Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan adásvétel, kötbér

MajorDomus # e-mail 2019.02.11. 21:05

Ezek szerint!

Silla # e-mail 2019.02.10. 18:51

Köszönöm a segítséget,megoldódott.Az ágyú hatàsos volt.????

MajorDomus # e-mail 2019.02.07. 21:22

Két gyerekkel tényleg nem könnyű albérletet találni.
mi lenne,ha nem lőnél ágyuval verébre,hanem leülnél vele beszélgetni!?

drbjozsef #   2019.02.07. 11:41

Silla,

Nem.
Felszólítod, hogy 30 napon belül vigye el, különben lomként kezeled. Addig viszont vagy tárolod a lakásban, vagy elszállíttatod valahova, ahol tárolják. Te felelsz addig az állagáért. Ha lejárt a 30 nap, kidobhatod. Utóbbi esetben az egészet Te fizeted előre, de az ő költségére, vagyis behajthatod ezt a költséget is.
Természetesen, ha nem állapodtok meg másban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Silla # e-mail 2019.02.07. 08:40

Köszönöm szépen a válaszokat!Nem gondoltuk hogy gond lesz ebből.Célunk,hogy megoldódjon azonban úgy érezzük,hogy a másik fél részéről nincs meg a hajlandóság.
Amit még tudni kell,hogy egy házaspártól vásároltuk meg a házat,akik válnak.A férj teljesmértékben segítőkèsz,így a birtokbavétellel nem hiszem hogy gond lesz.
Egy kérdésem lenne még festés miatt kipakolhatom e a bútorait az udvarra?

drbjozsef #   2019.02.07. 07:22

Silla,

Amíg birtokon belül van, nem sok mindenhez.

Mivel a jogcíme megszűnt a lakhatásra (ami nem jelenti azt, hogy jogcím nélküli lakó), tulajdonképpen bérlő vagy szívességi lakáshasználónak lehet tekinteni.

Én felhívnám a figyelmét, hogy keressen magának ő gyorsan albéreletet, különben minden károdat be fogod vasalni rajta perben vagy végrehajtással, ha szükséges.

Én odamennék a festővel a megállapodott időpontra, és megpróbálnék bejutni a lakásba. Ugyanis „a bérlő azt is köteles tűrni, hogy a bérbeadó a lakás állagának megóvásához szükséges munkálatokat elvégezze, a korszerűsítést azonban csak akkor köteles tűrni, ha az a lakás használatát jelentősen nem korlátozza.

Ha nem enged be, közölném vele, hogy ezt a kárt is ő fogja kifizetni. Ha meg beenged, onnantól mehet a lakásban a dzsembori, nem fogja élvezni a pakolászást meg festést - de ennek minimális az esélye.

Ha korrekt akarsz lenni, inkább meg kellene vele állapodni, hogy fizessen egy normális bérleti díjat.

De ha nem együttműködő, nem sokat tehetsz, ha végre sikerül beköltöznöd, utána az okozott kárt követelheted tőle (fizetési felszólítás, fizetési meghagyás, per).

Előre kellett volna komoly kötbért kikötni erre az esetre, olyan komolyat, hogy inkább másik albérletbe menjen, mint hogy maradjon. Vagy még inkább nem kifizetni az utolsó részletet a kiköltözésig. De ez a hajó már sajnos elment.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.02.06. 20:57

Hogy élj a jogaiddal,ha sikerül!
.
költözz be mellé!

Silla # e-mail 2019.02.06. 20:24

Mihez van jogom háztulajdonosként és hitelfizetőnként?

ObudaFan # e-mail 2019.02.06. 15:08

Nincs jogod és lenne értelme a papírnak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Silla # e-mail 2019.02.06. 13:51

Gondolom hiába fogok vele aláíratni egy papírt, hogy elfogadom azt, hogy 02.17.-én legkésőbb kiköltézik azzal a kikötéssel, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor naponta x összeget kell fizetnie valamint, a többi költségem megfizetését követelem, elhúzhatja az időt és valószínűleg még pereskednem is kellene vele a károm miatt.
Ahhoz viszont van jogom, hogy beköltözzek a házba annak ellenére, hogy ő nem költözött ki?

ObudaFan # e-mail 2019.02.06. 13:44

Ahhoz bírói ítélet kellene, amitek nyilván nem lesz ennyi idő alatt, plusz a kilakoltatási moratórium is fennállna.
Ha szerződéskötéskor előre láthatta, hogy milyen károtok származhat abból, ha nem költözik ki, akkor ezt a kárt érvényesíthetitek rajta.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Silla # e-mail 2019.02.06. 13:34

Kedves Fórum,
2018. októberében elindítottunk egy ingatlanvásárlást, erről 2018.decemberben szerződést készítettünk. 2019. január 10.-én a tulajdonosok részére a vételár kiegyenlítésre került, 2019.02.12 kiköltözési határidővel megegyezve. Ma kaptuk a hírt, hogy a hölgy két gyerekkel nem tud elköltözni egy héttel a megállapodott időpont előtt, azonban nekünk már le van fixálva a festés, stb. Arra hivatkozik, a megállapodott időpont hétvégéjén 02.17.-ig kiköltözik, amiben nen hiszünk. Az ingatlan a mi nevünkön van, tulajdonilapon jegyezve. Hitelt már most fizetnünk kell és az albérletben csak február végéig maradhatunk. Mi tudunk ilyenkor tenni? Valóban nem lakoltathatjuk ki őket?

wers # e-mail 2019.02.01. 10:59

Szerintem nem neked kell felbecsültetned, hanem neki, főként nem a te költségeden, válasszon ő értékbecslőt, utólag ne reklamálhasson. Hogy mennyire becsüli nem a te gondod. Max. lehetővé kell tenned a bejutást, a felmérést.

mert nem tudunk így bejelentkezni állandó lakcímre

Dehogynem, az eladó írja alá a lakcímbejelentőt, és kész.

pécs79 # e-mail 2019.02.01. 10:51

Tiszelt fórumozük!

Közel három hónapja vásároltam egy házat. A két tulajdonos közül a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos gyámság alá tartozik. Az adásvételi szerződés aláírásakor sem édesanyja, aki a gyámja, sem az ügyvéd nem jelezték, hogy ebből gond vagy fennakadás lehet . Az aláírás és az ingatlan átadása után beköltöztem és felújítási munkákat kezdtem. Az aláírás után másfél hónappal az illetékes földhivatal jelezte, hogy a tulajdonjog kérelmemet függőben tartják. Az ügyvéd megnyugtatott és türelmemet kérte. Majd közel három hónappal az adásvételi szerződés megkötése után a kisebb hányaddal rendelkező tulajdonos édesanyja azzal keresett meg telefonon, hogy szerezzek egy ingatlan értékbecslőt és én méressem fel vele a házat mert az kell a gyámhatóság felé.Gondolom ezt már meg kellett volna tennie a szerződés előtt, de erre az ügyvéd sem figyelmeztette. Az ügyvédnél rákérdeznék erre csak két napja nem érem el. Mivel felújítok növelem az ingatlan értékét és nem gondolom, hogy visszamenőleges értékbecslés létezik, bár lehet tévedek. Tanácstalan vagyok, mert az ügyvédet megfizetve és benne bízva nem gondoltam erre, ami azért is probléma, mert nem tudunk így bejelentkezni állandó lakcímre, sem biztosítást kötni, sem orvoshoz bejelentkezni ami a feleségem közelgő babavárasa miatt is roppant kellemetlen.
Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.01. 07:11

Egyébként, ha perre kerülne a sor, akkor kötbért nem, de a tehermentesítésre vonatkozó kötelezettségük megszegéséért a károdat megfizettetheted vele.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.01. 07:10

moni69,

Látod, ezen idézetek alapján a "birtokbaadás" és a "tehermentsítés" fogalmak is különváltak, csak az előbbire vonatkozik a kötbér, utóbbira nem.
Márpedig miért ne lehetne birtokba venni egy nem tehermentes ingatlant? Csak ne fizessétek ki a teljes vételárat addig, ahogy gerbera írta. Már ha bíztok abban, hogy az eladó ezt megoldja - de ha nem teszi, azt kevéssé befolyásolja hogy birtokon belül vagy kívül vagytok (egy plusz költözést leszámítva, ha mégis kútba esik az egész).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.01.31. 19:36

Mire???

moni69 # e-mail 2019.01.31. 14:19

"Az eladók kötelezettséget vállalnak arra is, hogy a terhek törlése tárgyában kiadandó jogosulti nyilatkozatokat beszerzik, azokat az illetékes járási földhivatalhoz benyújtják, a földhivatali eljárási díjat kiegyenlítik, és a terhek törlésének megtörténtét földhivatali törlő határozat vagy tehermentes tulajdoni lap átadásával legkésőbb 2018.november 15.napjáig igazolják a vevők felé."

"Szerződő felek rögzítik, hogy az eladók az ingatlant a teljes vételár kifizetésének napján, de legkésőbb 2018.december 15-én kötelesek a vevők által megtekintett, mindennemű ingóságtól kiüríteni, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a vevők birtokába bocsájtani. Eladók nyilatkozzák, hogy az ingatlannal kapcsolatos valamennyi számla és költség hiánytalanul kifizetésre került, azaz az ingatlannal összefüggésben semminemű fizetési hátralék, egyéb tartozásuk nem áll fenn, és szavatolnak az ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotáért. Eladók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a birtokba adás napjáig esedékessé váló, ezen időpontig felmerülő közüzemi díjakat kiegyenlítik." Adásvételi szerződés készült: 2018.szeptember. Nyilatkozták, hogy semminemű fizetési hátralék, egyéb tartozás nem áll fent. Erre októberben még került a tulajdoni lapra végrehajtás.

"A birtokba adás késedelmes teljesítése esetén az eladók napi 10.000 Ft késedelmi kötbért kötelesek fizetni, ami a késedelemmel érintett tárgyhó utolsó napján esedékes"

Mi a szerződésben leírtak szerint szept.25-én utaltuk a terhermentesítéshez szükséges összeget az ügyvéd letéti számlájára.
És vitatják a kötbér fizetési kötelezettségüket!!

gerbera317 # e-mail 2019.01.31. 13:55

Ki az, aki birtokba vesz így egy házat?
Például én. Simán. De a vételárat nem fizetném ki érte.

moni69 # e-mail 2019.01.31. 13:53

Birtokba vételt azért utasítottuk el, mert az ingatlan még mindig terhelt volt. Ki az, aki birtokba vesz így egy házat?A szerződésben is bent van, hogy tiszta tulajdoni lap után történik meg a birtokba adás. Az eladók nem tehermentesítették az adásvételi szerződés szerinti időpontra. Az hogy menet közben még előjöttek tartozások, azt hiszem, nem a mi hibánk. A ház vételárának a felét már kifizettük, áll bent a pénzünk 4 hónapja. A héten mi mentünk el kiegyenlíteni a két terhet, hogy már végre tiszta legyen a tulajdoni lap. Ezzel is szerettük volna felgyorsítani az ügymenetet. Az eladók az előlegből miért nem tudták ez már megtenni decemberben? Mi azt sem tudtuk, hogy miért akadt meg a tehermentesítés.
gerbera317: Nem vagyok törvényben járatos, ezért is bíztuk ezt ügyvédre.
Az eladók túlterhelték az ingatlant. Szerintem már azt sem tudták, hogy hány eljárás van velük szemben. (a végrehajtói irodában derült ki, hogy már árverezésre készítették elő a házat) A meghatározott időpontok nem lettek betartva. Mi már az aláírás utáni napon kiegyenlítettük volna a teljes vételárat. És velünk szórakoznak. Ez szerintem nem rajtuk kívülálló ok, hogy nem lett tiszta a tulajdoni lap.

gerbera317 # e-mail 2019.01.31. 11:32

Ez az adásvétel már kútba esett. És nem az eladó hibájából, hanem rajta kivülálló okok miatt (új vh-jog bejegyezés). Igaz, hogy annak is ő az oka, de nem közvetlenül, hanem csak közvetetten.
Vh-joggal terhelt ingatlant nem így kell megvásárolni, hanem a Vht. 157. § szerinti eljárásban. Ki-ki tanuljon belőle.

Sherlock # e-mail 2019.01.31. 11:26

Én úgy vélem, hogy egy ügyvédnek mindkét felet kellene képviselnie.

A kamarának is van egy ilyen furcsa véleménye. Tehát képviseli az ügyvéd az eladót: ezért nem vállal semmiféle szavatosságot az eladó, sok kamatot kap fizetési késedelem esetén, nem büntetik semmivel, ha nem adja időben birtokba. Képviseli a vevőt: sok szavatosságvállalást ír bele, a vevő nem fizet kamatot késedelem esetén, magas használati díjat kap, ha az eladó nem ad időben birtokba.

Szerintem ez kimerül annyiban, hogy olyan dolgoknál ad tanácsot, ami nem sérti a megbízója (vevő) érdekeit; ha már sérti a megbízója érdekeit, akkor azzal az ügyvéd megszegi az ügyvédi törvény 1. §-t és az ügyvédi esküt (7. § (3) bek.) is.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

wers # e-mail 2019.01.31. 11:13

Én úgy vélem, hogy egy ügyvédnek mindkét felet kellene képviselnie. Ha én ingatlant vennék biztos a saját ügyvédemet bíznám meg. Még akkor is, ha az eladó meg mást akar.

drbjozsef #   2019.01.31. 11:01

Hacsak nem tudatosan ilyen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.31. 10:55

kedves drbjozsef, ha jól olvasom, itt adott egy ügyvéd, aki
megkérdezte az ügyvéd, hogy akkor igény tartunk a kötbérre?”, tehát úgy véli, hogy a szerződés alapján tarthat rá igényt, majd átül magával szembe, és megállapítja, hogy akár nem is járhat, pert helyez kilátásba. Bazijól sikerült akkor ez a remekmű.