társasházi közös képviselő

ragyasdezso # 2010.09.27. 20:09

nandy

Az SZVB-nek csak javaslattételi joga van engedélyezési nincs.

nandy # 2010.09.27. 19:42

Az SZVB engedélye kellett volna hozzá, miért nem őket kérdezed?

Az viszont tuti, hogy te laikusként nem igazán tudod felmérni, hogy egy perben mennyit lehet nyerni/veszíteni. Az is előfordulhat, hogy egyezség nélkül még többet veszítettetek volna.
Ennél konkrétabbat csak ügyvéd tudna mondani, az iratok tanulmányozását követően...
/Ettől persze még lehet, hogy igazad van/

Mousekiller # 2010.09.27. 18:12

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a közös képviselő jogosult-e a közgyűlés külön felhatalmazása nélkül peres eljáráson belül egyezséget kötni? Nincs elfogadott 2009-es beszámolónk, sem 2010-es terv elfogadva, a közgyűlés csak az operatív költségek kifizetésére hatalmazta fel, meghatározott összeg erejéig a kk-t. Számunkra igen előnytelen (több millió forintos)egyezséget kötött, amit a bíróság végzésbe foglalt. Mit lehet tenni????
nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Mousekiller :)

Éva

MajorDomus # 2010.09.22. 22:33

Egy 87 lakasos epuletben nem lehet 87 felekeppen vezetni,csak egyfelekeppen, ahogy a tobbseg akarja.

osmi # 2010.09.22. 13:10

Picc!
Igen, erről is szól a tházi lét. Peciális tulajdonközösség, ahol a tházi tulajdonnal kpcsolatos ügyekek a tulajok közössége intézi. Ha ezt nem akarják, akkor erre a feladatra megbízottat vesznek igénybe, akinek a tevékenységét nyilván ellenőrizni kell.Ha a megbízott nem a kellő gondossággal jár el a megbízást vissza kell vonni. Hát igen; az alapvető probléma ált., hogy a tulajdonosoknak egy-egy témával kapcsolatosan sokféle érdeke és véleménye van, melyet nyilován szintetizálni kell.Egy jó k.k. -nek ez is az egyik alapfeladata.

nandy # 2010.09.22. 12:40

Most látom, hogy ezt már írták előttem is.

nandy # 2010.09.22. 12:39

Picc, a társasháznak (ellentétben a lakásszövetkezettel...) nincsen felügyeleti szerve!

A közös képviselőt a közgyűlés nevezi ki, és hívja vissza.
Ha nem vagytok vele megelégedve, akkor fogjatok össze, és váltsátok le (közgyűlésen)! Emiatt nem kell felügyeleti szervhez (ha lenne) v. bírósághoz rohangálni.

Picc (törölt felhasználó) # 2010.09.22. 11:59

Osmi, azért gondoltam a felügyeleti szervre, mert a társasház az ugye egy speciális forma, több tulajdonos összessége, és nálunk pld, cc 10 millió ft az éves pénzforgalom. Általában ahol ennyi pénz egy emberre van bízva, van valami fölöttes, aki ellenőriz, de csak úgy szimplán szakmánként is vannak jogorvoslati lehetőségek, függetlenül a jogviszonytól.
Nálunk pld alapvetően az a baj, hogy a ház egyik fele nyugdíjas, a másik fele meg sokat dolgozó közép korú, aki alig van otthon.
Na most, amikor felzúdulás van és már mindenki anyázik, akkor a kk eltűnik, mire előkerül, lecsillapodnak a kedélyek, és a kérdezősködő nyugdíjasokat meg leszereli annyival, hogy beteg volt a gyerek, azért nem ért rá, most meg ő ő volt beteg, szegények meg be is nyalnak mindent, és a végén sajnálják is.
Én, meg még 3-4 ember szoktunk a nyakára járni, de már mi is unjuk, hogy valakit örökké nógatni kell a feladatai elvégzésére. Egy munkahelyről már simán fenékbe billentették volna.

osmi # 2010.09.21. 19:21

Tegnapi hsz.-om a témához egy másik fórumon;
Egyszerű többség, azaz egy megismételt kgy.-en két tulaj igenje is elegendő hozzá.
Hivatkozás: 2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról. A munkálatok nem minősülnek a rendes gazd. körét meghaladő kiadás tv.- ben definiált fogalmát meghaladónak /sajnos/. Némi ellentmondás van, tekintettel arra, hogy a tul. közösségek ált. hitelfelvételre kényszerülnek ennek kapcsán , mely hitel visszafizetésére pedig a Tházi Tv. alábbi passzusa vonatkozik;
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

lemi # 2010.09.21. 18:40

Nem egyértelmű nekem a törvényben hogy a szigetelés-ablakcsere rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások közé tartozik vagy sem.
Ennek a szavazási arány miatt van jelentősége.
Eróból 50 százalékkal át lehet nyomni?
(Mézesmadzag-ingyen van mert a teljes összegre hitelt veszünk fel)
Kérem aki pontsan be tudja tájolni-jelezze!
Dezső! k9szönöm a választ. Közel állok hozzá hogy megnevezzem kokrétan melyik házról és kikről van szó,mert leirtam utódaimnak hogy visszafelé folyik nálunk a viz,de még nem esett le nekik.

Lemi

haragabi # 2010.09.21. 17:23

Kössz a választ!

Tényleg elég nagy bátorság ez így, és jelen esetben biztos hogy rengeteg bajuk lesz még.

ragyasdezso # 2010.09.21. 16:38

haragabi

Ilyen kis háznál gyakori. Addig nincs is baj, amíg be nem üt egy nagyobb felújítás. (pld. tető) Mert akkor a pénz összeszedése nem biztos hogy sikerül. Számla nélkül nem tudnak pályázni, LTP-t nyitni. Szóval veszélyes játék, de jogilag nem támadható.

haragabi # 2010.09.21. 15:11

ragyásdezső!

Tehát ezzel semmi gond nincs addig míg a fenntartás és üzemelés költségeit közösen fizetik? Nem kötelező számlán gyűjteni a pénzt, felújítási alapot képezni, hanem mikor valami kiadás van zsebbe nyúlnak és fizetnek?

bolondmelós # 2010.09.21. 09:19

Ebben a topicban még nem írtam, pedig itt vagyok per pillanat a legérdekeltebb.Bocs, ha hosszú lesz.

Társasházban lakom én is, pici lakóközösségeel, összesen 6 albetét van, 3 lakás (2 lakott), 2 garázs, 1 üres kiadatlan hatalmas üzlethelyiség.
A többségi tulajdonos az 3 év után végre kezdeményezte a társasház alakuló közgyűlést.
Azért mondom így ezt, mert én már három éve élek itt, és a tulaj, aki egyben építettető is, hát egy földesúr különbül viselkedik a jobbágyaival- szóval nem túl szimpatikus, bár biztos bennnünk is megvan a hiba.Nem hagyjuk magunkat.
PL az hogy most "rágalmazom" az interneten.
(=nagy autó és mellé sok ingatlan amiket kiad bérbe, csak most nem pörög annyira, de mellé már sok ész nem jutott).
Alakuló Lakógyűlés FŐ témájának elővezette, hogy gond van a viselkedésünkkel. (az új lakók akikkel maximálisan rugalmasak és partnerek vagyunk, még májusban vették meg VÉGRE a lakást, augusztusban költöztek, addig -2 éven át- szomszéd nélkül, de egy ilyen többségi tulajjal éltünk itt.) Háziúr nem itt lakik, neki szerencsére több lakása van többek között egy apartmanháza, egy része kiadva. Még sincs sose elég pénze és sír hogy milyen csóró.(Idén 3-4 x volt egy hetes nyaraláson)
Pl. többször előhozta még tavaly hogy nem laktuk be ezt a lakást,nem teszünk semmit, idén teleültettük az udvari virágágyásokat, 3-4 kivétellel én nyírtam a füvet, locsoltam mint egy kertész (Hogy ne kelljen neki idejönni kötekedni, meg én a magaménak érzem egy picit a részünket, ami kötelességből is áll.)
Most kb volt sapkánk, tavaly nem.
Szóval lakógyűlés, ahol főleg közös ktg, számlanyitás lett volna a fő téma, az átcsúszott személyeskedésbe.

Pl. eddig a lépcsőházban tároltuk a kerékpárjainkat, megfelelő helyen, mert más zárt,közös helység a padláson kívül(két szinttel feljebb van) nincs.Nem volt útban!
Pakoljuk ki, mert a lépcsőházat nem adta el nekünk, tegyük ahová akarjuk, meg ha a msik lakóé nem fér oda akkor mi se tegyük oda! (Halkan írom hogy az egyik garázst, bérlik és talán meg is veszik, ha földesurunk végre reális árat kér érte, oda is simán befér 3 bringa is)
Természetesen tiltakoztunk, mert ő nem biztosított közös helyiséget, meg eddig őt sem zavarta.

A közös belső tereket önerőből (azért írom ezt így, mert nekünk korlátozottabbak az anyagi lehetőségeink, mégis költöttünk rá, "mi koszoltuk be") saját anyagokkal és eszközökkel kifestettük, és ahol a kerékpárok állnak oda olyan burkolatot tettünk, hogy a falat, ha a gumi eléri, ne szennyezze. (Előtte a festőbrigád valami meszes vízzel festhetett, mert pl lépcsőnél a ragasztó, meg glett az vastagon kilátszott.)
Vettünk kandallót, mert elég vizes a fal és két alatt sem lehetett kiszárítani+ meleget akartam.

1. évben szóltam, hogy jön a kandalló, hova tehetjük a fát:-nem vettél udvart(műkővel burkolt és elég nagy, ), volt a válasz.Halasztottam, aztán 2. évben kerestem egy olyan helyet, ahol nem ázik. Bepakoltam a tudta nélkül az építési anyagai mellé, úgy hogy a vakolatot ne érje. Nem mondott semmit a szemembe, de hallottam a lakásból, hogy anyázik mások előtt.
Lakógyűlésen:-tüntessem onnan el a fát, mert az az Ő magántulajdona (szerintünk mivel nincs lehatárolva, az udvar, mint osztatlan közös tulajdon része.Mások is megerősítettek benne), illetve a bolthoz tartozik.

A gond az, hogy tulajdoni arány szempontjából,FIDESZES többségben(71%) van,a mi kb 12%os részesedésünkkel.

Nos, közös ktg re Ő javasolt 60 Ft/nm,(Mi 20-40 között gondoltuk) ebben a közös villany (havi 400 Ft max), meg egy két apróság van benne,tervezzük a közös részek biztosítását, a maradék az felújításra. Ő: legyen TŐKE, ha valami gond lenne. OK számlanyitáshoz végigrohantuk bankokat, a biztosítóktól árajánlat üzletkötők. SZMSZ, tűzvédelmi szabályzat írása, alakuló jegyzőkönyv, házirend: a feleségem írta meg.
Közben fazon 2 hétre jobban eltűnt, mint az illegális kommunisták. megint NYARALT. Közben itt elolvastam nem kell szmsz, jó megvan gépen elő tudjuk venni tűzvédelmivel együtt.
Visszajön, egyből :na mivan megvan nyitva a számla?
(Alapszabály, tullap, közgyűlési határozat, köz képviselő +1 személy,plusz ott aláírni igazolni magukat mindenki tudja, hogy mi kell)
Akkor Ő akar lenni gondolom a közös képviselő.
A kinyomtatott jkv-t szomszédnak odadtuk, aztán ők adták tovább földesúrnak.Végigolvassa: hát Én ezt így nem tudom értelmezni, (meglátta benne hogy kb 20E Ft havi kktg jut rá!)2 hete olvassa, húzza az időt.

• Kérdésem, MIT LEHET VELE TÖRVÉNYESEN CSINÁLNI? A lakások eladása kivételes szerencséje volt, (ránézésre közli: ennek nincs pénze, nem adom el neki, nem szimpatikus), mert mi 6x néztük meg

mire árat meg feltételeket mondott. Több embert hajtott el a hülye vislekedésével, annyi esze volt, hogy ingatlanközvetítőre bízta a kommunikációt-1,5 év után
Ő az a fajta ember aki kérdezés nélkül is kivenne a számláról pénzt, na azért ezt nem akarom. Eltapsolná, aztán futhatnánk utána.
Így akár a lakásunk ablakai elé építhet egy nem állandó létesítményt, úgy hogy a benapozást megváltoztassa.
Jó ez csak sarkítás.
Nincs villámhárítónk, (csak röhögött, hogy az ötnegyedes cső, amin a parabolám van, az már az), ígérte az elektromos kaput,
most 3 év után talán végre elkészül."Távvezérlőt meg vegyétek meg". Kiskapu nincsen, eddig lakattal zártuk a kereken guruló "teniszpálya kaput".
1 hete levágta, meg csiszálgatta(jó OK összerakták )
Kaputelefon "készül" (ez is 3 év után), de mindig "késik a vállalkozó," etc.
Közölte tételesen, hogy mennyibe került a kaputelefon (120), meg a kapumozgató motor (130), mert az Ő drága pénzéből van.
(A lakásunk 10.5 millióba, a másik nagyobb félkész 11,5 millióba került. Aszzem belefér a 2% ktg.)

osmi # 2010.09.21. 08:53

Picc!
Miért kéne felügyeleti szerv egy megbízásos jogviszonyban? Ha a megbízottatok nem megfelelő gondossággal jár el vissza kell vonni a megbízását.Ezt a tházatok tulajdonosi közössége helyett senki sem teheti meg. Az ügyészségtől sem kaptatok volna semmi érdemlegeset. TI VAGYTOK A MEGBÍZÓK!

Picc (törölt felhasználó) # 2010.09.21. 08:19

Ragyadezső, neked is köszönöm a választ. Igazából taktikai megfontolásból várnánk egy kicsit a leváltással, attól tartunk, ha most leváltjuk, nem tudjuk rábizonyítani a hiányokat.
Megvárnánk a jegyzőkönyvet, az újabb beszámolót, és azon a közgyűlésen szeretnénk össznépileg megkérni a távozásra, és ha az nem elég, akkor az erről szóló közgyűlés összehívására.
Tőled is azt kérdezem, a megszűnt ügyészség helyett, nincs más felügyleti szerv?

Picc (törölt felhasználó) # 2010.09.21. 08:15

Casablanca, köszönöm a választ, az ügyészségre már korábban beadtuk a panaszt, de mivel épp eltörölték a felügyeletet, csak egy udvarias levelet kaptunk, hogy megszűnt a hatáskörük, és oldjuk meg ahogy tudjuk.
Más felügyeleti szerve nincs a közös képviselőknek?

C a s a b l a n c a # 2010.09.21. 07:37

És még valami: azonnal felvenni az új közös képviselő - jelölttel a kapcsolatot, aki segíthet az alant vázoltak zökkenőmentes lebonyolításában és lelkiismeretesen eljár az átadás-átvétel során stb.

C a s a b l a n c a # 2010.09.21. 07:35

Picc!

Ettől komolyabb a helyzet: a lakók választották meg a közös képviselőt, hogy képviselje az érdekeiket, illetve kezelje a közös költséget. Viszont a jogok/kötelezettségek a társasház lakóközösségét érintik/terhelik!

Elképzelhető, hogy a közös képviselő a közmű számlák díját sem fizette be. Érdemes az egyes szolgáltatóknál (főleg a fűtés-, víz és hulladékszállítási szolgáltatónál) felvilágosítást kérni az esetleges tartozásokról.

Rossz hír: hogy bármely tartozás, elmaradás - függetlenül attól, hogy esetleg fizetve lett a közös költség - a lakókon csattan újfent. Utána üldözhetitek a pénzzel távozó vagy gondatlanul eljáró közös képviselőt.

Azonnali közgyűlést kell összehívni - a lakók 10%-ának kezdeményezésére már indítható - a közgyűlésen jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy a közös képviselő aláírási joga (pl: bankban) azonnali hatállyal megszüntetésre kerül és írásban (tértivevény-ajánlott) felszólítani az elszámoltatásra. Kaphat vagy 15 napot. Ha mindezt eredménytelenül telik el, irány az ügyészség...

ragyasdezso # 2010.09.21. 06:46

Picc

Ha nem vagytok a munkájával megelégedve (márpedig a leírás alapján nem!) és a többség melletted van akkor le kell váltani.

Picc (törölt felhasználó) # 2010.09.21. 06:33

Sziasztok, aug. 10-én volt közgyűlésünk, amin a 2008 és 2009 évi beszámolót nem fogadtuk el, sem a költségvetést. Így 2010-re, nekünk szeptember végén, még nincs elfogadott költségvetésünk.
Akkor azzal zártuk a közgyűlést, hogy a közgy jegyzőkönyvét mindenki megkapja, a közös képviselőnk pedig elkészít egy elfogadhatóbb beszámolót két évről.

A mai napig nem kaptunk sem jegyzőkönyvet, sem beszámolót, sem költségvetést, sem másik közgyűlést. Sőt augusztus óta a közös képviselőt sem láttuk, mert szabadságon volt.
Mostanra elég lincs a hangulat, mert hetek óta nem jó a kaputelefon (10 emeletes panelben elég kényelmetlen lemászkálni ajtót nyitni), az egész alagsorban és a lépcsőház egyik felében megszűnt a világítás, az idősebbek elemlámpával közlekednek még a szemétledobóba is.
Továbbá, a beszámolóban szerepel, hogy nekünk van lakáskasszánk, amire 540e Ft-ot fizettünk 2009 ben, de erről mi nem hoztunk közgyűlési határozatot. A közös képviselő és a bizottság szerint az OTP nél van, utána jártam (nem hivatalosan), nincs nekünk olyanunk.

Mi ilyenkor a teendő?

ragyasdezso # 2010.09.20. 20:25

haragabi

Működhet!

haragabi # 2010.09.20. 15:52

Üdv Mindenkinek!

Kérdésem az lenne, hogy egy 6 lakásos társasház működhet-e úgy, hogy a hat lakóból négy úgy döntött nem fizetnek tovább közös költséget, az előzőleg borítékban gyűjtött kis pénzt elosztották, azóta ha kell valamire (pl. villanyszámla) összeszedik, azonban másra nem hajlandóak áldozni. A szenvedő 2 normális lakó keresett meg(az egyik van bejelentve a szolgáltatókhoz, de nem közös képviselő), hogy nem tudnak mit kezdeni a buta többséggel. Úgy néz ki csőtörésük van, komoly vízszámlára számíthatnak, mégsem foglalkoznak vele. Mit lehet velük kezdeni? Adott témákkal (döntés közös költség fizetéséről, számlanyitásról stb.) közgyűlést összehívni, és miután leszavazzák megtámadni a bíróságon? A 6 lakásos th-ra mennyiben vonatkoznak más szabályok, mert azt tudom hogy ők alkalmazhatják a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó részeit, de akkor rájuk a TT. nem is vonatkozik? Alapító okiratuk van. Előre is kössz a segítséget!

ragyasdezso # 2010.09.20. 14:38

Tary

Ha ingyen csinálja és a saját házában akkor igen. Ha bevétele van belőle akkor előbb meg kell szerezni a végzettséget, aztán regisztráltatni kell magát a jegyzőnél és utána már bármit csinálhat!

Tary # 2010.09.20. 11:29

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem: ha valaki most végzi a társasházkezelői tanfolyamot és decemberben lesz meg a végzettsége, akkor ez idő alatt (akár már mától...)lehet e közös képviselő, vagy csak akkor, ha már megvan a végzettsége?
Előre is köszönöm segítségeteket4

Üdv: Tary