Ha még nem lesz a kgy.-ra k.k.jelölt, akkor a lemondott k.k. ügyvívőként köteles ,max.90 napig ill. az új k.k. megválasztásáig eljárni az általatok a kgy.-en megállapított hatáskörben (pl. közüzemi számlák fizetése, kgy. összehívása, stb.)Nagyon célszerű lenne az új k.k.azonnali megválasztása a bankszámla feletti rendelkezési jog azonnali (jgykv.-ben történő rögzítés mellett) átadásával.
Határozzatok az iratanyag átadásának határidejéről is.
társasházi közös képviselő
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérem. Lemondott a közös képviselőnk, a közgyűlési meghívóban azt írta, hogy a megismételt közgyűlésben ami ugyan arra a napra esik 50+1 % -kal elfogadhatja a ház a lemondását a megjelentek számtól függetlenül.
Az is írta, hogy új képviselőt válasszunk azon a közgyűlésen, de még nem találtunk senkit.
Miután a lemondását elfogadtuk kihívja össze az új közgyűlést, az SzB, vagy ő?
Elfogadhatjuk e a lemondását azonnali hatállyal vagy van e ennek kizáró oka?
A lakók többsége örül a döntésének, mert saját magát képviselte, nem a közösséget.
osmi
Idézni csak pontosan szépen:
„sokan,például osmi is,a közös képviselőt egy bólogató Jánosnak, a többségi akarat szolgai végrehajtójának tekintik”,aki úgy táncol ahogy néhány hangadó fütyül.
Tehát te pont hasonló vagy F.Lacához, aki azt hiszi, hogy ő füttyent és a közös képviselő máris ugrik. Az a baj, hogy nem egyedül lakik a házban, hanem rajta kívül ott van még az a bizonyos „rém ostoba” többség is, akik bőségesen elégedettek a kk. munkájával és eszük ágában nincs újat választani helyette.
Ilyenkor mindig eszembe jut az a vicc, ahol egy őrült szembe hajt az autópályán a forgalommal...és amikor ezt a hírt bemondják a rádióban is, akkor csak annyit válaszol: „Egy??? Mindenki szembe jön!!!” :-D
"sokan,például osmi is,a közös képviselőt egy bólogató Jánosnak, a többségi akarat szolgai végrehajtójának tekintik"
Ezért és ezzel bíznak meg, és ennek megfelelő teljesítéséért fizetnek.
...és még én ülök a ló hasán ?! :)
osmi
„Kártérítették a házakat?”
Mivel nem voltam a történetben érintett, így nem vontak bele a nyomozásba, és hát így infóm sincs a végeredményről, az ítéletről. Az ezáltal a kettős által vezetett Bt. csúfos véget ért, azt egészen biztosan tudom. Ha pedig börtönbe kerültek, akkor elhiheted, hogy a pénzük - ami ráadásul nem is az ő pénzük volt - sem maradt túl sok a számlájukon.
Én anno nagyon gyorsan "vonalra írtam a nevüket", amikor csak legkisebb mértékben megéreztem, hogy korrupció és mutyizás van a háttérben. Az a baj, hogy az ilyenek ettől még mindig találnak olyan embert, aki bedől nekik, csak az a baj, hogy ettől egyben bűntársak is lesznek azon nyomban. Látod, nem mondom, hogy nem létezik ilyen, de azt határozottan állítom, hogy az általánosítás nagyon rossz emberi tulajdonság.
A rém stimmel, az ostobát elfogadom és valszeg ebből adódóan a lovat nem értem.
Kártérítették a házakat?
osmi
„Megértem, hogy szomorú örökös vagy, ilyen örökségnek én sem örülnék”
A nevem egy dolog! Anno egy konkrét ügy miatt regisztráltam, akkor ez volt a legjobb választás. Azóta ez megváltozott, de a nevemet nem tudom változtatni, bár szívesen tenném, ha tehetném. ;-)
Pl. te is átváltoztathatnád "rém ostoba" jelzővel előjelzettre - bár itt nem a korábban említett közösséggel való hasonlóságra utal - mert úgy látom, te is kicsit fordítva ülsz azon a bizonyos lovon.
osmi
„Én még nem láttam, hogy k.k.-t büntető- vagy kártérítési felelősségre vontak volna.”
Én meg egészen biztosan tudom, hogy az én városomban egy bizonyos SZ.L. - K.M. páros igen-igen sok házban saját zsebre dolgozott és konkrétan több társasház ügyében fel lettek jelentve, illetve bírósági ügy lett mindegyikből. Előbbi ellen sokáig elfogató parancs is volt. Szóval ne légy kishitű, csak ott nem vonták őket felelősségre, ahol valóban "rém ostoba" emberek laknak és hagyták menni szépen csendben.
„Nem láttál még olyat, hogy a 3 ajánlat ugyanattól származik?”
Nem láttam, mert én kizárólag tisztességes eszközökkel dolgozó közös képviselőknek végzek munkát. Én csakis a tudásommal értem el azt, hogy ma már nap mint nap ezerszer hívnak dolgozni és hidd el, ez néha idegesítő is. Van, hogy nem veszem fel és amikor visszahívom az illetőt, akkor közli, hogy már hívott mást. Nos, akkor ő nem az én ügyfelem volt és jobb is így. Aki engem akar, az türelemmel megvárja, hogy visszahívjam, mert nyilván el kell mindig dönteni, hogy éppen melózom vagy telefonálok, mivel a kettő együtt nem megy.
Mélyen tisztelt Igazgató Úr!
Bátorkodom felhívni nagyra becsült és szíves figyelmét a topic címére, valamint arra, hogy nem mindegy, hogy milyen dombon vagyunk kakasok.
Alázatos tisztelettel: osmi
De. ennek mindig így kell(enne) lenni. A megbízással a k.k.-nek a tv.-ben rögzített kötelezettségei keletkeznek adott tház vonatkozásában.
Ált. vélekedés, hogy hány % a k.k.-é és a "rém ostobák" milyen, sokszor egészen piti kiváltságokért oly elégedett tapsolók és a helyén tartják, az amúgy a kényszerű közös tulajdonuk ésszerű, gazdaságos fenntartására, esetleg értéknövelésére teljesen alkalmatlan k.k.-t.Tizen milliókkal tűnnek el k.k.-k, akik menesztésére előtte tulajdonosok éveket áldoztak.A számvizsgálónak az a dolga, hogy "kekec" legyen és ne tartozzon a "rém ostobák" csapatába.
Én még nem láttam, hogy k.k.-t büntető- vagy kártérítési felelősségre vontak volna.
A megbízói kontroll lehet az egyetlen visszatartó erő.Nem láttál még olyat, hogy a 3 ajánlat ugyanattól származik? Megértem, hogy szomorú örökös vagy, ilyen örökségnek én sem örülnék...(:
Ez már közelit a lényeghez.
sokan,például osmi is,a közös képviselőt egy bólogató Jánosnak, a többségi akarat szolgai végrehajtójának tekintik,aki úgy táncol ahogy néhány hangadó fütyül.
csak nem kellene elfelejteni,higy amiről a nagytiszteletű plénum dönt,annak 95 %-át javaslatként,pénzügyi és techniaki részletekre kidolgozva,én terjesztem a közgyűlés elé !
az 5 % fennmaradó olyan,hogy vegyünk egy lábtörlőt a bejárat elé, vagy legyen kamera a liftben,mert összeköpködik szotyolával.
kivűlről igy látják.
aki valaha betöltötte ezt a posztot,mondjuk nem egy 9 lakásos kis társasházban! az belülről is meg tudja ítélni.
alapelv,s erről sokan megfeledkeznek,hogy a közös képviselő dönt minden olyan kérdésben ami nem közgyűlési jogkör,vagy amiben a döntést az szmsz nem közgyűlési hatáskörbe utalja.
Gondoljatok bele,egy 350 albetétből álló házban közel ezer ember él,néha több. Ennyi ember ennyiféle gond,napi szinten kell dönteni,erőforrásokat átcsoportositani,szakembereket mozgatni,felújitásokat lebonyolitani, alkalmazottakat (4 házfelügyelő)irányitani.
van ez akkora feladat,mint egy 10 fős kft vezetése.
azt állitani,hogy ez nem irányitás,hanem végrehajtás,tájékozatlanság és szűklátókörűség.
tudni kell,hogy a ,,közös képviselő faj,, több alfajra oszlik.
van házmester tipus, van könyvelő, van szolga tipus, van ,,ügyvéd,, tipus.
Én, az igazgató tipusba tartozom.
lehet,nem mindig döntök jól,de az elmúlt évtizedek
azt mutatják, ez a stilus sikeres,az emberek szeretik ha nem nekik kell gondolkodni,hanem készen kapják a javaslatokat,amire csak bólintani(megszavazni) kell. ha ez nem jár közös költség emeléssel,akkor
meg én vagyok a ,,király,,!
lehet ezen vitatkozni,de máig a legjelentősebb egyéni kezelő vagyok a területemen, talán azért, mert azt mindenki tudja,mit kellene csinálni a társasházban,én meg azt tudom,hogy azt hogyan kell csinálni. Ez nagy különbség!!!
osmi
„A megbízottjuk (k.k.) a jogszabályok által előírt formai és tartalmi követelményeknek megfelelően hozott többségi döntést köteles végrehajtani a tőle elvárható gondossággal a megbízói érdekei és szerint és ellenőrzése mellett.”
Ez nem mindig így van, mert a napi, heti aktuálisan felmerülő hibák kijavításánál sem minden egyes esetben hívnak össze lakógyűlést, hogy eldöntsék, ki és hogyan fogja megjavítani. Ezekkel kapcsolatban a közös képviselő egy személyben kénytelen dönteni és intézkedni. Nyilván erre van egy kialakult szakember gárdája a közös képviselőnek, akikben maximálisan megbízik, akiknek a munkáját már ismeri és évek óta jól teljesítenek. Ezt is egyesek egyből mutyinak gondolják, holott erről szó nincs. Kb. ugyanaz a szitu, hogy egy gyár is, ha stabilan és hosszú távon akar működni, akkor a nyersanyagot többnyire ugyanonnan vásárolja, nem pedig mindig máshonnan.
"Irányítási joga" senkinek sincs egy tulajdonközösségben. A megbízottjuk (k.k.) a jogszabályok által előírt formai és tartalmi követelményeknek megfelelően hozott többségi döntést köteles végrehajtani a tőle elvárható gondossággal a megbízói érdekei és szerint és ellenőrzése mellett.A k.k. az egész tul.közösség megbízottja - az egyes döntésekben kisebbségben lévőké is.
" okoskodó, kétkedő, gonosz kisebbség"- vagy öntudatos,odafigyelő, felelős tulajdonos.A megbízó és a megbízott érdekei nagyon különböznek, ezért nagy odafigyelést igényel, hogy a megbízott mely érdek prioritásával végzi a munkáját. A tház összes irata a tul.közösség egészének a tulajdona, amit az éppen aktuális k.k. tart magánál ( lehetőleg hiánytalanul!) és ad ja át a következőnek vagy éppen a tul.közösségnek.
F.Laca
„Mindezt hogyan csinálnád meg? Simán kiköltöztetnél a saját tulajdonomból - a híd alá?”
No téged sem az eszedért fognak elrabolni. Ahelyett hogy a megjegyzésemnek utána néztél volna, továbbra is hozod itt a formád. Gratula! :-D
„Az pedig, hogy a tulajdonosok többsége nem kimondoittan jogtudor, de még csak az érvényes társasházi törvényekkel vagy magával az SZMSZ-szel sincs tisztában - egy egy egészen másik kérdés.”
Annak pedig, ha valaki folyamatosan ezeket olvasgatja, az eredményét - vagy inkább klinikai leletét - ismerjük már a te hozzászólásaidból. :-D Próbáld meg elfogadni, hogy a többséget az elért eredmények érdeklik a házban, nem pedig a te fröcsögésed. Ne feledd, nem véletlenül nem vagy már számvizsgáló sem. Egyenesen haladsz abba az irányba, amikor már talán jobb lesz, ha elköltözöl onnan.
Egyébként meg elég sokat megosztottál már magadról és a házadról, lehet ez bőségesen elég ahhoz, hogy bárki beazonosítson és elindítson ellened egy magánvádas rágalmazási eljárást. Komolyan megérné?
osmi
Nézzük csak, hogy először mit is írt MD?
„Ha a közös képviselő birja a rém ostoba, de többség támgatását,és tapsát,akkor nagyon jól végzi a munkját.”
És erre mit írtál ugyebár te?
„Elkeserítő "szakmai hitvallás"; ha bármilyen módszerekkel kapaszkodsz a megbízásért, nagyon jó közös képviselő vagy. Normális helyeken a megbízást jó szakmai munkával érik el és tartják meg.”
Szerintem pont az a lényeg, amit már MD is igazolt itt, főleg hogy később még ezt is leírta:
„itt nem megbizás elnyeréséről van szó,hanem a megtartásáról.”
Ha egy közös képviselő a többséget képviseli - akit nem véletlenül nevezett úgy ironikusan - és nem az okoskodó, kétkedő, gonosz kisebbséget, akkor nyilván jól végzi a munkáját, tehát ez esetben nyilván a szakmai munka is megvan, hiszen pont a többség az, aki látja és meg is érti, hogy mi miért történik a társasházban, az okoskodó, kétkedő, gonosz kisebbség pedig éppen az, aki legkevésbé nevezhető "szakmainak", hiszen ő máshol olvasott, légből kapott információk alapján gondolja úgy, hogy az ő közös képviselője is lop-csal-hazudik. Főleg azért fáj ez a főokosnak, mert a ház úgy gondolta - nem hinném, hogy csakis a közös képviselő döntése alapján - hogy leváltja számvizsgálói pozíciójából. Ez az emberke kicsit eltévesztette a pozícióját, hiszen ő csak ellenőrzési és nem irányítási jogot kapott korábban a házban, viszont ő úgy gondolta, hogy utóbbira is lehetősége van. Nos, a lakók viszont tisztában voltak vele, hogy milyen megbízással látták őt el, ezért leváltották, amit ő zokon vett és most itt mocskolja nem csak a közös képviselőjüket, hanem saját lakótársait is. Ha az én lakótársam lenne - szerencsére nem az - tuti kiközösíteném a házban, amennyiben lehetőség van rá, akár hivatalosan is. Az nálam kb. ugyanazt jelentené, mint az EU-ban a 7. cikkely alkalmazása.
Nem az idézőjelet hiányolom.
M.D.zsigerből,Sz.ö. "egyéb" okból nem érti a kérdést.
Mebízott - megbízó viszony ideálisnak tűnik.
Érdekes, hogy nekem átjött MD hozzászólása, csak másoknak nem. :-)
osmi
igazad van, a ,,rém ostoba többséget,, idézőjelbe kellett volna tennem,mert a fórum nagy gondolkodójától idéztem.
Azt akartam kifejezni,hogy lehet rém ostobának nevezni a tulajdonosokat,ha nekem nem tetsző döntést hoznak, de ha a többség kiáll a képviselő mellett,és a számvizsgálót váltja le,akkor valószinűleg jól dolgozik,és,a többség elégedett vele. Egy társasházban pedig ez a fontos.
Sz.ö.
nem idézett. A szavait alakította át egy másik mondatba, és tette hozzá, hogy ez jól van így. Kurvára nem ironikusan szerintem. Egy állító mondatot írt, és osmi csak azt kérte rajta számon. Jogosan.
osmi
MajorDomus F.Laca hozzászólásából idézett szinte szó szerint, egyfajta irónikus válaszként az ő hozzászólására. Ha még egy évig itt emlegeted, azt akkor sem MD írta le először így, ebben a formában, hanem F.Laca. Tehát ezeket a szavakat MD-on számon kérni eléggé érdekes gondolat. ;-)
Aki ezt írta:
"Viszont ha a közös képviselő maga köré gyűjti a neki tapsoló rém ostoba többséget (akiknek aztán "minden szép, minden jó, és mindennel nagyon meg vannak elégedve") - akkor a közös képviselő akár egy bűnöző is lehet, aki "saját zsebre" képviseli a társasházat!”
Befejeztem.
osmi
MajorDomus éppen F.Lacától idézett, tehát továbbra sem mindkettő az övé:
„F. Laca 2018.05.03. 05:16”
F. Laca
„Miközben ez a "szakma" maga van úgy, hogy egyből kiveti az ilyesmiket magából, és van - ahol sajnos mégsem.”
És van, ahol az ilyen örök elégedetlenkedőket veti ki magából, akiknek üldözési mániájuk van és azt hiszik egy-két kósza hír alapján, hogy az ő közös képviselőjük is lop-csal-hazudik. Talán kevesebbet kellene olvasgatnod a témában. :-)
ld.MajorDomus 2018.05.03. 18:42
osmi
„Ha eldöntöd, hogy melyik állításodat választod”
Az első állítás csak az övé, a másodikat MajorDomus írta.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02