Nem én vagyok az érintett élettárs, én a hozzátartozója vagyok, aki segít neki.
Van ügyvédje. Csak felmerült bennem, hogy elég dörzsölt-e az az ügyvéd.
A szitu itt az, hogy elvesztette az élettársát, és utána még ki is akarják forgatni abból a vagyonból, amit 20+ év munkájával megszerzett.
A ház vagyonértékének csak egy része a vételár (amiben a hitel is van). Jelentős részt képez a már élettársi viszony fennállása alatt ráköltött felújítási pénz, ez tízmilliós nagyságrend, erről vannak számlák. Mindenről. Banki bizonylatok, tehát nem wécépapírdarabok, hanem harmadik felek által nyilvántartott adatok.
Van továbbá, és ezt még nem említettem, egy két tanú által aláírt magánokirat, amelyben - a halálos ágyán, csak akkor még nem lehetett tudni, hogy halálos lesz - az örökhagyó még életében nyilatkozott, hogy a hozzájárulás nem volt arányos, és a részleteket a számlák igazolják.
A számomra kérdéses rész itt az, hogy a kötelmi jogi igényt hogyan lehetne megtámasztani felperesi oldalról. Természeteen mivel a bejegyzett tulajdon 1/2, a törvényes örökösök automatikusan 'birtokon belül' vannak, azaz ha nem történik semmi, övék az 1/2. Az a cél, hogy történjen.
Öröklés, vitatott tulajdoni megoszlású ingatlan
- 1
- 2
Kelleni éppenséggel nem kell, legfeljebb lehet. Csak nem lesz különösebben releváns.
Valóban nem.
Viszont a hozzájárulás mértékét ki kell számolni.
(Major szemmel láthatóan nem tud róla, hogy az olyan szerződéseket, amelyben az élletársak mindketten felek, és harmadik személyekkel közösen kötik meg, a gyakorlat élettársi vagyonjogi szerződésnek fogadja el.)
Nem, ez nem jó irány.
Én a magam részéről a gyerekek képviseletét szívesebben vállalnám.
Először is: innen csak tájékozódj,sokkal több pénzről van szó,hogy egy buktát megkockáztass.
Fogadj ügyvédet.
Az örökösök a ház egy részének tulajdonjogát öröklik meg,papiron az 1/2-ed részét.
Hogy ez mennyi lesz ténylegesen azon lehet vitatkozni és bizonyitani.
Azon viszont nem,hogy kéri a ház értékének a felét.
Mire fel?
Ha nem ért vele egyet,inditson pert a közös tulajdon megszüntetése iránt,hiszen úgysem tud kifizetni.
A túlélő élettársnak jók az esélyei ha bizonyitani tudja a lakáseladásból befolyt pénz felhasználását,az ugyanis különvagyonnak számit.
Amit leírtál azok alapján kb. A ház értékének 15 %-ra számithatnak az örökösök.
Ha pert indított akkor gondolom van ügyvédje is nem?
Sziasztok!
Próbálok tömören összefoglalni egy bonyolult ügyet.
Két személy élettársi kapcsolatban élt, összeköltöztek, családi házat vettek, kb. felét hitelből, másik felét nagyrészt az egyik élettárs korábbi vagyonából, többek között az eladott lakásából fizették. A házat elkezdték felújítani, szintén nagyrészt az ő pénzéből.
Másik élettárs keveset hozott a közösbe. Őneki korábbi házasságából két kiskorú gyermeke van, az évek során nagyrészt - a kötelezőn felül is - rájuk költötte a pénzét, akiket amúgy a volt házastársa nevel.
Tulajdoni lapon 1/2-1/2 arányban voltak az élettársak bejegyezve, mert fennállt köztük egy szóbeli megállapodás, hogy a különbséget nem tulajdonjogban papírozzák le, hanem a bankhitel fizetése nagyrészt az eddig kevésbé hozzájárulót terheli, így ő majd fokozatosan egyenlít.
Aztán ez a gyerekes élettárs hirtelen elhunyt. Párja itt maradt egy félkész házzal, meg jó nagy bankhitellel.
A gyerekeket nevelő korábbi házastárs ekkor megjelent, mint az örökös gyerekek törvényes képviselője, és a tulajdoni lap alapján 1/2 részt követel a házból, pontosabban annak vagyonértékét.
Pontosan tudja, hogy a házra költött összes pénz nagyon nagy része nem az örökhagyó részéről történt, de nem érdekli.
A túlélő élettárs mindent számlákkal tud bizonyítani, polgári pert indított, amiben hagyatéki hitelezőként kéri az 1/2-től (jelentősen) eltérő hozzájárulás elismerését. Mivel több tízmillió forintról van szó, nem babra megy a játék.
A beadvány szerint hagyatéki hitelezőként lép fel, azaz - ha jól értem - kötelmi jogi igényt akar elismertetni, ami független a bejegyzett tulajdoni aránytól.
Kérdésem: jó ez az irány? Ha igen, mire lehetne hivatkozni? Ha nem jó, mi kellene helyette?
Köszi a válaszokat előre is.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02