albérlet kiadása adózással


drbjozsef # 2018.06.23. 05:13

Kishegyesi,

egyébként szerintem igen ritkán jó a 10% költséghányad magánembernél. Biztos jól számoltál?
Átírattad az összes mérőórát a bérlőd nevére?
Mert ha nem, akkor neked bevétel a gáz-víz-villany-tv-közös költség, ami egyben kiadás is, ha tételesen számolsz - DE adózni kell utána, ha nem tételesen számolsz !

A sok költésegeddel is lehet játszani, bár nekem nem volt ilyen, úgyhogy most fejből nem tudom pontosan, utána kellene olvasni az SZJA törvényben, de a nagyobb berendezéseket akár 2 évre lebontva is elszámolhatod, a nagyobb felújításokat meg ha nem számolod el egyben, akkor beépítheted a lakás amortizációs elszámolásába (feltéve, ha nem örökölted, vagy ajándékozással szerezted az ingatlant). Csak mert az idei számlákat csak idén számolhatod el, ha több, mint a bevételed, akkor a többit elbukod az elszámolásból.

MajorDomus # 2018.06.22. 18:28

adóéven belül nem lehet változtatni!

Szomorú örökös # 2018.06.22. 14:46

Kishegyesi

Vajon lehet olyat, hogy az egyik negyed évben tételesen a másikban meg költséghányados adózást alkalmazok?

Évközben magánszemélyként szerintem nem váltogathatsz, mert szerintem csakis az adóév végén változtathatod meg a következő adóévre vonatkozóan.

Évközbeni változásra csakis akkor van lehetőséged, ha vállalkozóként vagy tételes és mondjuk következő hónaptól már a KATA hatálya alá szeretnél tartozni. Illetve ha átléped az alanyi mentes ÁFA határt, mert akkor onnan kezdve muszáj ráadásul még két azt követő évig ÁFA körbe tartoznod.

drbjozsef # 2018.06.22. 12:13

Én nem tudom, de szerintem egy adóévre egyet választhatsz, menet közben én nem csereberélnék. Egy csomó áthúzódó számolást így is megboríthat (amortizáció pl.) utána.

Kishegyesi # 2018.06.22. 09:44

Köszönöm a gyors válaszotokat.
Én inkább fizetek ADÓ előleget nem egy nagy összeg. Illetve így látszik a szándék az adó fizetésre éven belő is, ha esetleg a bérlővel rosszul alakulnak a dolgok, és mondjuk fenyegetőzik.
De az eredeti kérdésemre nem kaptam választ. Elolvastam azt a pdf.-et, de ott sem térnek ki erre. Vajon lehet olyat, hogy az egyik negyed évben tételesen a másikban meg költséghányados adózást alkalmazok?

Szomorú örökös # 2018.06.21. 17:38

Kishegyesi

kinyomoztam hogy az adó előleget erre a számlaszámra kell utalni: 10032000-06056353-00000000

Én adóelőleget soha nem fizettem még - vállalkozó vagyok. Mindig az éves adóbevallásként felmerült adót befizettem és soha nem volt gondom. Nyilván a NAV szeretné évközben is használni azt a pénzt, amit „adóelőleg” formájában a tisztelt és roppant becsületes adózók befizetnek, de én úgy gondolom, soha nem fog senki megbüntetni azért, mert év közben nem fizettél adóelőleget. A lényeg, hogy mindent bevallást időben beadsz, majd az abban felmerült fizetendőt befizeted.

Ja, és most, mint KATA vállalkozó, végképp nem adóelőleget fizetek, hanem egy havi egységes összeget.

nonolet # 2018.06.21. 14:09

Értelemszerűen:

  • az adószámod, ha van

vagy
adókártya számod, ha nincs adószámod
Hisz ezek azonosítanak, mint adózót.

A NAV füzetek között van erről szóló.

https://www.nav.gov.hu/…20180115.pdf

Kishegyesi # 2018.06.21. 11:17

Sziasztok. Elnézést ha olyasmit kérdezek amit már korábban megválaszoltatok, csak nem volt időm végig olvasni a fórumot.
Két hónapja adtam ki az első ingatlanomat, az adózásával kapcsolatban érdeklődnék.
Mivel most az elején sok volt a költségem a Tételes költségelszámolás lenne nekem a gazdaságosabb, de később a 10 % -os költséghányad lenne a jobb. Hogy lehet a kettő között váltani? Januárban vagy év fordulóval?
Illetve kinyomoztam hogy az adó előleget erre a számlaszámra kell utalni: 10032000-06056353-00000000
De a közlemény rovatba mit írjak.
Segítségeteket előre is köszönöm.

nonolet # 2018.05.03. 08:51

Az idén a 2017-es év után lehet/kell az adót bevallani és rendezni.

A korábbi évek után már csak ÖNELLENŐRZÉSSEL tudod bevallani az adót!

Az önellenőrzésben kiszámolt adót befizeted.
Plusz az önellenőrzés miatti "büntit" (pótlék) is.

A késedelmi pótlékot majd idővel a NAV kiszámolja és ráteszi a késedelmi pótlék számlára.
Akkor kell megfizetni.

Azonban nyilván nincs annak akadálya,
hogy
te is megsaccold a késedelmi pótlék összegét
és előre ráutald a késedelmi pótlék számlára.

- -

Ügyfélkapuval az https://ebev.nav.gov.hu oldalon tudod megnézni a NAV-os számláid állását.
Illetve ott tudsz késedelmi pótlék számolást is indítani.

Mégpedig a

  • szolgáltatások
  • adószámla és pótlék adatok
  • késedelmi pótlék

menüpontban.

Itt nézhető meg az adószámlák állása is.
A bevallások terhelése és a teljesített pénzbefizetések is.

(várd meg a jobb szélen a kék színű "Elkészült eredmények!" feliratot és katt rá, mert idő kell az eredményhez, utána tudod megtekinteni csak...)

- -

HA nincs még ügyfélkapud, akkor itt kezdd el...
https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/regisztracio

Rexor # 2018.05.03. 08:48

Ennek fuss neki mégegyszer.

drbjozsef # 2018.05.01. 14:16

Akkor sehogy.

Ajándékozás vagy öröklés jogcímen szerzett ingatlan esetén nem lehet értékcsökkenést elszámolni a bérbeadáskor. Csak ha vásárolod az ingatlant.

Vagyis neked storno az előbbi, számold el a számlákat költségként, amennyire tudod és maga az adó(előleg) engedi.

ageriba # 2018.05.01. 11:29

Drbkòzsef

Nem teljesen èrtem ezt az amortizàciòs dolgot. Èn örököltem ezt a hàzat, ès a kèsőbbiekben sem ķivànok ott èlni. Ez az amortizàcios èrtèkcsökkenès kèsőbbikben nem üthet vissza? Vagy hogy èrnè ez meg nekem hosszabb tàvon? Elnèzèst ha alapvetőnek tünő dolgokat nem èrtek. Köszönöm a vàlaszàt.

drbjozsef # 2018.04.30. 20:43

agreiba,

én mindenesetre így csinálnám. Gondolom, akkor fizettél is, amikor a számlákat kiállították, úgyhogy a kiadások két évre oszlanak, a 2017-est abban az adóévben, a másikat a másikban számolnám el. Ez esetben viszont, ha értékcsökkenést is számolsz az ingatlanban, akkor annak alapját nem növelheted a nyílászáró cserével. Vagy-vagy.
Bár ha nem tudod elszámolni az egészet (több a számla mint a jövedelem), akkor érdemes számolgatni egy keveset, amortizációba számolással lehet hogy hosszú távon jobban jársz.

ageriba # 2018.04.30. 11:25

Tisztelt fòrumozòk!
Szeretnèm megkèrdezni,hogy a lakàskiadàsbòl szàrmazò bevètelemböl tèteles költsèg elszàmolàs esetèn a nyilàszàròk cserèjènek költsègei teljes egèszèben elszamolhatòak? Ha a cserèröl kapott szàmlàkat/előleg+a kèsőbb kifizetett munkadìj /különböző dàtummal,ezàltal különböző adòèvben kiàllitott dàtummal àllitottàk ki/ 2017.dec es 2018 jan/, akkor az előleget a 2017es bevallàsban,a többit a 2018as bevallàsban is elszàmolhatom? Megjegyzem a nyilàszàròra költött összeg 1.5szer nagyobb összeg mint az előző èvben az albèrlet kiadàsàbol szàrmazò jövedelmem.Igy az èvközben befizetett adòelőleget valoszìnűleg visszakapom.Jòl gondolom?
A vàlaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel egy kezdő adòzò:
Ageriba

Zsazsagabor # 2016.08.18. 04:47

Kulfoldi allampolgar illetve kettos allampolgar de kulfoldon tartozkodik mennyi adot fizet a haz kiadas soran befolyt osszegbol? Kulfoldon (ausztralia ) fizetett lakbert lehet-e utkoztetni?

Rexor # 2016.03.17. 08:11

Elnézést, most láttam, hogy a másik ingatlan is Budapesten van. Akkor sajnos nem lehet (más településen kell lennie).

MajorDomus # 2016.03.16. 20:03

Van rá példa, de két külön szerződést kell írni.

Rexor # 2016.03.16. 16:19

Szerintem megoldható a dolog, viszont két bérleti szerződést kellene kötni az általatok bérbevett lakásra (egyet a férjednek, egyet neked, külön bérleti díjjal).

DEszter # 2016.03.16. 14:45

Tisztelt Fórumozók!
Férjem és én is rendelkezünk egy-egy lakással. Bizonyos körülmények miatt mindössze pár évre lenne szükségünk egy nagyobb alapterületű lakásra, így arra gondoltunk, hogy mindkettőnk lakását bérbe adnánk, és a kettő összegéből bérelnénk egy nagy lakást. Mindkettőnk lakása Budapesten van, és bérelni is ebben a városban bérelnénk. Biztos, hogy a bérelt lakás bérleti díja nagyobb összeg lenne, mint amennyiért a tulajdonunkban lévő két lakást ki tudnánk adni.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben el lehet-e számolni költségként az általunk fizetendő bérleti díjat az általunk kiadott lakások adóalapjánál.
Köszönöm a választ.
DEszter

Rexor # 2016.03.03. 13:23

Szja tv. 17. § (5) bekezdés "Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg."

Papi07 # 2016.03.03. 11:56

Tisztelt Fórumozók!
Meg szeretném kérdezni, hogy ingatlan bérbeadásnál az adóalapból lehet-e értékcsökkenést levonni, ha igen, fel kell-e hivatalosan értékeltetni az ingatlant. Milyen büntetés jár azért, ha nem fizettem negyedévenként adóelőleget, csak most az éves bevallásnál fogom az adót egybe kifizetni.
A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.03.02. 21:24

Én ezt nem hiszem. Be tudnád szurni a
Jogszabályt?

Rexor # 2016.03.02. 08:23

Lakás bérbeadása esetén (a lakás az, ami az ingatlan nyilvántartásban ilyen megnevezéssel szerepel) a bérbeadó levonhatja a más településen bérbevett lakás bérleti díját, ha az időtartam a 90 napot meghaladja. Tehát ha lakásbérbeadásról van szó, akkor megoldható ez, nem számít hogy milyen célra használják az ingatlant (feltéve, hogy más költséget nem számol el).

MajorDomus # 2016.03.01. 20:44

Nem.
A költséget azzal a jövedelemmel szemben lehet elszámolni, ahol az felmerült.

gybrilla # 2016.02.29. 15:59

Tisztelt Fórum,
Téma: Más helységben lévő albérleti díj elszámolása költségként.
Lányom a testvérével, Budapesten közös (osztatlan) tulajdonosa egy a tulajdoni lapon lakóházként nyilvántartott ingatlannak, melyet bérbeadnak.
Az ingatlan 40%-t egy kft veszi bérbe kereskedelmi tevékenységre, a 60%-t pedig egy magánszemély lakás céljára.
A lányom Szegeden albérletben lakik és ő számlázza a bérleti
díjat a Kft-nek.
Kérdés, hogy elszámolhatja-e költségként a szegedi albérleti díjat? A kérdés azért merül fel mert nem lakás céljára adja bérbe azt az ingatlanrészt amit leszámláz. Szükséges a levonhatósághoz, hogy lakás céljára legyen bérbeadva az ingatlnarész vagy csak a tulajdonlapon lévő bejegyzés számít?
Üdvözlettel Gybrilla