Kölcsön magánszemélytől - jelzálog ingatlanra

hobbyhippy # 2019.09.05. 23:35

A zálogjog ingatlanon vagyoni értékű jog?

Ezt lehet, hogy nem pontosan, de a következő miatt kérdezem:

Van egy üzletfelem, aki tudomásom szerint nem szívesen szerepel ingatlan tulajdoni lapokon mint tulajdonos. Attól tart, hogy bizonyos esetekben a rokonai, volt feleségei stb. erőszakossága döntené el, hogy mit szereznek meg tőle.

Ilyen a zálogjog is? Ha valaki neve szerepel tulajdoni lapon, úgy mint hogy zálogjogot alapítottak a javára, akkor azzal esetlegesen vele szemben fennálló követelés behajthatóvá válhat?

Sasfioka # 2008.03.09. 23:19

Tehát mivel itt kölcsönszerződésről van szó, pláne, ha nagy összegű, akkor kifejezetten javasolt közjegyzőnél (nem ügyvédnél) megejteni a kölcsönadást-kölcsönvételt. A közjegyzői okirat alapján már bíróság sem kell ha mégsem fizetnél, emellett az ingatlant is megterheli az okirat alapján a földhivatal.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 17:03

Üzletszerűen természetesen csak pénzintézet művelheti.

Az ingatlan-nyilvántartásba csak ügyvédi által ellenjegyzett vagy közokiratba foglalt szerződés alapjéán jegyeznek be jelzálogot.

pokk # 2008.03.06. 16:41

Köszönöm a választ,

a magánszemély voltát azért hangsúlyoztam ki, mert féltem, hogy kell valami spec engedély ahhoz, hogy jelzálog ellenében kölcsönözzön nekem valaki.

Nem kell ehhez semmi engedély? Bemegyünk együtt a földhivatalba, hogy kaptam kölcsön ennyi pénzt, jegyezzék be a tulajdoni lapra?

Talán furcsának tűnhet, de azért foglalkozom a hitelezőm biztonságával, mert nagyon jó feltételekkel adja a kölcsönt, azt meg megértem, hogy szeretne mögé biztosítékot.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 12:07

Úgyhogy nem közjogi személy.
Magánjogi viszonyokban magánszemélyként vesz részt, nincsenek kiváltságai. (Csak sok pénze, de az más kérdés.)

kismókus # 2008.03.06. 11:32

KBS:

Humoros kedvedben vagy...(?)
Utolsó mondatodat hogyan értelmezzük?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 07:04

Persze.
(A bank is "magánszemély".)

pokk # 2008.03.05. 22:53

Jóestét kívánok,

adott két magánszemély, egyik kölcsön ad a másiknak nagyobb összeget, kamatra. A kölcsönadó bejegyeztethet-e jelzálogot, vagy valamilyen címen a kölcsön fedezetére követelést a másik magánszemély lakásának tulajdoni lapjára?

Azt akarja fedezni vele, hogy a kölcsön (és kamatainak) rendezéséig a kölcsönt felvevő ne lógjon meg, csődje, nem fizetési szándéka esetén pedig végre lehessen hajtani lakása kényszereladásával a kölcsönt.

Lehetséges ez? Engedi a jog?

Köszönöm