közös telken kocsibeálló


dafi # 2003.09.16. 09:00

Mi számít tetőnek, lefedett területnek???
Tisztelt hozzáértők!
Egy hat lakásos házban lakom. Az udvarban letérkövezett kocsibeálló van. Szertnénk a bálló fölé tetőt csináltatni. Az építési engedély a telek 30%-ára szólt, most 27% van beépítve. A 3%nagylelkűen 2 autót takar be, de állítólag az sem lehet egymás mellett. Arra gondoltam, hogy ha az egész beálló fölé építenénk egy keret, amit berácsoznánk deszkával, majd befuttatjuk lilaakáccal, vagy tudom is én... ...szóval a kérdésem, hogy építészetileg mi számít tetőnek, ez az-e, vagy csak egy rózsakordon? A segítséget előre köszönöm!

haho # 2003.09.14. 13:50

Köszönöm mindenkinek a segitségét, nálunk a kocsibeálló ugy alakult ki, hogy eredetileg 3 lakásos volt a ház és nem volt egy gépkocsibeálló sem. Eladtuk a tetőteret és ez nem világos nekem egészen, de az önkormányzat ugy adta ki az épitési engedélyt az uj tulajdonosnak, hogy egy kocsibeállót kell létesitenie. A régi kapu eőtt pont egy kocsi fért el, de a földszinti lakó nem járult hozzá, hogy az uj lakó azt haználja pont az ablaka mellett volt. Az uj lakó uj kaput épitett. Ezen a kapun keresztül elérhető a teleknek egy sik része ahol három kocsi is tudna parkolni. Ö nem adott kulcsot senkinek az uj kapuhoz. Amikor a földszinti lakó lecserélte az autóját akkor kért tőle kulcsot de megtagadta, erre a földszinti átalakitotta a régi kapu és most ö használja a régi kapu előtti helyet. A negyedik lakáshoz garázs tartozik.
Tehát senki nem fizetett az általa használt kocsibeállóért.
Tisztelettel
mgbka

Leiterjakab # 2003.09.14. 12:14

Ha más veszi meg a nem kocsibeállókat, akkor természetesen azok nem lesznek a lakástulajdonodoskéi. Ha viszont a lakás/ingatlantulajdonosok csak a kocsibeállón keresztül tudják megközelíteni az ingatlanukat akkor, bár ez nehezen képzelhető el, akkor átjárási szolgalmat alapíthtanak a kocsibeálló tulajaival., feltéve, hogy ez utóbbiak beleegyeznek...


Leiterjakab

Bartha Gina # 2003.09.14. 11:23

Én nem vagyok jogász, de nemrég társasházi lakás vásárlásába fogtunk. Az építtető, aki a lakásokat árulta, a telken létrehozott gépkocsibeállókat is árulta. Ez számomra azt jelenti, hogy azok igy külön tulajdonba kerülnek, aki kifizeti, az állhat be. Nálatok nem ez a helyzet, hogy a szomszéd több beállót is megvásárolt?


Gina

the big cat # 2003.09.14. 06:12

Neked van igazad.

Leiterjakab # 2003.09.13. 18:19

Már hogy beszélhetnénk arról, hogy csak a birtokban lévő kérhet birtok védelmet....

Ha pl. valakit kidobnak a házából az éccaka közepén, akkor már nem ő lesz birtokban, hanem az aki házát elfoglalta és akkor a szerncsételn akit kidobtak mivel nincs birtokban nem kérhet birokvédelmet???

Birtokvédelmet nem csak a birtok zavarása hanem az attól való megfosztás estén is lehet kérni [Ptk. 188.§ (1)], képzeld el, ha az előbbi példában mondjuk az illető nem mehetne a jegyzőhöz hanem csak bísághoz fordulhatna, hol lakjon kb. fél-1 évig, szállodában?

Közös birtok esetén a birtokvédelem mindegyik birtokost megilleti EGYMÁSSAL SZEMBEN IS! [Ptk. 189.§ (1)-(2)].


Leiterjakab

the big cat # 2003.09.13. 17:43

Birtokvédelmet szerintem csak a birtokban lévő a háborító ellen kérhet. Közösen birtoklók egymás ellen nem, mivel ez jogkérdésben való döntést igényel, és erre a jegyző birtokvédelem keretében nem jogosult. Bírósághoz kell fordulni.

Viszont ott egyértelmű a helyzet, mivel az egyik tulajdonostárs akadályozza a másikat a tulajdon használatában, amit ugye nem tehet meg, mivel a tulajdon közös, és osztatlan, így a tulajdon minden részletét ugyanúgy használhatja bármely tulajdonostárs.

Leiterjakab # 2003.09.13. 13:46

Jegyzőhöz lehet fordulni birtokháborítás miatt, a közös tulajdonban álló inagatlan ugyanis minden tulajdonostárs számára nyitva áll használatra és birtoklásra, függetlenül a tulajdoni hányadoktól.

Ha a tulajdonostársak nem tudnak megállapodni az ingatlan használata vagy birtoklása kérdésében, akkor bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határozatával fogja rendezni a kérdést.

Először tehát a helyi önkormányzati (kerületi) jegyzőhöz kellen fordunl.


Leiterjakab

haho # 2003.09.13. 12:29

Tisztelt Forumlátogatók!
Négylakásos házban lakom Budapesten. A másik három lakásnak meg van oldva a gépkocsibeállás problémája, nekünk nincs. A kocsibeállok közül az egyik olyan ahol több autó is böven elférne egymás zavarása nélkül. Az a szomszéd aki oda szokott állni nem engedi meg, hogy mi is használjuk. A kocsibeálló közös tulajdonu telken van. Kérdésem joga van-e ehhez a szomszédnak, mit tehetek ellene jogszerüen? Most ott járunk, hogy engedély nélkül beálltunk, amikor kiálltunk és ö sem volt otthon, felesége egy barátjuk autójával elállta a kaput mig a férj haza nem jött, A férj ugy állt be hogy mi ne tudjunk rendesen beállni.
Nem vagyok jogász, szeretnék jogkövető is lenni meg azt is szeretném ha az autonk nem az utcán állna. (egyet már elloptak tölünk) Tanácsaikat előre is köszönöm,
Tisztelettel

mgbka