Szocpol visszahelyezése egy másik ingatlanra

monalisa1 # 2007.12.06. 16:34

Tudom, de azért én megelőlegeztem neked.

Meg különben is, ha bemegy az ember egy ügyvédi irodába és lát ott egynéhány még "nem főnök" kinézetű szorgoskodót, attól még önekik is kijár az ügyvéd úr és/vagy ügyvéd asszony megszólítás. (Mégsem mondhatja az ember, hogy hé, te bojtárkám...)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 18:44

Szerintem a "jurátus" kifejezetten szép szó. :))

monalisa1 # 2007.12.06. 19:11

Azt még nem hallottam, de majd igyekszem megjegyezni.
Ha jól tudom a Lajtán túl aspiráns-nak mondanák.

kona2003 # 2007.12.10. 09:16

Köszönöm a válaszokat!

sohaj # 2007.12.28. 15:37

Tisztelt Fórum!
Egy kis sedííítség kellene...
2005-ben új lakás építésébe kezdtünk, melyhez hitelt és a meglévő 2 saját gyermekünk után járó szoc.polt. is igénybe vettük. Házunk idén elkészült és 2007. októberében a lakhatási engedélyt is megkaptuk.
2006 óta immáron több, mint egy éve nevelőszülőként tevékenykedem és a hitelünk csökkentése érdekében a nálunk nevelt 2 gyermekre is igényelhetjük szoc.polt, mint 3.-4. gyermek? A gyerekek átmeneti neveltek, a gyámjuk is én vagyok.A bankban ugyanis tanácstalanok...
Várom még esetleg olyan nevelőszülők jelentkezését is akiknek sikerült felvenni a gyerekek után járó szoc.polt.

előre is köszi: Vastagné S. Hajnalka

HAniko # 2008.01.07. 07:52

Tisztelt fórumozók!

Egy újépítésű társasházra vettünk fel építési hitelt, 2 gyermekre igényeltünk is szocpolt is. Egy gyermek már megvan, de időközben rossz szomszédi viszony miatt költözésre kényszerültünk. Az volna a kérdésem, ha elcserélnénk a lakásunkat egy használtra, akkor hogyan tudnánk áthozni a szocpolt, mindkét gyermekre? Tudomásom szerint, ha még nincs meg egy gyermke az megelőlegezési kölcsönnek számít. Ebben a formában átvihető egy másik ingatlanra pl. csere útján?

Válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 08:22

Át. De a január 1-jétől érvényes szabályok szerint biztosítéki összeget kell letétbe helyezni.

HAniko # 2008.01.07. 08:26

Kifejtené ezt bővebben? Miért kell biztosítéki összeget letétbe helyezni? Milyen célt szolgál ez? Mekkora összegről van szó?

anka # 2008.01.09. 10:51

Nekem is a kérdésem a szocpol áthozatalával kapcsolatos.

Építési hitelt+2 gyermekre szocpolt vetttünk fel, de idöközben elköltöztünk, családi kölcsönpénzből vásároltunk egy másik lakást. A 2 vállalt gyermekből egyenlőre 1 van meg. Az előzőt szeretnénk eladni, visszafizetnénk a hitelt és a 2. gyermek után járó szocpolt is. A kérdésem az volna, hogy a már meglévő gyermek után járó szocpolt áthozhatnánk a már megvásárolt lakásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.09. 11:15

HAnikó, a támogatással, kedvezménnyel megegyező összeget kell letétbe helyezni. Másképpen: azt az összeget, amelynek mértékéig az elidegeníteni kívánt ingatlant az állam javára jelzálog terheli. A célja pedig az, hogy az állam esetleges követelése egy percig se maradjon fedezet, biztosíték nélkül.

Anka: át. Az Önök esetében még a letét is megúszható, hiszen megoldható, hogy előbb jegyezzék be a terhet az új ingatlanra, és csak aztán töröljék a másikról.

anka # 2008.01.16. 08:58

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Még annyit kérdeznék, hogy az újépítésű ingatlanra felvett 2 gyermek után járó szocpolból, a már meglévő 1 gyermeknél jóváírt 900 000 Ft-ot teljes egészében átvihető a már megvásárolt, de használt 2 szobás családi házra? Mielőtt válaszolna, leírom, hogy ez utóbbi lakást kiskorú gyermekünk nevére vettük, magunknak holtig tartó haszonélvezeti joggal. Így milyen formában vihető át, ha átvihető az egy gyermek után járó 900 000 ft-os szocpol?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 09:57

Átvihető, de kell hozzá az állam részéről a hozzájárulás, amit nem kötelesek megadni. Ha jól tudom, erre most az Államkincstárnak van hatásköre.

jenei001 # 2009.11.18. 18:16

Üdv! Egy kérdésem volna szocpol átvitellel kapcsolatban. A megvásárolni kívánt ingatlan ugyan annyiba kerül mint a régi, de kétszer annyi kölcsönt szeretnénk rá felvenni, mert fel kell újítani, mint amennyi a régin volt. Kérdezem ez számít-e.

monalisa1 # 2009.11.18. 18:59

A kétszeres összeg okát meg kell tudni indokolni a banknak és főleg elfogadtatni - nem lesz könnyű. Igazából két ügyletről lenne szó: egy hitel a vásárláshoz és egy másik a felújításhoz., a második kölcsönek már egész mások lesznek a feltételei...

Fiktív összegű adásvételi szerződést nem tanácsos készíteni mert mind a bank mind az APEH ellenőriz.

Külön írva: előszőr próbáljátok megvenni az ingatlant, aztán ha a bank látja, hogy a törlesztőrészletekkel nincs probléma, később adhat újabb hitelt a felújításhoz is.

"Mona"
laikus hozzászóló

twisty # 2010.04.12. 22:46

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy a szocpol áthelyezés ügyében érvényes szabályokat, rendeleteket, törvényeket hol lehet megtalálni? Interneten megvan valahol?

Én esetemben előbb vennék egy használt (drágább) lakást, majd eladnám a régit (családi kölcsönnel áthidalva a köztes időt), és a teljesült gyermek utáni szocpolt vinném át (900ezer Ft). Itt azt olvasom, hogy ennek semmi akadálya, míg másik fórumon azt írják, hogy ez nem fog menni...
Mi az igazság?

köszi

monalisa1 # 2010.04.13. 15:01

A lakásépítési támogatásról (szoc.pol.)
http://www.bankweb.hu/cikk.php?…

monalisa1 # 2010.04.13. 15:02

Aktuális adatok végett írd be a Google keresőbe a szoc.pol. támogatás kifejezést és az ott megjelenő x számú találatból...

monalisa1 # 2010.04.13. 15:04

Vagy itt balra az "Adattár" rovat keresőjébe beírni úgyszintén a szoc.pol. támogatás kifejezést.

twisty # 2010.04.13. 17:00

Köszi, de a kérdésemre egyik sem adott választ.
Nem általánosságban a szocpolról, hanem az "áthelyezés"-ről és annak szabályairól érdeklődöm.

MajorDomus # 2010.04.13. 19:26

A bank hitelosztályán egy telefonnal megtudod.

monalisa1 # 2010.04.13. 19:38

Ott már valószínüleg érdeklődött de nem azt a választ kapta amit "szeretett" volna hallani - hát irány a jogi fórum...

twisty # 2010.04.13. 20:10

A meglévő gyermek után megkapott szocpolhoz mi köze a banknak? Hitelem nincs, csak elidegenítési és terhelési tilalom 10 évre a magyar állam javára...

monalisa1 # 2010.04.13. 20:28

Én úgy tudom hogy az előzőekben megkapott szoc.pol. támogatást előbb be kell fizetni (= letétbe helyezni) aztán ha egy éven belüli a másik lakás vásárlása akkor megvizsgálják, hogy emez lakásra is adottak-e a szoc.pol. jogosultság feltételei. Tehát az összeg visszakapás nem automatice...

monalisa1 # 2010.04.13. 20:36

Az általam lentebb belinkelt tájékoztatóban külön olvasd el a méltányolható lakásmértékre vonatkozó tájékoztatót.

monalisa1 # 2010.04.13. 20:38

A kifejezés helyesen: a méltányolható lakásigény.