albérlet kiadása adózással


matthiasi # 2011.01.03. 18:26

Őszikék57 !
Titiána sok hasznos tanácsot adott !
mint írta , a közüzemi költségeket a bérlő fizesse. Ehhez nem kell a bérlő nevén lenni a számláknak. A bérbeadó cimére kell kérni, majd a lakbér fizetésekor megkérni, hogy a számlákat legyen szives befizetni. Egyben ilyenkor megtörténhet az ellenőrzés is !!
Az adÓ ??
Hát jó lenne ha 16 % lenne, de nem annyi. Állítólag valamit csökkent 25 % -ról 20,6 % -ra !!
Nyilvántartás ?? Hát vezetni kell !! kell egy bevételi napló - sorszámos és minden bevételt dokumentálni kell !!
De ha mész az adó hivatalba, kérdezz rá az adóra és osszdd meg velünk az infót !!

Ildikóka82 # 2011.01.03. 18:56

Bocs,hogy beleszólok, de egy tapasztalt kolléga ugyanerre a kérdésemre így válaszolt:

"2011-től önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít és az összevont adóalap részeként adózik 16% Szja-val. Továbbá, ha 1 millió forintot meghaladja az ebből szerzett jövedelmed, akkor 14% EHOt kell fizetned."
"Es be kell jelentenem barmely hatosagnak vagy onkormanyzatnak?
...
nem kell semmit sem bejelentened, elég ha adózol (negyedévente minden negyedévet követő hó 12-ig fizesd be az adót)."
A legtisztább az,ha magát az APEH-et kérdezed meg!


Iwikó

Őszikék57 # 2011.01.04. 13:55

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsot és a hozzászólást. Szándékomban áll bemenni az adóhivatalba, de sajnos ezt már csak a jövő héten tudom megtenni. Ígérem, megosztom veletek az ott kapott információkat.

Titiána # 2011.01.04. 14:16

Őszikék57: köszi,örülni fogunk neki.

swann # 2011.01.05. 12:32

Tiszteletem!
két kérdésem van:

  • értékcsökkenés (amortizáció)

    három évnél régebbi az lakásom, amit bérbeadok. Eddig 25%-os különadóval adóztam. Az amortizáció, ha jól olvasom, csökkenti az adóalapot. Bármely bérbeadó érvényesítheti ezt, vagy csak aki a tételes költségelszámolást választotta?

Be kell-e menni az adóhatósághoz, hogy az amortizációs levonást érvényesíthessem?

  • másik kérdésem: a korábban kiváltott adószámmal, ami most már nem szükséges e jövedelemszerzéshez, mi történjen? Vissza kell adni, vagy egyszerűen nem használom a továbbiakban? Előre is kösz a segítséget.
babyk # 2011.01.06. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémában szeretném a segítségeteket kérni:
2010. szeptemberében albérletbe költöztünk. A bérleti díj a szerződésben foglalt 55.000 Ft (Áfa összeg nem szerepelt, csak annyi, hogy 55.000 Ft). Számlát kértünk a bérleti díjról, ami 0% Áfa kulcsos volt. Most januárban, amikor a havi bérleti díjat akartuk kifizetni, akkor a bérbeadó közölte, hogy mostantól 55.000+25% Áfát kell fizetnünk, azaz 68.750 Ft-t. Mindezt előzetes bejelentés nélkül tette meg. A szerződésben 55.000 Ft szerepel, és csak arra tér ki, hogy márciusban a KSH szerinti infláció mértékében változhat a díj, amiről új szerződést kell kötni. Most azt mondja nekünk, hogy csak akkor marad a bérleti díj 55.000 Ft, ha nem kérünk számlát, de nekünk mindenképp kell a számla.
Kérdésem lenne, hogy mit tudunk csinálni ez esetben, illetve, hogy a bérbeadó részéről jogos-e ez a igénye?
Válaszotokat előre is köszönöm, Évi

nagyildike # 2011.01.09. 12:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tulajdonomban lévő társasházi lakást szeretnék kiadni (nem lakom benn, és nem oda vagyok bejelentkezve). Annak idején egy másik lakás kiadásánál volt lehetőség arra, hogy a haszonélvező nyugdíjas édesapám nevére lett bejelentve az APEH-nál, mint fizetővendéglátás. Azt szeretném megkérdezni, most is van- e ilyen lehetőség, és ha igen, hogyan kell ezután adózni. (Édesapám sem oda van bejelentve).
Előre is köszönöm szíves válaszát.

nandy # 2011.01.09. 12:25

A fizetővendéglátás és a bérbeadás két teljesen különböző dolog!

Amiről te beszélsz, az klasszikus bérbeadás. Nem kell már külön adószámot kérni, viszont ha nincs adószám, akkor csak nyugtát tudsz adni, számlát nem.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.09. 14:06

Nandy, segíts már nekem egy kicsit légyszíves.
Van egy Th-m, a garázsok külön álló épületet alkotnak, és úgy szól az Alapító Okirat, ha nem a házban tulajdonos egyben a garázstulajdonos, akkor terült használati díjat kell fizetnie.
Nem rég vettem át ezt a házat, ez a bevétel úgymond szürke, mert közös k ként fizetik, de valahogy mégsem az, mert azt külön kellene szedni, és másra, amit szeretnék is bevezetni. Viszont évek óta ez az összeg nem emelkedett a külsősöknél, mert ha emelni akarták, akkor mindjárt tudták, hogy ez olyan "fekete" bevétel, aztán perelje érte be a ház, de többet nem fizet.
Már kikértem az adószámot, lakáskassza miatt amúgy is kellett, és szeretném helyre tenni ezeket a galibás garázs ügyeket.
A kérdésem az lenne, a területhasználat az bérletnek számít? Vagy miként kell elszámolni és adózni utána?

SolnesM # 2011.01.10. 08:26

T. babyk !!
eddig 55000 ft volt a bérletidíj.
Abban benne volt az áfa is. Ugyanis egy áru/szolgáltatás díja így szerepelhet

1. xx forint ( ha más nincs,akkor természetesen áfával értendő),

2. xx + áfa. Itt azért illik a fogyasztó részére az áfát is kiszámolni.
Volt olyan vállalkozó aki egy kedvező árat ajánlott, de a kapuban mondta, hogy természetesen áfa nélkül értette.. Én meg természetesen áfával. Ő nem kapott nálam megbízást.
Így felfogható itt a szitú úgy is 25 x emel a kiadó.

Mit lehet csinálni ??
1. ott hagyni,

2. megegyezni egy közetes összegben, pl. 60 eft -ban számlával.

Most azt mondja nekünk, hogy csak akkor marad a bérleti díj 55.000 Ft, ha nem kérünk számlát, de nekünk mindenképp kell a számla.

Azt nektek kell eldönteni, hogy ennyiért megéri e, azt meg neki, hogy mennyiért adja ki.

Drien # 2011.01.14. 10:20

Lehet h az én problémám nem teljesen a topikhoz tartozik, de én már nem tudom h mit csináljak, vagy kihez forduljak!
2 hónapja költöztem át egy új albérletbe, viszont az előző helyen még tartozik nekem a főbérlő 75ezerrel, amit nem akar nekem megadni! A pénzemet olyan indokkal tartja vissza, hogy pár dolog elromlott, ami önnön hibámon kívül történt, és a szerződés szerint azt a kárt nem nekem, hanem a tulajnak kell állnia. Azt még ehhez hozzá tenném, hogy amikor körbe nézett a lakásban kárt felmérni költözésem előtt, akkor ezekről a károkról nem esett szó, csak kiköltözésem után 1 hónappal, amikor már esedékes volt, h a visszatartott pénzemet megkapjam! Ilyenkor mit tudnék tenni, mert nem akarom h a pénzem elvesszen!
Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy én utána tudok e annak járni, hogy az az albérlet be volt e jelentve, vagy sem, és ha igen, akkor ezt hol tudom megtenni?

Titiána # 2011.01.14. 14:54

babyk: én a 0%-osat nem, mármint, hogy lehet 0 %-osat kiállítani lakásbérlésre. (Nem vagyok ebben egyáltalán otthon, de azért kíváncsivá tett.)

A lényeg, szerintem nem tehet ilyet, mármint szerződés ellenes. Szerződtetek egy időpontra, egy összeggel, ettől el lehet térni, de akkor tényleg nem kötelező maradni. Adott számlát, tehát tudta, hogy benne van az áfa, akkor most kétszer kéri el az áfát?? Ha már egyszer adott számlát, akkor miért 0 %-osat? Nem értem. :(

Mérlegeljétek, hogy mi a jobb, havonta többet fizetni, vagy költözni, viszont ezek után gondolom mindent megragad, hogy a kauciót ne kelljen visszaadni. De az ilyen vagy most vagy máskor sem szeretné...

Titiána # 2011.01.14. 15:00

Drien: utána járni nem tudsz, illetve be tudod jelenteni az apehnál. Előbb inkább említsd meg neki, hogy ha nem fizeti vissza a szerinted jogos - mi ugye nem tudhatjuk - maradék pénzt, akkor bejelented. Egyáltalán miért költöztél el, amíg nem rendeztétek az anyagiakat? Igaz, vannak olyan számlák, amelyek nem érkeznek meg, de amikor költözöl, meg tudjátok nézni a mérőórákat, legalább a villany, vizet, abból ki lehet számolni - nem 5 perc, csak türelem kérdése -, hogy mennyi is a mennyi. Azért a 75 000 nagyon sok, inkább ne fizettél volna az uccsó hónapra.
Ha végképp nem jön össze a visszafizetés, akkor fizetési meghagyást tudsz kérni közjegyzőtől, ennek van vmennyi minimális ára, ennek megvan a folyamata, de ebben nem vagyok otthon, szóval van még lehetőség, de hosszadalmasabb. :(

Van egy másik topic, az Albérleti szerződés, oda jobb lett volna a kérdésed.

nandy # 2011.01.14. 15:49

Andi2:
Jó kérdés... nálunk még a pincék utáni bevétel sincs tisztázva.... határeset.
De inkább hajlok a bérleti jogviszony felé, főleg, ha egyébként nem is tulajdonos a használó. Bérli tőletek a helyet.

Őszikék57 # 2011.01.19. 06:54

Kedves Fórumozók!

Ígértem, hogy beszámolók arról mit tudtam meg az APEH-nél a lakás bérbeadással kapcsolatban.
Adószámot nem kötelező kiváltani. Csak abban az esetben kell az adószám, ha olyan valakinek adod ki a lakást akinek kell a számla. Számlatömböt ugyanis nem tudsz adószám nélkül venni.
Adószám nélküli kiadás esetén is nyilvántartást kell vezetni a bevételekről és a kiadásokról.A közösköltségben fizetett felújítási alapot nem lehet költségként elszámolni. A nyilvántartásra nincs formanyomtatvány, magyarul "rajzolni" kell egyet.
A bevétel után negyedévente kell 16 % SZJA előleget fizetni. Bevallást évente egyszer,kell tenni.
A lakás után tényleg lehet elszámolni értékcsökkenést. Azt hiszem évi 2 %. Ez viszont nem költség, hanem valahogy másképpen kell év végén felvezetni a nyilvántartartásba. Én nem vagyok szakember, ezért szívesen fogadom az ilyen ügyekben jártas fórumorók segítségét. Nekem azt mondták, hogy ennek az alapja az adás-vételi szerződésben szereplő vételár az alapja. Azt nem tudom, hogy arra is ez vonatkozik-e, aki mondjuk 20 éve vette a lakást. Az értékcsökkenésről eszköz nyilvántartó lapot kell vezetni. Én nem kaptam ilyet a nyomtatványboltba, azt mondták, már nincs. Azt még nem néztem, hogy internetről le lehet-e tölteni.
Kb.ennyi amit tudok.
A tájékoztatás nem teljeskörű és biztos van amit én nem jól tudok.

Titiána # 2011.01.20. 10:01

Őszikék57: köszi, hogy összefoglaltad a lényeget, egy helyen megvan. :)

bonn2004 # 2011.02.14. 12:48

Ennek alapján mentesül a magánszemély adózó az adószám megszerzéséhez előírt bejelentési kötelezettség teljesítése alól, ha kizárólag az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti ingatlan-bérbeadási (haszonbérbeadási) tevékenységet folytat és az általános forgalmi adót érintően nem él az adókötelessé tétel jogával. E rendelkezést a 2010. augusztus 16-ai hatályba lépéstől kezdődően lehet a bejelentési kötelezettségek teljesítése során alkalmazni.

Ez az új, bejelentkezés alól mentesítő rendelkezés azt jelenti, hogy az abban foglaltaknak megfelelő, korlátozott körbe tartozó adóalanyoknak nem kell az adóhatóságnál ezen forgalmi adómentes ingatlan bérbeadási tevékenység folytatására tekintettel adóalanyként bejelentkezni, adószámot kiváltani.
vagyis az adózó

*kizárólag természetes személy lehet, aki
* nem egyéni vállalkozó (sem az ingatlan bérbeadási tevékenysége vonatkozásában, sem más tevékenységére tekintettel),
* tevékenysége kizárólag az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 86. §-a szerinti adómentes ingatlan bérbeadási (haszon-bérbeadási) tevékenység lehet (vagyis nem lehet a kötelezően adóköteles körbe tartozó – például kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra, garázs bérbeadásra irányuló – tevékenység),
* és az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan az adóalany nem él az adókötelessé tétel választásával,
* valamint nem létesít kereskedelmi kapcsolatot az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal. (Kereskedelmi kapcsolat e tekintetben: a termékbeszerzés és értékesítés valamint a szolgáltatásnyújtás és -igénybevétel.)

Én felhívtam az apehot, ott azt mondták nem kell kiváltani, csak egy bizonylaton vezessük a bevételt, majd azt valljuk be május 20-ig, és ott keletkezett adót fizessük be.
ennyi....

matthiasi # 2011.02.15. 15:02

Helló bonn2004 !
Végig olvastam az öszikék és a TE hozzászólásod.
Tehát ez csak új belépőkre, vagy mindenkire vonatkozik ?
én kb. 11 éve foglakozom ezzel a tevékenységgel. Anno bejelentkeztem, kaptam adószámot majd ez alapján vettem számlatömböt.
Negyedévente a 25 % adó ellőleg, év végén (május 20 )az adó bevallás és az esedékes befizetés.
Ja és a bevételek vezetése egy lapszámozott füzetben. Eddig értékcsökkenési leírás nem volt.

Akkor most mennyi is a tényleges adó ??

bonn2004 # 2011.02.15. 17:02

2010.08.16 óta van ez az új törvény, én akkor telefonon hívtam az apehot, ott akkor ezt mondták, hogy mivel én "új "belépő lennék, és apum nyugdíjas nem kell adószám, csak bizonylaton kell irni a bevétel, majd május 20-ig bevallani, s adót megfizetni.miel nálunk 30 000 a bevétel a 2010-s évre, (Nov. + dec-re)igy ennek a 25%-t kell majd befizetni.
Amugy a negyedéves dolog csak a vállalkozókra vonatkozik.
ott mindenképpen kell adószám ugyebár, és ahhoz kell a negyedéves bevallás is.

Titiána # 2011.02.18. 17:39

Nekem azt magyarázzátok már meg légyszíves, hogy miért mondta tavaly a könyvelő, hogy az adót mindannyian valljuk be, ne csak a bérbeadó. Vagyis, kiadunk egy lakást, 4-en vagyunk tulajdonosok, de a szerződésben csak egyikünk szerepel. Tavaly bevallottam, károm nem származott, megkaptam az adó összegét, most is így lesz, csak nem értem. Miért nem az egészet a bérbeadó viseli? Ő szerződött.

grizly # 2011.02.21. 14:57

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben kérném segítségeteket:
KFT. szeretne ingatlant kiadni magánszemélynek magán célra, albérletnek. Ilyen esetben mik az idevonatkozó adózás szabályai (adó mértéke, elszámolhatóság stb.)
Válaszotokat előre is köszönöm!

Huncutka-1 # 2011.03.10. 11:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A lakás albérletbe történő kiadására vonatkozóan több kérdésem lenne.

  1. A hatályos jogszabály szerint minden esetben kötelező e a lakás albérletbe történő kiadásakor a bérleti tevékenységet számlaképessé tenni?
  2. Az a tevékenység, hogy egy lakást albérletbe kiadásra kerül úgy, hogy a felek havi 0 Ft térítésben állapodnak meg, kizárólag a lakás terheit (közösköltség, egyéni fogyasztás díja) kell a bérlőnek megfizetni jogszerű-e?
  3. Amennyiben haszonélvezeti jogot adnék egy hozzátartozómnak az ingatlant illetően, kiadhatja e azt, úgy hogy az nem számlaképes, és e cselekmény jogkövetkezményeiért ki vonható felelősségre?

Mielőbbi válaszát várom!

Köszönettel: Horváth József

nandy # 2011.03.11. 13:19
  1. 2010.08.16-tól nem.
  2. Lehet jogszerű, ha úgy állapodnak meg.
  3. Haszonélvezeti jogot nem szokás csak úgy adni, annak rengeteg hátrányos következménye lehet! A haszonélvező akár ki is tilthatja a tulajdonost a lakásból...
nandy # 2011.03.11. 13:20

Grizly:

A Kft-nek van könyvelője, tessék őt megkérdezni!

nandy # 2011.03.11. 13:21

Titiána:

Lehet, hogy az eho miatt, vagy mert a bérbeadó tulajdonosnak egyébként magas jövedelme volt... ki tudja... mindenesetre egyáltalán nem jogszerűtlen, hogy csak az egyik tulajdonos ad számlát, de aztán (akár adóoptimalizálás céljából...) megosztják egymás között a bérleti díjat.