Szocpol visszahelyezése egy másik ingatlanra

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 09:57

Átvihető, de kell hozzá az állam részéről a hozzájárulás, amit nem kötelesek megadni. Ha jól tudom, erre most az Államkincstárnak van hatásköre.

anka # 2008.01.16. 08:58

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Még annyit kérdeznék, hogy az újépítésű ingatlanra felvett 2 gyermek után járó szocpolból, a már meglévő 1 gyermeknél jóváírt 900 000 Ft-ot teljes egészében átvihető a már megvásárolt, de használt 2 szobás családi házra? Mielőtt válaszolna, leírom, hogy ez utóbbi lakást kiskorú gyermekünk nevére vettük, magunknak holtig tartó haszonélvezeti joggal. Így milyen formában vihető át, ha átvihető az egy gyermek után járó 900 000 ft-os szocpol?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.09. 11:15

HAnikó, a támogatással, kedvezménnyel megegyező összeget kell letétbe helyezni. Másképpen: azt az összeget, amelynek mértékéig az elidegeníteni kívánt ingatlant az állam javára jelzálog terheli. A célja pedig az, hogy az állam esetleges követelése egy percig se maradjon fedezet, biztosíték nélkül.

Anka: át. Az Önök esetében még a letét is megúszható, hiszen megoldható, hogy előbb jegyezzék be a terhet az új ingatlanra, és csak aztán töröljék a másikról.

anka # 2008.01.09. 10:51

Nekem is a kérdésem a szocpol áthozatalával kapcsolatos.

Építési hitelt+2 gyermekre szocpolt vetttünk fel, de idöközben elköltöztünk, családi kölcsönpénzből vásároltunk egy másik lakást. A 2 vállalt gyermekből egyenlőre 1 van meg. Az előzőt szeretnénk eladni, visszafizetnénk a hitelt és a 2. gyermek után járó szocpolt is. A kérdésem az volna, hogy a már meglévő gyermek után járó szocpolt áthozhatnánk a már megvásárolt lakásra?

HAniko # 2008.01.07. 08:26

Kifejtené ezt bővebben? Miért kell biztosítéki összeget letétbe helyezni? Milyen célt szolgál ez? Mekkora összegről van szó?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 08:22

Át. De a január 1-jétől érvényes szabályok szerint biztosítéki összeget kell letétbe helyezni.

HAniko # 2008.01.07. 07:52

Tisztelt fórumozók!

Egy újépítésű társasházra vettünk fel építési hitelt, 2 gyermekre igényeltünk is szocpolt is. Egy gyermek már megvan, de időközben rossz szomszédi viszony miatt költözésre kényszerültünk. Az volna a kérdésem, ha elcserélnénk a lakásunkat egy használtra, akkor hogyan tudnánk áthozni a szocpolt, mindkét gyermekre? Tudomásom szerint, ha még nincs meg egy gyermke az megelőlegezési kölcsönnek számít. Ebben a formában átvihető egy másik ingatlanra pl. csere útján?

Válaszokat előre is köszönöm!

sohaj # 2007.12.28. 15:37

Tisztelt Fórum!
Egy kis sedííítség kellene...
2005-ben új lakás építésébe kezdtünk, melyhez hitelt és a meglévő 2 saját gyermekünk után járó szoc.polt. is igénybe vettük. Házunk idén elkészült és 2007. októberében a lakhatási engedélyt is megkaptuk.
2006 óta immáron több, mint egy éve nevelőszülőként tevékenykedem és a hitelünk csökkentése érdekében a nálunk nevelt 2 gyermekre is igényelhetjük szoc.polt, mint 3.-4. gyermek? A gyerekek átmeneti neveltek, a gyámjuk is én vagyok.A bankban ugyanis tanácstalanok...
Várom még esetleg olyan nevelőszülők jelentkezését is akiknek sikerült felvenni a gyerekek után járó szoc.polt.

előre is köszi: Vastagné S. Hajnalka

kona2003 # 2007.12.10. 09:16

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2007.12.06. 19:11

Azt még nem hallottam, de majd igyekszem megjegyezni.
Ha jól tudom a Lajtán túl aspiráns-nak mondanák.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 18:44

Szerintem a "jurátus" kifejezetten szép szó. :))

monalisa1 # 2007.12.06. 16:34

Tudom, de azért én megelőlegeztem neked.

Meg különben is, ha bemegy az ember egy ügyvédi irodába és lát ott egynéhány még "nem főnök" kinézetű szorgoskodót, attól még önekik is kijár az ügyvéd úr és/vagy ügyvéd asszony megszólítás. (Mégsem mondhatja az ember, hogy hé, te bojtárkám...)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 16:22
  • jelölt. :)

A többi stimmel.

monalisa1 # 2007.12.06. 16:17

Kedves kona2003!

De hiszen kaptál választ, mégpedig Kovács_Béla_Sándor ügyvéd úrtól, aki esetenként nem a bőbeszédüségéről ismert itt a fórumon...

Szóval azt válaszolta a kérdésedre, hogy "át".
Nos, ez lefodítva kbs-re azt jelenti, hogy az állam javára bejegyzett jelzálog átírható a másik ingatlanra. (Ha ő mondja...)

Én azért továbra is azt javaslom, hogy mielőtt bármibe is fogtok, a szocpolt adó bankot kérdezd, és legjobb egy ajánlott-tértivevényes levélben feltenni a kérdést, mert a szó elszál az írás megmarad...

kona2003 # 2007.12.06. 08:29

Úgy látom, rövid úton sikerült elásnom magamat :-((.
Elnézést, ha bárkit megsértettem. Tényleg nem vagyok járatos a fórumokon, és miután egy ideig nem írt senki, csak azt szerettem volna tudni, érdemes-e várnom a válaszra?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 13:53

Kona2003: át.

monalisa1 # 2007.12.03. 13:48

Kedves kona2003!

A jogászok is csak emberek, tehát dolgoznak (...), legfeljebb ha van egy kis idejük két ügyfél közt akkor egy-két gyors válaszra esetleg "benéznek" ide. Általában a késő délutáni- esti órákban az érdemi levélforgalom, de az is lehet hogy akkor meg éppen magánprogramjuk van...

A legtöbb kérdésre azért előbb-utóbb megérkezik az érdemi válasz.

(Közben, mint pl. a te esetedben is, lehet infot szerezni a bankban...)

kona2003 # 2007.12.03. 13:33

Bocs, hogy működik ez a fórum? Azt hittem a szakértők folyamatosan válaszolnak...

porapu # 2007.11.25. 15:29

Azt szeretném megtudni hogy érvényes e az olyan adásvételi szerzödés amelyet ügyvéd ellenjegyzett de nem ismeri az eladókat csak az adataikat és ellenjegyzésével állitja hogy az adásvétel tárgyát képezö ingatlan árát átadta, az aláirással bizonyitva átvette, a tulajdonos. Továbbá érvényes-e a szerzödés a szárazbélyegzö hiányával is. A haszonélvezeti jog fennmarad akkoris ha az eladó volt a tulajdonos. Sürgös választ ha lehet. porapu

kona2003 # 2007.11.25. 14:49

Tisztelt Fórum!

Kb. 4 éve építkeztünk, és akkor fölvettük a 2 gyerek után járó szocpolt is. Most azon gondolkodunk, hogy a jelenlegi házra fölvennénk egy jelzáloghitelt, és egy másik házat építenénk (a jelenlegit csak akkor adnánk el, amikor elkészül a másik).
A kérdésem az, hogy a szocpol kapcsán az állam javára bejegyzett jelzálogjog, ill. elidegenítési és terhelési tilalom (ami tudtommal 10 év)átírható-e a másik házra?

Válaszát előre is köszönöm!

kisrita # 2007.08.22. 05:55

Kát gyerekre félszocpol az 1.200.000.
Mivel indokolta ezt a hülyeséget hogy csak második számít? Ja és szocpol jár hitelfelvétel nélkül is - csak ezt a bank nem szereti - ezélrtmindeféle kifogást kitalál hogy megnehezítse a honpolgár életét. Ismerősömnek ügyvéd kellett ahhoz hogy a bank végül megadja nekik csak a szocpolt a lakásra ( mert nekik csak annyi kellett az új lakás árához)
De szocpoból is leveszi a maga százalékát a bank ahogy hallottam úgyhogy az az 1milla 2 már nem is annyi hanem egy kicsit kevesebb amikor kézhez kapod. Bár nem tudom hogy ez így jogszerű -e ( mármint hogy vlamilyen jutalék címén abból is vesz le a bank)

bronco # 2007.08.21. 09:15

Meg is találtam közben a választ, de azért valaki megerősíthetne :-))

bronco # 2007.08.21. 09:10

Sziasztok! Félszocpol összegéről szeretnék érdeklődni két gyerek után, én eddig úgy tudtam, hogy 450 az első gyerek után, 750 a második után, ez összeadva 1.2. Ma egy hitelügyintéző állította, hogy nálam csak azt kell nézni, hogy második gyerek, tehát 750 jár. Szerintem ez hülyeség, de azért sikerült elbizonytalanítania....

kisrita # 2007.08.14. 07:10

Belterületté fogják nyílvánítani csak nem most - akkor máshol nézünk telket. Vagy felvesszük a jelenlevőre a szocpolt.
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.13. 19:24

Csak ha belterületbe vonják, egyedi elbírálás alapján szerintem ez nem lehetséges.