közös udvar


HAniko # 2007.06.22. 07:12

Köszönöm az újabb választ!
Értem én ezt a közös felelősséget... Hátha, tényleg fog működni. Bár, csak addig kell kibírni, míg valaki tényleg megveszi, csak ahhoz civilizált állapotokat kell teremteni az udvaron is. Mert azt mindenki látja, aki bejön.
Üdv. Anikó

Lhotse # 2007.06.22. 04:38

A büntetés gondolom arra vonatkozna, hogy előnti a sz.r a telket és az utcát... Szerintem az önkormányzat előbb határozatot hoz, amelyben kötelez a szippantásra, majd kiszab néhány 10 ezer forintos bírságot, esetleg maga szippant, aztán bevasalja a tulajdonosokon a költségeket.

Ezt a "számlát megőrzöm - bemutatom" dolgot nem értem. MInden tulajdonos felelős a tulajdonáért (tulajdonosi szemlélet) ebbe beletartozik az ingatlan fennatrtása és az ezzel kapcsolatos költségek közös viselése. De az nem kibúvó, hogy "a többiek sem csinálnak semmit!". Szippantás, aztán a többieknek számla benyújt. Ha nem akarnak hozzájárulni a költségekhez, végső soron perben is érvényesíthető az igény. No e miatt őrizzed meg a számlákat!

HAniko # 2007.06.21. 18:06

Köszönöm a választ!
Valóban osztatlan közös az udvar.
Az ügyvédünk szerint legrosszabb esetben minket is megbírságolnak, mert tulajdonosok vagyunk (a számlák ellenére), de talán van esély a büntetést megúszni.
Ha mégis lenne, milyen nagyságrendű lehet egy ilyen büntetés? Hol lehet ilyesminek utánanézni?

Az nem megfelelő eljárás, hogy mindenki egymás után hívja a kocsit és megőrzi a maga számláját? Így nem kell egyezkedni (mert nem lehet). Esetleg a számlámat felmutatni a következőnek...

Lhotse # 2007.06.21. 11:28

Kedves Anikó!

A birtokvédelem az "átvezetett" szenyvíz dolgában lehet, hogy indokolt, de nem biztos, hogy megoldást jelent.

Feltételezve, hogy az ingatlan osztatlan közös tulajdon:

Ha jól értem, a lakásoknak közös a derítőjük, és valamiféle megállapodás van, hogy a 3 lakás "felváltva" szippantatja ki. Ha van is ilyen megállapodás, bármelyik tulajdonostárs elvégeztetheti a szippantást (de valakinek kell!!!), a költségeket pedig - tulajdoni hányaduk arányában továbbháríthatja a tulajdonostársakra.

HAniko # 2007.06.20. 23:36

T. Fórumozók!
Mit tehetek, ha 3lakásos társasház udvarán folyamatosan lezárják a vízóránál a vizünket, és utána ezen szórakoznak?
Mit jelent, ha birtokvédelmet kérek a jegyzőnél, mert nem szippantják ki a közös gödröt (számlával bizonyíthatóan mi szippantottunk utoljára - többször is, mert nem bírtuk nézni és szagolni)?
Ezenfelül a kiömlő szennyvizet a mi ablakunk elé vezetik árkokkal. Készítettünk az árkokról digitális képet. Tudunk ezekkel valamit kezdeni?
Előre is köszönöm a válaszokat. Nagyon fontos lenne, mert már nem alszunk, nem eszünk... És senki nem akarja megvenni az ilyen lakást (már egy ideje keresünk vevőt).

Lhotse # 2007.06.12. 07:45

Hát, ez innentől már nem jogkérdés. Illetve esetleg vegyél kissebb autót... :) Na jó, egyébként, ha fel van festve a parkolóhely, azon túl nem nyúlhat a másik két autó. Ha ennek ellenére nem tudsz beállni, akkor érdemes utánanézni, mi az engedélyezett parkolóhely legkissebb mérete. (Erre is jó a már említett használatbavételi, illetve az építési engedély.) Ha olyan "dolog" használati jogát adta el Neked a beruházó parkolóként, ami arra alkalmatlan, illetve nem teljesíti a minimum méreteket, akkor esetleg vele szemben is lehet igényed.

Szecsike # 2007.06.12. 05:44

Az is baj még, hogy az én parkolóm nem is a mi házunk előtt van és hogy oda hosszában kell beállni egymás után, mig a többibe egyenesen.
Vagyis mivel az enyém a 25-ös és ha esetleg már állnak a 24 és 26-ban, akkor képtelenség a 25-ösre beállni.
Pedig nem vagyok egy tipikus női vezető! :)))

Lhotse # 2007.06.11. 19:41

A parkoló pedig a Tied. Miért kínlódsz a többiekkel? A lakó, akinek az ablaka alatt van, ingyen használja azt, amiért Te fizettél. Nézzed így a dolgot. Még mindig "nincs szíved odaállni"? Esetleg megoldás lehet a parkolók használati jogának "újraosztása" is...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 16:30

Igen, komolyan gondolom.

Szecsike # 2007.06.11. 16:24

Komolyan mondod?
Tényleg kellene, hogy legyen egy alapitó okiratom?
Azt a szerződéssel kellett volna kapjam?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 16:12

Naná! Sőt példányod kellene, hogy legyen belőle, hiszen az végül is egy szerződés.

Szecsike # 2007.06.11. 15:40

Nem-nem. A 25-ös csak az enyém, viszont egy másik lakó ablaka előtt van, igy ő használja és nekem "nincs szivem" rászólni, hogy ne álljon oda.

Egyébként az alapitó okiratot bárkinek kötelesek megmutatni?

Lhotse # 2007.06.11. 15:16

Még a végén kiderül, hogy a beruházó 3 lakáshoz is eladta a 25-ös parkoló "kizárólagos" használati jogát...:)

De ne szaladjunk előre! Előbb alapító okirat!

Szecsike # 2007.06.11. 13:45

Azt még nem láttam, de igyekszem.

Megpróbálom előkeriteni a közös képviselőt, bár fogalmam sincs ki az.

Ha megtudok valamit jelentkezem, addigis köszi mindent.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 13:36

Az egy dolog, hogy az adásvételi szerződésben benne van a kizárólagos használati jog. De mi van az alapító okiratban?

Szecsike # 2007.06.11. 12:45

Hát nem tudom...........pedig bármennyi is hihetetlen, enyém a 25-ös parkoló! :))))

Az adás-vételi szerződésben viszont nincs semmi különös.

" A lakásingatlanhoz tartozik és a lakásingatlan mindenkori tulajdonosát illeti az alaprajzon 25. számmal jelölt udvari parkolóhely kizárólagos használati joga a társasház felépitmény fennálltáig terjedő időszakra. Egyszeri megváltási árát a vételár tartalmazza"

Viszont a földhivatal egyszerüsitett határozatán nem szerepel semmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.11. 11:00

Ha az a parkoló az ingatlannyilvbántartásba külön tulajdonként be van jegyezve, akkor az sem a közös udvaron van. Minden látszat ellenére sem. (Sőt, ha csak a kizárólagos használatot rögzítette az alapító okirat, már akkor sem használhatod - bár a tulajdonjoga közös.)

Szecsike # 2007.06.11. 10:33

"Addig érted, hogy a szomszéd lakásba nem mehetsz be megfürödni, akkor se, ha épp nem használja a tulajdonosa a kádat? "

Igen, természetesen addig értem, viszont a szomszéd káda nem a közös udvaron van.

Lhotse # 2007.06.09. 16:24

Én nem tulajdonjogról, hanem használati jogról beszélek! Attól, hogy nincs bejegyezve az inyt-ba, még fennállhat egyes lakók használati joga a közös tulajdonba tartozó részeken is. És akkor csak a jogosult parkolhat oda. Ez lehet okiratban rögzítve. Legalábbis én így értelmezem a fennálló helyzetet. De ugye, az ügy pontos ismerete nélkül...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.09. 03:55

Ha törölni kellett, akkor korábban bejegyezték. Miért ne történhetett volna itt is ez?

Goodwitch # 2007.06.08. 22:07

A parkoló nem önálló ingatlan (Inytv. 11.§ és 12. §) ezért arra nem lehet önálló tulajdonjogot alapítani, az a társasházi közös tulajdonhoz tartozik. Alapító okiratban persze lehet az egyes parkolók használatáról megállapodni, de a parkolóhelyet eladni nem lehet. A jobb Földhivatalok nem is jegyzik be az ingatlannyilvántartásba, és az ügyes társasáházi ügyvédek nem is adják el, hanem homályos megfogalmazásokat alkalmazva a lakás adásvételi szerződésében azt a látszatot keltik, mintha mégis eladhatók lennének a parkolók. A parkolókat kialakítani ui. az építtetőnek költség, ezért szívesen kaszál érte néhányszázezer forintot.

A parkoló a közös telken van, arra az parkol, aki akar (ha üres :-)). Ha ezt a többi lakó nem akarja tudomásul venni, akkor peresíteni is lehet egész nyugodtan. Született már e tárgyban jogerős ítélet, és a földhivatal törölte is szépen sorban a tévesen bejegyzett tulajdonjogokat...


Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.08. 21:25

Hát ez van, bár számomra felfoghatatlan.
Addig érted, hogy a szomszéd lakásba nem mehetsz be megfürödni, akkor se, ha épp nem használja a tulajdonosa a kádat?

Lhotse # 2007.06.08. 16:38

Közös képviselő.

Szecsike # 2007.06.08. 15:47

Köszi szépen a jó tanácsot! :))
Szóval nincs rá lehetőség, hogy le lehessen parkolni a saját udvarunkon ha haza megy az ember.
Vagyis van sok üres hely, de hát az "valakié" és honnan tudni, hogy fél óra múlva nem-e jön meg Õ is????

Hát ez van, bár számomra felfoghatatlan.

Az alapitó okiratot egy társasház esetében hol keresse az ember?
A vagyonkezelőnél?
Sajnos nem vagyok jártas az ilyen dolgokban.

Lhotse # 2007.06.07. 20:41

Ja, így ok. Használható jótanács: megnézni az alapító okiratot, szmsz-t, hátha abban benne van, ki használhatja a parkolót? Ha nincs, akkor bizony könnyen lehet, hogy a fennmaradó két parkoló "szabad préda". Ebben az esetben pl. meg lehet állapodni a használatról, mondjuk hétfőn te, kedden én... ezzel az a baj, hogy életszerűtlen. A másik megoldás lehet, hogy valaki magához váltja a többi tulajdonostól a beálló használati jogát, és ezt rögzítitek okiratban is. Ezzel meg az a probléma, hogy akkor a többiek csak pénzt kapnak, parkolót nem. Jelenleg nem látok más megoldást, addig, amíg fel nem találják a csodálatos parkolóhely-szaporítást... :(