Igen, öcsém szerződését a vízmű 2012.07.31-i hatállyal felmondta. Azonban a vízszolgáltatás nem szünt meg, öcsém fogyasztását (beleértve a jogcím nélküli lakókat is) a társasház közös képviselőjének számlázzák.
Tehát van szerződött fogyasztó, mégpedig a társasház.
Az más kérdés, hogy öcsém a szerződés felmondása után a társasház közgyűlésének felel a feléjük fennálló hátralékért.
Idézet a vízmű üzletszabályzatából: "Lakossági felhasználó és szolgáltató között a közüzemi szerződés a SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉVEL IS LÉTREJÖN." Ez egyértelműnek tűnik. Használják a lakókkal együtt a szolgáltatást. Ergo: létrejön a szerződés.
Ötvenhatos
Mérőóra átíratás
„Tehát van szerződött fogyasztó, mégpedig a társasház.”
Előbb azt mondtad, a szolgáltató küldött neked fizetési meghagyást, és hogy a szolgáltató felmondta a szerz6ődést.
Nem lenne baj, ha eldöntenéd, mi is a valóság.
Egyébnként a hivatkozott szabály éppenséggel az ingatlan tulajdonosára alkalmazható. Az meg te vagy.
Kedves Ötvenhatos!
A kapott infóból - szerintem - az derül ki, hogy az ingatlannak almérő használati szerződése volt.
Ez azt jelentette régen, hogy amennyiben fizetett az öccse a th. víz számlájából levonták a befizetett összeget.(jóváírták)
Jelenleg - az érvényes SzMSz től függően - a fogyasztott víz beépül a közös költségbe.
Ez lehet alapterület arányos része a th. fogyasztásának vagy a benn élő személyek számával arányos mérték.
Az összeget a th. fogja behajtani felszólítás/per, tulajdoni lap terhelés, végrehajtás útján.
A közös költséget viszont csak a tulajdonos/ok felé tudja érvényesíteni a th.
Az ingatlanon belüli, a használatból adódó kötelezettségi különböztet csak perrel lehet eldönteni, egyesség híján.
Szerintem a vízmű a nyilvántartott tartozást a szerződő féllel fogja "tisztázni".
A ki nem mutatható (be nem jelentet fogyasztást) a th. felé számlázza.
Én is azon csoport létszámát növelem, amely azt valja, hogy a szerződéssel keletkezett tartozás Önt nem érinti.
A bontás utáni, viszont a közös költségen keresztül igen:((((
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
OK. Összefoglalva. Egy belvárosi társasházban van egy lakásunk közösen az öcsémmel. Egyedül lakja, én nem lakom ott, nem is laktam. Semmiféle szolgáltatóval arra az ingatlanra nem kötöttem szerződést.
Másfél éve az öcsém kiadta a részemet albérlőknek a tudtom és beleegyezésem nélkül.
Közben minden szolgáltató felé hátralékot halmoztak fel.
A Vízmű áprilisban felszólította öcsémet, neki volt mellékmérő szerződése - a hátralék megfizetésére, de nem hajtotta be, meg sem kísérelte és a vízet sem korlátozta.
Július 31-ével a Vízmű felmondta öcsémmel a mellékmérő szerződést. Ekkor sem korlátozta a vízet és ekkor sem kísérelte meg behajtani a hátralékot.
Öcsém és jogcímnélküli lakóinak fogyasztását kiszámlázta a közös képviselőnek, aki ezt - eddig - lenyelte.
Most viszont a Vízmű megtalált engem mint a lakás társtulajdonosát. A VÍzmű szerint én is fogyasztó vagyok, pusztán a tulajdoni jogviszonyból eredően.
Ezek a tények. Felszólítás jött, meghagyás még nem.
Úgy gondolom, FOGYASZTÓK a következők:
Bekötési főmérő fogyasztója a Társasház, felelős a közös képviselő.
Mellékmérő fogyasztója az öcsém és lakói. A Vízmű saját üzletszabályzata szerint a fogyasztói szerződés azáltal is létrejön, ha adott fogyasztási helyen használják a szolgáltatást.
Öcsém és lakói simán használják, tehát ennek értelmében valamiféle szerződés él.
A főmérő tekintetében egyértelműen a TH felel.
Úgy gondolom, közös költség tekintetében a felújítási részben valóban van szerepem, de az üzemelési részben nincs.
Pusztán azért mert nem lakom ott, nem fogyasztok és nincs szolgáltatási szerződésem.
Megkifogásoltam a Vízmű felé az eljárást.
Első körben felel: TÁRSASHÁZ, majd öcsém és a lakói mint kvázi fogyasztók.
Ötvenhatos.
Kedves Ötvenhatos!
A víz fogyasztásért/áráért valóban a fogyasztók a felelősek végső soron.
A vízfogyasztást mindig a th. fizette.
A mellékmérő kifizetett fogyasztását "csak" jóváírták.
A fizetési felszólítás nem meghagyás;-)
Biztos lehet benne, hogy az ütk. a közösköltség tartozásért tulh. arány alapján Önt is bevonja a "játékba"
Miután Ön fizetett/vagy nem, az igazát és a tényleges fogyasztók terhelését bírósági eljárás keretében tudja érvényesíteni.
A th. a szívességi használókkal szemben nem lép fel, mert nincs jogviszonyban vele. (ez van)
{autodidakta}
Tisztelt Fórumozók!
Vásároltunk árverésen egy ingatlant 5 évvel ezelőtt. 2012 Októberben volt a másodfokú tárgyalás ami helybenhagyta az első fokú ítéletet miszerint az ingatlan értékesítése szabályos volt. Az új tulajdonos már egy éve be van jegyezve a földhivatalnál mint 1/1 tulajdonos. Az előző tulaj nem hajlandó elhagyni a házat. A végrehajtó pedig idén már nem teszi ki őket a házból a drága kilakoltatási moratórium végett még legalább 4 hónapig. Szeretnénk átíratni a villanyórát vagyis az áramot az új tulajdonos nevére és lecsökkenteni 2 A-ra az áramot. Szolgáltató a DÉMÁSZ, aki nem hajlandó átírni a szolgáltatást az új tulajdonos nevére csak úgy, ha az aláírja, hogy lemondja a szolgáltatást. Ez az aláírás nem fog megtörténni mivel még az ingatlanba 5 év után bejutni sem tudtunk. Kérdésem, hogy jogszerű-e az, hogy az EDF DÉMÁSZ nem írja át a szolgáltatást az új tulajdonos nevére? Válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Vásároltam egy ingatlant, a vízórát nem tudom átíratni, mert az eladónak tartozása van és korlátozása is. Először bementem az ügyfélszolgálathoz, leadtam az adatváltozást bejelentő lapot illetve az adásvételi szerződést, azt mondták, hogy átírják, utána fizessem be a korlátozás feloldását és rendben van. Ma levelükben azt írták, hogy vigyek 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot illetve birtokbaadási jegyzőkönyv-másolatot. Majd a levél végén közölték, hogy a tartozás rendezésére van szükség.
Birtokbaadási jegyzőkönyvet lehet írni utólag is az eladóval(mostani dátummal?) Mivel közeli hozzátartozóm az eladó(adós), ezért nem írják át az órát? honnan tudják a rokoni kapcsolatot? Semmilyen módon nem íratható át az óra? Akkor sem, ha bérlő van az ingatlanban? a bérlő nevére sem? mit lehet tenni?
Zizi51 Zizi51 !
Az ügyvédednek mire adtad a pénzt ??
Adásvételnél kell az ügyvédi ellenjegyzés, sőt a legtöbb embernek még az okírat szerkesztés is.
Ezért pénz jár az ügyvédnek - ennek fejében a kapcsolódó felvilágosításokat csak megadta !
Ja hogy nem a Te ügyvéded volt ?? !
Az nagy hiba !!
„hozzátartozóm az eladó(adós), ezért nem írják át az órát? honnan tudják a rokoni kapcsolatot? ”
Az nem számít . A szolgáltatónak kell a pénz, valakinek ki kell perkálni !!
Kedves Zizi51!
Önnel packázik a szolgáltató.
Lépjen fel határozottan. Mutassa be az új tulajdoni lapot.
Tájékoztassa a szolgáltatót, hogy a szerződő féltől hajtsa be a tartozást. Ön nem felel a szerződés szegésért.
Tájékoztassa az ügyintézőt/főnökét, hogy az onbucman-hoz fordul a jogsértő magatartás és erőfölénnyel történő visszaélés miatt.
Bérlő nevére nem ajánlom a szerződést kötni.
Amennyiben a bérlő nem fizet Ön felmondhatja a szerződést és így a bérlő biztos "elrohan" az ingatlanból.
Előtte egyszerűbb lett volna a dolog.(pld vételárból visszatartás, stb)
{autodidakta}
Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a nagy problémám, hogy édesanyám nevén van az Elmű-s óránk! Sok tartozás van, amit sajnos nekünk kell fizetni, mert nem is tudná és nem is akarná fizetni. Ő már nem lakik velünk kizárólag lakcímkártya alapján, az órát azonban nem tudjuk átiratni. Az lenne a kérdésem, ha ő kijelentkezne erről a címről, bejelentkezne állandó lakcímre máshová, akkor tulajdonképpen a tartozását is vinné magával és az órát egy itt lakó nevére kellene iratni!? Köszönöm előre is a gyors segítő válaszokat! :) Szép napot/estét mindenkinek!
Üdvözlettel:
Dalma
miért nem tudod átiratni?
ki kell röptézik egy nyomtstvánxt,lesállás,gyári szám,stb.
kijelentkező fogyasztó(a mama) aláir,te mint uj fogyasztó,az óraállásig kifizeted a mama helyett,és pont. tied az óra.
mi a gond?
Előrefizetős az óra. Megnéztük már hogyan lehet! Elismeri,h övé atartozás. Kijelentkezik errőla címről. És viszi magával a tartozást....hónapokkal ezelőtt azt mondták ezt nem lehet...most meg lehet...kíváncsiak leszünk a végeredményre!!
Jövök majd a fejleményekkel!
Tisztelt Szakértők!
Ingatlant vásároltunk. Lakóövezetben található, de az ingatlan nem lakóingatlan (művelésből kivett kert - hétvégi ház). A villanyóra közterületen volt egy szekrényben. Nem sikerült 15 napon belül elintéznünk, így mielőtt átírattuk volna, a szolgáltató (ELMÜ) leszerelte. A szomszéd otthon volt, neki azt mondták, hogy oda már nem is szerelhetik vissza.
Aminek örülök: Így legalább a régi óra állása biztosan nem érint minket és az ingatlanra kerül a mérő.
- Mi a teendőm, hogy újra legyen áram az ingatlanban?
- Milyen költségekre számíthatok?
- Milyen költségeket terhelhet rám a szolgáltató és mit köteles saját költségére megcsinálni?
- Jól tudom, hogy kötelesek szerződést kötni (8 nap)és szolgáltatni?
Köszönettel,
Mészáros Gergely
A legelső h a telken belül saját költségen kialakítani egy villanyóra-szekrényt. (Azt hogy "hová" valamint "mire" azt te határozod meg.) Ezt követően igénybejelentés., a várható költségeknél van ami fix áras, van aminek várható összege itt nem tudható pl. milyen messzíről kell elhozni az áramot stb.
A szolgáltató ügyfélszolgálatánál akár már előzetesen is tájékoztatnak mindenről, keresd meg őket telefonon és/vagy e-mailban.
A 8 munkanapon belüli áramot ne vedd szentírásnak., nem tudhatjuk mennyi a már előzőekből elrendelt- megrendelt munka, valamint van-e elég kapacitás...
Bizonyára igyekezni fognak ahogy tudnak.
- laikus hozzászóló
Kérdés, igaz-e, hogy az ELMŰ úgy módosította az ÁSZF-et nemrégiben, hogy az ingatlan tulajdonosát terheli villany-számlatartozás, ha a felhasználó nem fizet?(most itt nem a villanyóra át nemírása mint szankcióra gondolok, hanem konkrétan fizetési kötelezettségre) köszi
?
miért nem kérdezed meg tőlük?
Tisztelt Fórumozók,
Albérletbe költöznénk, és a tulajdonos ragaszkodik a mérőórák átírásához.
Kérdésem az lenne, hogy származhat-e nekem ebből problémám a későbbiekben? Beleegyezzek-e?
Köszönettel:
Erika
Gondolnám,hogy ez természetes.
A te fogyasztásodat a tulajon hajtják be ha elköltözöl Londonban,s nem fizeted ki a gázszámlát.
Kedves Fórumozók! Egy igen nagy problémám van. Édesanyám bérbe adta ingatlanát, melyből a bérlők hosszas huzavona után elmentek, viszont rengeteg számlát hagytak kifizetetlenül maguk után. Mivel az áram és a gáz, az ő nevükön volt, így azt át tudtam iratni (nem volt egyszerű, ügyvédhez is fordultam) és így nem kellett kifizetni a tartozásukat, kötöttek velem új szerződést. A víz viszont kicsit bonyolultabb. A bérlők előtti albérlő nevén van, és azóta úgy folytatódott (megkértem őket, hogy irasság át, de nem tettek ennek eleget), viszont így, hogy elmentek a bérlők, a tulajdonoson (rajtam/édesanyámon) akarják behajtani a közel 150.000es adósságot, amit én nem tartok fairnek. A gáznál is így indult, de kiderült, hogy van egy gázszolgáltatási törvény, aminek értelmében kötelesek voltak velem szerződést kötni. A víznél tudjátok-e, hogy van-e hasonló, vagy mindenképp rám hárítják a tartozást. Jelzem, nem írtunk alá semmit (a mostani üzeltszabályzatnál szerződésnél a tulajdonossal aláiratnak egy nyilatkozatot, melyben kezességet vállal a bérlő nem fizetése esetén) Mi nem emlékszünk, hogy lenne ilyen, lehet-e valamit tenni?
Köszönöm segítségeteket!
Kedves Nempiros! Ugyanilyen helyzetben vagyok, es a GDF SUEZ-zel meg nem sikerult dulore jutnom. Meg tudna irni hogyan sikerult az orat visszairatni a nevere? En is hivatkozom jogszabalyra, kormanyrendeletre, de folyamatos az alutasito valasz reszukrol. Segitseget elore is nagyon koszonom. A vizzel is ugyanez a helyzet, kiveve hogy ott egy kedves munkatars atirta a nevemre, viszont rajtam akarjak behajtani a tartozast csak ahogy on is irta, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos egyetemleges felelosseggel tartozik a vizfogyasztasert, egy visszadatumozott vizgazdalkodasrol szolo kormanyrendelet kovetkezteben. Ami persze nevetseges es felhaborito.
Tisztelt Fórum!
Egy kedves ismerősöm nevében írok, kérem adjanak tanácsot:
Hogyan történhet az, hogy az Elmű átírja a villanyórát a ház tulajdonosának a nevére, az előző fogyasztó tudta és beleegyezése nélkül?
Az előző fogyasztó a ház birtokosa birtokvédelemmel lakja az ingatlant életvitelszerűen,évek óta hátralék nélkül fizeti a számlákat.A tulajdonos per kimenetelétől függően van bejegyezve az ingatlanba.
Szerintem legalább egy lemondó nyilatkozatot alá kellett volna írnia a birtokosnak...
Tehetnek feljelentést?
Tisztelt Fórum!
Segítséget szeretnék kérni gázátírás-óraállás ügyben.
ZZZ eladta a házat XXX-nek 1000m3 óraállással ami adásvételiben rögzítve van. Az átírás elhúzódott és a szolgáltató 1600m3-el írta át SSSnek (aki végül beköltözött, de nem a tulajdonos). ZZZ kapott egy végrehajtást hogy 600 m3-el lóg mert ez az ő nevén maradt. Hogyan tudja behajtani XXX vagy SSS-en?
Segítséget előre is köszönöm!
Fizetési meghagyással vagy polgári perben.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02