ingatlan eladása külföldön élő örököstárs esetén


Zozóbácsi # 2021.01.21. 22:54

Nekem is részben hasonló gondom van, mint Tisza1-nek. Nálunk 3 testvér az örökös egy szintén romos ház tulajdonjogában. Bátyám kint él az usa-ban 2017 eleje óta, hivatalosan még a mo-i lakcíme él, kinti címet nem adott meg, néha üzen facebook-on, fél éve nem reagál semmilyen mzenetre. Édesapám 2017 novemberben halt meg, 2018-ban a hagyatéki tárgyaláson bátyámat az élettársa képviselte, aki az örökség pénzbeni részének átvétele után bátyám után ment. Meghatalmazottjuk jelenleg nincs. Vevő lett volna már tavaly a házra, de bátyám a füle botját se volt hajlandó mozdítani, hogy bármi módon alá tudjuk írni az adás-vételi szerződést. Plusz csavar, hogy azóta már bátyám valamilyen lejárt tartozását is bejegyezték a tulajdon részére, és lehetséges, hogy lesz még több ilyen tartozás is.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2020.10.24. 15:30

Elvileg 25% necces ezek szerint?
.
Szerintem is a legegyszerübb és legkevesebb macerával járó eljárás a közös tulajdon megszüntetése.
.
Ha az egész a a nevedre kerül,onnan már sima ügy. Ha van vevő....

drbjozsef # 2020.10.24. 05:38

Tisza1,

A saját részedet bármikor eladhatod.

Az elővételi joggal rendelkezőkkel közölni kell a teljes szerződést (amit már megkötöttél), DE ez a jog nem terhel, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna. (Ptk.6:222.§(1))

A joggyakorlat szerint tipikusan ilyen a külföldre költözött tulajdonostárs. Elküldöd a szerződést a tulajdoni lapon bejelentett címére, határidő tűzésével, tértivevénnyel, és ha az lejárt, akkor azzal együtt be lehet nyújtani a földhivatalba a papírokat.

Ha találsz olyan vevőt, akinek megfelel csak a te részed, aztán amjd ő bajlódik a többiekel, akkor neked ennyi.

Ha olyan vevőd lenne, aki csak egyben venné meg az egészet, akkor csak azt teheted, hogy pert indítasz a közös tulajdon megszüntetése iránt. (Ptk.5:83.§(1)).

Ha a bíróság sem találja meg a tulajdonostársat, akkor ügygondnokot rendel a részére, szakértő megállapítja a megváltási árat, és azt bírósági letétbe kell megfizetned a részére, és akkor a tied lesz az egész, és utána eladhatod. Sajnos ez hónapokig is eltarthat.

Egyébként az állagmegóvást bárki jogosult elvégeztetni, és követelni a többi tulajdonostárstól (Ptk. 5:75.§-5:76.§), de ha nem találod, te se fogod tudni behajtani rajta. Az meg, hogy a bíróság a számláidat elfoagadja, betudja-e a vételárba, elég kétséges (ráadáasul ha felújítod, drágább lesz a megváltási ár. Amíg a per folyik, neked épp az a jó, ha lepukkant putri. Szét azért persze ne essen.)

Tisza1 # 2020.10.23. 14:34

Tisztelt Válaszadó!

Örököltem ingatlan felét, másik 1/4-ed részt unokaöcsém, a további 1/4-ed rész kiskorú unokahúgom, aki jelenleg Németországban él és a Közjegyző, valamint a Gyámhivatal sem találta a megadott postacímeken. Az Ő örökrészét így írták a nevére. Az ingatlant szeretnénk eladni, mert romos és lakhatatlan, de a Gyámhivatal nem engedi amíg a kislányt és Édesanyját nem találjuk meg, hogy hozzájárulási nyilatkozatot adjanak, valamint lemondási nyilatkozatot az elővásárlási jogról.Eddig semmilyen elérhetőséget nem találtunk, a Hivataloknál lévő kinti cím fals, nem létező, egy másik postacím ahol átvette volt sógornőm a halotti kivonatot,azon a címen már nem tartózkodnak. A gyámhivatal azt mondja, amíg nem kerítem elő őket az ingatlan a nyakamban marad. Kérdésem, hogyan lehet külföldön megtalálni valakit így? Ha nem találjuk meg őket, életszerű-e, hogy rám van kényszerítve egy majd életveszélyes rom, amit esz csak az idő, annak veszélyelhárítása is rám van kényszerítve. Milyen kiutam van? Gyámügy azt mondta a saját részemet sem adhatom el,mert ahhoz is kell a N.o.-i kislány lemondási nyilatkozata az elővásárlási jogáról.Gyámügy szerint keressek ügyvédet és esetleg bírósági per. De kit pereljek, a Gyámügyet, hogy nem engedi ezek miatt?

Szíves válaszát köszönöm.