Szívességi lakáshasználat megszüntetése


MajorDomus # 2020.08.20. 21:23

Ügyvéd.
Jelentsd ki nyugodtan. Csomagoldbössze a cuccait és cserélj zárat. Üzend meg neki mikor és hol veheti át a holmiját.

Lmoni87 # 2020.08.20. 18:05

Tisztelt fórumozók!

Szívességi lakáshasználónkat - velünk él egy ingatlanban - több alkalommal szóban felszólítottuk a költözésre az elmúlt hónapokban. Már írásban is kézbe kapta a lakáshasználat felmondását - két tanúval, mindkét tulaj aláírásával - noha eredetileg a lakáshasználat létrejöttéről dokumentum nem készült, lévén családtagról volt szó. Rendőrségi tanácsra készítettük el az írásbeli felmondást, azt mondták ez csak minket véd, még ha sokat nem is ér, de tudjuk igazolni, hogy felszólítottuk.

A határidő 08.15. volt, 12-én jelezte szóban, hogy kér még pár napot, megvan az új lakás, de festeni kell, nem költözhető azonnal. Korrektek voltunk, szóban megegyeztünk, hogy akkor 08.20-21-én költözik. Ennek köszönhetően elbuktuk a befizetett nyaralásunkat, de úgy voltunk vele, hogy semmi esetre sem engedjük úgy kiköltözni, hogy mint tulajdonosok nem vagyunk jelen.

A megbeszéltek ellenére ma reggel ismeretlen helyre távozott, csomagolni sem kezdett el, telefonon elérjük ugyan, de elég nehézkesen, csak sokadjára veszi fel a telefont, ha épp nincs kikapcsolva. Azt mondja majd talán holnap hazajön, de lehet csak a hétvégén, vagy ha egyáltalán tudott szerezni autót a költözéshez. Azt kérte telefonon, hogy csomagoljuk össze a ruháit, ha megoldható, ott vannak a zsákok a szobájában. Mi ezt az ő kérésére megtettük, a szobájában sorakoznak a zsákok.

Tulajdonjoga, haszonélvezeti joga, stb. nincsen, "csak" lakcímkártyával rendelkezik. Volt is erről itt kérdésem korábban, azt tanácsolták tereljem peres útra a dolgot, ha nem akar elköltözni, de némi hajlandóságot mutatott, így szerettem volna ezt elkerülni. Mindenképpen megnyerném, ez egészen biztos, de nem akartam jogi huzavonát.

Kérdésem a következő:
Amennyiben a megbeszéltek szerint holnap estig vagy a hétvégén nem költözik el az írásos felmondás ellenére, akkor alkalmazhatok-e kényszerkijelentést? Illetve hova kell fordulnom először, ha mégis végig kell csináljuk a jogi utat? Mi ennek a menete?

Köszönöm!