albérlet kiadása adózással


MajorDomus # 2016.02.24. 20:07

Ha viszont nem vonja le és fizeti be a 15 %-ot, akkor a törvény szerint ez a te feladatod lesz.

Immaculata # 2016.02.24. 18:58

Nem.

bérbeadás # 2016.02.24. 17:34

Magánszemélyként egy kis üzlethelyiséget adok bérbe, eddig kft-ként működő bérlőnek, aki megszünteti a cégét, és egyéni vállalkozóként kívánja tovább bérelni az ingatlanomat. Eddig a cége fizette be helyettem az szja előlegeket. Kérdésem, hogy ezt követően jelent-e számomra bármilyen változást, ha egyéni vállalkozó lesz a bérlőm? Köszönöm előre a választ.

Rexor # 2016.02.15. 08:16

Igen, nem ártana (és a Cégbíróságnak is be kellene jelenteni).

Baba22 # 2016.02.15. 06:37

Kft. saját tulajdonú lakás-iingatlant ad bérbe. Szerepeltetni kell-e ennek a lakásnak a címét TELEPHELY-ként a Társasági szerződésben?

b_tom09 # 2016.02.08. 05:29

Bevételnek számít!

"Bevételnek minősül a bérlő által fizetett bérleti díj, és az általa megtérített közüzemi díjak összessége."

http://www.napi.hu/….591771.html

zsuzska263 # 2016.01.14. 16:44

Mert, ha nem számít bevételnek, a 10%-os költségcsökkentést is választhatom.
Köszönöm a választ

MajorDomus # 2016.01.13. 22:29

AKKOR NEM BEVETEL! NINCS ADÓZÁS.

MajorDomus # 2016.01.13. 22:28

AKKOR NEM BEVETEL! NINCS ADÓZÁS.

zsuzska263 # 2016.01.13. 11:55

Kérdezősködő
Olvastam a cikket, amit ajánlott, az előző zsuzsának. Kiváncsi voltam, de sajnos ebben nem ír arról, ha csekk bemutatás van, az bevételnek NEM számít.

zsuzska263 # 2016.01.13. 11:47

Köszönöm

11Kérdezősködő11 # 2016.01.13. 11:29

Üdv!

Ez elég friss cikk, minden lényeges benne van:

http://www.napi.hu/….591771.html

zsuzsanlk (törölt felhasználó) # 2016.01.13. 08:45

Kedves Fórumozók!
Adózni szeretnék a bérleményem után. Nem iratom át az órákat, csak akkor nem minősül bevételnek, ha a bérlő fizeti, és a csekket adja át, és ez benne van a szerződésben. Azaz nem veszek át pénzt tőle. Ezt mondták a NAV-ban, így nem kell adóznom a rezsi után. Igaz ez?
Köszönöm

hokuszka # 2016.01.10. 09:10

szeretném megkérdezni számlaképes albérlet után mennyi adot kell fizetni havonta és milyen támogatástol esik el az a személy aki kiadja szobáját de a föbérlö benne marad

zsuzsa7030 # 2015.03.18. 07:02

Kedves Fórumozók!

Testvéremmel közös ingatlannal rendelkezünk 50-50 százalékos résszel, szeretném kiadni albérletbe a lakást.
Kérdésem, kiadhatom-e az ingatlant és ha igen, a bevétellel adózásilag mi történik?

Kell-e lemondó nyilatkozat az Ő részéről, ha nem tart igényt a ráeső részre? Ebben minek kell szerepelni.
Adózni én adóznék teljes részben az albérlet után.

Köszönöm válaszukat!

Szomorú örökös # 2015.01.28. 04:39

"zárcsere - jogos, akár hetente is, de kulcs téged is megillet. Ha nem ad az az első jele a rosszindulatának. Hiszen albérlő."

Egyenlőre én szépen csendben hagyom, hogy történjenek a dolgok. A haszonélvezője az ingatlannak, akivel nekem ugyebár van egy érvényes szerződésem a használati jog átengedéséről, máris rosszallását fejezte ki, amiért őt kizárta a haszonélvezeti jogából. A kedves rokon hamarosan birtokvédelmi eljárásnak néz elébe, ezt már biztosan tudom. Nekem nem kell kulcs, de ha akadályozza a ház eladását, azaz nem enged be a lakásba engem, amikor érdeklődőt hozok, azzal azt éri el, hogy én is birtokvédelmi eljárást indítok ellene, aztán magyarázkodhat a jegyzőnél, akár több alkalommal is. Még akár bírságot is kaphat az illeték kifizetésén felül, bár kétségtelenül ezek mindig hosszú folyamatok.

Mellesleg pont azért cserélt zárat, hogy engem kizárjon a lakásból, de ha így folytatja, akkor egyszer arra fog hazaérkezni, hogy nem tud bemenni a lakásába, a cuccai pedig az udvaron lesznek - és mindezt csak és kizárólag hivatalosan. A haszonélvező az én oldalamon áll. Ő haszonsítani szeretné a jogát, de a kedves rokon meg egyáltalán nem akar fizetni, innen kezdve nem kérdéses, hogy mi lesz a történet kimenetele.

"Korlátozhatod e a közüzemi szolgáltatásokat ? Nem ! de olyan helyzetet teremthetsz, hogy a szolgáltató korlátozza."

A villanyt még úgy ahogy megoldom, mert le tudom előle kapcsolni a zárt villanyóra szekrénynél - neki legnagyobb érvágás ez lenne, mert a mobilját képtelen lenne feltölteni otthon, amit örökké nyomogat - de a gázt meg a vizet sajna nem tudom lezárni nála, ezt viszont tényleg meg tudom oldani úgy, hogy amennyiben nem fizetem ki a számlákat, akkor a szolgáltató hivatalból teszi meg, ami nyilván rám is sajnos hatással van, mert én vagyok az előfizető. Remélem, azért idáig nem jutunk el, mert akkor tuti ő húzza a rövidebbet, sokba fog neki kerülni a pereskedés, ha eljut egyáltalán odáig az ügy.

A helyzetet nehezíti, hogy én is ugyanazokat a szolgáltatásokat használom, tehát ha lezárják őket, akkor előlem is megteszik, de valahogy majd megoldom. Pl. veszek egy kályhát és fűtök azzal a lakásban, a melegvizet meg úgy oldom meg, hogy palackos gázra átállíttatom a szerelővel a bojlert. Nem olcsó játék, de megoldható. Egyébként főle a víznél érzek komoly gondot, mert óriási fogyasztásunk van kéthavonta, amióta ő itt lakik, de mivel nincs külön mérő, így nem tudom sajna mérni a pontos fogyasztását.

"Általában az ilyen mentalítású emberek amúgy is hajlamosak a fizetendőkről megfeledkezni."

Na persze, megfeledkezhet a fizetésről, de ő elfelejti - egészen pontosan az ügyvédje vezeti félre - hogy nekem egy érvényes bérleti szerződésem van vele, így akár fizetési meghagyást is kérhetek ellene, amelynek a vége, hogy letiltják a fizetéséből, ha nem hajlandó rendezni a tartozását. A közüzemi díjak sem kérdés, mert mindenről számla van...

Zöldövezeti11 # 2015.01.28. 04:09

Tanultam belőle, ilyen ügyben többé rokonnal nem kezdek. :-(” írja a sz. örökös.
Ez előfordulhat teljesen idegen személynél is.
Úgy hívják hogy potyázás.
Fel kell venni a kesztyűt, és harcolni az ilyen férgek ellen. Kérdéseidre : zárcsere - jogos, akár hetente is, de kulcs téged is megillet. Ha nem ad az az első jele a rosszindulatának. Hiszen albérlő.
Korlátozhatod e a közüzemi szolgáltatásokat ? Nem ! de olyan helyzetet teremthetsz, hogy a szolgáltató korlátozza.
A legextrémebb pl. hogy gázömlést vélsz érezni, vagy a számlákat nem továbbítod az ürgének.
Általában az ilyen mentalítású emberek amúgy is hajlamosak a fizetendőkről megfeledkezni.
Viszont ne feledd a harcban te is szerezhetsz sérüléseket !
Vagy a jogi út !
És ne légy szomorú !

Szomorú örökös # 2015.01.27. 14:46

Üdvözletem!

Van egy házrészem két lakással egy udvaron belül, amely eladás alatt áll. Hogy ne üresen tátongjon az egyik lakás, ezért egy családtaggal kötöttem bérleti szerződést rá - utólag belátva ez öreg hiba volt. Bejelentve persze sehová nincs. Az ingatlannak van egy haszonélvezője is meghatározott részben, akivel szintén bérleti szerződést kötöttem még a bérbeadás előtt, így a használati jog jelenleg az enyém, mint tulajdonosé.

A haszonélvezőnek havi díjat fizetek ezért, és én ugyanezt a díjat szedném be a családtagtól is, aki viszont egyrészt nem hajlandó ezt a díjat fizetni mindenféle kifogásokra hivatkozva. Többek között azt hajtogatja, hogy neki csakis a haszonélvező felé van elszámolási kötelezettsége, de persze nem vele áll jogviszonyban, hanem velem.

Ráadásul nemrégen zárat is cserélt a lakáson, amit már jeleztem a haszonélvezőnek és az nemtetszését fejezte ki ezzel kapcsolatban, mert a törvény szerint őt egyáltalán nem zárhatja ki az ingatlanból.

  1. kérdés: Jogosan cserélt-e zárat a lakáson? Én úgy gondolom, hogy neki, mint albérlőnek, ehhez nem sok joga van.
  2. kérdés: Ha továbbra sem fizet bérleti díjat, mert úgy gondolja, hogy neki ezt nem kell, akkor vajon a haszonélvezővel karöltve kitehetjük-e minden gond nélkül a lakásból? Nekem azt mondták, hogy a moratórium csakis a devizahitelesekre vonatkozik, rá nem.
  3. kérdés: Ha egyszercsak úgy gondolja, hogy még a rezsit sem hajlandó tovább fizetni, vajon korlátozhatom-e felé a közüzemi szolgáltatásokat? Van, amit tudok, de sajna van olyan is - gáz - amit nem.

Szóval mit tudok tenni ez ügyben?
Tanultam belőle, ilyen ügyben többé rokonnal nem kezdek. :-(

homless # 2015.01.27. 08:51

Sziasztok!

Sikerült kiadni a lakásomat. Természetesen számlát szeretnék adni róla.
Adószámom van.
Az lenne a kérdésem, hogy a számlára mit írjak. A bérleti díj 60e/hó.
A 10%-os költségelszámolást szeretném választani.
Leírnátok a pontos szöveget és összeget amit szerepeltetnem kell a számlán. Ez egy egyszerűsített kp-s számla.

Segítségeteket köszönöm.

Jonamami # 2015.01.06. 10:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy közmunkásként kiadhatom-e a lakásomat úgy, hogy számlát tudjak róla adni? 7-es adószámom van, amit jelen időszakban nem használhatok. Ez a tiltás vonatkozik a lakáskiadásra is?

Köszönettel

Curausu # 2014.12.03. 21:54

Tisztelt Jogi fórum.
Abban kérnék segítséget, hogy egyéni vállalkozásom van főállásom mellett. Most szeretném kiadni a lakásom magánszemélyként de az albérlőnek számlára lenne szüksége. Ilyenkor magánszemélyként is ki kell váltanom adószámot, a vállalkozói mellett vagy ebben az esetben mindenképpen mint vállalkozó kell-e kiadnom a lakást. Avagy mi lenne a megoldás? A választ előre is köszönöm.

ttip # 2014.11.26. 08:54

Johanna94: igen. Ha a korábbi bérlőnek nincs bérleti szerződése, és már nem lakik ott, akkor nincs semmi joga a lakás használatára vagy bérlésére. Akkor sem, ha az új lakcímét elfelejti bejelenteni (vagy ellehetetlenítik neki a bejelentést).

Johanna94 # 2014.11.26. 08:00

Tisztelt Jogi Forum,

Ha a lakasmegvetel utan derül ki, hogy a regi tulajdonos lakasberlöje az altalam megvett lakasba be van jelentve, ki tudom-e öt onnan jelenteni, ugy, hogy neki (a berlönek)ne legyen semmi joga a lakasra, vagy berlesere? Valaszokat elöre is köszönöm.

Andrea0320 # 2014.11.26. 07:32

Az albérlőt sikerült már kitennem onnan, és szerencsére semmi ilyen jellegű kár nem keletkezett a lakásban.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 19:16

milyen hátrányom esetleg büntetésem lesz

Az albérlő által okozott összes kárt neked kell megfizetned. (pl. még azt is, ami azáltal következne be, hogy nem hajlandó kiköltözni.)