Melléképület a telekhatáron

nanemaaa # 2021.09.08. 12:04
  1. Van engedélye, tehát lehet.
  2. Beperelheted ingatlan értékvesztés címén, mint ahogy gondolom téged is perelhet a másik szomszédod, mert a fénynek megvan az a fura sajátossága, hogy mindenhol egyenes vonalban terjed, tehát minden a környezetéből kiemelkedő tereptárgynak, vagy növénynek van árnyéka.

Mondjuk fizikusi körökben ismert a fényelhajlás fogalma is, de szerintem ebbe most ne menjünk bele.

Sztyopa # 2021.09.08. 09:39

Tisztelt Fórumozók!
Lakókörnyezetbe, telekhatárra, 48 X12 X 3,6 méter befoglaló méretű gazdasági épületet épített, építési engedéllyel a szomszédom. A tető miatt még nagyobb az árnyékoló felület. Az árnyékolás, napfényhiány miatt ellehetlenült a házikertben a gyümölcsfák, szőlő és egyéb vetemények nagy része.
Kérdésem:

• Lakókörnyezetbe adható ilyen magas gazdasági épületre építési engedély?
  • Türni kell a szomszédnak a házikert ellehetetlenülését, az ebből eredő kárt?
Majordomus # 2021.08.27. 16:46

5 méteren?

Hát hónapokig azért nem tart.

Csatlakozom matthiasi véleményéhez.

Kap 10 napot akkor mikor Erika meghatározza és beengedi őket a telkére.

Szomorú örökös # 2021.08.27. 09:27

matthiasi

a vízszigetelés max 3 nap

Több az annál...

matthiasi # 2021.08.27. 09:14

Az én 28 nm -es kislakásnak nevezett valamim jővöre lesz 90 éves .
Anno mint melléképület lett engedélyezve a következő megnevezésekkel :

házmesteri szoba 10 nm, mosókonyha 9 nm, kamrák és budi 9 nm”.
Maga az un. házmesteri szoba mai normák szerint emberi lakhatásra alkalmatlan. Vékony falak miatt. Mégis laktak benne. A szükség nagy úr ! Volt !
Anno volt benne mosókonyhai üstház, víz stb.
Ebből lett egy kis lakás.
Hőszigetelés, villany víz és csatorna. Festés mázolás stb. A mérhető mennyiségek almérőkkel mérve..
A jövőre nézve a nagy épületben lesz egy tetőtér beépítés... a melléképületi kislakás visszalép felvonulási épületté és raktárra.

nanemaaa # 2021.08.27. 09:07

matthiasi
Azért idézni is csak óvatosan. ha már idézünk, akkor ne a mondat felét, mert visszafordul a történet a teremtésig. ;) :D

A melléképületből most lakható részt akar csinálni, .....

nanemaaa # 2021.08.27. 09:04

matthiasi
A kialakult gyakorlat, no meg a jogszabály alkalmazása két külön dolog.
Amit írtam, azért írtam, mert a jogszabály ekként rendelkezik. Én pedig a szabályokról adtam tájékoztatást, gondolván, ez mégis csak egy jogi fórum. ;)
off
Mellesleg nem árt, ha a szomszéd is tudja, hogy ha túl vehemens az engedély nélkül építgető, akkor érdemes tudtára adni, hogy az ne menjen a napra, akinek vaj van a fején. Mert abban azért remélem, hogy egyetértünk, hogy vaj azért van bőven. ;) :D
Salamon Béla bácsi szavaival élve: "Ha én egyszer kinyitom a számat..."
on

matthiasi # 2021.08.27. 08:56

Pozsgai Erika kérdezte és állította :

a telekhatáron lévő régi melléképületét 5 éve felújította úgy, hogy ................de észrevette, hogy a fal vizes, penészes és azzal állt elő hogy pucoljuk le a felfutott borostyánt, mert attól ázik fel a fala belülről, a komposztálónkat is bontsuk el és tegyük szabaddá neki a bejárást a szigeteléshez, ami hónapokig is eltarthat állítása szerint az 5 m hosszú épületen.

Nos elsőként a vízszigetelés max 3 nap , majd a hőszigetelés az is három nap. 1 fő mester és kettő segéd.
Legyen nagyvonalú az Erika, ad nekik 10 napot, aztán eltakarodnak.
Melléképület vékony és 5 m -es fal.

nanemaaa # 2021.08.27. 08:53

Szomorú örökös
Igazad van, túlgondoltam a dolgot.
De egy 5 m hosszú falszakasz utólagos vízszigetelése se tart hónapokig. 5 m-t két szakaszban alá lehet szigetelni, az kb egy hét, vakolással, bepucolással max 2.
Persze ma a mesterek nem nagyon érnek rá ilyen aprócseprő dolgokkal foglalkozni, így lehet, közben máshol dolgozik és a kieső idejét tölti ezzel Mégse mondanám, hogy hónapokig eltarthat. De ez talán mellékes szál az ügyben.

Szomorú örökös # 2021.08.27. 08:50

matthiasi

őket különösebben nem érdekli.... csak ne legyen probléma és ne tudjanak róla

Az én korábbi lakhelyemen se lehetett lakóépületté nyilvánítani az én lakásomat, de köze nem volt az általad felsorolt kritériumoknak. Szimplán a hátsó kert 6 méteren volt egy része, ezért nem engedték. De a főépítész is mondta, hogy őket nem érdekli, ha már egyszer használatbavételi engedélyt kapott, hogy az illető mire használja, lényeg, hogy legális tevékenységet végezzen - pl. szimplán lakjon benne. A végén még ráadásul el is lehetett adni, mint önálló ingatlanrészt, azóta már leválasztott szolgáltatásokkal is rendelkezik.

Szomorú örökös # 2021.08.27. 08:45

nanemaaa

Utólagos falszigetelést akkor tehet az épületére, ami átnyúlik a te telkedre, ha ahhoz a telek valamennyi tulajdonosa hozzájárul.

Szerintem a szomszéd nem a falra akar szigetelést, hanem magát a falat szeretné víz ellen szigetelni - alulról. Mivel vizes és penészes most, én így értelmeztem. Tehát nem hőszigetelésről lehet szó, azt azért nem egy-két napig tart sajna megcsinálni.

matthiasi # 2021.08.27. 08:43

Egy konténerben is el lehet lakni. Az más hogy kellemes vagy sem.
Nyáron pokol télen jégverem.... fajlagosan sokat kell fűteni.... de hát ha más nincs ???

matthiasi # 2021.08.27. 08:40

Egy konténerben is el lehet lakni. Az más hogy kellemes vagy sem.
Nyáron pokol télen jégverem.... fajlagosan sokat kell fűteni.... de hát ha más nincs ???

matthiasi # 2021.08.27. 08:37

hogy a melléképület lakóépületté minősítése településképi bejelentéshez, ha esetleg az átalakítás bővítéssel is jár, akkor pedig építési engedélyhez kötött tevékenység.
nane... szerint.
Nem teljesen így van. Tény hogy egy lakóépületté nyilvánításnak vannak műszaki feltételei.
Pl. 1 db. legalább 15 nm -es szoba, aminek van ablaka, pluszegyebek.
De ! de legfeljebb nem nyilvánítják lakó épületté.
A lakhatásnak van a bürokrácián kívül más feltételei is pl. fűthetőség, megfelelő falvastagság, min alapterület stb.
Erre kérdeztem rá bő 20 éve... hát a hatóságok lakásügyi/építési részlegei hárították mint macska vizet.
A sok hablatyolásnak az lett/volt a lényege.... őket különösebben nem érdekli.... csak ne legyen probléma és ne tudjanak róla.

Így az én 28 nm-es mellék épültemből lett (nem magától ) lakás azóta is megvan... funkciónál mint lakás. Bizonyos kritériumoknak nem felel meg ( a szoba csak 10 nm ). Így nem nevezzük lakásnak csak kis épületnek..
Az alapjog biztosítja, hogy az ember bárhol lakhat... híd alatt, disznóólban vagy a Ritz szállóban. Pénztárca függő.
Ja araboknak 3 nm a norma.

matthiasi # 2021.08.27. 08:19

Meg kell beszélni !

nanemaaa # 2021.08.27. 07:35

Még valamit elfelejtettem. Hónapokig egy szigetelés ürügyén nem járhat át, nem nyaralhat a telketeken. Egy 5 m-es falszakasz utólagos hőszigetelése max 2-3 nap, és abba már bele van számítva a technológiai szünet is. Csak az indokolt legrövidebb időre vagy köteles átengedni.

nanemaaa # 2021.08.27. 07:06

A borostyán eltávolítása jogos kérés, a fal az övé, arra te nem futtathatsz semmi. Az más kérdés persze, hogy borostyántól nem vizesedik a fal, inkább javít a hőháztartásán.
Karbantartás céljára be kell engedned, természetesen nem bármikor, hanem amikor egyrészt a legkevesebb kárt okozza. Az okozott károkat köteles megtéríteni.
Utólagos falszigetelést akkor tehet az épületére, ami átnyúlik a te telkedre, ha ahhoz a telek valamennyi tulajdonosa hozzájárul.
Telekhatáron álló épület eresze a szomszéd fölé a terepcsatlakozástól mért legalább 2 m magasság felett és legfeljebb 0,5 m-re benyúlhat. Természetesen a tetőről lefolyó csapadékvizet a saját telkére vissza kell vezetnie.

A fentiek alapján lesz még beszélgetni valótok a szomszéddal mielőtt ott tényleges kapavágás történik.
Bár nem kérdezted, de nem árt tudni, hogy a melléképület lakóépületté minősítése településképi bejelentéshez, ha esetleg az átalakítás bővítéssel is jár, akkor pedig építési engedélyhez kötött tevékenység.

Majordomus # 2021.08.26. 14:43

Nem úgy verik...

Az tény,hogy a karbantartásra köteles vagy beengedni,hogy elvégezhesse,de teljes kártérítési kötelezettsége van,ha kitapossa a kardvirágaidat.

De hogy bejárat?

Éjszakai szállást ne biztositsál neki?

Pozsgai Erika # 2021.08.26. 14:19

Tisztelt Szakértő!
A szomszédunk a telekhatáron lévő régi melléképületét 5 éve felújította úgy, hogy az új tető átlóg fél méterrel a mi telkünkre. Szabályos ez?
A melléképületből most lakható részt akar csinálni, de észrevette, hogy a fal vizes, penészes és azzal állt elő hogy pucoljuk le a felfutott borostyánt, mert attól ázik fel a fala belülről, a komposztálónkat is bontsuk el és tegyük szabaddá neki a bejárást a szigeteléshez, ami hónapokig is eltarthat állítása szerint az 5 m hosszú épületen. Tényleg kötelesek vagyunk ezt megtenni? Bármikor hónapokig beengedni?
A követelését teljesítenünk kell, hogy pucoljuk le a falat a növényzet től, amit mi futtattunk oda fel? A komposztálót is kötelesek vagyunk elbontani?
Válaszát köszönöm!