Albérlő nem fizetése korona vírus járvány miatt


MajorDomus # 2020.04.07. 17:35

A face itt nrm játszik az email elfogadott már a bankoknál is? Akkor sms-ben tájékoztasd,de hivd fel hogy felmondasz.

Zoltanuss # 2020.04.07. 16:52

T. alfateam !
Köszönöm az aggódást.
De jogilag nincs is áramuk, a házrész teljesen külön áll, csak egy ideiglenes almérő van felszerelve minden dokumentum nélkül. Na meg bizonyítani kellene, hogy nem kap áramot.
Amúgy a háború az háború, teljesen mindegy hogy az ellenséget hogyan semmísitjűk meg.

Zöldövezeti11 # 2020.04.07. 16:44

alfateam

Ennyire ráérnek az önkormányzatok, hogy egy meztelenfenekű mihaszna, nem fizető bérlő nyavalygásaira azonnal ugranak ?

vierzo # 2020.04.07. 11:23

Majordomus: emailen szabályos kézbesíteni a felmondást? Illetve csak facebook üzenetben tudom, mert nem adott email címet az albérlőnek . (csak egy vidéki címet)
És csak egy kérdés: ugye jól tudom, hogy akár a bérleti szerződés lejárata végéig jogomban állna követelni az elmaradt bérleti díjat. Köteles vagyok kárenyhítésre, tehát persze ha lesz másik albérlő, akkor attól az időszaktól nem, de a törvény szerint én úgy tudom követelhetek rajta a bérleti díjat. (nem olyan egyszerű az eset, mert sokat vagyok külföldön)

MajorDomus # 2020.04.06. 17:15

vierzo
Nem annyira bonyolult a helyzet.
Ha áprilisban nem fizetnek,akkor május 1-én felmondod a bérleti jogviszonyt. A 2 havi kaució fejében május 31-ig ott lehet a holmijuk,június 1-től add ki másnak-ha tudod.
Fontos!
Erről tájékoztasd a bérlőket is emailban elküldve a felmondást.

vierzo # 2020.04.06. 14:49

Zoltanus:

értem a hozzáállást, bár egyenlőre távol áll tőlem önbíráskodni. A lakás nincsen túlárazva, hiszen az ő esetükben munkásszállóra van esély éjszakánként 3500-5000 ft-ért. Egy nap tíz érdeklődő nézte meg a lakást, akiből 4 ki is bérelte volna azonnal. Úgy gondolom a korrekció sem úgy működik, hogy vki aláír egy szerződést és utána nem teljesíti, bár valószínű az építő iparban van erre példa.

A kérdésedhez: ha nem az albérlő nevén van az elmü számla akkor bármikor eljárhatsz (szerződés , tul lap kell, vagy gondolom a hagyatéki papír?) Én előre fizetős órát szerelnék fel ha nem fognak fizetni a bérlőim. Egyszer rákérdeztem az elmünél, nagyon kell figyelni, nehogy a kódot kiadjad és külön hívd fel a telefonos ügyfélszolgálat figyelmét, hogy ők sem adhatják ki, ha az albérlő felhívná őket és kérné.

alfateam # 2020.04.06. 14:34

Örököltünk, pontosabban fogunk, mert a tulaj meghalt
Ha örökös vagy akkor máris örökös vagy, más kérdés hogy a hagyatéki csak ezután lesz.
És megörökölted a szerződés is.
A Gázt pedig ne zárd el, mert ha a bérlő birtokvédelmet kér azt meg is kapja.

Zoltanuss # 2020.04.06. 13:40

Nos az problémám pedig a következő !

Örököltünk, pontosabban fogunk, mert a tulaj meghalt, az ingatlan olyan közjegyzői stádiumban van. Optimális eseteben is csak szeptemberben lesz végzés. Vagy még később.
A bibi az hogy bérlők is vannak az ingatlanban. A szerződés sehogy sem lesz új, ez már eldöntött a leendő tulajok között.
Van azonkívül egy jogi probléma is. Az áramellátása a bérlethez almérőkön keresztül történik. Az pedig elvileg szabálytalan, legalább is a szolgáltató szerint. Tehát ha megszüntetjük az áramellátást, természetesen nem nagydobra verve, tud e valami hatásos jogorvoslatot elérni a most már nem bérlő... nincs kitől bérelje, tehát a lakás használó. Legyünk jó indulatúak nem rosszhiszemű, de azért jogtalan lakáshasználó.
Méltányos időt természetesen kapnak.
Lesz vízük, villany és gáz nem !

Zoltanuss # 2020.04.06. 13:28

Egyszerű !
Nyilván van kulcsod , bemégy összepakolod a holmikat berakod egy sarokba és majd ha jönnek megkapják !
Gondolod, hogy külföldi - legyen az akár magyar... ismeri a jogorvoslat rejtélyeit ? Ettől függetlenül egyet nem tudunk . Lakbért és azt , hogy hol van a lakás. Lehet túlárazott és most ők akarnak korriogálni.

vierzo # 2020.04.06. 09:36

Üdvözlet, engem továbbra is érdekelne, hogy kinek hogyan viszonyul az albérlője a jelenlegi helyzetre.

Nálam a helyzet: az albérlő ismét felhívott, hogy ők nem laknak a lakásban és ő csak a rezsit akarja fizetni, két hónapon keresztül. "Nagylelkű" ajánlatként hozzá tette, hogy 2 hónappal akkor majd tovább hajlandó bérelni a lakásomat mint a szerződés lejárta.
A lakást határon túli magyarok bérlik, aki építkezésen dolgoznak. Tehát lenne munkájuk, de most a Húsvét miatt haza mennek (a határzár és karantén miatt pedig nem tudják mikor jönnek vissza).
Tehát azt várná el tőlem, hogy a helyzetre tekintettel ingyen biztosítsam a lakást neki 2 hónapig rezsi fejében. Én felajánlottam 30 százalék lakbér csökkenést (és kevesebb rezsi átalányt), ő tovább alkudott 40 százalékosra. (erre nemet mondtam)
Én az egészet nem értem, van szerződésünk, közjegyzői papírunk, kérdeztem, hogy mire fel kér ő csökkentést, az ő magányügye, ha most nem dolgozik tovább Magyarországon pedig van munkája. ( mi is béreltünk külföldön lakást és volt, hogy egy hónapban csak pár napot voltunk ott, mégse alkudoztunk a tulajnál)
Szerinte én nem vagyok megértő, és ez a helyzet teljesen más és én nem segítek neki.

Én tájékoztattam, hogy akkor a kaució elvesztése fejében mondja fel a szerződést és adja vissza a kulcsokat vagy marad a 30 százalék csökkenés egy hónapig és majd egy hónap múlva újra beszélünk mi a helyzet.

Választ nem kaptam mi legyen, csak azzal hívott vissza, hogy elindultak a határ felé (tehát a cuccaik a lakásban , kulcs náluk, vissza nem tudják mikor jönnek)

De nem vagyok segítőkész és nem vagyok tekintettel a helyzetére, pedig ő az elmúlt 5 hónapban milyen jó albérlő volt (ezt is elmondta, tehát érezzem magam rosszul)

Aki dörzsöltebb, mint tenne a helyzetemben? Sajnos tényleg már többedszer azt érzem, hogy emberek anélkül írnak alá szerződést, hogy megértenék mire vállal kötelezettséget. Én most lemondtam több tízezer forintról, miközben még ezt is kevesli és úgy érzem nem is kellett volna megtennem, hiszen van egy szerződésünk, amiben rögzítve van a bérleti díj.

MajorDomus # 2020.03.30. 16:53

Az nem erről szól! A járvány után visszamenőleg ki kell fizetni.

vierzo # 2020.03.30. 15:02

Gondolok ilyenre, mint amit olvastam egy cikkben. Ezt ugye ti se nagyon tudjátok elképzelni Magyarországon. Én nagyon remélem, hogy ilyen rendelet nem fog születni.

A német parlament alsóháza (Bundestag) például a napokban fogadott el egy olyan törvényjavaslatot, mely ugyan a fizetési kötelezettség alól nem menti fel a bérlőket, de egészen 2022. június 30-ig megtiltja a bérbeadóknak, hogy szerződést bontsanak olyan bérlőkkel , akik 2020. április 1. és június 30. (meghosszabbítás esetén szeptember 30.) között nem tudnak bérleti díjat fizetni a koronavírus járvány következményei miatt” –

vierzo # 2020.03.30. 14:39

Köszönöm a válaszokat.
Őszintén szólva nem értem ezeket az engedd el a bérleti díjat, felezd meg a bérleti díjat mozgalmakat sem. Olyan miért nincsen, hogy engedje el a Főtáv a fűtést, a Tmobil a telefonálás díját, az Elmü az áramot, NAV az adót, MOL a benzín árát stb.
Nagyon sok ember persze felbátorodik és úgy értelmezi, most már nem kell bérleti díjat fizetni.
DE köszönöm a véleményeket, ugye jól tudom, hogy állami szintem nem lehet bele avatkozni az albérlet piacba (amikor tulajdonos adja ki a lakását, erre az esetre gondolok, nem az önkormányzati bérletre)

MajorDomus # 2020.03.28. 19:14

Nem az árcsökkenés miatt tettem fel. A jogász véleménye a mérvadó.
Meg a szerződés.

Zoltanuss # 2020.03.28. 07:02

"Már csökkennek a bérleti díjak!"
írja az ingatlanhu amit MD. feltett.

Igen, de ez csak szűken a belváros.... ahol tényleg nagy biznisz volt a bérbeadás.
De hát mindenki nem lakhat ott. Ill. dehogynem , csak vastag pénztárca kell hozzá.

Zoltanuss # 2020.03.28. 06:56

T. vierzo és a többiek !

Az hogy valaki pont most nem fizet az nem jelenti azt, hogy a tartozása semmissé válna. Az azért gyűlik !
persze lehet mindig rugalmasnak lenni. én anno még a „békeidőkben” ha valaki pont nem tudott fizetni, mondta, hogy probléma van mindig rákérdeztem, hogy akkor pont most mennyit fizetne.. általában a felét néha a harmadát tudta csak olyankor mondtam ok, a többit majd máskor.
Azt azért senki sem gondolja, hogy akkor mostantól ingyen lehet lakni.

MajorDomus # 2020.03.27. 21:45

Ez is válasz a kérdésedre.

MajorDomus # 2020.03.27. 21:44
MajorDomus # 2020.03.27. 20:51

Természetesen.
Egyébként ez nem vis major eset.
Benne lakik a lakásban,érvényes szerződéssel. Az nincs a szerződésben hogy a bérleti dijat csak akkor kell fizetni,ha a bérlőnek van munkája. Ez nem igy működik. Ilyen rendelet sincs. Az önkormányzatok adnak könnyitéseket helyi rendeletekben az tény,de az nem magántulajdonra vonatkozik.

vierzo # 2020.03.27. 11:43

Sok fórumot, facebookot olvasok az emberek hozzáállását nézem. A legtöbb albérlő höbörög, hogy szemét tulaj kér bérleti díjat, pedig ő elvesztette a munkáját. Arra hivatkoznak, hogy kilakoltatási moratórium van. Nincsenek végrehajtások sem, a bíróság szünetel.

Két lakást kezelek ,egy részben a sajátom, a másik egy rokonomé.
Az egyik bérlő taxis, pár hete fizetett, de már szólt, hogy nincsen bevétele kb 90-95 százalékkal kevesebb munkája van.
Így nem tudom mégis mi lesz a következő fizetésnél.

A másik bérlő építési vállalkozó, gyakorlatilag munkásszállónak adtam ki a lakást, na ő nem fizet egyáltalán. (már egy hete lejárt a fiz hat idő) Pedig van munkája. Ő is emlegette, hogy most az albérlőknek nem kell fizetni, meg most épp vidéken dolgozik, most épp nincs a lakásban, abban maradtunk, hogy utal, de a mai napig nem jött utalás tőle.

Így szeretném tudni milyen jogaim vannak. Értem hogy a mostani helyzet vis major, ilyen helyzetre nem készült fel senki. A bérleti szerződés határozott idejű, közjegyzői kiürítési nyilatkozatot is tettek az albérlők.

Olyan dolgokat olvasok, hogy most az albérlőnek joga van akkor is lakni a lakásban ha nem fizet, rendőr úgyse rakja ki, végrehajtás szünetel, ha a mostani helyzet októberben is fennáll akkor a következő fűtés szezon is bele esik majd stb

Illetve sok olyan tanács is van fenn ügyvédektől, hogy a tulajdonos a helyzetre való tekintettel engedjen a bérleti díjból pl csak a felét kérje el.

Nos a mi családunknak is kevesebb a munkája, de nem tartozunk a támogatott körbe (mint pl egy taxis) fizeti a párom az alkalmazottait, pedig home office-ban dolgoznak, amikor nekünk volt albérletünk és hetekig nem laktunk benne, akkor is fizettük rendesen a bérleti díjat.

Ezért szeretnék tisztán látni. Van közjegyzői okirat, ezzel most ebben a helyzetben tudom érvényesíteni nem fizetés esetén a kiürítést?

MajorDomus # 2020.03.26. 21:26

Természetesen.
Benne lakik a lakásban? Akkor mi a kérdés? Csak az,hogy mi van a szerződésben? Van arról rendelkezés,hogy ha kiüt a pestis az országban akkor nem kell fizetni?
Mire hivatkozva nem fizet?
Elvitte a virus a pénzét?

vierzo # 2020.03.26. 16:08

Üdvözlet, szeretném a jelenlegi helyzetben tudni az érvényes szabályokat, mert sok minden megjelent, és mindenki másként értelmezi.

Tehát jelenleg sok albérlő nem akar bérleti díjat fizetni, a korona vírus járvány miatt. Olyan sem, aki egyébként megteheti, hogy fizessen , mert nem veszítette el a munkáját.

Mik a jogai egy tulajdonosnak jelen helyzetben? Határozott idejű szerződés, közjegyzői okirat van. Egy albérlőnek továbbra is tartania kell magát a bérleti szerződésben rögzített feltételekhez?