenképpen visszajár. Azt pedig hogy ő igenis fizetett tudja igazolni pl. átvételi igazolással, atutalási megbízással, tanukkal stb.

via77 # 2007.04.24. 09:41
Az üzletet nem én kötöttem, így van. Én csak az egyik tulajdonos vagyok.Persze tudtam róla. Írnék egy példát...
  • Bemegyek a földhivatalba, kikérem a szomszédom házának tulajdoni lapját.Kifiztem ,meg is kapom.Elmegyek vele egy ügyvédhez és kérem erről az ingatlanról készítsen adásvételi szerződést. Azán az ügyvéddel küldetek egy levelet a szomszédnak, melyben leírja, hogy az én megbízásom alapján kéri őt ,fáradjon be az irodába, és írja alá az adásvételi szerződést. Továbbá közli vele a levélben, hogy azt az ingatlant én már korábban megvásároltam tőle, a vételárat kifizettem neki, azonban a szerződésről írásbeli megállapodás nem készült.--

A szomszéd azt mondja, nem adta el nekem ,én meg azt ,hogy igen és ki is fizettem.

Mi történik ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.24. 09:34

Esetleg meghatalmazott útján.
Ha nincs érvényes szerződés, a vételár kamattal akkor is visszajár, és esetleg szó lehet kártérítésről is, ha másért nem, biztatási kár miatt.

Én azt javasolnám, írjátok alá azt az ellenjegyzett szerződést.

Kála # 2007.04.24. 09:14

Na, ez kezd érdekes lenni. Ha te voltál az eladó (azaz az eladott ingatlan egyik tulajdonosa), hogy tudtad eladni az ingatlant úgy, hogy a szerződést nem is nem láttad és nem is írtad alá?

via77 # 2007.04.24. 09:07

Nem tudom milyen szerződés készült, nem láttam. Semmit nem írtam alá semmiről. Azt sem tudom, hogy az adásvételi szerződés mikor készült. Talán ebben az évben. Ügyvéd levele márciusi dátummal kelt.Nem készült szerződés arról sem , hogy foglalót vagy előleget fizetett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.24. 09:00

Visszajár neki a vételár kamattal, természetesen. Ha van írásbeli szerződés is, csak az ügyvédi ellenjegyzés hiányzott, akkor kérheti az ellenjegyzett szerződésbe foglalást, vagy akár bíróságtól a tulajdonjogának a megállapítását.

via77 # 2007.04.24. 08:57

Elnézést a helyesírási hiba miatt

via77 # 2007.04.24. 08:56

Üdvözlök mindenit!

Ismét segítséget szeretnék kérni. Ügy kb. 5 évvel ezelőtt kezdődött. Akkor "eladtunk" testvéremmel egy közös ingatlant. Idézőjel azért, mert bár tudtunk róla az ügyet nem mi intéztük. Értéke nem nagy, egy hétvégi telek kicsi házzal.Nem történt meg az átíratás azóta sem."kifizette". Az "eladón"keresztül kértem a vevőt irassa át, ez az ő dolga lenne. Nem tette...aztán 2006 év végén kijelentettem , továbbiakban nem érdekel, nem foglalkozom vele, ha eddig nem történt semmi ezután sem fog ,mert marad az ingatlan a nevemen, semmit nem irok alá. Nem fogok több 100 km távolságból futkosni , mert ő igy kívánja. Januárban fordulat történt. jelentkezett hogy átiratná. Közben fizikailag lehetetlen volt megoldani hogy ügyédi irodába bemenjünk és aláírjuk. És aztán a vevő elkezdett fenyegetőzni. És ekkor jött a düh, ha ennyire primítív módon nyílvánul meg akkor nyelje le amit csinált vagy nem csinált. Fenyegetőzése és viselkedése emberhez nem méltó volt......Ügyvédjével is küldetett egy levelet hogy fáradjunk be....Közüzemi számla, helyi adó, változatlanul mi nevünkre jön.
Mit tehet ha nem írjuk alá a szerződést, ránk nézve milyen következménye lehet?

Előre is köszönöm a válaszokat