társasházi közös képviselő


freeway # 2010.04.21. 08:26

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, ha egy TH közösképviseletét egy cég (Kft.) látja el, akkor a díjazásán felül jogosult a számvizsgáló bizottság részére számlát kiállítani? Ha igen, akkor ki jogosult, a Kft., vagy maga a Társasház?
Amúgy a a számlázandó összeget a számvizsgáló biz. elfogadná, de csak számla ellenében fizetné ki.
Nagyon kusza ez az egész.
Köszönöm, ha bárki hozzá tud szólni!

freeway

nandy # 2010.04.21. 07:43

Ja, és a 2009. évi beszámolót (plusz a 2010. évi tervet) egyébként is minimum mérlegképes könyvelővel kell átnézetni, várd meg az írásos jelentését.

nandy # 2010.04.21. 07:42

Amit leírtál, az kevés ahhoz, hogy eljárást indíts a kk. ellen. Szerintem.

Próbálj meg beszélni a Számvizsgáló Bizottság tagjaival, nézd át a számlákat, elszámolásokat, utána már "okosabb" leszel. Pletykákra soha ne alapozz!

lemi # 2010.04.21. 07:36

Elvonatkoztatva konkrét háztól meg tudná valaki irni hogy ha ilyen felmerülő dolgokat talál bármelyik képviselő,van-e feljelentési kötelezettsége vagy csak a közgyűlés elé kell tárnia?
Tudom hogy mi is fordulhatunk a hatóság felé,de a kk.nyilván jobban felismeri a történteket és ha lépéskényszere van nem tudná szőnyeg alá söpörni az átveréseket.
Ráadásul a th-t verték át és amennyiben én megyek ügyészségre,ha felmerül szakértői vélemény azt nekem kell meghiteleznem a th.érdekében.

Lemi

nandy # 2010.04.21. 07:35

bandi:

Útiköltséget???? És mégis milyen alapon?

szjlaci # 2010.04.21. 07:16

Meg tudná-e valaki írni azt, hogy mi tartalmazza részletesen azokat a döntéseket, amihez 100%-os tulajdoni hányad kell, illetve amelyekhez a közös gyűlés egyszerű 50%+1 szavazata szükséges.
Melyik körbe mik tartoznak?

Pl: fűtéskorszerűsítés, állandó megbízás villanyszerelőnek, közös épületbiztosítás, munkabérek,

Köszönöm.

bandi9499 # 2010.04.21. 05:49

Tisztelt Válaszadó!
Szeretném megtudni , hgy 2005 és 2008 között egy közösképviselő mennyi utiköltséget számolhat el bizonylat nélkül és milyen nyilvántartást kell vezetni erről.
Tisztelettel Focikapus

MINDIANA # 2010.04.20. 18:25

Lemi!

2010 Január 01-től azokban az esetekben, amikor a törvényes működéssel kapcsolatban aggályai vannak a lakóknak (például nem hívják össze a közgyűlést, nincs hatályos szervezeti és működési szabályzat, nem számolnak el megfelelően a ház pénzével), lehetőség lesz az ügyészséghez fordulni. Ez jelentős változás, mert eddig csak a lakóközösség egészének, vagyis a közgyűlésnek voltak igazi eszközei, azok közül is leginkább csak egy: a közös képviselő leváltása. Mostantól azonban akár egy lakó is felléphet, ha visszásságokat tapasztal, az ügyésznek pedig mindent meg kell tennie a törvényes működés helyreállítására - azaz felszólíthatja a közös képviselőt a törvényes állapot helyreállítására, összehívathajta a közgyűlést, bírósághoz fordulhat, illetve ha mindez hatástalan, akár felügyeleti biztost is kinevezhet.
http://74.125.77.132/search?…

lemi # 2010.04.20. 17:56

1:A kk.-nak tudnia kellett volna hogy már nem utalhat.
Milyen törvényt sértett meg?
Az új kk.-nak van-e kötelezettsége törvénysértés gyanúja esetén?
Van-e önálló feljelentési kötelezettsége?

2:Jóval meghaladta a kp. az engedélyezettet.Több millió volt mindig nála.
Ez konkrétan törvénysértés?Teendő?

3:Nem volt semmilyen módosítás.
Most összeadattam a számokat és 4 millióval több az átutalás ,mint amiről a th.tudomást szerzett szerződés alapján.Közben a munka áll.
Volt vitánk nyáron kéménykibúvó hovatartozását illetően,de utána nem terjesztette be.De fű alatt utalt.
Most megpróbálta javításként feltüntetni.
Hűtlen kezelés megállna ?

4:Ha a kivitelező jóllakva a +4 millióval felénk sem néz,meddig lehet türelmes a kk.?

5:A kivitelezővel a ház szerződött,mi elszámolásként kaptunk számlát a belső munkákról ,bár nem azt kértük,hanem egy tájékoztató jellegű elszámolást.Most erre mondja az új kk. hogyez szerződés igy nem a th okozott nekünk kárt.
Közben a bíróság egy lakó kártérítési igényét már elutasította mondván a kk. az illetékes,mi csak 3. szereplők vagyunk!!!!
Hogy lesz kártérítés?

Új kérdés: ha a szerződés 40 millió Ft-ról szól (ez több jegyzőkönyvben szerepel)megállhat-e a megtévesztés-csalás büntetőjogi tényállása annak ismeretében hogy a számlák alapján 44 millió Ft lett elutalva,miközben semmilyen plusz költségre nem kért és nem kapott felhatalmazást a kk.?

Üdvözlettel Lemi

nandy # 2010.04.20. 10:59

2/A pénzkezelési szabályzatban az eddigi szabályozásnak megfelelően a napi készpénz záró állomány maximális mértékét kell szabályozni. 2009 Január 1-től viszont figyelemmel kell lenni arra az előírásra is hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év – éves szintre számított – összes bevételének 1,2 százalékát, illetve ha az előző év összes bevételének 1,2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot.

Pontosítok:

Ez volt az eredetileg tervezett szabály, de időközben, 2009.03.13-án módosították! Nem 1,2%, hanem 2%. És 2009. június 26-ig nem büntetnek, ha átlépte a limitet.
Azt viszont a Pénzkezelési Szabályzatban kell rögzíteni, hogy mennyi pénz lehet valójában a kasszában - de max. a tv-ben meghatározott, és az őrzés módját, feltételeit is le kell írni (pl. páncélszekrény, páncélkazetta stb...)

MINDIANA # 2010.04.20. 09:11

Lemi!

1/ A kk. leváltása után közgyűlési határozattal, másnap már a bankban meg lehetett volna változtatni, a tház banki aláíró személyét. Itt jóhiszeműen jártatok el, hiszen senki nem gondolta, hogy még utána utalni fog. A leváltott kk.-nek nem volt joga leváltása után utalni.
2/A pénzkezelési szabályzatban az eddigi szabályozásnak megfelelően a napi készpénz záró állomány maximális mértékét kell szabályozni. 2009 Január 1-től viszont figyelemmel kell lenni arra az előírásra is hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 1,2 százalékát, illetve ha az előző év összes bevételének 1,2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot.
3/A tház, és a vállalkozó között egy szerződést, a tház közgyűlésének, és az SZVB bizottság jóváhagyásával. A szerződés az árajánlat elfogadásával, és megrendelés visszaigazolással lép érvénybe.
A szerződés módosítása

  • A Szerződés módosítását kezdeményezheti a Vállalkozó, és a megrendelő egyaránt. A vállalkozó szerződéskötési kötelezettségének hiánya a módosításra is irányadó.
  • Szerződésmódosításra nem kerülhet sor a vállalkozó teljesítését követően, amennyiben a módosítani kívánt rendelkezés az ügylet tárgyára vagy magára a teljesítésre vonatkozik. E korlátozás a megkezdett teljesítés esetén is megfelelően irányadó azzal, hogy a módosítás legfeljebb a még nem teljesített részletre vonatkozhat.
  • A módosítással kapcsolatosan is megfelelően alkalmazandók a szerződés megtagadására vonatkozó szabályok.

4/ A szerződés teljesítése
Az építési-szerelési szerződés teljesítése átadás-átvételi eljárás útján történik. Az átadást a vállalkozó köteles megszervezni és a kitűzött időpontról a megrendelőt értesíteni. A megrendelő az átadás-átvételi eljárás során köteles a munkát megvizsgálni, és a felfedezett hibákat, hiányokat a rájuk eső költségvetési összeget, valamint az érvényesíteni kívánt szavatossági igényeket, az átadás-átvételei jegyzőkönyvben rögzíteni PTK 407.§
A szavatossági igényeket, elsősorban a munkát elvégző vállalkozó felé kell érvényesíteni. Erre a szerződés alapján joga van a megrendelőnek, azaz a tháznak. A tház kk-je aki a THtörvény, és az SZMSZ alapján, jogi és hivatali ügyekben, képviseli a közösséget. Tehát a szavatossági ügyben is Ő intézkedhet.
5/ A szerződésben foglaltak szerint kell a számlát kiállítani.Eltérés, csak az eredeti első szerződés módosítása alapján történhet.
tartalmi követelményei:

  • a számla sorszáma,
  • a számla kibocsátásának kelte,
  • a termékértékesítést teljesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany neve, címe és adószáma,
  • a vevő neve, címe, illetve ha a vevő az adó fizetésére kötelezett, annak adószáma,
  • közösségen belüli adómentes értékesítés esetén, amennyiben a Közösségen belülről történő termékbeszerzés során a vevő az adó fizetésére kötelezett személy, ennek közösségi adószáma,
  • a termék (szolgáltatás) megnevezése, valamint besorolási száma,
  • a termék, szolgáltatás mennyiségi egysége és mennyisége,
  • a termék, szolgáltatás adóval együtt számított egységára,
  • a termék (szolgáltatás) adóval együtt számított ellenértéke összesen,
  • a meghatározott százalékérték.

6/Egyszerű a válasz visszaigényli EZEK UTÁN IS ÁFA-t. Feltételezem, jóval alacsonyabb volt a beszerzési ár, mint a továbbszámlázás során feltüntetett volna. Nincs joga megtagadni a számlaadást. Amennyiben megteszi feljelenthető az APEH-nál.

lemi # 2010.04.19. 19:59

Tisztelt Fórumozók!
Vázlatosan a történetünk:
Fűtéskorszerűsítési határidő - 2009.aug.1.
A közös képviselőt februárban leváltottuk, az új kk. március végén állt munkába a +30 nap miatt.
Köszönöm az ehhez kapott tanácsaitokat!
Újabb felmenő kérdéseim:
1: Megtehette-e a régi kk. ,hogy a leváltása után utalgatott a számlánkról?
2: Folyamatosan 3-5 millió forintot tartott a házi pénztárban. Milyen számviteli előírást sértett meg ezzel?
3: Az eredeti ár felett +4 millió forintot utalt a kivitelezőknek tudtunk nélkül. Megállhat-e ezzel a hűtlen kezelés bűncselekménye? Milyen teendője van az új kk.-nek?(Automatikus feljelentés vagy csak ha a közgyűlés is úgy dönt?)
4: Nincs átadás - így nincs garanciavállalás. Kinek kellene fogyasztóvédelmi eljárást kérni a kk.-nek vagy egyénileg a lakóknak?
5: Kértünk elszámolást a lakásban végzett munkáról. Kaptunk egy készpénzfizetési számlát 250,000Ft-ról. Ezzel az új kk. szerint szerződésbe léptünk a kivitelezővel és kizárólag ő a kötbérre kötelezhető. Létezik, hogy egy számla felülírja az eredeti szerződést?
6: Több lakónak vásárolt a kivitelező radiátort, termosztátot, boylereket,+ a kazánokat. Számlát senki nem látott.
Lehet naív a kérdés, de ez szabályos? És mit kezd a bolti számlákkal a kivitelező?

Várom szakértői, képviselői, jogászi válaszaitokat!
Üdv, Lemi.

ragyasdezso # 2010.04.15. 19:23

Kisbuksi

Sity-suty (:lol:) az nincs, de ha beadod és alátámasztod, hogy törvényt sért köteles intézkedni!
Hívd fel az ügyészséget és érdeklődd meg!

Kisbuksi # 2010.04.15. 18:19

Ragyásdezső

Van ma Magyarországon olyan ügyészség, ahol "hamar" eldöntik a dolgot, semmi bürökrocia csak sity-suty?
Egyébként hol, melyik, milyen ügyészségen kell ezt megérdeklődni...egyáltalán mi a menete?
Segítsetek!
Köszi

ragyasdezso # 2010.04.15. 11:22

nandy

A módosítás beadásához nem kell, de ha biztos akarsz lenni abban, hogy a hozott módosítás nem ütközik jogszabályba nem árt ha ügyvéd nézi át.

MINDIANA # 2010.04.15. 10:38

Szmsz 2005.-óta kötelező. Nem feltétlenül kell, hogy jogász készítse ugyanakkor ahhoz, hogy a Földhivatalba benyújtásra kerülhessen, ahhoz bizony az kell, hogy ügyvéd ellenjegyezze.

osmi # 2010.04.15. 10:32

Nem, ahogyan az elkészítéséhez sem.

nandy # 2010.04.15. 10:23

Az SZMSZ módosításához kötelező az ügyvéd?

ragyasdezso # 2010.04.15. 06:04

solvit

Nem egészen! Az SZMSZ megváltoztatásához minősített többség kell, és a közgyűlési határozatban szerepelni kell, hogy SZMSZ módosítás. Egy sima többséges KGYH nem írja felül a minősített többséges határozatot.

Kisbuksi

Az ügyészség hamar eldönti a dolgot!

solvit # 2010.04.14. 22:38

Szerintem pedig a közgyűlési határozat, ha az később keletkezett, mint az SZMSZ. Ugyanis ha perben nem támadják meg 60 napon napon belül, akkor érvényes lesz a határozat, hasonlóan mintha az SZMSZ megváltoztatását szavazták volna meg a törvényben előírt minősített többségénél kevesebben, és a változtatás nem kerülne megtámadsára 60 napon belül.

ragyasdezso # 2010.04.14. 20:08

Az SZMSZ!

Kisbuksi # 2010.04.14. 18:44

Kedves segítők!

Az lenne a kérdésem, hogy a közgyülés határozata, vagy az SZMSZ az "erősebb"? A közgyülés hozott egy határozatot, ami ellentétes az SZMSZ-el, de azt elfelejtették módosítani. Szóval akkor most azt kell követni ami az SZMSZ-ben van, vagy anit elfogadott a közgyülés?
Köszönettel.

Seduxen # 2010.04.14. 09:14

Immaculata

Köszi, tényleg ez a lényeg :))))

Szóval 2 külön strangon van a konyha, és a wc-fördőszoba (ez közös helyiség).

A fürdőszobai működik, a konyhaival van a gond. Igazából az a döbbenetes, hogy mint megtudtam, nem csak a mi strangunkon állították le a szagelszívót, hanem a mellettünk lévő szomszéd is panaszkodott (pedig nekik ablaktalan a konyha), hogy náluk is!!

Mindenkinek köszönöm a segítséget, akkor ebből aláírás-gyűjtés lesz!

Sajnos a hétvégén úgy nézett ki, hogy megoldódott a probléma, de ma reggelre megint visszatértek a galambok :)

MajorDomus # 2010.04.12. 21:13

Valószinüleg egy mászókára !

szivarfa # 2010.04.12. 09:57

RD és MD!

Köszönöm a véleményeket, majd visszajelzek, mire jutottunk.