Kötelező ereje nincs, de attól bírói gyakorlat, hogy mégis követik.
Lakásszövetkezeti anomália?
igérem ez az utolsó kérdés e témakörben:
a bírói gyakorlatra lehet hivatkozni vitás esetben? Van ennek valami közelező ereje?
Az ilyen módon összehívott közgyűlés határozatai érvényesek?
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Nem vonatkozik. A lakásszövetkezetekre, társasházakra a bírói gyakorlat alakította ki az ezirányú szabályokat.
eszerint a lakásszövetkezetekre vonatkozik a Gt is?
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Nocsak. Indokolták valamivel?
Nem lehet.
És lehet aznapra? :)
Nem ezt tette, az új Gt. kimerítően szabályozza, hogy mikorra lehet összehívni megismételt taggyűlést.
Szvsz azt tette, a megfogalmazásbeli esetleges különbséget értik félre egyes bírók.
A kodifikáció minősége tényleg gyenge egy ideje. El szoktam merengeni rajta, hogy valamikor Deák Ferenc szövegetett büntető törvénykönyv-tervezetet.
Az swem ártana, ha a jpogalkotó minden szervezetre nagyjából egységesen szabályozná ezt a kérdést.
Tudom. :)
Viszont erősen bízom benne, hogy hamarosan véget ér ez a szőrszálhasogató, öncélú gyakorlat.
Mostanában azért erre alapozva jó eséllyel lehet megtámadási pert indítani.
Van törvény. De az értelmezése kétféle is lehet. Az egyik szerint az így megismételt gyűlés érvénytelen, a másik szerint meg nem.
van erre jogszabály is, hogy nem lehet egy napra összehívni?
Ha itt ez a gyakorlat (és mondjuk ez jogszabály ellenes) akkor az íly módon összehívott közgyülés határozatai érvényesek?
szota
_________
Van már olyan legfelsőbb bírósági gyakorlat, amely szerint nem lehet azonos napra összehívni a megismételt közgyűlést.
A közös költségről pedig a közgyűlés dönt.
Szövetkezeti házban lakom.
Most kaptunk az igazgatóságtól egy papírt amelyen a közgyűlést hívják össze. Amin kicsit megütköztem az az, hogy mind a két közgyülési időpont ugyanazon a napon van félórás eltéréssel...
A másik dolog, hogy a közös költséget mindíg május 1-ével emelik meg, miközben a közgyűlést mindíg május közepére hívják össze. Így a megemeld díjat kérik számon mielött még arról szavazott a közgyűlés..
EZ ÍGY TÖRVÉNYES???
szota
_________
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02