Öröklésből származó ingatlan, osztatlan közös vagyon


MajorDomus # 2020.08.27. 18:15

Akkor fizess előbb,ahogy tudsz.

spepe # 2020.08.27. 05:52

Félre értettél. Megbeszéltem vele, hogy beköltözök és később fizetek. Ő most úgy gondolja, hogy mégsem jó így és ezért mondta amit mondott.

SolnesM # 2020.08.27. 05:13

Mondjuk írtál olyant is, hogy :

hogy már nem szükséges elszállíttatott, vagy magával vitt azzal a céllal, hogy az ingatlan fel tudjuk újítani
Tehát a nagynéni szabaddá tette a terepet a felújításra, feltételezhetjük, hogy volt anyagi fedezet erre, de te sorrendet változtattál és a beköltözést.. a birtokba vétel hoztad előrébb.
Csak magadra gondoltál. Csoda , hogy a bizalom elillant ? !!

spepe panaszára

spepe # 2020.08.26. 19:55

Szeretném kérni, hogy valami támpontot adjanak a tisztelt válaszolók. Nagyon elveszett vagyok a témában és a legkevesebb problémát szeretném magamnak és mindenki másnak is.

MajorDomus # 2020.08.26. 18:08

Használatba venni van jogod,nem használatba adni! Nagy különbség!

spepe # 2020.08.26. 06:57

Tehát pontosítani szeretnék:
Meg fogom fizetni a vételárat, ez csak idő kérdése, ami igazából probléma számomra, hogy szóbeli megegyezés után mégsem úgy vannak a dolgok ahogyan megbeszéltük. Tudtommal egyébként is jogom lenne többségi tulajdonosként az ingatlant használatba adni, az egyetlen kötelezettség az, hogy az arányos felosztásról egyezzünk meg, azaz foglaljuk írásba, hogy az ő negyed része pontosan hol is van és, hogy azt nem fogom használni addig, amíg ki nem fizetem a vételárat.

De hangsúlyozom, ő maga ajánlotta fel, hogy lemond róla, és erről hangfelvétel is készült.

spepe # 2020.08.26. 06:54

Mint már írtam, megbeszéltünk mindent, tudott róla, hog nem tudom kifizetni a vételárat csak ha sikerül hitelt felvennem valamint azt is elmondtam neki, hogy mihamarabb szeretnénk beköltözni.

MajorDomus # 2020.08.25. 16:55

Háááát? Némileg jogos a nagynéni aggálya.
Nem lenne egyszerübb egy tartozáselismető nyilatkozatot aláírni és ebben megjelölni a kifizetés dátumát?
.
Megnyugodnának a kedélyek.
.
Egyébként a beköltözéssel önmagában nincs gond,mivel "az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni".
.
A gond inkább a másik fél érdekeinek semmibevételével van.

Zöldövezeti11 # 2020.08.25. 16:46

ok. a halál néha meglepetés szerűen jön, de a hagyatéki eljárás az általában 3/4 év.
Tehát ennyi idő alatt fel lehet készülni bizonyos kötelezettségekre.
Érdekes felfogás ez is .
Szóbeli megegyezésünk része volt, hogy a felújítás után az ingatlant használatba vesszük majd kölcsönös bizalmi alapon az ellenérték megfizetésre kerül.” tehát felújítás, majd az egyik fél beköltözik és egy homályos időben elkezd törleszteni.
A helyes sorrend : van egy üres ingatlan, van két résztulajdonos , előbb megegyeznek a vételár /megváltási árban, majd az egyik fél beköltözik.
Ha legalább a felét felajánlottad volna és ki is fizetted volna , meg lenne a bizalom. De nincs.

Zöldövezeti11 # 2020.08.25. 16:33

spepe !
Szegény nagynéni eléggé félre ismert ! A kezdetben teljesen ingyen vártad volna ezt a rész, majd elnézted ,hogy kiűrítse a lomoktől, majd közös felújításba gondolkodtatok és csak utána lett volna a megváltás. Majd beköltöztél... kérdés ,hogy a nagynéni tudtával , valószínüleg nem, így vált gyökeressé a fordulat a nagynéni részéről. Jogos hogy meggondolta magát.

Ha valaki örököl többed magával egy ingatlant és nincs birtokban, akkor egyeztet a többi tulajjal... még akkor is ha történetesen többségi tulajdonos. És csak akkor költözik be. először kiegyenlíti a tartozást majd elkezdi a felújítást.
Amúgy az örökségre, főleg a közvetlen felmenőktől eredőkre gondol az ember, nem érheti felkészületlenül.
Amúgy az hogy bírósághoz fordul az csak a kezdet.. a vég az elárverezés lehet !

spepe # 2020.08.25. 10:08

Én csak addig szeretném az "időt húzni" ameddig nem tudom a szóban forgó összeget összeszedni és kifizetni a másik tulajdonost.

A problémám most azzal van, hogy kölcsönösen megegyeztünk abban, hogy használatba vesszük az ingatlant de neki ez mégsem tetszik.

gerbera317 # 2020.08.25. 08:05

Röviden összefoglalva: A tulajdonostársad a közös tulajdon megszüntetését szorgalmazza azzal, hogy te megveszed az ő részét. Te pedig inkább az időt húznád, és inkább a jogaidra szeretnél koncentrálni a teljesítés helyett.
Nos, ha ő ezt megunja, akkor bírósághoz fordulhat, és kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Az ítéletet követő, további vonakodás esetén pedig kérheti annak végrehajtását is.
Te döntöd el, mi legyen.

spepe # 2020.08.25. 07:10

Tisztelt segítők!

Édesapám részéről örököltem egy ingatlan 3/4-részét amelynek a fennmaradó 1/4 része édesapám nővérének tulajdonában van. A hagyatéki eljárás alatt többször felmerült, hogy ez az 1/4-ed rész átadásra kerül számomra, lemondással vagy valamely oly módon, hogy azt úgymond ingyen kapjam meg így rendelkeznék egy 1/1 tulajdonú ingatlannal.

Sajnos nagynéném (és keresztanyám is), időközben meggondolta magát és arra "kért", hogy fizessem meg az ő részét a házból amennyiben azt meg szeretném tartani.

Családi helyzetem miatt szükségem van erre az ingatlanra, és szóbeli megegyezés után nagynéném kiürítette az ingatlant, minden olyan tárgyat amit úgy gondolt, hogy már nem szükséges elszállíttatott, vagy magával vitt azzal a céllal, hogy az ingatlan fel tudjuk újítani.
Szóbeli megegyezésünk része volt, hogy a felújítás után az ingatlant használatba vesszük majd kölcsönös bizalmi alapon az ellenérték megfizetésre kerül.

Időközben beköltöztünk, mivel úgy tudom, hogy jogilag erre lehetőségem van, mivel többségi tulajdonos vagyok. Sajnos nagynéném ezt nem így látja és ismét "kért", hogy fizessem meg a részét vagy különben bírósághoz fordul.

Hogyan működik pontosan ez az osztatlan közös vagyon, valamint milyen jogaim vannak?