garázssor lehet társasház?

domdom # 2007.06.01. 08:32

T. Fórum
Lehet-e 5 garázsból álló ,különálló épületet képező garázssorra társasházat alapítani, amennyiben a telken további 2 önálló épület található.
Jelenleg a 2 épület és a garázsok alkotnak társasházat, a telek közös tulajdonú (Minden garázshoz tartozik tulajdoni hányad a kertből).
Egy telken lehet-e több társasház alapítva?
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.01. 10:02

Lehet, de a telek ez esetben a társasházak osztatlan közös tulajdona lesz, ami alaposan megbonyolítja a társasházak amúgy sem egyszerű viszonyait.

domdom # 2007.06.01. 10:20

Kedves Sándor
Köszönöm válaszát.
Úgy kell ezt értelmeznem, hogy míg eddig a telek a tulajdonosok közös tulajdona volt, most a létrejövő két társasház közös osztatlan tulajdona lesz? De ekkor lehet megosztási szerződést kötni, nem?
Ez még mindig kevésbé bonyolult, mint az, hogy valaki garázstulajdonosként az ingatlanjától 40m-re levő házakban lépcsőház, kazán, kémény stb. résztulajdonos.
Másként fogalmazva, ha pl. valamelyik társasház összedől, annak helyreállítását a garázstulajdonos is fizeti, de ha a garázs dől össze, azt nem fizeti a lakástulajdonos, mert a garázs részben nincs közös tulajdonú helység. E szélsőséges példa a mindennapokban is igaz: a garázs tulajdonosok is (tulajdoni arányban) fizetik a kémény stb. felújítást, a közös ktg. mellett. Így megvalósul a természetben közmű nélküli, kéménnyel, csatornával, gázzal, villannyal rendelkező ingatlan paradoxonja.
Tudom, hogy egy előző fórumon Ön is kételyét fejezte ki az egy telken 2 különálló ház társasházzá történő alakításával kapcsolatban. Most azt kérdezném Öntől, a mi társasházunk jogilag sajnos megalapozható lehetetlensége hogyan oldható fel? Köszönöm váaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.01. 17:19

Õszintén szólva nem is tudom. Kiválni csak úgy nem lehet. Viszont a társasház-tulajdon is a közös tulajdon egyik speciális fajtája, ezért szerintem lehet kezdeményezni a megszüntetését. Ha így van, akkor a bíróság általi megszüntetését, és a természetbeni megosztásnak itt valószínűleg nem is lenne akadálya.
De ez csak vélemény így első olvasatban. Majd jönnek a többiek, aztán helyretesznek. :)

gitron # 2007.06.01. 18:01

Másként fogalmazva, ha pl. valamelyik társasház összedől, annak helyreállítását a garázstulajdonos is fizeti, de ha a garázs dől össze, azt nem fizeti a lakástulajdonos, mert a garázs részben nincs közös tulajdonú helység.
Ez azért nem egészen így van. A társasházról szóló törvényből idézem:
Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.
24. § (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.

Az eredeti kérdésre szerintem ez a válasz (szintén a társasházi törvény):
Több épületből álló társasház esetén az egy vagy több épületben levő lakások tulajdonosainak - tulajdoni hányad szerinti - többsége kérheti a bíróságtól önálló társasház alapítását, ha az nem sérti a megmaradó társasház tulajdonosainak méltányos érdekét.

domdom # 2007.06.04. 08:19

Tisztelt Fórum!
Köszönöm a hozzászólásokat, Gitronnal teljesen egyetértek.
K.B.S. véleményét (tartok tőle, igaza van) osztja a közös képviselő, hivatkozva, hogy új társasház alapításához, vagy módosításhoz 100% tulajdonosi szavazat kell.
De elvileg bírósági határozat is kimondhatja a társasház alapítást, ha jól értem a törvényt.
További adalék a történethez:
A társasházat 1992-ben alapították, 2 különálló épületre. Szó sem esik a telken különálló garázsokról, sőt azok albetét számaik alapján a "B" épülethez tartoznak, a törés betűjele, ill a számozás alapján !
Elvileg "C" albetétként kellene szerepeltetni, szerintem.
Szóval az alapító okirat teljesen rossz, evvel a közös képviselő is egyet ért.
A 2003-as törvény alapján már rég módosítani kellett volna az alapító okirattot.
Önök szerint, mit lehet tenni?