társasházi közös képviselő


MajorDomus # 2010.04.25. 10:28

Nem !
A rendes gazdálkodás- körét-meghaladó kiadásnak !

( egyébként a 3 vénasszonyból álló bizottságok jól és hatékonyan dolgoznak, jó az együttmüködés. A SzB feladata az én olvasatomban az ellenőrzés, a döntés pedig az enyém. Leszámitva természetesen a közgyűlési hatáskörbe tartozó ügyeket ).

solvit # 2010.04.25. 07:55

Tisztelt MajorDomus!

Ezt a véleményedet a "3 vénsszony"-ról, függetelenül attól, hogy igazad van-e, a közgyűléseken közöld az általad kezelt társasházak közgyűlésein is. A többit majd meglátjuk....
Viszont annyiban tartalmában egyetértek Veled, hogy az SZB szerepét úgy tűnik az új társasházi törvény erősen megkérdőjelezte( ott is ahol ez egyébként nem kötelező), ha éppen le nem nullázta a könyvelés(elszámolás) ellenőrzésének paragrafusával.

Más: Ha a társasház leválni szándékozok a távfűtésről (ide értve a melgvizszolgáltatást is), és kiváltásként csak saját gázkazánt szerel fel, egyéb (pl. napkollektor) nélkül akkor ez korszerűsítésnek minősül?

MINDIANA # 2010.04.25. 06:58

MD!

Én:
A villanyszerelő állandó megbízása?! Mi köze van a közgyűlésnek ehhez?”

Dezső:Az, hogy a közös költségben benne van.

A villanyszerelő kiválasztása, a kk dolga, az SZMSZ-ben meghatározott összeg alatt. De az összeg felett az SZVB, aki véleményez, abban az esetben, ha gyors megoldásra, hibaelhárításra van szükség. Amennyiben a ház komplett felújítást tervez, akkor az előzetes (esetlegesen legkedvezőbb) árajánlatot, a közgyűlés hagyja jóvá, az éves tervezet szerint.

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A Nemzeti Energiatakarékossági Programból és a „Sikeres Magyarországért” Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramból megvalósuló, lakossági energiamegtakarítást eredményező fűtés és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítésre irányuló beruházások támogatásához

Fűtéskorszerűsítés:
Pályázni csak az ingatlannyilvántartás szerint (tulajdoni lapon) társasházi lakás, szövetkezeti lakás, családi ház megjelölésű ingatlan esetében lehet.

Jelen pályázati kiírásra csak fűtéskorszerűsítésre és használati melegvíz ellátás korszerűsítésére lehet pályázatot benyújtani.

Felhívjuk a Pályázók figyelmét, hogy ugyanazon megvalósítási helyre azonos témában csak egy pályázat részesíthető támogatásban. Két, azonos beruházási címre benyújtott, azonos kódjelű pályázat közül csak a korábban beadott pályázat fogadható el.

A NEP-2009-2 pályázati felhívásra benyújtott pályázattal egyidejűleg az egyéb célokra – NEP-2009-1, NEP-2009-3, NEP-2009-4 – is nyújtható be önálló pályázat.

A tulajdonjog igazolására kizárólag az ingatlannyilvántartásról szóló 1997. évi CXL. tv szerinti hatóság (földhivatal, okmányiroda, vagy közjegyző) által kiállított hiteles teljes vagy szemle másolat eredeti példánya fogadható el.

Amennyiben társasház pályázik, és a tervezett beruházás közös tulajdonban álló épületrészt érint, úgy a pályázat benyújtásának feltétele a tulajdonostársak által képviselt tulajdoni hányadának többségi határozata a beruházási szándékról, míg a támogatási szerződés megkötéséhez a tulajdonostársak tulajdoni hányad szerinti 4/5-ös szavazati többségű határozata szükséges.

Anna

MajorDomus # 2010.04.24. 21:49

Anna !
A- munkaszerződések megkötése a közös képviselő feladata.
Esetleg a szerződést az Szb véleményezheti, de nehogy már a 3 vénasszonyból álló SzB döntse már el hogy én melyik villanyszerelőt választom !
2,/ én el tudom képzelni !
Ha a tetőfelujitás szerepel a napirenden, s a 87 lakásból 13 tulaj van jelen, akkor ők fognak dönteni a 3 milliós tetőfelujitásról.

ragyasdezso # 2010.04.24. 21:24

Kisbuksi

Bíróság.

Kisbuksi # 2010.04.24. 20:26

Szóval 2010.01.01. előtt senki nem felügyelte a társasházakat. S hova fordulhat az, akinek tavaly kezdődött problémája van?

MINDIANA # 2010.04.24. 18:06

Dezső!

A közös költségben, nem a villanyszerelő megbízása van, hanem az általa elvégzett munka(kák) díja(i). A villanyszerelő megbízása a kk. feladata, és amennyiben lelkiismeretes, akkor a megbízás előtt, egyeztet az SZVB-vel, az árajánlatokkal, vagy az állandó megbízással kapcsolatban. Természetesen a közös költség emeléséhez, elég a nem minősített 50+1% tulajdoni hányad.

Nandy!

El tudod képzelni, hogy egy esetleges több milliós felújítással kapcsolatban a tulajdonosok kevesebb mint fele(megismételt közgyűlés) dönthet?

nandy # 2010.04.24. 10:44

4/5 tulajdoni hányad

fűtéskorszerűsítés, amennyiben hitelfelvétellel
történik.

Hát ez érdekes... eddig úgy tudtam, hogy elég az 50% (nem minősített), csak a bank ragaszkodik a 4/5-öd részhez.

ragyasdezso # 2010.04.24. 08:45

A villanyszerelő állandó megbízása?! Mi köze van a közgyűlésnek ehhez?

Az, hogy a közös költségben benne van. Ehhez elég a jelenlévők 50+1 tul.hányada.

lemi # 2010.04.24. 06:07

Nandy!

Ebben igazad van.Sajnos mindenhol vannak kóklerek!
Remélem nálunk legalább a könyvvizsgáló nem az lesz.

Lemi

MINDIANA # 2010.04.24. 04:58

Nandy!

4/5 tulajdoni hányad
az alapító okirat módosításához
a közös tulajdonú épületrész elidegenítéséhez
fűtéskorszerűsítés, amennyiben hitelfelvétellel

történik.

osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanrész

megszüntetésére irányuló határozat

2/3 tulajdoni hányad

A lakóépületben lévő, külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítási módjának megváltoztatásának tiltásáról, vagy a hozzájárulás, illetve a feltétel kikötésével történő hozzájárulás megadásáról abban az esetben ha értékcsökkenés nélkül megoldható lenne az ingatlanrész elválasztása
1/10 tulajdoni hányad:
közgyűlés összehívása, ha közös képviselő az előzetes felkérésnek nem tesz eleget.

Az 50+1% sem mindegy hogy a teljes tulajdoni hányadra, vagy a közgyűlésen jelenlévők 50+1%-ára vonatkozik. Pld a fűtéskorszerűsítés ahol az összes tulajdoni hányadra vonatkozik, megismételt közgyűlés nem dönthet.
A villanyszerelő állandó megbízása?! Mi köze van a közgyűlésnek ehhez?

nandy # 2010.04.23. 21:45

lemi:

Amit te tényeknek hiszel, nem biztos, hogy azok.

Szégyenszemre bevallom, hogy én magam, számviteli szakemberként (!!!) is dőltem már be lépcsőházi pletykáknak. Mentségemre szolgáljon, hogy azért hittem el, mert egy igazságügyi könyvszakértő jelentésére alapozva állítottak bizonyos dolgokat.

Aztán amikor konkrétan megnéztem a "szakértői" jelentést, akkor jöttem rá, hogy átvertek... nem kicsit, hanem nagyon.

Ja, a könyvvizsgálóval szemben épp most indítottak eljárást... De az eddigi "tevékenysége" elég volt ahhoz, hogy a lakókat megossza... és a pletykák még mindig terjednek.

nandy # 2010.04.23. 21:38

szjlaci # e-mail 2010.04.21. 09:16
Meg tudná-e valaki írni azt, hogy mi tartalmazza részletesen azokat a döntéseket, amihez 100%-os tulajdoni hányad kell, illetve amelyekhez a közös gyűlés egyszerű 50%+1 szavazata szükséges.
Melyik körbe mik tartoznak?

Pl: fűtéskorszerűsítés, állandó megbízás villanyszerelőnek, közös épületbiztosítás, munkabérek,
A biztosítás kivételével mindegyik 50%.

nandy # 2010.04.23. 21:06

A módosítás beadásához nem kell, de ha biztos akarsz lenni abban, hogy a hozott módosítás nem ütközik jogszabályba nem árt ha ügyvéd nézi át.

Hát nem tudom, hogy akkor miért akarják mégis ránk erőszakolni az ügyvédet azzal az indokkal, hogy a beadáshoz ügyvédi ellenjegyzés kell :(((
Nem az ügyvédi közreműködéssel van bajom (sőt!!), hanem a tálalással.

ragyasdezso # 2010.04.22. 20:26

Kisbuksi

1,2009.-ben még nem volt felügyelet a társasházaknál, 2010.01.01.-től az ügyészség látja el.
2, Értesz a könyveléshez? Mert ha nem, akkor hogy akarod megnézni? Az hogy ki nem fizeti rendesen a közös költséget a tulajdonosokkal a módosítás óta közölhető. A számlákat is megnézheted, de az igazából az SZVB feladata.

Kisbuksi # 2010.04.22. 18:52

Kedves Ragyásdezső!

Még két kérdésben segíts, ha tudsz, légyszi.

  1. ki felügyelte a társasházakat 2009-ben?
  2. a társasház bármelyik tulajdonosa ( pl. én is vagy csak a számviteli bizottság tagjai) megnézheti a kifizetett számlákat, a könyvelést, hogy ki fizeti és ki nem a közös költségeket?

Köszönöm

ragyasdezso # 2010.04.22. 11:46

Ancsesz

Abban az esetben adóeltitkolás van. :lol:
A közös költség alóli felmentés természetben kapott juttatásnak minősül és annak megfelelően kell megfizetni a járulékokat. Ilyen konstrukcióban sincs regisztrálási kényszer.

Ancsesz # 2010.04.21. 12:00

Kedves Ragyasdezso!

Mi van abban az esetben , ha teszem ha a lakótársak azt mondják, hogy én ne fizessek közösköltséget, mert én intézem az ügyeket.Akkor van valami teendőm?

ragyasdezso # 2010.04.21. 10:54

Ancsesz

Ha nem üzletszerű sehol nem kell bejelentened. A közgyűlési határozatban legyen benne, hogy ingyen vállalod.

ragyasdezso # 2010.04.21. 10:50

Rákosiberci

A közgyűlési határozattal.

lemi # 2010.04.21. 10:21

Nandy! Amiket leirtam azok nem pletykák,hanem tények.
Leváltattuk a kk.-t és zajlik a maradványok vizsgálata.
Szerződés nálam van, SZB.-tag vagyok. Amit leirtam átutalásról,házi pénztérról,garanciáról azok tények.
Csak a megitélésben van kétség. Ezért kérdés hogy amit én amatőrként jogsértésnek vélek,azt az ój kk.közgyűlés elé visz és a !szakértő! közgyúlés leseöpri.
Ugyanakkor a kk. akinek ez a hivatása,tudja hogy a tólfizetés az hűtlen kezelés.
Ezért látnám logikusnak hogy a kk.-nak lenne feljelentési kötelezettsége,mert neki kötelessége a ház törvényes működését felügyelni.
A lakók nem ismerik a pénzkezelési előirásokat:

Dezső!
Az utalási tilalomról és a pénzkezelésről az ój kk. tájékoztatott.
A könyvvizsgálat eredménye a napokban lesz meg,annyit tudunk most nem lesz babérkoszoró!
Én kisebbségben levő SZB.-tag vagyok,aki a tehetetlenség láttán elkezdtem szervezni a leváltást és a közgyűlést.Nem volt sétagalopp!!

Lemi

Ancsesz # 2010.04.21. 10:17

Sziasztok!

Érdeklődnék, ha én egy 8 lakásos társasházban lakom és elvállanám a közös képviselőséget díjazás nélkül (nem üzletszerűen szeretném végezni) kell-e ezt valahol bejelenteni?
A ház bevétele csak a közös költség, kell-e erről "nullás" adóbevallást készíteni az Apeh-nak?

freeway # 2010.04.21. 10:16

Ragyasdezso!

Bizonyos iratok nem állnak kellő példányszámban rendelkezésre az előző kk jóvoltából, így a számvizsgáló biz. utasította a kk-t, hogy másoljon ezekből kellő példányt. Illetve még pár adminisztratív dologgal megbízták. Az ezzel kapcsolatos költségeket megtéríti a ház, vagy számvizsg biz, nem is értem.
Elméletben a társasház állíthat ki számlát? Vagy közös képviselő a háznak, vagy a számvizsgáló biz.-nak?

freeway

ragyasdezso # 2010.04.21. 10:10

freeway

Több mint kusza!
Miről állítana ki számlát az SZVB felé?
A társasház csak a társasház nevére szóló számlát fizethet ki.

ragyasdezso # 2010.04.21. 10:02

lemi

1:A kk.-nak tudnia kellett volna hogy már nem utalhat.
Milyen törvényt sértett meg?
Semmilyet. A k.k. leváltása után is köteles a folyó ügyvezetést ellátni. Ha közgyűlési határozat nem vonta meg a pénzkezelési jogát, akkor törvényesen járt el. (Az a ti saratok!)

Az új kk.-nak van-e kötelezettsége törvénysértés gyanúja esetén?
Van-e önálló feljelentési kötelezettsége?
Az új k.k. nem köteles visszamenőleges vizsgálatra, ő attól a naptól felel az ügyvitelért amely napon a hivatalába lépett. A kártérítés, a visszamenőleges könyvvizsgálat és büntető feljelentés a közgyűlés hatásköre.

2:Jóval meghaladta a kp. az engedélyezettet­.Több millió volt mindig nála.
Ez konkrétan törvénysértés?
Ha az SZMSZ és a pénztárszabályzat nem szabályozta, akkor nincs törvénysértés! (gondolom pénztárszabályzata nincs is a háznak!)

3:Nem volt semmilyen módosítás.
Most összeadattam a számokat és 4 millióval több az átutalás ,mint amiről a th.tudomást szerzett szerződés alapján.Közben a munka áll.
Volt vitánk nyáron kéménykibúvó hovatartozását illetően,de utána nem terjesztette be.De fű alatt utalt.
Most megpróbálta javításként feltüntetni.
Hűtlen kezelés megállna ?
Az hogy mi áll meg, csak könyvvizsgálat után mondható meg. És kkor jön az SZVB részfelelősségének a kérdése is!

4:Ha a kivitelező jóllakva a +4 millióval felénk sem néz,meddig lehet türelmes a kk.?
Már lehet, hogy fel is számolták a céget! A k.k. a megkötött szerződésben foglaltak szerint járhat el.

5:A kivitelezővel a ház szerződött,mi elszámolásként kaptunk számlát a belső munkákról ,bár nem azt kértük,hanem egy tájékoztató jellegű elszámolást.Most erre mondja az új kk. hogy ez szerződés igy nem a th okozott nekünk kárt.
Közben a bíróság egy lakó kártérítési igényét már elutasította mondván a kk. az illetékes,mi csak 3. szereplők vagyunk!!!!
Hogy lesz kártérítés?
A könyvvizsgálati eredmény ismeretében a közgyűlés indíthat a k.k. és az SZVB ellen kártérítési pert.

Új kérdés: ha a szerződés 40 millió Ft-ról szól (ez több jegyzőkönyvben szerepel)megállhat-e a megtévesztés-csalás büntetőjogi tényállása annak ismeretében hogy a számlák alapján 44 millió Ft lett elutalva,miközben semmilyen plusz költségre nem kért és nem kapott felhatalmazást a kk.?
A szerződést kell átnézni, hogy mit tartalmaz.