társasházi erkély javítása

Majordomus # 2021.08.31. 17:52

Van benne valami.....

Zoltanuss # 2021.08.30. 17:11

oro585 M. Andreának !

Egy láda sörről se feledkezz meg !
Akkor a munkások mindenre vigyázni fognak. !!

Majordomus # 2021.08.30. 16:53

Oro585

Hát ez nem jött be.
A hozzászólók közül én vagyok az egyetlen,aki elméletben és gyakorlatban is ezzel foglalkozom,tehát nyugodtan tekintsd szakértői véleménynek.

drb... higgadtan összefoglalta a hozzászólások lényegét.
Fogadd el.

Hidd el, sok éves tapasztalatból beszélek,a melós nem szeret feleslegesen dolgozni.

Ha egy gurulós állványról meg lehetne oldani a melót,esze ágában sincs 3 szinten körbekutyagolni minden egyes darab csempével szerszámmal,anyaggal.

Nagy a valószinűsége,hogy olyan a terep,hogy sem gurulós sem keretes állványt nem tud állitani,vagy époen nem fér el!

Egyébként nagy cégeknek valóban van saját állványuk de azok nem ereszkednek le egy társasházi javitáshoz,ha igen,ott az árajánlat nem golyóstollal hanem ácsceruzával készül!

A közös képviselő ezért Kisburkoló Jakabot bizza meg aki 2 árnyékolt arcu segéddel meg egy Ford Transittal száll ki a helyszinre. Állványt bérelni úgy tud, hogy kér 30 %-ot anyagelőlegre.

Sajnos ez a mai valóság.
Azért csak köszönd meg a képviselőnek.

drbjozsef # 2021.08.30. 10:52

A kötelezettség fennáll, köteles tűrni a lakó, hogy a társasház felújítási munkálatait el lehessen végezni - mondjuk ez ugyanúgy igaz a "magánkert" tulajdonosára is. Ha kívülről, állvánnyal, műszakilag lehetséges, akkor úgy kell megcsinálni véleményem szerint, nem pedig egy hétig egy lakáson átmászkálva. Ha nem lehetséges valamilyen okból, akkor a lakás tulajdonosa köteles ezt tűrni, természetesen ésszerű határok között (nem oda szarik a melós, nem kolbászol a konyhában is, nem reggel 5kor vagy este10kor dolgozik, etc).

Tegyük hozzá, hogy természetesen kártalanítás ellenében.

Alaposan felhívva a figyelmét a közös képviselőnek is, a kivitelezőnek is erre, nagyon konkrét korlátokat - mind időben, mind térben - szabva, bármilyen kár okozása esetén azt ki kell fizetnie a társasháznak.

wers # 2021.08.30. 10:38

milyen jogi vonatkozással háríthatom saját tulajdonú ingatlanomon keresztüli munkaterület megközelítését!

Ez ügyben kötelezettséged van.

wers # 2021.08.30. 10:36

a Társasház tulajdonát képezi, az enyém csupán a burkolat rajta

Majordomus ugyanezt írta. Olvasd újra. (a többit is)
Tehát megtehetné a társasház, hogy a szigetelést javítja és otthagyja neked burkolat nélkül. Old meg magad.

Kötélen nem megoldható a sitt leeresztése, mert alattam magántulajdonban lévő kertrész van...

Ez ugyanaz a kertrész lenne, amit te be is állványoztatnál?
Talán hozzájárul(t) a lenti lakó.

Állványa egy valamire való kivitelezőnek szokott lenni.

Megkérdezted, hogy miért nem tudják állványról kivitelezni? Gyanítom meg van az oka, nem szórakozásból kell bemenni a lakásotokba. (átlagos erkélynél a korlát elég akadály lehet, szűk a hely, át kell mászni... nem ismerem a területet, de el tudom képzelni.)

(köztudott, hogy mennyire nem foglalkozik a munkás környezete megóvásával)

Remélem kellemesen fogsz csalódni. Főleg, ha szépen kéred. (a vállalkozó abból él, hogy a megrendelője elégedett a kivitelezéssel, mert oda visszahívják ill. ajánlják. Nem rombolni hanem építeni megy)

oro585 # 2021.08.30. 08:22

Kedves Majordomus,
köszönöm egyéni véleményedet, de úgy vélem nem szakértői hozzászólás. Társasházunk Alapító okirata szerint az erkély, mivel tartó szerkezet a Társasház tulajdonát képezi, az enyém csupán a burkolat rajta, ezért az erkély karbantartása a társasház kötelessége és költsége.
Felújításon átesett lakásunk laminált padlóval rendelkezik, gyermekszobán keresztül nem hagyom, hogy jöttment munkás keresztülmenjen (köztudott, hogy mennyire nem foglalkozik a munkás környezete megóvásával). Mivel felettem lévő erkéllyel párhuzamosan végzi egyedül a "felújítást",munkavégzési idő 1 hét, nem 2 nap. Kötélen nem megoldható a sitt leeresztése, mert alattam magántulajdonban lévő kertrész van...

Továbbra is szeretném jogi szakértő véleményét kérni arról, hogy milyen jogi vonatkozással háríthatom saját tulajdonú ingatlanomon keresztüli munkaterület megközelítését!
Előre is köszönöm!

Majordomus # 2021.08.29. 21:18

Andrea.
Először is az erkély burkolatának karbantartása,felújitása,a te kötelességed és költséged,nem a társasházé!

Tehát első körben légy hálás és köszönd meg,ne pedig akadékoskodj.
A burkolás száradással fugázással együtt,2 munkanap. Azt kibirod.
A lakásban a szőnyeget letakarod fóliával és pont.

Természetesen ha az állványozás költségeit vállalod a kivitelező megoldja kivűlről is,de felhivom a figyelmedet,hogy az állványbérlés költségesebb mint az egész munka.
A munkásnak van annyi esze hogy a sittet nem hordja körbe,hanem kötélen leereszti a konténerbe,emiatt nem kell aggódnod.

Eltürni nem vagy köteles,de megjavittatni igen.

A közös képviselőnek névnapjára vigyél egy konyakot,mert sok pénzt spórol meg neked.

oro585 # 2021.08.29. 15:56

Kedves Fórumozók, szakértő Ügyvédek!
Társasház lakásom erkélyén a burkolat szigetelése közötti vízszivárgás miatt az alattam lévő fszt-i lakás teraszának plafonján lévő lámpabúra vízzel telik meg esőzések idején (nálam ugyanez a helyzet az 1. emeleten, én a 2.emeleti lakás rossz szigetelése miatt erkélybeázással küzdök és redőnytok esővízzel való megtelítődése miatt állagromlás állt be). Társasház felújítaná erkélyemet burkolat felszedés, szigetelés új burkolat lerakása (nekem csupán a greslapot kell fizetnem, megvennem), de a munkálatok kb. 1 héten át tartanának, azaz: állandó felügyelete a munkásnak, aki a lakáson keresztül közelítené meg az erkélyt, hordaná el a sittet, és alapanyagokat, munkaeszközöket vinne keresztül a lakáson. Köteles vagyok ezt eltűrni, vagy van olyan törvény, melyre hivatkozva kérhetem a külső felállványozást és az erkély innen való megközelítését, valamint a sitt elhordását külső csúszdás leengedéssel?
Alattam teraszos, kertes fszt-i lakás van, tehát az állvány az ő kertjében lenne.... mi lehet a törvényes megoldás, elkerülve a munkás lakáson való átjárását?
Szakértő javaslatukat előre is köszönöm!
M. Andrea