Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Albérlő nem fizetése korona vírus járvány miatt

MajorDomus # e-mail 2020.03.30. 18:53

Az nem erről szól! A járvány után visszamenőleg ki kell fizetni.

vierzo # e-mail 2020.03.30. 17:02

Gondolok ilyenre, mint amit olvastam egy cikkben. Ezt ugye ti se nagyon tudjátok elképzelni Magyarországon. Én nagyon remélem, hogy ilyen rendelet nem fog születni.

A német parlament alsóháza (Bundestag) például a napokban fogadott el egy olyan törvényjavaslatot, mely ugyan a fizetési kötelezettség alól nem menti fel a bérlőket, de egészen 2022. június 30-ig megtiltja a bérbeadóknak, hogy szerződést bontsanak olyan bérlőkkel , akik 2020. április 1. és június 30. (meghosszabbítás esetén szeptember 30.) között nem tudnak bérleti díjat fizetni a koronavírus járvány következményei miatt” –

vierzo # e-mail 2020.03.30. 16:39

Köszönöm a válaszokat.
Őszintén szólva nem értem ezeket az engedd el a bérleti díjat, felezd meg a bérleti díjat mozgalmakat sem. Olyan miért nincsen, hogy engedje el a Főtáv a fűtést, a Tmobil a telefonálás díját, az Elmü az áramot, NAV az adót, MOL a benzín árát stb.
Nagyon sok ember persze felbátorodik és úgy értelmezi, most már nem kell bérleti díjat fizetni.
DE köszönöm a véleményeket, ugye jól tudom, hogy állami szintem nem lehet bele avatkozni az albérlet piacba (amikor tulajdonos adja ki a lakását, erre az esetre gondolok, nem az önkormányzati bérletre)

MajorDomus # e-mail 2020.03.28. 20:14

Nem az árcsökkenés miatt tettem fel. A jogász véleménye a mérvadó.
Meg a szerződés.

Zoltanuss # e-mail 2020.03.28. 08:02

"Már csökkennek a bérleti díjak!"
írja az ingatlanhu amit MD. feltett.

Igen, de ez csak szűken a belváros.... ahol tényleg nagy biznisz volt a bérbeadás.
De hát mindenki nem lakhat ott. Ill. dehogynem , csak vastag pénztárca kell hozzá.

Zoltanuss # e-mail 2020.03.28. 07:56

T. vierzo és a többiek !

Az hogy valaki pont most nem fizet az nem jelenti azt, hogy a tartozása semmissé válna. Az azért gyűlik !
persze lehet mindig rugalmasnak lenni. én anno még a „békeidőkben” ha valaki pont nem tudott fizetni, mondta, hogy probléma van mindig rákérdeztem, hogy akkor pont most mennyit fizetne.. általában a felét néha a harmadát tudta csak olyankor mondtam ok, a többit majd máskor.
Azt azért senki sem gondolja, hogy akkor mostantól ingyen lehet lakni.

MajorDomus # e-mail 2020.03.27. 22:45

Ez is válasz a kérdésedre.

MajorDomus # e-mail 2020.03.27. 22:44
MajorDomus # e-mail 2020.03.27. 21:51

Természetesen.
Egyébként ez nem vis major eset.
Benne lakik a lakásban,érvényes szerződéssel. Az nincs a szerződésben hogy a bérleti dijat csak akkor kell fizetni,ha a bérlőnek van munkája. Ez nem igy működik. Ilyen rendelet sincs. Az önkormányzatok adnak könnyitéseket helyi rendeletekben az tény,de az nem magántulajdonra vonatkozik.

vierzo # e-mail 2020.03.27. 12:43

Sok fórumot, facebookot olvasok az emberek hozzáállását nézem. A legtöbb albérlő höbörög, hogy szemét tulaj kér bérleti díjat, pedig ő elvesztette a munkáját. Arra hivatkoznak, hogy kilakoltatási moratórium van. Nincsenek végrehajtások sem, a bíróság szünetel.

Két lakást kezelek ,egy részben a sajátom, a másik egy rokonomé.
Az egyik bérlő taxis, pár hete fizetett, de már szólt, hogy nincsen bevétele kb 90-95 százalékkal kevesebb munkája van.
Így nem tudom mégis mi lesz a következő fizetésnél.

A másik bérlő építési vállalkozó, gyakorlatilag munkásszállónak adtam ki a lakást, na ő nem fizet egyáltalán. (már egy hete lejárt a fiz hat idő) Pedig van munkája. Ő is emlegette, hogy most az albérlőknek nem kell fizetni, meg most épp vidéken dolgozik, most épp nincs a lakásban, abban maradtunk, hogy utal, de a mai napig nem jött utalás tőle.

Így szeretném tudni milyen jogaim vannak. Értem hogy a mostani helyzet vis major, ilyen helyzetre nem készült fel senki. A bérleti szerződés határozott idejű, közjegyzői kiürítési nyilatkozatot is tettek az albérlők.

Olyan dolgokat olvasok, hogy most az albérlőnek joga van akkor is lakni a lakásban ha nem fizet, rendőr úgyse rakja ki, végrehajtás szünetel, ha a mostani helyzet októberben is fennáll akkor a következő fűtés szezon is bele esik majd stb

Illetve sok olyan tanács is van fenn ügyvédektől, hogy a tulajdonos a helyzetre való tekintettel engedjen a bérleti díjból pl csak a felét kérje el.

Nos a mi családunknak is kevesebb a munkája, de nem tartozunk a támogatott körbe (mint pl egy taxis) fizeti a párom az alkalmazottait, pedig home office-ban dolgoznak, amikor nekünk volt albérletünk és hetekig nem laktunk benne, akkor is fizettük rendesen a bérleti díjat.

Ezért szeretnék tisztán látni. Van közjegyzői okirat, ezzel most ebben a helyzetben tudom érvényesíteni nem fizetés esetén a kiürítést?

MajorDomus # e-mail 2020.03.26. 22:26

Természetesen.
Benne lakik a lakásban? Akkor mi a kérdés? Csak az,hogy mi van a szerződésben? Van arról rendelkezés,hogy ha kiüt a pestis az országban akkor nem kell fizetni?
Mire hivatkozva nem fizet?
Elvitte a virus a pénzét?

vierzo # e-mail 2020.03.26. 17:08

Üdvözlet, szeretném a jelenlegi helyzetben tudni az érvényes szabályokat, mert sok minden megjelent, és mindenki másként értelmezi.

Tehát jelenleg sok albérlő nem akar bérleti díjat fizetni, a korona vírus járvány miatt. Olyan sem, aki egyébként megteheti, hogy fizessen , mert nem veszítette el a munkáját.

Mik a jogai egy tulajdonosnak jelen helyzetben? Határozott idejű szerződés, közjegyzői okirat van. Egy albérlőnek továbbra is tartania kell magát a bérleti szerződésben rögzített feltételekhez?