Az alábbi problémával küzdök. Egy éve bérelek egy lakást, fizetem a lakbért, a közös kötséget, és a rezsit( víz, villany, gáz, fűtés).
Most kaptam egy értesítést, miszerint a melegvíz mérő vízóra hitelesítése lejárt, és csenélni fogják melynek díja 6.900 HUF.Megkerestem a tulajdonodt, hogy ezt mily módon kívánja rendezni.
A válasza:"Sajnos, ezt jogszabály írja elő, így ez a rezsi része. Ellenkező esetben nincs meleg víz szolgáltatás.". Kérdem én mi van ha egy hónap múlva másik albérletbe költözök? Akkor nekem ki fizeti meg a vízórát?
Tényleg ez is rezsinek dzámít, és engem mint vevőt terhel a költsége?
Mérőóra átíratás
Bocsi, nem mint vevőt, hanem mint bérlőt...
Elsőre abból kell kiindulni, mire szerződtetek. Ha ez kimaradt, és most kell erről megállapodni, mondd neki, ha te fizeted, akkor ha mész onnan, viszed az órát is.
Az adásvételi szerződéskor rögzíteni kellett az óraállásokat valamint lehetőleg együtt bemenni a szolgáltatókhoz, te a nevedre történő átírás végett az eladó pedig az esetleges tartozása rendezése dolgába... Neked ahhoz semmi közöd hajtsa be a szolgáltató az eladón ahogy tudja, ergo az már a kettőjük meccse.
Ha bérletről van szó akkor próbálj megegyezni a bérbeadóval: kifizeted a beköltözéskor rögzített tartozást, de le is lakod azt...
hem egészen,mert a vizóra a a lakás tartozéka,
az a tulajdonosé.
ne fizesd ki a. óracserét,melegvized akkor is lesz,
legfeljebb a társasháznak fizeted meg az átalány vizdijat.
jelzem,nem biztos hogy jobban jársz!
én máshonnan közelíteném:
A bérlőt terheli a használat, elhasználódás, fenntartás költsége, a tulajdonost pedig az értéknövelő beruházások, felújítás költsége.
A fővízmérő a szolgáltató tulajdona, azt ingyen kicseréli, a mellékmérő vízóra viszont a tulajdonosé vagy másé ;) de a szerződő köteles hitelesíteni ha egyénileg kíván elszámolni és nem a társasház felé átalányban. A hitelesítés (és ezzel a csere) a használat része, ennek a tulajdonosra hárítását nem tartom tisztességesnek, esetleg ha a használat és a hitelesítési 6-8éves időszak nagyon nem állna arányban akkor a tulajdonossal érdemes megosztásról egyezkedni.
Másfelől lehet úgy is gondolkodni hogy kinek az érdeke hitelesíteni, ha azt nem kötelező megtenni.
watson
éppen erről van szó!
egy éve béreli a lakást,a vizórát 8 évente cserélik.
miért ő fizesse az előző 7 év, ,használatát,,?
Jó napot! fenálló tatrozásom van mwm villany szolgáltató felé ha átt iratom másra a tartozást nem vállalja átt rajtam marad meglehet ezt igy oldani hogy mas nevére kerüljön a tartozás pedig megmaradjon nekem?
Nem irják át tartozással.
@majordomus
@jenemki
szerintem átírható az óra, de a tartozás marad a régi felhasználónál. A VET vhr.-ben (273/2007. korm. r.) semmi olyan kitétel nincs, ami alapján ne jelenthetné be valamilyen jogcímen egy új fogyasztó az átszerződést, pontosabban a felhasználó személyében bekövetkezett változást.
Lásd 22/A.§ (1)-(1a) és (5) bek., valamint 22/B.§ (1) bekezdéseit.
Az már egy másik kérdés, hogy a korábbi felhasználó részéről felmondott szolgálatás okán megmaradt tartozás rendezésére valószínűleg épp a felmondás miatt nem fog belemenni az MVM a részletfizetés engedélyezésébe, hanem a lejárt tartozás azzal a lendülettel megy egy követéskezelőnek (annak pedig jó vége nem lesz).
22/A. § (1) "Ha a villamosenergia-kereskedő vagy a felhasználási helyen a felhasználó személye megváltozik, a felek a változást legkésőbb – az (1e) bekezdésben foglalt kivétellel – a változástól számított 15 napon belül kötelesek a másik szerződő félnek az üzletszabályzatban foglaltak szerint bejelenteni és annak rendelkezései szerint eljárni.
(1a) A felhasználó az (1) bekezdés szerinti bejelentés keretében a villamosenergia-vásárlási szerződését is felmondja."
(5) "Ha az (1) bekezdés szerinti bejelentést az új felhasználó teszi meg, és nem tud olyan mérőállást megadni, amelyet a felhasználó az aláírásával elfogadott, valamint nem kezdeményezi a 2. számú melléklet 13.2. pontja szerinti helyszíni ellenőrzést, az (1b) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti mérőállásnak a villamosenergia-kereskedő számlázási rendszere alapján utolsó – a felhasználóváltás időpontjához képest 30 napnál nem régebben kiállított – kiegyenlített számlának megfelelő mérőállást kell tekinteni."
22/B. § (1)" A villamosenergia-kereskedő az elszámolási időszak utolsó napjára elszámoló számlát, valamint a villamosenergia-vásárlási szerződés megszűnése esetén a szerződés megszűnésének napjára végszámlát bocsát ki, és a felhasználóval az elszámolási időszakra vonatkozóan teljes körűen elszámol, amely magában foglalja a tételes pénzügyi elszámolást is. Az elszámolás részletes szabályait a villamosenergia-kereskedő üzletszabályzata tartalmazza."
Mérőóra átírás.
Olyan probléma merült fel a családban örökösödéssel kapcsolatban a villanyórát nem tudjuk átírni, mivel akinek a nevén van Részleges gondnokság alatt áll egy intézetben számlák is a néni nevére jönnek. Mit tudnánk tenni? hová forduljunk segítségért.
Jani1974,
Nem teljesen világos, hogy a gondnokolt néni meghalt, örökölt, vagy egyik sem, de más szeretné átvenni tőle a közüzemi szerződését. Ha él, és ilyen az ügycsoportban nincs gondnokság alá helyezve, akkor maga nyilatkozhat. Ha ebben az ügycsoportban gondnokság alá van helyezve, akkor ő és a gondnoka együttesen nyilatkozhat. Ptk. 2:19-20. § https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Praktikusan: ki kell tölteni egy átadás-átvételi nyilatkozatot, amihez a közüzemi szolgáltató ad nyomtatványt. Aláírja az átvevő, és a fentiek szerint vagy a néni egyedül, vagy a néni és a gondnoka közösen. Be kell melléje csatolni a gondnokság alá helyező ítélet és a gondnokot kirendelő végzés másolatát.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02