Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


résztulajdonos kilakoltatás?

MajorDomus # e-mail 2019.06.20. 20:49

Nem bonyolult az ügy.
Ha külföldön dolgozol,remélhetőleg nem bagóért! Indits pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében a bíróságon,s vásárold ki a másik 2/4-ed részt,természetesen levonva belőle a felhalmozott adósságot.
Utána már eladhtod az egészet

yogi80 # e-mail 2019.06.18. 16:19

Egy igen bonyolult kérdésben kérnék segítséget. Sajnos nem tudom merre induljak. A probléma a következő. 6.éve élek külföldön, de szüleimtöl örököltem 2/4 részt. Nos régebben peres ügy volt, hogy sem kifizetni nem akartak, sem eladni a házat és mivel külföldre költöztem nem eröltettem a dolgot. Nos ennek az lett a vége, hogy rengeteg közüzemi tartozás gyült össze természetesen az én részemre is, annak ellenére, hogy nem lakok az ingatlanban. Nos elszerettem volna ajándékozni, de testvéreknek nem kell mivel a több tulajdonos miatt nem elárverezhető az ingatlan. Nos, hogy tudnék megszabadulni részemtől, merre induljak. Előre is köszönöm a segítséget.

bonny # e-mail 2019.06.18. 07:20

Persze,tisztában vagyok vele,hogy a családi probléma más kategória,és én ezért érdeklődtem a jogi lépésekről.Mondjuk döntés esetén mit lehet tenni,mert már nagyon elfajultak a dolgok.

drbjozsef #   2019.06.17. 18:57

No, hát valami vagy jogi probléma, vagy családi.
Ha meg kvázi ajándékba adja a lakhatást neki a szülő (=nincs írásbeli felszólítás, vagy bizonylat hogy ki fizette be a rezsit), akkor ez az így járt esete.
A kettő együttes elintézése nem fog menni (jog vs család), az egyik csorbát fog szenvedni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bonny # e-mail 2019.06.17. 14:53

A tulajdonrésze elméletileg kb. 12 M ér.A tartozás kb 1,5 .Nincs ez utóbbiról papír,szülő-gyerek viszonylatról van szó.A szülő 50%,a másik résztulajdonos is 25% és akiről szó van is 25%. Nem tudja a 10 milliót kifizetni (és szerintem nem is akarja).Csak ha jön vevő az ingatlanra,és még az se biztos hogy mindenáron el akarja adni,mert lehet hogy olyan kevés marad hogy nem tud belőle másikat venni.

drbjozsef #   2019.06.17. 13:51

gerbera,
szerintem félreértetted

bonny,

Ha az a tulajdonrész ér annyit, mint a tartozásai plusz további egy év tartozásai, akkor a következőt érdemes tenned.

Elmondod neki, hogy kiköltözhet most három napon belül, kap hozzá (mondjuk) 100ezer forintot (keressen albit vagy munkásszállót, vagy amit akar), valamint további X összeget (X= tulrésze értéke minusz tartozásai) két héten belül, ha a kiköltözés mellett eladja neked a tulajdonrészét ennyiért, és a tartozásit rendezed. Egy nap gondolkodás, szerződést kötni, pénzt csak akkor adni, ha elment, zárat lecserélni.

Vagy nem költözik ki, lakáskiürítési pert indítasz, és három-hat hónap múlva (mondj hármat) fogja kirakni a rendőr a szűrét úgy, hogy a tartozásaira, a perköltségekre, a kiürítés költségeire végrehajtást indítasz ( plusz a végrehajtás is borsos költség), és elárverezteted a tulajdonrészét ha másból nem fizet, és akkor az is elúszik neki, és abból se lát egy fityinget se. Legalább árverésen olcsón megveheted a részét (ha másnak nem kell, és még a tartozási után is te kapod a pénzt), vagy drágán megveszi valaki, és akkor pénzednél leszel.

Ha nem ér sokat az a rész, akkor lehet, bukóban leszel, mert tényleg nem lesz olcsó végigvinni, és közben felhalmozhatja a további tartozásokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bonny # e-mail 2019.06.17. 09:10

Bocs,nem!

gerbera317 # e-mail 2019.06.17. 08:55

Ezen most felröhögtem. Bocs.
Major Domus azt a némi készpénzt másként gondolta. Legalábbis a pénzáramlás irányát. Télleg nem érted?

bonny # e-mail 2019.06.17. 08:48

Akkor helyesbítek:csak a tulajdonrésze van,amit örökölt.

drbjozsef #   2019.06.16. 19:21

Nincs semmilye? Nem azt mondtad, hogy tulajdonos?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bonny # e-mail 2019.06.16. 15:16

Nehéz lesz megegyezni,nincs semmije,és a haszonélvezőnek is tartozik.

MajorDomus # e-mail 2019.06.15. 22:26

Némi készpénzzel!

drbjozsef #   2019.06.15. 21:20

Nem.

A lakcímnyilvántartásnak ehhez semmi köze.

Ha meg tudtok egyezni vele, az rendkívül meggyorsíthatja, és lényegesen olcsóbbá is teszi. Mindenkinek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bonny # e-mail 2019.06.15. 15:57

Köszi a választ,megpróbáljuk. Ha az illető nincs bejelentve gyorsíthatja az eljárást?

drbjozsef #   2019.06.15. 14:31

bonny,

Igen, ha a haszonélvezőnek a teljes ingatlanra haszonélvezete van, akkor ő jogosult rendelkezni az ingatlan hasznosításáról.
Ha egy éven belül van kérhet birtokvédelmet a helyi jegyzőtől, ezen túl, vagy ettől függettlenül lakáskiűrítési pert kell indítania.

Elsőre szólítsa fel a beköltözőt írásban, hogy 8 napon belül költözzön ki minden ingóságával egyetemben, ha ezt nem teszi, érdemes kilátásba helyezni a pert, illetve a kiköltözés időpontjáig lakáshasználati díj követelése. Ez utóbbi a bírósági eljárásnál érvényesíthető, és a perköltség is őt fogja terhelni.

Ha van bármilyen végrehajtható vagyona (pl. az ingatlan résztulajdona, ha jól értelek, az egyik tulajdonostárs költözött be), akkor ez a sok költség mind végrehajtható lesz rajta. Ha nincs, az pech.

És készüljön fel, lehet, hogy eltart pár hónapig, ha per lesz, ha meg a lakó ismeri a per elhúzásának lehetőségeit, akkor még tovább...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2019.06.15. 14:29

A haszonélvező kirakathatja.

bonny # e-mail 2019.06.15. 14:15

Kedves Fórumozok!Abban szeretnék segítséget kérni,hogy adva van egy ház több tulajdonossal,ebből egy a haszonélvező a teljes ingatlanra, egy másik beköltözött az ingatlan egy részébe. Ez utóbbi nem csinál semmit,a rezsit nem fizeti rendesen, mivel nem dolgozik. Van-e lehetőség arra,hogy kitegyék az ingatlanból?